SOLIRIS 300 mg/30 ml konsantre infüzyon çözeltisi Damar içine uygulanır.
Steril
Etken Madde
Her bir flakon (30 ml) 300 mg eculizumab içerir.Yardımcı maddeler
Sodyum fosfat monobazik, sodyum fosfat dibazik, sodyum klorür, polisorbat 80 (bitkisel kaynaklı), enjeksiyonluk suBu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yan etkilerin nasıl raporlanacağım öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.
SOLIRIS kullanımı, bakteriyel ve daha nadiren mantarlarla olan enfeksiyonlarda artışa neden olabilmektedir. Bu enfeksiyonlar daha ağır geçirilerek ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle kullanım sırasında ateş veya enfeksiyon bulgusu olduğunda acil olarak doktorunuza SOLIRIS kullandığınızı belirtiniz.
Enfeksiyon riski nedeniyle SOLIRIS kullanımına başlamadan önce mutlaka bu tür hastalıklardan koruyucu meningokok, pnömokok aşılarınızı yaptırınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. SOLIRIS nedir ve ne için kullanılır?
2. SOLIRIS’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. SOLIRIS nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. SOLIRIS’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.SOLIRIS nedir ve ne için kullanılır?
SOLIRIS ayrıca atipik hemolitik üremik sendrom (aHÜS) adı verilen, kan sistemini ve böbreği etkileyen belirli bir tipteki hastalığı olan yetişkinlerin ve çocukların tedavisinde de kullanılır. aHÜS hastalarının böbrek ve kan pulcukları (trombosit) dahil kan hücreleri iltihaplanabilir ve bunun sonucunda bu hastalarda düşük kan sayımları (kan pulcukları sayımında azalma ve kansızlık), azalmış veya kaybolmuş böbrek fonksiyonu, kan pıhtıları, yorgunluk ve işlev göstermede zorluk ortaya çıkabilir. Eculizumab, vücudun iltihabi yanıtını ve kendi hassas kan ve böbrek hücrelerine saldırma ve onları parçalama yeteneğini engelleyebilir.
3.SOLIRIS nasıl kullanılır ?
SOLIRIS’! kullanmaya başlamadan önce aşılarınızı olmanız gerekir.
Meningokok hastalıklarına karşı korunma amacı ile konjuge meningokok aşısı olunuz. Aşı tercihleri konusunda doktorunuza mutlaka danışınız. SOLIRIS kullanımına aşıyı olduktan iki hafta sonra başlamanız gerekir.
Size aşı uygulanamıyorsa ve meningokok aşısı uygulanmasının üzerinden 2 haftadan az bir süre geçtikten sonra SOLIRIS alıyorsanız, aşının verilebileceği zamandan itibaren 2 haftaya kadar veya gerekli durumlarda tedavi periyodu boyunca antibiyotik kullanmanız gerekir.
Bugünkü bilgiler, pnömokokkal hastalıkların ilacın kullanımı ile kesin arttığını göstermemiştir. Ancak ilacın etki mekanizması gereği pnömokokkal hastalıklar için de riskiniz artabilir. Bu nedenle konjuge pnömokok aşısı olmanız sizin yararınıza olacaktır. Aşılamada SOLIRIS kullanmadan 2 hafta önce konjuge pnömokok aşısı olmanız ve bu aşıdan 8 hafta veya daha sonra da polisakkarit pnömokok aşısı olmanız uygun olacaktır.
Ayrıca grip geçirilmesi sırasında ve sonrasında bakteriyel enfeksiyon riskleri arttığı için mevsimsel olarak grip aşısı olmanız riskinizi azaltacaktır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
SOLIRIS ile tedaviye başlamadan en az iki hafta önce, eğer daha önce aşılanmadıysanız ya da aşınızın tarihi geçmişse, doktorunuz sizi menenjite karşı aşılayacaktır. Eğer çocuğunuz aşılama yaşından küçükse ya da SOLIRIS ile tedaviye başlamadan en az iki hafta önce aşılanmadıysa, enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla doktorunuz size aşılamadan sonraki iki haftaya kadar antibiyotik reçete edecektir.
Doktorunuz, her yaş grubu için ulusal aşılama önerilerine göre 18 yaşından küçük çocuğunuzu Haemophilus influenzae ve pnömokok enfeksiyonlarına karşı aşılayacaktır.
Doğru kullanım talimatlarıSOLIRIS tedavisi doktorunuz ya da bir sağlık uzmanı tarafından uygulanacaktır.
Tedavinizin başlangıç kısmı olarak adlandırılan ilk kısmının 4 hafta sürmesi ve bunu bir idame kısmının takip etmesi önerilmektedir:
Bu ilacı PNH tedavisinde kullanıyorsanız
Yetişkinlerde kullanım:• Başlangıç Dönemi:- İlk dört hafta boyunca her hafta doktorunuz size seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisini intravenöz (toplardamar içi) infüzyon yoluyla uygulayacaktır. Her infüzyon 600 rng’hk (30 mlTik 2 flakon) bir doz içerecek ve 25-45 dakika sürecektir.
• İdame Dönemi:- Beşinci haftada doktorunuz size 900 mg dozunda (30 mlTik 3 flakon) seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisini intravenöz infüzyon yoluyla 25-45 dakikalık bir sürede uygulayacaktır.
- Beşinci haftadan sonra doktorunuz size, uzun süreli bir tedavi olarak iki haftada bir 900 rng’hk seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisi uygulayacaktır.
Bu ilacı aHUS tedavisinde kullanıyorsanız
Yetişkinlerde kullanım:• Başlangıç Dönemi:- İlk dört hafta boyunca her hafta doktorunuz size seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisini intravenöz (toplardamar içi) infüzyon yoluyla uygulayacaktır. Her infüzyon 900 mg’lık (30 mklik 3 flakon) bir doz içerecek ve 25-45 dakika sürecektir.
• İdame Dönemi:- Beşinci haftada doktorunuz size 1200 mg dozunda (30 mklik 4 flakon) seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisini intravenöz infüzyon yoluyla 25-45 dakikalık bir sürede uygulayacaktır.
- Beşinci haftadan sonra doktorunuz size, uzun süreli bir tedavi olarak iki haftada bir 1200 mg’lık seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisi uygulayacaktır.
Plazma değiş-tokuşu uygulanan hastalar ek SOLIRIS dozu alabilirler.
Her infüzyonu takiben yaklaşık bir saat boyunca izleneceksiniz. Doktorunuzun talimatlarını dikkatli bir şekilde takip ediniz.
Uygulama yolu ve metodu
SOLIRIS flakonundan seyreltilerek hazırlanan çözelti, bir damlatma haznesinden tüp aracılığıyla doğrudan toplardamarlarınızdan birinin içine infüzyon yoluyla uygulanacaktır.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
PNH veya aHÜS olan ve kilosu 40 kg ve üzeri olan çocuklar ve ergenler, yetişkin doz uygulamasına göre tedavi edilir.
PNH veya aHÜS olan ve kilosu 40 kg’dan düşük olan çocuklar ve ergenler, kilolarının ne kadar olduğuna bağlı olarak daha düşük bir doza gereksinim duymaktadır. Doktorunuz bu dozu hesaplayacaktır.
PNH veya aHÜS olan 18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde doz uygulaması şu şekildedir:
Vücut Ağırlığı | Başlangıç Kısmı | İdame Kısmı |
30 kg ila 40 kg’dan düşük vücut ağırlığı | 600 mg haftalık x 2 | 3. haftada 900 mg; ardından her 2 haftada bir 900 mg |
20 kg ila 30 kg’dan düşük vücut ağırlığı | 600 mg haftalık x 2 | 3. haftada 600 mg; ardından her 2 haftada bir 600 mg |
10 kg ila 20 kg’dan düşük vücut ağırlığı | 600 mg haftalık x 1 | 2. haftada 300 mg; ardından her 2 haftada bir 300 mg |
5 kg ila 10 kg’dan düşük vücut ağırlığı | 300 mg haftalık x 1 | 2. haftada 300 mg; ardından her 3 haftada bir 300 mg |
Yaşldarda kullanımı:65 yaş ve üzeri hastaların tedavisi için özel bir uyarı gerekli değildir.
Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.
Karaciğer yetmezliği:Karaciğer yetmezliği olan hastalarda SOLIRIS’^ güvenliliği ve etkililiği incelenmemiştir.
Eğer SOLIRIS'1 'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla SOLIRIS kullanırsanız
Eğer yanlışlıkla reçete edilenden daha yüksek bir SOLIRIS dozu uygulanmış olduğundan şüphelenirseniz, lütfen tavsiyesini almak için doktorunuzla iletişime geçiniz.
SOLIRIS ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
SOLIRIS'i kullanmayı unuttuysanız
SOLIRIS ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Unutulan dozları dengelemek için çift doz uygulamayınız.
SOLIRIS ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:PNH için kullanmakta olduğunuz SOLIRIS’i bırakırsanız
SOLIRIS tedavisine ara vermeniz ya da SOLIRIS tedavisini sonlandırmanız, kısa bir süre sonra PNH belirtilerinizin daha şiddetli bir şekilde yeniden ortaya çıkmasına yol açabilir. Doktorunuz olası yan etkileri sizinle tartışacak ve riskleri size açıklayacaktır. Doktorunuz sizi en az 8 hafta boyunca yakından izlemek isteyecektir.
SOLIRIS,in durdurulması ile bağlantılı riskler, kırmızı kan hücrelerinin yıkılmasındaki artışı da kapsamaktadır. Bu durum aşağıdakilere neden olabilir:
- Kırmızı kan hücresi sayımlarınızda anlamlı bir düşüş (anemi-kansızlık),
- Konfüzyon (zihin karışıklığı) ya da dikkatlilik durumunuzda değişiklik,
- Göğüs ağrısı ya da anjina (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı),
- Serum kreatin düzeyinizde artış (böbrekleriniz ile ilgili problemler) ya da
- Tromboz (kan pıhtılaşması).
Eğer bu belirtilerden herhangi birisi sizde mevcutsa, doktorunuzla iletişime geçiniz. aHÜS için kullanmakta olduğunuz SOLIRIS’i bırakırsanız
SOLIRIS tedavisine ara vermeniz ya da SOLIRIS tedavisini sonlandırmanız, aHÜS belirtilerinizin yeniden ortaya çıkmasına yol açabilir. Doktorunuz olası yan etkileri sizinle tartışacak ve riskleri size açıklayacaktır. Doktorunuz sizi yakından izlemek isteyecektir.
SOLIRIS,in durdurulması ile bağlantılı riskler, kan pulcuklarının (trombosit) iltihaplanmasındaki artışı da kapsamaktadır. Bu durum aşağıdakilere neden olabilir:
- Kan pulcukları sayımlarınızda anlamlı bir düşüş (trombositopeni),
- Kırmızı kan hücrelerinizin parçalanmasında anlamlı artış,
- İdrarda azalma (böbrekleriniz ile ilgili problemler),
- Serum kreatin düzeyinizde artış (böbrekleriniz ile ilgili problemler),
- Konfüzyon (zihin karışıklığı) ya da dikkatlilik durumunuzda değişiklik,
- Göğüs ağrısı ya da anjina (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı),
- Nefes darlığı,
- Tromboz (kan pıhtılaşması).
Eğer bu belirtilerden herhangi birisi sizde mevcutsa, doktorunuzla iletişime geçiniz.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi SOLIRIS’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
En ciddi yan etki meningokokkal sepsistir (bir tür ağır enfeksiyon).
Eğer sizde menenjit belirtilerinden herhangi biri ortaya çıkarsa (bkz. Bölüm 2. Menenjit uyarısı) derhal doktorunuzu bilgilendiriniz.
Aşağıdaki yan etkilerin ne olduğundan emin değilseniz, doktorunuzdan size açıklamasını isteyiniz.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek
Çok seyrek Bilinmiyor
10 hastanın en az l’inde görülebilir.
10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Eldeki verilerden tahmin edilemiyor.
Çok yaygın• Baş ağrısı
Yaygın• Akciğer iltihabı (pnömoni), soğuk algınlığı (nazofarenjit), idrar yolu enfeksiyonu, uçuk (herpes simplex)
• Beyaz kan hücresi sayısında azalma (lökopeni), cildin solgun görünmesine ve kuvvetsizlik veya nefessizliğe neden olacak şekilde kırmızı kan hücrelerinde azalma
• Uykusuzluk
• Sersemlik hali, tat alma duyusunda bozukluk (disguzi), titreme
• Yüksek kan basıncı
• Üst solunum yolu enfeksiyonu, öksürük, boğaz ağrısı (orofaringeal ağrı)
• İshal, kusma, bulantı, karın ağrısı, deri döküntüsü, saç dökülmesi (alopesi), kaşıntılı deri (pruritus)
• Uzuvlarda veya eklemlerde ağrı (kollar ve bacaklar), kas ağrıları
• Ateş (pireksi), ürperme, yorgun hissetme (yorgunluk), grip benzeri hastalık
Yaygın olmayan• Ağır enfeksiyon (meningokokkal enfeksiyon), sepsis, septik şok, virüs kaynaklı enfeksiyon, bronş iltihabı, alt solunum yolu enfeksiyonu, mide ve bağırsak iltihabı (gastrointestinal enfeksiyon), idrar kesesi iltihabı (sistit)
• Enfeksiyon, mantar enfeksiyonu, iltihap toplanması (apse), deride bir tür enfeksiyon (selülit), grip, sinüzit (yüz kemiklerinin içindeki hava boşluklarının iltihabı), diş enfeksiyonu
• Kanda nispeten az miktarda kan pulcuğu (trombositopeni), beyaz kan hücrelerinin özel bir tipi olan lenfositlerin miktarında azalma (lenfopeni), kalp atışınızı hissetme (çarpıntı)
• Nefes almada zorluk veya sersemliğe neden olan ciddi alerjik reaksiyon (anafılaktik reaksiyon), aşırı duyarlılık
• İştah kaybı
• Depresyon, endişe, davranış değişiklikleri
• Vücudun belli kısımlarında karıncalanma (parestezi)
• Bulanık görme
• Kulak çınlaması, baş dönmesi
• Ani ve hızlı gelişen yüksek kan basıncı (Akselere hipertansiyon), düşük kan basıncı, sıcak basması, damar hastalığı
• Nefes almada zorluk (dispne), burun kanaması, burunda tıkanma (nazal konjesyon), boğaz tahrişi, burun akıntısı (rinore)
• Karın zarı (karın bölgesi organlarının büyük kısmını kaplayan doku) iltihabı, kabızlık, yemeklerden sonra mide rahatsızlığı (dispepsi), karın şişkinliği, kurdeşen, deride kızarıklık, cilt kuruluğu, kırmızı veya mor nokta şeklindeki deri altı kanamaları, aşırı terleme
• Kas krampları, sırt ve boyun ağrısı, kemik ağrısı, eklemlerde şişme
• Böbrek yetmezliği, idrar yapmada zorluk veya ağrılı idrar yapma (dizüri)
• Kendiliğinden penis sertleşmesi, adet bozuklukları
• Şişkinlik (ödem), göğüste rahatsızlık, kuvvetsizlik (asteni), göğüs ağrısı, infüzyon yerinde ağrı
• Karaciğer enzimlerinde artış, kırmızı kan hücrelerinin oluşturduğu kan hacmi oranında azalma, kırmızı kan hücrelerinin içindeki oksijen taşıyan protein miktarında azalma
Seyrek• Bir tür mantar enfeksiyonu (Aspergillus enfeksiyonu), eklem enfeksiyonu (bakteriyel artrit), Haemophilus influenzae enfeksiyonu, dişeti enfeksiyonu, derinin bulaşıcı yüzeysel mikrobik enfeksiyonu (impetigo), cinsel yolla geçen bir tür bakteriyel hastalık
• Deri kanseri (melanom), kemik iliği hastalığı
• Kırmızı kan hücrelerinin parçalanması (hemoliz), hücrelerinin kümelenmesi, anormal pıhtılaşma faktörü, anormal kan pıhtılaşması
• Tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla ortaya çıkan bir hastalık (Basedow hastalığı)
• Uyku bozukluğu, anormal rüyalar
• Bayılma
• Göz tahrişi
• Çürük (bölgesel kan birikmesi)
• Mide içeriğinin yemek borusuna olağandışı olarak geri kaçması, dişeti ağrısı
• Cilt ve/veya gözlerin sararması (sarılık)
• Deri iltihabı, deride renk kaybı
• Ağız kasının kasılması
• İdrarda kan tespit edilmesi
• İnfüze edilen ilacın damardan anormal şekilde sızması, infüzyon yerinde uyuşma, sıcak hissetme
• İnfüzyonla ilişkili reaksiyon
Bu yan etkilerden herhangi biri ile karşılaşırsanız, doktorunuza, eczacınıza veya hemşirenize söyleyiniz.
Yan etkilerin raporlanması
2.SOLIRIS kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
SOLIRIS'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
• Eculizumaba, fare ürünlerinden elde edilen proteinlere, diğer bir tipe yönelik geliştirilen bağışıklık proteinlerine (monoklonal antikorlara) ya da bu ilacın bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı (yardımcı maddeler listesine bakınız) aleıjiniz varsa,
• Menenjit enfeksiyonuna (beyin zarı iltihabı) karşı aşılanmamışsanız (enfeksiyonlarda artışa neden olabileceği için, SOLIRIS kullanmadan önce aşılarınız yapılmalıdır. Acil durumda kullanım gerektiğinde mutlaka aşıların koruyucu etkisi başlayana kadar koruyucu olarak antibiyotik kullanılmalıdır),
• Menenjitiniz varsa.
SOLIRIS'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
SOLIRIS kullanımı sırasında, menenjit (beyin zarı iltihabı), bakteriyemi-sepsis (mikrobik
kan zehirlenmesi) gibi çok ağır ölümle sonuçlanabilen enfeksiyonlar gelişebilir.
Bu nedenle, SOLIRIS kullanımı sonrasında, ateş, kusma, baş ağrısı gelişmesi durumunda
hemen doktora başvurunuz. Doktorunuzdan bu konular hakkında bilgi alınız.
Aşağıda genel bilgiler ver almaktadır:
Menenjit (beyin zarı iltihabı) uyarısı:SOLIRIS tedavisi, özellikle menenjite yol açan belirli organizmalar olmak üzere, enfeksiyonlara karşı doğal direnci zayıflatabilir.
Tedaviye başlamadan en az 2 hafta önce, menenjite yol açan bir organizma olan Neisseria meningitidis’’e karşı aşılanmış olduğunuzdan ya da enfeksiyon riskini azaltmak için aşılandıktan sonraki 2. haftaya kadar antibiyotik kullandığınızdan emin olmak için SOLIRIS almadan önce doktorunuza başvurunuz. Mevcut menenjit aşınızın geçerli olduğundan emin olunuz. Aşılamanın bu tip bir enfeksiyona (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) karşı koruma sağlamayabileceğinin farkında olmalısınız. Tıbbi Klavuzlara uygun olarak doktorunuz, enfeksiyonun engellenmesi için ek tedbirler almanız gerektiğini düşünebilir.
Menenjit (beyin zan iltihabı) belirtileri nelerdir?
SOLIRIS alan hastalarda belirli tipteki enfeksiyonların hızlı bir şekilde belirlenmesi ve tedavi edilmesi önemli olduğundan, size yanınızda taşımanız için hemen doktorunuzu aramanızı ve en yakın hastanenin acil servisine başvurmanızı gerektirecek enfeksiyon belirtilerinin listelendiği bir kart verilecektir. Bu kart “Hasta Güvenlilik Bilgisi Kartı” olarak adlandırılmaktadır.
Eğer sizde aşağıdaki belirtilerden herhangi birisi varsa doktorunuzu acilen haberdar ediniz:
- Mide bulantısı ya da kusma ile birlikte baş ağrısı
- Boyun ya da sırtta katılıkla birlikte baş ağrısı
- Ateş
- Deri döküntüsü
- Konfüzyon (zihin karışıklığı)
- Grip benzeri belirtilerle birlikte şiddetli kas ağrıları
- Işığa duyarlılık
Seyahat sırasında menenjit (beyin zarı iltihabı") tedavisi:
Eğer doktorunuzla iletişim kuramayacağınız ya da geçici olarak tıbbi bakım alamayacağınız uzak bir bölgeye seyahat edecekseniz, doktorunuz Neisseria meningitidis' e karşı bir önleyici tedbir olarak yanınızda taşımanız için bir antibiyotik reçetesi hazırlayabilir.
Eğer yukarıda ifade edilmiş olan belirtilerden herhangi birisi sizde görülürse, antibiyotikleri reçete edildiği şekilde almalısınız. Böyle bir durumda antibiyotik kullanmaya başladıysanız bile, en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.
Enfeksiyonlar (iltihap oluşturan mikrobik hastalık):
Sizde herhangi bir enfeksiyon varsa, SOLIRIS^ başlamadan önce doktorunuzu haberdar ediniz.
Aleıjik reaksiyonlar:
SOLIRIS bir protein içermektedir ve proteinler bazı kişilerde aleıjik reaksiyonlara yol açabilir.
Çocuklar ve ergenler:
18 yaşından küçük hastalar, Haemophilus influenzae (gribe neden olan bir bakteri türü) ve pnömokok (vücudun farklı bölgelerinde ciddi enfeksiyon hastalıklarına neden olan bir bakteri türü) enfeksiyonlarına karşı aşılanmalıdır.
Yaşlılar:
65 yaş ve üzeri hastaların tedavisi için özel bir uyarı gerekli değildir.
Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
SOLIRIS'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
SOLIRIS tedavisi ile yiyecek ya da içecekler arasında etkileşim meydana gelmesi olası değildir.
Hamilelik
• Hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız, ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Hamile kalabilecek kadınlarda tedavi sırasında ve tedaviden sonra 5 aya kadar etkili bir doğum kontrol yönteminin kullanılması göz önünde bulundurulmalıdır.
• Hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız, ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
• Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
• Emziriyorsanız ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Araç ve makina kullanımı
SOLIRIS’in araç ve makine kullanma yeteneğiniz üzerinde etkisi bulunmamaktadır ya da göz ardı edilebilir etkisi bulunmaktadır.
SOLIRIS'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün her bir flakonda 115 mg sodyum içermektedir. Size, hekim tarafından tuz kısıtlaması önerildiyse ya da kontrollü sodyum diyetinde iseniz dikkatli olunuz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
5.SOLIRIS'in saklanması
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SOLIRIS'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz SOLIRIS'i kullanmayınız.
Çevreyi korumak amacıyla kullanmadığınız SOIJRIS'1 ’i şehir suyuna veya çöpe atmayınız. Bu konuda eczacınıza danışınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi:
Alexion İlaç Ticaret Ltd. Şti.
İçerenköy Mahallesi Umut Sk.
And Ofis Sit. No: 10-12/73 Ataşehir/İstanbul
Üretim yeri:
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER SOLIRIS’İ UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR
Aşağıdaki bilgiler yalnızca tıp ya da sağlık uzmanı içindir:
1- SOLIRIS nasıl temin edilir?
Her bir SOLIRIS flakonu, 30 mlTik ürün çözeltisi içinde 300 mg eculizumab etkin maddesini içermektedir.
2- Uygulamadan önce
Sulandırarak hazırlama ve seyreltme, özellikle asepsiye dikkat edilerek iyi uygulama kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
SOLIRIS uygulama için aseptik teknik kullanılarak, eğitimli bir sağlık mesleği mensubu tarafından hazırlanmalıdır.
• Uygulamadan önce SOLIRIS çözeltisi partiküllü madde ve renk değişimi açısından gözle kontrol edilmelidir.
• Gerekli SOLIRIS miktarını steril bir enjektör kullanarak flakon(lar)dan çekiniz.
• Önerilen dozu bir infüzyon torbasına transfer ediniz.
• Uygun miktarda seyrelticiyi infüzyon torbasına ekleyerek nihai konsantrasyon 5 mg/ml (başlangıç konsantrasyonu bölü 2) olacak şekilde SOLIRIS’! seyreltiniz. 300 mg dozu için, 30 mİ SOLIRIS (10 mg/ml) kullanın ve 30 mİ seyreltici ekleyiniz. 600 mg dozu için, 60 mİ SOLIRIS kullanın ve 60 mİ seyreltici ekleyiniz. 900 mg dozu için 90 mİ SOLIRIS kullanın ve 90 mİ seyreltici ekleyiniz. 1200 mg dozu için, 120 mİ SOLIRIS kullanın ve 120 mİ seyreltici ekleyiniz. 5 mg/ml seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisinin nihai hacmi, 300 mg dozu için 60 mİ, 600 mg dozu için 120 mİ, 900 mg dozu için 180 mİ veya 1200 mg dozu için 240 ml’dir.
• Seyreltiçiler; Sodyum klorür 9 mg/ml (%0.9) enjeksiyonluk çözeltisi, sodyum klorür 4.5 mg/ml (%0.45) enjeksiyonluk çözeltisi ya da su içinde %5 dekstrozdur.
• Tıbbi ürün ve seyrelticinin tam olarak karışması için seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisini içeren infüzyon torbasını hafifçe karıştırınız.
• Uygulamadan önce, seyreltilmiş çözeltinin, ortamdaki havaya maruz bırakılarak oda sıcaklığına (18°C-25°C) gelmesi sağlanmalıdır.
• Seyreltilmiş çözelti, mikrodalga ya da hakim oda sıcaklığı dışındaki başka bir sıcaklık kaynağıyla ısıtılmamalıdır.
• Ürün herhangi bir koruyucu içermediğinden, flakonda kullanılmadan kalmış ürün atılmalıdır.
• Seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisi, uygulanmadan önce 24 saate kadar 2°C-8°C’de saklanabilir.
3- Uygulama
• SOLIRIS’i intravenöz puşe (30 saniyeden kısa sürede) ya da bolus (1-5 dakika gibi) gibi hızlı enjeksiyon yöntemleriyle uygulamayınız.
• SOLIRIS yalnızca intravenöz infüzyon aracılığıyla uygulanmalıdır.
• Seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisi, bir yerçekimi-beslemeli, enjektör tipi pompa ya da bir infüzyon pompası aracılığıyla, erişkinlerde 25-45 dakikalık ve pediatrik hastalarda
1-4 saatlik intravenöz infüzyonla uygulanmalıdır. Hastaya yapılan uygulama sırasında seyreltilmiş SOLIRIS çözeltisinin ışıktan korunmasına gerek bulunmamaktadır.
Hastalar infüzyonu takiben bir saat boyunca izlenmelidir. SOLIRIS uygulaması sırasında advers bir olay meydana gelirse, hekimin kararma bağlı olarak infüzyon yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir. Eğer infüzyon yavaşlatılırsa, toplam infüzyon süresi erişkinlerde ve ergenlerde (12-18 yaş) iki saati ve 12 yaşın altındaki çocuklarda dört saati geçmemelidir.
Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
4- Özel kullanım ve saklama talimatları
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SOLIRIS'i kullanmayınız.