TULAIR nedir ve ne için kullanılır?
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler)
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
TULAIR nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka TULAIR kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
TULAIR nasıl kullanılır?
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler)
Uygun doz ve uygulama sıklığı
TULAIR Kullanım şekli
Çocuklarda TULAIR kullanımı
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler) prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda TULAIR kullanımı
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler) prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler) prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda TULAIR kullanırsanız
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler) prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler) kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
TULAIR yan etkileri
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler)
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
TULAIR son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için TULAIR saklama önerileri bölümünü okuyunuz. TULAIR ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
TULAIR kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler)
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
TULAIR kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka TULAIR yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
TULAIR ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız TULAIR nasıl kullanılır ve TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler) doz ve uygulama bölümüne bakınız.
TULAIR kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler)
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
TULAIR kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka TULAIR yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
TULAIR ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız TULAIR nasıl kullanılır ve TULAIR 1 mg/5 ml 150 ml şurup (Neutec Inhaler) doz ve uygulama bölümüne bakınız.
KISA URUN BILGISI
1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI
TULAİR 1mg/5ml şurup
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIMI
Etkin madde:
Her 5 ml'de,1 mg tulobuterol hidroklorür içermektedir.
Yardımcı maddeler:
Ponceau 4R (E124) 0,01 mg
Metil paraben sodyum 3,00 mg
Propil paraben sodyum 0,75 mg
Sorbitol %70 solüsyonu (E420) 1000 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTIK FORMU
Şurup.
Kırmızı renkli şurup.
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
Bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), ve bronkospazm ile birlikte sekresyon artışı bulunan akciğer hastalıklarında öksürüğün semptomatik tedavisinde endikedir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Doktor başka bir şekilde tavsiye etmediği takdirde:
Yaş | VücutAğırlığı | 5 mL'lik pipet yardımıyla alınacak mL cinsinden şurup miktarı (Sabah ve akşam 1'er kere) | GünlükDoz |
1-6 yaş
| 10-22 kg
| 1,25-2,5 mL
| 0,5-1 mg
|
6-10 yaş
| 22-33 kg
| 2,5-5 mL
| 1-2 mg
|
10-14 yaş
| 33-49 kg
| 5-7,5 mL
| 2-3 mg
|
14 yaş üzeri ve
|
| 10 mL
| 4 mg
|
yetişkinler
|
|
|
|
14 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerde:
Hastalığın ağır olduğu durumlarda, yan etkilerin de artacağı göz önünde bulundurularak günlük doz nadiren 30 ml'ye çıkartılabilir (2 x 3 pipet = 6 mg Tulobuterol hidroklorür).
Teofilin, kortikosteroidler ve kromolin TULAİR ile kombine edilebilir. TULAİR'in bu etken maddelerden birisiyle kombine edilmesi durumunda, tek tek bileşenlerin dozu düşürülerek, yan etkiler azaltılabilir.
TULAİR, uzun süreli tedavide kullanılmalıdır, düzenli olarak kullanıldığında etki eder.
Uygulama şekli:
Ağızdan uygulanır.
TULAİR 1mg/5ml Şurup'un kutusunda hacmi 5 ml olan bir pipet (bkz. şekil) bulunmaktadır; 5 ml şurup 1 mg Tulobuterol hidroklorür içermektedir.
Doz ayarlaması pipet üzerindeki dozaj çizgilerine göre ayarlanıp, tavsiye edilen miktar alınır. Kaşık yardımıyla içilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Tulobuterol karaciğerde metabolize olur. Tulobuterol ve metabolitleri idrar yoluyla atılır. Bu nedenle böbrek yetmezliği veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda tedaviye yavaş yavaş ve ortaya çıkması muhtemel yan etkiler dikkate alınarak başlanmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
1 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmez.
14 yaşına kadar olan çocuklar:
Doz, çocuğun vücut ağırlığına göre ayarlanmalıdır. 40-80 ^g/kg vücut ağırlığı için 2'ye bölünerek, iki ayrı doz halinde verilmelidir.
Geriyatrik popülasyon:
Özel kullanımı yoktur.
4.3. Kontrendikasyonlar
Tulobuterol veya ilacın içerisinde yer alan maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
Yeni miyokard infarktüsü geçirmiş hastalarda, aritminin eşlik ettiği veya etmediği kalp atış hızında ciddi artış olduğu durumlarda TULAİR kullanılmamalıdır.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Koroner kalp hastalığı ve hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopatisi olmak üzere ağır kalp hastalıklarında TULAİR dikkatli kullanılmalıdır.
Hipertiroidizmi olan hastalarda, kalp glikozidleri alan hastalarda ve sempatomimetik ilaçlara karşı aşırı hassasiyeti olan hastalarda TULAİR dikkatli kullanılmalıdır.
Ağır ya da tedavi edilmeyen hipertansiyon, anevrizma, kontrol edilemeyen diabetes mellitus, adrenalin veya noradrenalin üreten böbrek üstü bezi tümörü (feokromositom) olan kişilerde de TULAİR dikkatli kullanılmalıdır.
Doktor talimatlarına göre hastalığın gelişimi ve tedavi başarısının değerlendirilmesi için hastanın kendi kendini kontrol etmesi önemlidir. Bu kontrol pikflovmetre ile yapılır. P2-sempatomimetiklere karşı artan ihtiyaç, hastalığın kötüye gittiğinin işaretidir. Halojenlenmiş bir anestezik (örn. Halothan, metoksifluran veya enfluran) kullanılarak anestezi yapılması planlandığında, narkoza başlamadan en az 6 saat önce TULAİR kullanımı kesilmiş olmalıdır.
Metil-4-hidroksibenzoat ve propil-4-hidroksibenzoat, ileri dönemde de aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
TULAİR şurup, ponceau 4R ihtiva eder ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
TULAİR şurup her dozunda 1 mmol (23 mg)'den az sodyum ihtiva eder, esasında sodyum içermediği kabul edilebilir.
TULAİR şurup sorbitol ihtiva eder. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
P-reseptör blokörlerle (örn. Propranolol) eş zamanlı TULAİR kullanılması, ilacın etkisini azaltılır ya da tamamen ortadan kaldırılır.
Aynı p
2-mimetik grubundan toz aerosollerin (örn. Fenoterol) TULAİR ile aynı anda kullanımı tavsiye edilmemektedir, aditif etki göz önünde bulundurularak bu kullanım akut durumlarda tercih edilmelidir.
TULAİR ile metilksantinlerin (teofilin) veya başka sempatomimetiklerin birlikte kullanılması karşılıklı etkileşimde ve istenmeyen etkilerin oluşma riskinde artışa neden olabilmektedir. Ayrıca TULAİR'in dijital glikozitler ile birlikte kullanımında istenmeyen etki riski artmaktadır. Potasyum seviyesinin P sempatomimetikler ile düşürülmesi, glikozid hassasiyetinin artışına neden olabilmektedir.
Antidiyabetiklerin kan şekerini düşürücü etkisi, yüksek dozlarda TULAİR kullanıldığında azalabilmektedir.
4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi C'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Tulobuterolün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal/ fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
TULAİR gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Tulobuterolün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emzirme döneminde kullanımı önerilmemektedir.
Üreme yeteneği /Fertilite
Klinik veri mevcut değildir.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
TULAİR gereği gibi kullanıldığında dahi reaksiyon kapasitesinde, motorlu araç veya makine kullanmayı olumsuz etkileyecek ölçüde değişiklik yaratabilmektedir. Motorlu taşıt ve dikkat isteyen araç kullananlar almamalıdır. Bu durum özellikle de tedavinin başlangıcında ve alkol veya sakinleştirici ilaçlar, uyku ilaçları da alındığında geçerlidir.
4.8. İstenmeyen etkiler
TULAİR tedavisiyle en sık görülen yan etkiler titreme, bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi ve kalp çarpıntısıdır. Bu yan etkiler, tedaviye devam edildiğinde 1-2 hafta içinde ortadan kalkabilmektedir.
Advers etkiler sistem-organ sınıfına göre şu esaslar kullanılarak sıralandırılmaktadır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. Kaşıntı, kurdeşen, kan basıncı düşüklüğü, cilt ve mukozada kabarmalar)
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Bilinmiyor: Hipopotasemi, hiperglisemi, kanda insülin seviyesinde artış
Psikiyatrik hastalıklar
Bilinmiyor: Sinirlilik, titreme, aktivite artışı, uyku bozuklukları, halüsinasyonlar (özellikle 12 yaşına kadar olan çocuklarda)
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Baş ağrısı, baş dönmesi
Kardiyak hastalıkları
Bilinmiyor: Kalp çarpıntısı, kalp atışlarında hızlanma veya düzensizlik (taşikardi, aritmi ve artrial fibrilasyon, ekstrasistol)
Vasküler hastalıkları
Bilinmiyor: Kan basıncında etkilenme (düşüş ve artış)
Gastrointestinal hastalıklar
Bilinmiyor: Mide şikayetleri
Kas - iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Bilinmiyor: Kas ağrıları, kas krampları
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Aşırı dozda alım sonucunda titreme, huzursuzluk, düşük kan basıncı (hipotansiyon) ve kalbin hızlı atması (taşikardi) belirtileri ortaya çıkabilir.
Tulobuterolün aşırı dozda alımı halinde intravenöz yolla P-reseptör blokörleri antidot olarak verilebilir. Ancak bu müdahalede, astım hastalarında P-reseptör blokörleri yüzünden bronkospazm ortaya çıkma riski göz önünde bulundurulmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Selektif Beta-2-Adrenoseptör Agonistleri ATC Kodu: R03CC11
Tulobuterol uzun süre etkili, selektif p
2-adrenerjik reseptör stimüle edici bir bronkodilatördür. Uzun süre etkili olmasından dolayı kronik astım ve kronik bronşit tedavisinde kullanılmaktadır. Tulobuterol, vasküler ve hava yolu düz kasları üzerinde seçici olmayan inhibitör etkiye sahiptir ve aynı zamanda adrenerjik nörotransmisyona olanak sağlar. Bu durum bronkodilatör etkisini açıklamaya yardımcı olmaktadır. Tulobuterol beta-1 adrenoseptörleri aktive etmez ve doğrudan pozitif kronotropik etkiye sahip değildir. Tulobuterolün metaboliti olan 4-hidroksitulobuterol, tulobuterolden daha aktiftir. Oral tulobuterol güçlü bronkodilatör etkiye sahip olduğundan dolayı klinikte kullanımı oldukça yaygındır ve aynı zamanda tersinir hava yolu hastalıklarında profilaktik olarak kullanılmaktadır.
5.2. Farmakokinetik özellikler Genel özellikler
Emilim:
Tulobuterol, gastrointestinal sistemden absorbe olur. Yemek ve uyku nedeniyle geceleri absorpsiyon oldukça düşüktür. Perkütan absorpsiyon çocuklarda ve yetişkinlerde benzerdir.
Dağılım:
Yetişkinlerde uygulamadan sonra 8-12 saat içerisinde doruk plazma konsantrasyonlarına ulaşılır. Akşam yatmadan alındığında, sıklıkla sabah görülebilen astım nöbetlerinin kontrol edilmesinde etkili olmaktadır. Karşılaştırılabilir dozlarda her bir vücut yüzeyine düşen EAA ve Cmak
s değerleri çocuklarda ve yetişkinlerde benzerdir (çocuklarda 1.35 mg/m ve
r\
yetişkinlerde 1.13 mg/m ).
Biyotransformasyon:
Tulobuterol karaciğerde metabolize olur. Tulobuterolün en etkili metaboliti 4-hidroksitulobuterol'dür. Diğer metabolitler 3-hidroksi, 5-hidroksi ve 4,5-hidroksitulobuterol' dür.
Eliminasyon:
Büyük oranda idrarla ve çok az miktarda da dışkı ile atılır.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Veri mevcut değildir.
5.3. Klinik öncesi güvenlik verileri
Veri mevcut değildir.
6. FARMASÖTIK ÖZELLIKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Sorbitol %70 solüsyonu (E420)
Gliserin
Ponceau 4R (E124)
Metil paraben sodyum Propil paraben sodyum Hidroklorik asit Çilek aroması
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değil.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru yerde saklayınız.
6.5. Ambalaj niteliği ve içeriği
TULAİR 1mg/5mL Şurup, 150 mL'lik cam şişede, dozaj pipeti ve kaşık ile ambalajlanmıştır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Mentis İlaç San. Tic. Ltd. Şti.
Florya Asfaltı, Florya İş Merkezi B Blok No:88/6 Bakırköy, İstanbul Telefon: (0 212) 481 79 52 Faks: (0 212) 481 79 52 e-mail:
8. RUHSAT NUMARASI (LARI)
224/29
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 12.04.2010 Ruhsat yenileme tarihi:
10.KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
KULLANMA TALİMATI TULAİR 1mg/5ml şurup Ağız yolu ile alınır.
Etkin madde:
Her 5 ml'de,1 mg tulobuterol hidroklorür içermektedir.
Yardımcı maddeler:
Sorbitol %70 solüsyonu (E420), gliserin, ponceau 4R (E124), metil paraben sodyum, propil paraben sodyum, hidroklorik asit ve çilek aroması içermektedir.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. TULAİR nedir ve ne için kullanılır?
2. TULAİR kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. TULAİR nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. TULAİR saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.
1. TULAİR nedir ve ne için kullanılır?
TULAİR, etkin madde olarak tulobuterol hidroklorür içerir.
TULAİR, çilek aromalı kırmızı renkli şuruptur.
TULAİR 1mg/5mL Şurup, 150 mL'lik cam şişede, dozaj pipeti ve kaşık ile ambalajlanmıştır. Solunum yolu kasları dış uyaranlara karşı kasılarak solunum yollarının daralmasına ve solunumun zorlaşmasına neden olmaktadır. TULAİR şurup solunum yollarındaki kasılmayı ortadan kaldırmakta ve bu şekilde soluk alıp-vermeyi kolaylaştırmaktadır.
TULAİR bronşiyal astım, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH), ve akciğerlerdeki hava yollarının daralması (bronkospazm) ile birlikte salgı artışı bulunan akciğer hastalıklarında öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.
2. TULAİR'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler TULAİR'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
• Tulobuterol veya TULAİR içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjiniz varsa,
• Yakın zamanda kalp krizi geçirdiyseniz,
• Kalp ritim bozukluğunun eşlik ettiği ya da etmediği çarpıntınız varsa.
Eğer yukarıdaki durumlardan herhangi biri size uyuyorsa doktorunuza söyleyiniz.
TULAİR'i, aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
• Kalp hastalığınız varsa,
• Kalp glikozidleri kullanıyorsanız,
• Şeker hastasıysanız,
• Tansiyonunuz yüksekse,
• Anevrizmanız (damarda bölgesel şişkinlik, balonlaşma) varsa,
• Tiroid bezinin normalden fazla çalışıyorsa (hipertroidizm),
• Sempatomimetik ilaçlara karşı (sinir sistemi üzerine etki ederek, solunum yolu hastalıkları, düşük kan basıncı ve şok tedavisinde kullanılan ilaçlar) aşırı hassasiyetiniz varsa,
• Böbrek üstü bezi tümörünüz varsa,
TULAİR'i dikkatli kullanınız.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
TULAİR'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
TULAİR yemeklerden bağımsız olarak alınabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
TULAİR'i gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
TULAİR'i gerekli olmadıkça emzirme döneminde kullanmayınız.
Araç ve makine kullanımı
TULAİR, önerildiği şekilde kullanılsa bile kişinin araç ve makine kullanma yeteneğini olumsuz etkileyebilir. Motorlu taşıt ve dikkat isteyen araç kullananlar TULAİR almamalıdır. Bu durum özellikle de tedavinin başlangıcında ve alkol veya sakinleştirici ilaçlar, uyku ilaçları da alındığında geçerlidir.
TULAİR'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Metil-4-hidroksibenzoat ve propil-4-hidroksibenzoat, ileri dönemde de aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
TULAİR'in içerdiği ponceau 4R, aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
TULAİR şurup her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan az sodyum ihtiva eder, esasında sodyum içermediği kabul edilebilir.
TULAİR şurup sorbitol içerdiğinden, eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksız olduğunuz söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer;
• Propranolol gibi P-reseptör blokörler (yüksek tansiyon ve kalp damar hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar),
• Bronşları gevşetici etkisi olan ilaçlar (fenoterol, teofilin gibi),
• Şeker hastalığında kullanılan ilaçlar,
• Kalp yetmezliğinde kullanılan dijital glikozidler,
Kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.
Anestezi uygulanması gereken bir durumunuz varsa, doktorunuza TULAİR kullandığınızı mutlaka söyleyiniz. Narkoz verilmeden en az 6 saat öncesinde TULAİR kullanımı kesilmiş olmalıdır.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. TULAİR nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
TULAİR'i her zaman doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Eğer emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
TULAİR, uzun süreli tedavide kullanılmalıdır, düzenli olarak kullanıldığında etki eder.
Doktor başka bir şekilde tavsiye etmediği takdirde:
Yaş | VücutAğırlığı | 5 mL'lik pipet yardımıyla alınacak mL cinsinden şurup miktarı (Sabah ve akşam 1'er kere) | GünlükDoz |
1-6 yaş
| 10-22 kg
| 1,25-2,5 mL
| 0,5-1 mg
|
6-10 yaş
| 22-33 kg
| 2,5-5 mL
| 1-2 mg
|
10-14 yaş
| 33-49 kg
| 5-7,5 mL
| 2-3 mg
|
14 yaş üzeri ve yetişkinler
|
| 10 mL
| 4 mg
|
14 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerde:
Hastalığın ağır olduğu durumlarda, yan etkilerin de artacağı göz önünde bulundurularak günlük doz nadiren 30 ml'ye çıkartılabilir (2 x 3 pipet = 6 mg Tulobuterol hidroklorür).
Uygulama yolu ve metodu:
TULAİR sadece ağızdan kullanım içindir.
TULAİR 1mg/5ml Şurup'un kutusunda hacmi 5 ml olan bir pipet (bkz., şekil) bulunmaktadır; 5 ml şurup 1 mg Tulobuterol hidroklorüre içermektedir.
Doz ayarlaması pipet üzerindeki dozaj çizgilerine göre ayarlanıp, tavsiye edilen miktar alınır. Kaşık yardımıyla içilir.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
14 yaşına kadar olan çocuklar:
Doz, çocuğun vücut ağırlığına göre ayarlanmalıdır. 40-80 ^g/kg vücut ağırlığı için 2'ye bölünerek, iki ayrı doz halinde verilmelidir. Ayrıntılı bilgi için yukarıda verilen tabloya bakınız.
Yaşlılarda kullanımı:
Özel kullanımı yoktur.
Özel kullanım durumları:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek yetmezliği veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doktor kontrolünde dikkatle kullanılmalıdır.
Eğer TULAİR'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla TULAİR kullandıysanız:
Aşırı dozda alım sonucunda titreme, huzursuzluk, düşük kan basıncı (hipotansiyon) ve kalbin hızlı atması (taşikardi) belirtileri ortaya çıkabilir.
TULAİR'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
TULAİR'i kullanmayı unutursanız:
İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alın ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız.
Eğer, sonraki doz saatine yaklaştıysanız, o zaman unuttuğunuz dozu atlayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
TULAİR ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:
Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, tedaviyi durdurmayınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, TULAİR'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, TULAİR'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Şiddetli alerjik reaksiyonlar (el-ayak, yüz, dudaklar, dil ve/veya boğazda şişlik, yutma ve nefes almada zorluk, ciltte şiddetli kaşıntı (şişliklerle birlikte) baygınlık gibi ).
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Kalp atım ritminde değişiklikler, çarpıntı
• Tansiyonda düşme veya yükselme
• Hipopotasemi (kan potasyum seviyelerinin çok düşük olması)
• Kan şekerinin yükselmesi
• İnsülin seviyelerinde yükselme
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Bu ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
• Bulantı, mide şikayetleri
• Titreme
• Kas ağrıları, kas krampları
• Sinirlilik, aktivite artışı
• Uyku bozuklukları
• Sanrı görme (özellikle 12 yaşına kadar olan çocuklarda)
• Baş ağrısı, baş dönmesi
Bunlar TULAİR'in hafif yan etkileridir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. TULAİR'in saklanması
TULAİR 'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Nemden koruyunuz.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra TULAİR 'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz, TULAİR'i kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi:
Mentis İlaç San. Tic. Ltd. Şti.
Florya Asfaltı, Florya İş Merkezi B Blok No:88/6 Bakırköy, İstanbul Telefon: (0 212) 481 79 52 Faks: (0 212) 481 79 52 e-mail:
Üretim Yeri:
Biofarma İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Şamandıra / İSTANBUL
Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.