SMOFLİPİD %20 İnfüzyon için emülsiyon Damar içine uygulanır
Etken Madde
Rafine soya yağı, orta zincirli trigliseridler, rafine zeytin yağı, omega-3asitlerinden zengin balık yağı
Yardımcı madde(ler): Gliserol, yumurta lesitini, alfa tokoferol, enjeksiyonluk su, sodyum
hidroksit, sodyum oleat
Bu Kullanma Talimatında:
1. SMOFlipid nedir ve ne için kullanılır?
2. SMOFlipid’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. SMOFlipid nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. SMOFlipid’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.SMOFlipid nedir ve ne için kullanılır?
Oral ya da enteral beslenmenin mümkün olmadığı, yeterli gelmediği ya da uygulamaya engel (kontrendike) olduğu durumlarda, sindirim kanalı dışında herhangi bir yolla (parenteral) beslenme rejiminin bir parçası olarak enerji, esansiyel yağ asitleri ve omega-3 yağ asitleri desteği sağlamak için kullanılır.
Beyaz, homojen emülsiyon içeren, 100 ml, 250 ml ve 500 ml cam şişelerde sunulmaktadır.
3.SMOFlipid nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.
Yetişkinlerde kullanımı:
Almanız gereken uygun doz, doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Uygulama yolu ve metodu
İnfüzyon yoluyla damara uygulanır.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Almanız gereken uygun doz, doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Yaşlılarda kullanımı
Almanız gereken uygun doz, doktorunuz tarafından belirlenecektir.Eğer Smoflipid %20’nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla SMOFlipid kullanırsanız
Smoflipid %20’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Yağ yüklenmesi sendromuna yol açan doz aşımı, infüzyon hızının çok yüksek olması veya uzun süreli uygulamada, önerilen infüzyon hızlarında hastanın klinik durumunda ortaya çıkan böbrek fonksiyon bozuklukları ya da enfeksiyon gibi değişiklikler sonucu ortaya çıkabilir.
Doz aşımı yan etkilere yol açabilir (Bkz. Yan etkiler). Bur durumda, lipid infüzyonu sonlandırılmalı ya da eğer gerekiyorsa, daha düşük dozda sürdürülmelidir.
SMOFlipid'i kullanmayı unuttuysanız
Unutulan dozu dengelemek için çift doz almayınız.
4. Olası Yan Etkiler
Tüm ilaçlar gibi SMOFlipid’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Yağ emülsiyonlarının uygulanması sırasında gözlenen istenmeyen etkiler:
| Yaygın >1/100, <1/10 | Yaygın olmayan >1/1000,<1/100 | Seyrek >1/10000, <1/1000 | Çok seyrek <1/10000 |
Dolaşım sistemi sorunları | | | Düşük tansiyon, yüksek tansiyon | |
Solunum sistemi sorunları | | | Nefes darlığı | |
Sidirim sistemi sorunları | | İştah kaybı, bulantı, kusma | | |
Üreme sistemi sorunları | | | | Priapizm (Uzun süreli ağrılı sertleşme) |
Genel ve uygulama yerinde ortaya çıkan sorunlar | Vücut sıcaklığında hafif bir artış | Titreme | Aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. anafilaktik ya da anafilaktoid reaksiyonlar, deri döküntüsü, kurdeşen, yüzde kızarıklık, baş ağrısı), sıcaklık ya da soğukluk hissi, solukluk, siyanoz, boyun, sırt, kemik, göğüs ve bel ağrısı | |
Bu yan etkiler görüldüğü ya da infüzyon sırasında trigliserid düzeyleri 3 mmol/L’nin üzerine çıktığı takdirde, Smoflipid infüzyonu durdurulmalı ya da gerekiyorsa, daha düşük bir dozda sürdürülmelidir.
Smoflipid, her zaman aminoasitleri ve glukozu da içeren tam bir parenteral beslenme uygulamasının bir parçası olarak verilmelidir. Bulantı, kusma ve kanda glukoz miktarının aşırı artışı (hiperglisemi) parenteral beslenme gerektiren durumlarla ilişkili semptomlardır ve bazen parenteral beslenmeye bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Trigliseridlerin ve kan glukoz düzeylerinin izlenmesi, zararlı olabilecek yükselmelerin önlenmesi açısından önerilir.
Yağ yüklenmesi sendromu (Fat overload syndrome):
Aşırı doza bağlı olarak trigliseridlerin elimine edilememesi, “Yağ yüklenmesi sendromuma” yol açabilir. Metabolik yüklenmeye ilişkin olası belirtiler izlenmelidir. Nedeni genetik olabilir (bireysel metabolizma farklılığı) ya da yağ metabolizması, sürmekte olan veya geçirilmiş hastalıklar nedeniyle etkilenmiş olabilir. Ayrıca bu sendrom, kanda trigliserid miktarının aşırı artmasında (şiddetli hipertrigliseridemide) önerilen infüzyon hızlarında bile görülebilir ve böbrek fonksiyonlarının bozulması ya da enfeksiyon gibi hastanın klinik durumunda ani bir değişiklikle birlikte ortaya çıkabilir. Yağ yüklenmesi sendromunda kanda yağ miktarının aşırı artması (hiperlipidemi), ateş, yağ infiltrasyonu, sarılıkla birlikte ya da tek başına karaciğer büyümesi (hepatomegali), dalak büyümesi (splenomegali), kansızlık (anemi), kanda lökosit sayısının azalması (lökopeni), kanda trombosit sayısının ileri derecede azalması (trombositopeni), pıhtılaşma (koagülasyon) bozukluğu, eritrositlerin erimesi (hemoliz) ve retikülositoz, karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma ve koma görülür. Yağ emülsiyonunun infüzyonu kesildiğinde, semptomlar genellikle ortadan kalkar. Yağ yüklenmesi sendromuna ilişkin semptomlar ortaya çıktığı takdirde, Smoflipid infüzyonu kesilmelidir.
2.SMOFlipid kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
SMOFlipid'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
- Balık, yumurta, soya veya yer fıstığı proteinine veya herhangi bir etken madde veya yardımcı maddeye aşırı duyarlılık,
• Şiddetli kanda yağ miktarının artışı (hiperlipidemi).
• Şiddetli karaciğer yetmezliği
• Şiddetli kan pıhtılaşma (koagülasyon) bozuklukları.
- Hemofiltrasyon ya da diyaliz uygulanmayan şiddetli böbrek yetmezliği.
- Akut şok.
• İnfüzyon tedavisine uygulamaya engel (kontrendikasyon) teşkil eden genel durumlar: akut akciğer (pulmoner) ödemi, vücutta fazla su birikmesi (hiperhidrasyon), telafi edilemeyen (dekompanse) kalp yetmezliği.
- İstikrarlı (stabil) olmayan durumlar (örneğin şiddetli travma sonrası (posttravmatik) durumlar, karşılanamayan (kompanse olmayan) diyabet (diabetes mellitus), ani gelişen kalp kasını besleyen damarların tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan nekroz (akut miyokard enfarktüsü), inme, dolaşımda pıhtı oluşması (emboli), kan pH’ımn düşüşü ile belirgin metabolik dengesizlik hali (metabolik asidoz), bakteri veya bakteri toksinlerinin kana geçmesi sonucu oluşan şiddetli ateş ve titreme ile belirgin durum (sepsis) ve hipotonik su kaybı (dehidrasyon)).
Bu ilacı kullanıp kullanamayacağınızdan emin değilseniz, doktorunuza danışınız.
SMOFlipid'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Her hastanın yağları yok etme (elimine etme) kapasitesi farklı olduğundan, klinisyenin rutin yöntemlerine uygun şekilde takip edilmelidir. Bu takip genellikle trigliserid seviyeleri kontrol edilerek yapılır. İnfüzyon esnasında serumdaki trigliserid konsantrasyonu 3 mmol/l’yi geçmemelidir.
İlacın aşırı dozda verilmesi aşırı yağ yüklenme sendromuna neden olabilir.
Bu tıbbi ürün, nadiren alerjik reaksiyona neden olabilen soya fasülyesi , balık yağı ve yumurta fosfolipidleri içermektedir. Soya fasülyesi ve yerfıstığı arasında çapraz alerji reaksiyonları gözlenmiştir.
Lipid (yağ) metabolizmasının bozuk olduğu durumlarda Smoflipid dikkatle kullanılmalıdır. Bu durumlar; böbrekle ilgili (renal) fonksiyon bozukluğu, şeker hastalığı (diabetes mellitus), pankreas iltihabı (pankreatit), karaciğer fonksiyon bozukluğu, tiroid bezinin yetersiz salgı meydana getirmesi (hipotiroidizm) ve bakteri veya bakteri toksinlerinin kana geçmesi sonucu oluşan ateş ve titreme ile belirgin durum (sepsis) hastalarında ortaya çıkabilir.
Diyabet (diabetes mellitus) ya da böbrekle ilgili (renal) fonksiyon bozukluğu olan hastalarla ilgili klinik veriler sınırlıdır.
Orta zincirli yağ asitlerinin tek başına uygulanması kan pH’ının düşüşü ile belirgin metabolik dengesizlik haline (metabolik asidoza) yol açabilir. Smoflipid’in içerdiği uzun zincirli yağ asitlerinin de aynı anda infüzyon yoluyla uygulanması, bu riski önemli ölçüde azaltır. Karbonhidratların da birlikte kullanılması bu riskin daha da azalmasını sağlar. Bu nedenle, ilaç uygulanırken aynı anda karbonhidrat infüzyonu ya da karbonhidrat içeren bir aminoasit çözeltisinin de uygulanması tavsiye edilir. İntravenöz beslenmenin izlenmesiyle ilişkili olan genel labaratuvar testleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu testler; kan glukoz seviyeleri, karaciğer fonksiyon testleri, asit-baz metabolizması, sıvı dengesi, tam kan sayımı ve elektrolitleri kapsar.
Herhangi bir aniden gelişen ağır (anafilaktik) reaksiyon bulgu ya da belirtisi (ateş, titreme, döküntü ya da nefes almada güçlük gösterme (dispne)) görüldüğü takdirde infüzyon hemen kesilmelidir.
Plazmada yağ (lipid) seviyesinin yüksek olması, bazı laboratuar kan testlerini (örneğin hemoglobin) etkileyebilir.
Uyumlu olduğundan emin olunmayan diğer ilaçların ya da maddelerin Smoflipid’e ilavesinden genel olarak kaçınılmalıdır.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
SMOFlipid'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
SMOFlipid'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamilelik
Emzirme
İlaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
Araç ve makina kullanımı
Smoflipid %20’nin taşıt ve makine kullanımına bir etkisi beklenmemektedir.
SMOFlipid'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Klinik dozlarda uygulanan heparin dolaşıma lipoprotein lipaz salınmasında geçici bir artışa neden olur. Bu durum, başlangıçta plazmada gerçekleşen yağların parçalanmasında (lipolizde) artışa ve ardından da trigliserid yok edilmesinde (eliminasyonunda) geçici bir azalmaya yol açabilir.
Soya yağı doğal olarak K1 vitamini içerir. Ancak, bu miktar Smoflipid’de o kadar düşüktür ki, kumarin türevleriyle tedavi edilen hastalarda pıhtılaşma (koagülasyon) sürecinde önemli bir etkiye yol açması beklenmez.
Eğer herhangi bir ilacı şu anda alıyor veya son zamanlarda aldıysanız -hatta reçetesiz olanlar da dahil olmak üzere- lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
5.SMOFlipid'in saklanması
Smoflipid %20’yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.
Son kullanma tarihine uygun kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SMOFlipid'i kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi: Fresenius Kabi İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.
Güney Plaza Eski Büyükdere Asfaltı, No:17/4B, Kat:2, 34398, Maslak/ İstanbul
Üretici: Fresenius Kabi Austria GmbH, Avusturya
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Hastanın lipid infüzyon eliminasyon kapasitesi, dozaj ve infüzyon hızını belirler, (bkz. bölüm 4.4.) Standart doz 1.0-2.0 g lipid/kg vücut ağırlı ğı/gün’e tekabül eden 5-10 mL/kg vücut ağırlığı/gün’dür.
Tavsiye edilen infüzyon hızı 0.125 g lipid/kgvücut ağırlığı (v.a.)/ saat’e karşılık gelen 0.63 mL SMOF/kg v.a./ saat’dir. 0.15 g lipid/kgv.a./ saat’e karşılık gelen 0.75 mL SMOF/kg v.a./ saat’lik infüzyon hızı aşılmamalıdır.
Uygulama şekli:
Emülsiyon, periferik veya santral bir venden katater aracılığı ile uygulanır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Ağır karaciğer yetmezliği, hemofiltrasyon veya diyaliz tedavisi yapılmayan ciddi böbrek yetmezliği durumlarında kontrendikedir.
Pediyatrik popülasyon:
Bebekler ve yeni doğanlar:
Başlangıç dozu 0,5-1 g lipid/kg v.a./gün’dür. Ardından bu doz; 0,5-1 g lipid/kg v.a./gün’lük artışlarla 3,0 g lipid/kg v.a./gün’e yükseltilir.
Günlük dozun 15 ml Smoflipid/kg.v.a./gün’e karşılık gelen 3 g lipid/kg v.a./gün’den fazla olması önerilmez.
İnfüzyon hızı 0,125 g lipid/kgv.a./saat’i aşmamalıdır.
Prematüre bebeklerde ve düşük kilolu yeni doğanlarda, Smoflipid 24 saati aşkın sürede sürekli olarak infüze edilmelidir.
Çocuklar:
Günlük dozun 15 ml Smoflipid/kg.v.a./gün’e karşılık gelen 3 g lipid/kg v.a./gün’den fazla olması önerilmez.
Günlük doz, uygulamanın ilk haftasında aşamalı olarak artırılmalıdır.
İnfüzyon hızı 0,15 g lipid/kg v.a./saat’i aşmamalıdır.
Kullanıma ilişkin uyarılar
Yalnızca eşit dağılmış (homojen) emülsiyonları kullanınız.
Uygulamadan önce faz ayrışması olup olmadığını kontrol etmek için emülsiyonu gözle inceleyiniz.
Tek kullanım içindir. Kullanılmayan emülsiyonlar atılmalıdır.
Belirgin olarak yüksek yağ seviyesi riski bulunan hastalar (örn. kanındaki yağ seviyesi yüksek olan hastalar, ciddi kan zehirlenmesi ve çok düşük kilolu yeni doğanlar) için özel önlemler alınmalıdır.
İlaveler:
Smoflipid Total Parenteral Beslenme (TPN) solüsyonları hazırlamak üzere mikropsuz (aseptik) koşullarda aminoasitler, glukoz ve elektrolit solüsyonlarıyla karıştırılabilir.
Farklı ilaveler ile uyuşma özelliği ve farklı karışımların saklama süreleri ruhsat sahibi firmadan öğrenilebilir. İlaveler mikropsuz (aseptik) koşullarda yapılmalıdır.
Infüzyondan sonra geriye kalan solüsyonlar atılmalıdır.
Saklamaya yönelik özel tedbirler
Açılmamış ambalajları 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.
Ambalaj ilk açıldıktan sonra,
Kullanım stabilitesi fiziksel ve kimyasal olarak 25°C’de 24 saattir. Mikrobiyolojik açıdan emülsiyon hemen kullanılmalıdır. Derhal kullanılmayacaksa, saklama süresi ve kullanımdan önceki koşullar kullanıcının sorumluluğundadır ve normalde 2-8°C’de 24 saati aşmamalıdır.
Karışımın hazırlanmasından sonra saklama koşulları:
Smoflipide ilaveler yapılacaksa, oluşan karışım, mikrobiyolojik açıdan, hemen kullanılmalıdır.
İlaveler, kontrollü ve aseptik koşullarda yapılmadığı ve karışım hemen kullanılmadığı takdirde, saklama süresi ve kullanımdan önceki koşullar, kullanıcının sorumluluğundadır ve ilave işlemi kontrolü ve valide edilmiş aseptik koşullarda gerçekleştirilmediği sürece, normalde 2-8°C’de 24 saati aşmamalıdır.
SMOF 734-735-736/12.11/KT/1
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
Smoflipid %20 İnfüzyon için Emülsiyon
2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde:
1000 mL,
Soya-fasulyesi yağı60.0 g
Orta-zincirli trigliseridler60.0 g
Zeytin yağı, rafine edilmiş50.0 g
Balık yağı, yüksek derece rafine30.0 g
Total enerji:8400 kJ/ L= (2000 kcal/L)
pH:6.5-8.8
Teorik osmolarite:273 mosm/L
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3.FARMASÖTİK FORMU
İnfüzyon için emülsiyon Beyaz, homojen emülsiyon.
4.KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar
Erişkinlerde oral ya da enteral beslenmenin mümkün olmadığı, yeterli gelmediği ya da kontrendike olduğu durumlarda, parenteral beslenme rejiminin bir parçası olarak, enerji, esansiyel yağ asitleri ve omega-3 yağ asitleri desteği sağlamak için kullanılır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Hastanın lipid infüzyon eliminasyon kapasitesi, dozaj ve infüzyon hızını belirler, (bkz. bölüm 4.4.)
Standart doz 1.0-2.0 g lipid/kg vücut ağırlığı/gün'e tekabül eden 5-10 mL/kg vücut ağırlığı/gün'dür.
Tavsiye edilen infüzyon hızı 0.125 g lipid/kgvücut ağırlığı (v.a.)/ saat'e karşılık gelen 0.63 mL SMOF/kg v.a./ saat'dir. 0.15 g lipid/kgv.a./ saat'e karşılık gelen 0.75 mL SMOF/kg v.a./ saat'lik infüzyon hızı aşılmamalıdır.
Uygulama şekli:
Emülsiyon, periferik veya santral bir venden katater aracılığı ile uygulanır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Ağır karaciğer yetmezliği, hemofiltrasyon veya diyaliz tedavisi yapılmayan ciddi böbrek yetmezliği durumlarında kontrendikedir.
Pediyatrik popülasyon:
Bebekler ve yeni doğanlar:
Başlangıç dozu 0,5-1 g lipid/kg v.a./gün'dür. Ardından bu doz; 0,5-1 g lipid/kg v.a./gün'lük artışlarla 3,0 g lipid/kg v.a./gün'e yükseltilir.
Günlük dozun 15 ml Smoflipid/kg.v.a./gün'e karşılık gelen 3 g lipid/kg v.a./gün'den fazla olması önerilmez.
İnfüzyon hızı 0,125 g lipid/kgv.a./saat'i aşmamalıdır.
Prematüre bebeklerde ve düşük kilolu yeni doğanlarda, Smoflipid 24 saati aşkın sürede sürekli olarak infüze edilmelidir.
Çocuklar:
Günlük dozun 15 ml Smoflipid/kg.v.a./gün'e karşılık gelen 3 g lipid/kg v.a./gün'den fazla olması önerilmez.
Günlük doz, uygulamanın ilk haftasında aşamalı olarak artırılmalıdır. İnfüzyon hızı 0,15 g lipid/kg v.a./saat'i aşmamalıdır.
4.3 Kontrendikasyonlar
-Balık, yumurta, soya veya yer fıstığı proteinine veya herhangi bir etken madde veya yardımcı maddeye aşırı duyarlılık,
-Ağır hiperlipidemi,
-Ağır karaciğer yetmezliği,
-Ağır kan koagülasyon bozuklukları
-Hemofiltrasyon veya diyaliz tedavisi yapılmayan ciddi böbrek yetmezliği,
-Akut Şok,
-Hemofagositotik sendrom,
-İnfüzyon tedavisine genel kontrendike olan durumlar; akut pulmoner ödem, hiperhidrasyon, dekompanse kalp yetmezliği
-Stabil olmayan durumlar (ağır post-travmatik durumlar, kompanse edilmemiş diabet, akut myokardiyal enfarktüs, metabolik asidoz, ciddi sepsis ve hipotonik dehidrasyon)
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Her hastanın yağ elimine etme kapasitesi farklı olduğundan, klinisyenin rutin yöntemlerine uygun şekilde takip edilmelidir. Bu takip genellikle trigliserid seviyeleri kontrol edilerek yapılır. Belirgin olarak hiperlipidemi riski bulunan hastalar (örn. yüksek lipidli hastalar, ciddi sepsis ve çok düşük kilolu yeni doğanlar) için özel önlemler alınmalıdır. İnfüzyon esnasında serumdaki trigliserid konsantrasyonu genel olarak 3 mmol/L'yi geçmemelidir. İlacın aşırı dozda verilmesi aşırı yağ yüklenme sendromuna neden olabilir (bkz. bölüm 4.8).
Bu tıbbi ürün, nadiren alerjik reaksiyona neden olabilen soya fasulyesi yağı, balık yağı ve yumurta fosfolipidleri içermektedir. Soya fasülyesi ve yerfıstığı arasında çapraz alerji reaksiyonları gözlenmiştir.
Lipid metabolizmasının bozuk olduğu durumlarda Smoflipid dikkatle kullanılmalıdır. Bu durumlar; renal fonksiyon bozukluğu, diabetes mellitus, pankreatit, karaciğer fonksiyon bozukluğu, hipotiroidizm ve sepsis hastalarında ortaya çıkabilir.
Diabetes mellitus ya da renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarla ilgili klinik veriler sınırlıdır.
Orta zincirli yağ asitlerinin tek başına uygulanması metabolik asidoza yol açabilir. Smoflipid'in içerdiği uzun zincirli yağ asitlerinin de aynı anda infüzyon yoluyla uygulanması, bu riski önemli ölçüde azaltır. Karbonhidratların da birlikte kullanılması bu riskin daha da azalmasını sağlar. Bu nedenle, ilaç uygulanırken aynı anda karbonhidrat infüzyonu ya da karbonhidrat içeren bir aminoasit çözeltisinin de uygulanması tavsiye edilir. Genel olarak intravenöz beslenmenin izlenmesiyle ilişkili olan genel laboratuar testleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu testler; kan glukoz seviyeleri, karaciğer fonksiyon testleri, asit-baz metabolizması, sıvı dengesi, tam kan sayımı ve elektrolitleri kapsar.
Herhangi bir anafilaktik reaksiyon bulgu ya da belirtisi (ateş, titreme, döküntü ya da dispne) görüldüğü takdirde infüzyon hemen kesilmelidir.
Hiperbilirubinemili yeni doğanlarda ve prematüre yeni doğanlarda ve pulmoner hipertansiyon durumunda Smoflipid uygulanırken özel önlemler alınmalıdır.
Yeni doğanların, özellikle prematüre yeni doğanların uzun dönem parenteral beslenmesinde; trombosit sayısı, karaciğer fonksiyon testleri ve serum trigliserid seviyesi takip edilmelidir.
Plazmada lipid seviyesinin yüksek olması, bazı laboratuar kan testlerini (örneğin hemoglobin) etkileyebilir.
Uyumlu olduğundan emin olunmayan diğer ilaçların ya da maddelerin Smoflipid' e ilavesinden genel olarak kaçınılmalıdır (bkz. 6.2 ve 6.6).
4.5Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Klinik dozlarda heparin verilmesi dolaşım içine geçici olarak lipoprotein lipaz salınmasına yol açar. Başlangıç olarak, trigliserid klirensinde geçici bir azalmayla birlikte plazma lipolizinde artışa neden olabilir.
Soya yağı doğal olarak K1 vitamini içerir. Ancak, bu miktar Smoflipid'de o kadar düşüktür ki, kumarin türevleriyle tedavi edilen hastalarda koagülasyon sürecinde önemli bir etkiye yol açması beklenmez.
4.6Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Hamilelik kategorisi C'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü
Hayvanlarda üreme üzerindeki toksik etkilerine ilişkin yapılan bir çalışma bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Gebelerde Smoflipid kullanımına ilişkin bir veri yoktur. Gebelik sırasında parenteral beslenme gerekebilir. Smoflipid, gebelere ancak dikkatli bir değerlendirmeden sonra verilmelidir.
Laktasyon dönemi
Emziren kadınlarda Smoflipid kullanımına ilişkin bir veri yoktur. Emzirme sırasında parenteral beslenme gerekebilir. Smoflipid, emziren kadınlara ancak dikkatli bir değerlendirmeden sonra verilmelidir.
4.7Araç ve makine kullanmı üzerindeki etkiler
Geçerli değildir.
4.8İstenmeyen etkiler
Yağ emülsiyonlarının uygulanması sırasında gözlenen istenmeyen etkiler:
| Yaygın >1/100, <1/10
| Yaygın olmayan >1/1000,<1/100
| Seyrek >1/10000, <1/1000
| Çok seyrek <1/10000
|
Vasküler sorunlar
|
|
| Hipotansiyon, hipertansiyon
|
|
Respiratuar, torasik ve mediastinal sorunlar
|
|
| Dispne
|
|
Gastrointestinal bozukluklar
|
| İştah kaybı, bulantı, kusma
|
|
|
Üreme sistemi ve meme
|
|
|
| Priapizm
|
Genel ve uygulama yerinde ortaya çıkan sorunlar
| Vücut sıcaklığında hafif bir artış
| Titreme
| Aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. anafilaktik ya da anafilaktoid reaksiyonlar, deri döküntüsü, ürtiker, yüzde kızarıklık, baş ağrısı), sıcaklık ya da soğukluk hissi, solukluk, siyanoz, boyun, sırt, kemik, göğüs ve bel ağrısı
|
|
Bu yan etkiler görüldüğü ya da infüzyon sırasında trigliserid düzeyleri 3 mmol/L'nin üzerine çıktığı takdirde, Smoflipid infüzyonu durdurulmalı ya da gerekiyorsa, daha düşük bir dozda sürdürülmelidir.
Smoflipid, her zaman amino asitleri ve glukozu da içeren tam bir parenteral beslenme uygulamasının bir parçası olarak verilmelidir. Bulantı, kusma ve hiperglisemi parenteral beslenme gerektiren durumlarla ilişkili semptomlardır ve bazen parenteral beslenmeye bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Trigliseridlerin ve kan glukoz düzeylerinin izlenmesi, zararlı olabilecek yükselmelerin önlenmesi açısından önerilir.
Yağ yüklenmesi sendromu (Fat overload syndrome):
Aşırı doza bağlı olarak trigliseridlerin elimine edilememesi, "Yağ yüklenmesi sendromuma" yol açabilir. Metabolik yüklenmeye ilişkin olası belirtiler izlenmelidir. Nedeni genetik olabilir (bireysel metabolizma farklılığı) ya da yağ metabolizması, sürmekte olan veya geçirilmiş hastalıklar nedeniyle etkilenmiş olabilir. Ayrıca bu sendrom, şiddetli hipertrigliseridemide
önerilen infüzyon hızlarında bile görülebilir ve böbrek fonksiyonlannın bozulması ya da infeksiyon gibi hastanın klinik durumunda ani bir değişiklikle birlikte ortaya çıkabilir. Yağ yüklenmesi sendromunda hiperlipidemi, ateş, yağ infiltrasyonu, sarılıkla birlikte ya da tek başına hepatomegali, splenomegali, anemi, lökopeni, trombositopeni, koagülasyon bozukluğu, hemoliz ve retikülositoz, karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma ve koma görülür. Yağ emülsiyonunun infüzyonu kesildiğinde, semptomlar genellikle ortadan kalkar. Yağ yüklenmesi sendromuna ilişkin semptomlar ortaya çıktığı takdirde, Smoflipid infüzyonu kesilmelidir.
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Yağ yüklenmesi sendromuna yol açan doz aşımı, infüzyon hızının çok yüksek olması veya uzun süreli uygulamada, önerilen infüzyon hızlarında hastanın klinik durumunda ortaya çıkan böbrek fonksiyon bozuklukları ya da enfeksiyon gibi değişiklikler sonucu ortaya çıkabilir.
Doz aşımı yan etkilere yol açabilir. (Bkz. 4.8) Bu durumda, lipid infüzyonu sonlandırılmalı ya da eğer gerekiyorsa, daha düşük dozda sürdürülmelidir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
5.1 Farmakodinamik özellikleri
Farmakoterapötik grubu: Parenteral beslenme çözeltileri, yağ emülsiyonları ATC-kodu: B05BA02
Yağ emülsiyonu endojen şilomikronlarınkiyle benzer biyolojik özelliklere ve partikül büyüklüğüne sahiptir. Smoflipid'in bileşenleri olan soya fasulyesi yağı, orta zincirli trigliseridler, zeytin yağı ve balık yağı kendi farmakodinamik özelliklerine sahiptirler.
Soya fasulyesi yağı yüksek miktarda esansiyel yağ asitlerini içerir. Omega-6 yağ asiti olan linoleik asit bol miktardadır (yak. %55-60). a-linolenik asit (%8 civarında) omega-3 yağ asitidir. Smoflipid'in bu içeriği gerekli miktar esansiyel yağ asitlerini karşılar.
Orta zincirli yağ asitleri hızla okside olur ve vücut için hazır enerji sağlar.
Zeytin yağı enerji sağlayıcı tekli-doymamış yağ asitlerini içerir. Bunlar peroksidasyon oluşumuna aynı miktarda çoklu doymamış yağ asitlerinden daha az eğilimlidirler.
Balık yağı yüksek miktar eikosapentenoik asit (EPA) ve dokosahekzanoik asit (DHA) içeriği ile karakterizedir. DHA hücre zarının önemli bir yapısal bileşenidir, EPA ise prostoglandinler, tromboksanlar ve lökotrienler gibi eikozonoidlerin prekürsörüdür.
E vitamini lipid peroksidasyonuna karşı yağ asitlerinin korunması açısından önemlidir.
Evde parenteral beslenmenin sağlandığı, uzun süreli nutrisyon desteğine ihtiyaç duyan hastalarda, iki çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu iki çalışmada da öncelikli amaç güvenliği göstermektir. Bu çalışmalardan biri pediatrik hastalarda gerçekleştirilmiştir ve bu çalışmada etkinlik ikincil amaçtır. Hastalar yaş gruplarına ayrılmıştır (sırasıyla 1 ay-2 yaş ve 2-11 yaş). Her iki çalışma da Smoflipidin güvenlik profilinin karşılaştırılan ürün olan Intralipid %20 ile benzer olduğu göstermiştir. Pediatrik çalışmadaki etkinlik beden kitle endeksi, boy, kilo artışı, prealbumin, retinol bağlayıcı protein ve yağ asidi profili ile ölçülmüştür. 4 haftalık tedavi sonrası iki grup arasında yağ asidi profili haricinde farklılık yoktur. Smoflipid kullanan hastalardaki yağ asidi profili; omega 3 yağ asitleri, plazma lipoproteinleri ve kırmızı kan hücresi fosfolipidlerinde artışa yol açmıştır. Bu durum uygulanan lipid emülsiyonunun kompozisyonunu yansıtmaktadır.
5.2Farmakokinetik özellikleri
İçeriğindeki trigliseridlerin eliminasyon hızları farklı olmakla birlikte, bir karışım olarak Smoflipid uzun zincirli trigliseridlere göre daha hızlı elimine edilir ve infüzyon sırasında trigliserid düzeylerinin daha düşük olmasını sağlar. Zeytin yağı, bileşenler içinde en düşük eliminasyon hızına sahiptir (uzun zincirli trigliseridlerden biraz daha yavaş elimine edilir), orta zincirli trigliseridler de en hızlı elimine edilir. Uzun zincirli trigliseridler ile bir karışım içindeki balık yağı, tek başına uzun zincirli trigliseridler ile aynı eliminasyon hızına sahiptir.
5.3Klinik öncesi güvenlilik verileri
Preklinik safhada Smoflipid lipidlerin yüksek dozda uygulanmasından sonra, emülsiyon ile yürütülen tek doz ve tekrarlanan doz toksisitesi ve genotoksisite çalışmalarında beklenen olağan etkilerden başka etki gözlenmemiştir. Bölgesel tolerans çalışmasında, tavşanlarda, intra-arteriyel, paravenöz veya subkutan uygulamadan sonra kısa süreli hafif enflamasyon gözlenmiştir. İntra-muskular uygulamadan sonra, bazı hayvanlarda orta dereceli kısa süreli enflamasyon ve doku nekrozu görülmüştür.
Kobaylardaki testte (maksimizasyon testi) balık yağı orta dereceli dermal duyarlılık göstermiştir. Sistemik antijenite testi, balık yağının anaflaktik potansiyeline dair bir bulgu göstermemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ
6.1Yardımcı Maddelerin listesi
Gliserol Yumurta lesitini Alfa tokoferol Enjeksiyonluk su Sodyum hidroksit Sodyum oleat
6.2Geçimsizlikler
Smoflipid geçimliliği belirtilen tıbbi ürünler ile karıştırılabilir, bkz. bölüm 6.6.
6.3Raf ömrü
Satış için ambalajlanmış ürünlerin raf ömrü 24 aydır.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
Açılmamış ambalajları 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız. Ambalaj ilk açıldıktan sonra,
Kullanım stabilitesi fiziksel ve kimyasal olarak 25°C'de 24 saattir. Mikrobiyolojik açıdan emülsiyon hemen kullanılmalıdır. Derhal kullanılmayacaksa, saklama süresi ve kullanımdan önceki koşullar kullanıcının sorumluluğundadır ve normalde 2-8°C'de 24 saati aşmamalıdır.
Karışımın hazırlanmasından sonra saklama koşulları:
Smoflipide ilaveler yapılacaksa, oluşan karışım, mikrobiyolojik açıdan, hemen kullanılmalıdır. İlaveler, kontrollü ve aseptik koşullarda yapılmadığı ve karışım hemen kullanılmadığı takdirde, saklama süresi ve kullanımdan önceki koşullar, kullanıcının sorumluluğundadır ve ilave işlemi kontrolü ve valide edilmiş aseptik koşullarda gerçekleştirilmediği sürece, normalde 2-8°C'de 24 saati aşmamalıdır.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Cam şişeler (tip II, renksiz) 100 ml, 250 ml, 500 ml Halobutil plastik tıpalar
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürün ya da artık materyaller, "Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği" ve "Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmelikleri"ne uygun olarak imha edilmelidir.
Kullanılacak emülsiyonlar homojen olmalıdır ve ambalajlar hasar görmemiş olmalıdır. Uygulama öncesinde faz ayrışımı olup olmadığını kontrol ediniz. Nihai infüzyon için emülsiyonun faz ayrışması göstermediğinden emin olunuz. Tek kullanımlıktır. Kullanılmayan emülsiyon imha edilmelidir.
İlaveler
Smoflipid, aseptik olarak 'Hepsi Birarada' TPN karışımları oluşturmak üzere aminoasit, glukoz ve elektrolit infüzyonlarıyla karıştırılabilir.
Karışımların fiziksel ve kimyasal stabilitesine ait çok sayıda çalışma üretici firmadan istek
üzerine temin edilebilir.
İlaveler aseptik olarak yapılmalıdır.
İnfüzyondan sonra kalan karışım imha edilmelidir.
7.RUHSAT SAHİBİ
Fresenius Kabi İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. Güney Plaza Eski Büyükdere Asfaltı, No:17/4B, Kat:2, 34398, Maslak/ İstanbul
8.RUHSAT NUMARASI:
122/04
9.İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ:
İlk ruhsat tarihi: 27.02.2007 Ruhsat yenileme tarihi:
10.KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ:
20.12.2011
SMOF 734-735-736/12.11/KUB/1
KULLANMA TALİMATI SMOFLİPİD %20 Infüzyon için emülsiyon Damar içine uygulanır
• Etkin madde:
Rafine soya yağı, orta zincirli trigliseridler, rafine zeytin yağı, omega-3
asitlerinden zengin balık yağı
• Yardımcı madde(ler):
Gliserol, yumurta lesitini, alfa tokoferol, enjeksiyonluk su, sodyum
hidroksit, sodyum oleat
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çü nkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. Smoflipid %20 nedir ve ne için kullanılır?
2. Smoflipid %20 kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. Smoflipid %20 nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. Smoflipid %20 'nin saklanması
1. Smoflipid %20 nedir ve ne için kullanılır?
Oral ya da enteral beslenmenin mümkün olmadığı, yeterli gelmediği ya da uygulamaya engel (kontrendike) olduğu durumlarda, sindirim kanalı dışında herhangi bir yolla (parenteral) beslenme rejiminin bir parçası olarak enerji, esansiyel yağ asitleri ve omega-3 yağ asitleri desteği sağlamak için kullanılır.
Beyaz, homojen emülsiyon içeren, 100 ml, 250 ml ve 500 ml cam şişelerde sunulmaktadır.
2. Smoflipid %20 kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler Smoflipid %20'yi aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
• Balık, yumurta, soya veya yer fıstığı proteinine veya herhangi bir etken madde veya yardımcı maddeye aşırı duyarlılık,
• Şiddetli kanda yağ miktarının artışı (hiperlipidemi).
• Şiddetli karaciğer yetmezliği
• Şiddetli kan pıhtılaşma (koagülasyon) bozuklukları.
• Hemofiltrasyon ya da diyaliz uygulanmayan şiddetli böbrek yetmezliği.
• Akut şok.
• İnfüzyon tedavisine uygulamaya engel (kontrendikasyon) teşkil eden genel durumlar: akut akciğer (pulmoner) ödemi, vücutta fazla su birikmesi (hiperhidrasyon), telafi edilemeyen (dekompanse) kalp yetmezliği.
• İstikrarlı (stabil) olmayan durumlar (örneğin şiddetli travma sonrası (posttravmatik) durumlar, karşılanamayan (kompanse olmayan) diyabet (diabetes mellitus), ani gelişen kalp kasını besleyen damarların tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan nekroz (akut miyokard enfarktüsü), inme, dolaşımda pıhtı oluşması (emboli), kan pH'ının düşüşü ile belirgin metabolik dengesizlik hali (metabolik asidoz), bakteri veya bakteri toksinlerinin kana geçmesi sonucu oluşan şiddetli ateş ve titreme ile belirgin durum (sepsis) ve hipotonik su kaybı (dehidrasyon)).
Bu ilacı kullanıp kullanamayacağınızdan emin değilseniz, doktorunuza danışınız.
Smoflipid %20'yi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ;
Her hastanın yağları yok etme (elimine etme) kapasitesi farklı olduğundan, klinisyenin rutin yöntemlerine uygun şekilde takip edilmelidir. Bu takip genellikle trigliserid seviyeleri kontrol edilerek yapılır. İnfüzyon esnasında serumdaki trigliserid konsantrasyonu 3 mmol/l'yi geçmemelidir. İlacın aşırı dozda verilmesi aşırı yağ yüklenme sendromuna neden olabilir.
Bu tıbbi ürün, nadiren alerjik reaksiyona neden olabilen soya fasülyesi , balık yağı ve yumurta fosfolipidleri içermektedir. Soya fasülyesi ve yerfıstığı arasında çapraz alerji reaksiyonları gözlenmiştir.
Lipid (yağ) metabolizmasının bozuk olduğu durumlarda Smoflipid dikkatle kullanılmalıdır. Bu durumlar; böbrekle ilgili (renal) fonksiyon bozukluğu, şeker hastalığı (diabetes mellitus), pankreas iltihabı (pankreatit), karaciğer fonksiyon bozukluğu, tiroid bezinin yetersiz salgı meydana getirmesi (hipotiroidizm) ve bakteri veya bakteri toksinlerinin kana geçmesi sonucu oluşan ateş ve titreme ile belirgin durum (sepsis) hastalarında ortaya çıkabilir.
Diyabet (diabetes mellitus) ya da böbrekle ilgili (renal) fonksiyon bozukluğu olan hastalarla ilgili klinik veriler sınırlıdır.
Orta zincirli yağ asitlerinin tek başına uygulanması kan pH'ının düşüşü ile belirgin metabolik dengesizlik haline (metabolik asidoza) yol açabilir. Smoflipid'in içerdiği uzun zincirli yağ asitlerinin de aynı anda infüzyon yoluyla uygulanması, bu riski önemli ölçüde azaltır. Karbonhidratların da birlikte kullanılması bu riskin daha da azalmasını sağlar. Bu nedenle, ilaç uygulanırken aynı anda karbonhidrat infüzyonu ya da karbonhidrat içeren bir aminoasit çözeltisinin de uygulanması tavsiye edilir. İntravenöz beslenmenin izlenmesiyle ilişkili olan genel labaratuvar testleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu testler; kan glukoz seviyeleri, karaciğer fonksiyon testleri, asit-baz metabolizması, sıvı dengesi, tam kan sayımı ve elektrolitleri kapsar.
Herhangi bir aniden gelişen ağır (anafilaktik) reaksiyon bulgu ya da belirtisi (ateş, titreme, döküntü ya da nefes almada güçlük gösterme (dispne)) görüldüğü takdirde infüzyon hemen kesilmelidir. Plazmada yağ (lipid) seviyesinin yüksek olması, bazı laboratuar kan testlerini (örneğin hemoglobin) etkileyebilir.
Uyumlu olduğundan emin olunmayan diğer ilaçların ya da maddelerin Smoflipid'e ilavesinden genel olarak kaçınılmalıdır.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Smoflipid %20'nin yiyecek ve içecek ile kullanılması
Smoflipid %20'nin yiyecek ve içeceklerle kullanılmasında bilinen bir etkisi yoktur.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamilelerde Smoflipid kullanımına ilişkin bir veri yoktur. Hayvanlarda üreme üzerindeki zehirli (toksik) etkilerine ilişkin yapılan bir çalışma bulunmamaktadır. Hamilelik sırasında parenteral beslenme gerekebilir. Smoflipid, gebelere ancak dikkatli bir değerlendirmeden sonra verilmelidir. Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emziren kadınlarda Smoflipid kullanımına ilişkin bir veri yoktur. Emzirme sırasında parenteral beslenme gerekebilir. Smoflipid, emziren kadınlarda ancak dikkatli bir değerlendirmeden sonra verilmelidir.
Araç ve makine kullanımı
Smoflipid %20'nin taşıt ve makine kullanımına bir etkisi beklenmemektedir.
Smoflipid %20'nin içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Klinik dozlarda uygulanan heparin dolaşıma lipoprotein lipaz salınmasında geçici bir artışa neden olur. Bu durum, başlangıçta plazmada gerçekleşen yağların parçalanmasında (lipolizde) artışa ve ardından da trigliserid yok edilmesinde (eliminasyonunda) geçici bir azalmaya yol açabilir.
Soya yağı doğal olarak K1 vitamini içerir. Ancak, bu miktar Smoflipid'de o kadar düşüktür ki, kumarin türevleriyle tedavi edilen hastalarda pıhtılaşma (koagülasyon) sürecinde önemli bir etkiye yol açması beklenmez.
Eğer herhangi bir ilacı şu anda alıyor veya son zamanlarda aldıysanız -hatta reçetesiz olanlar da dahil olmak üzere- lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. Smoflipid %20 nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır. Yetişkinlerde kullanımı:
Almanız gereken uygun doz, doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Uygulama yolu ve metodu:
İnfüzyon yoluyla damara uygulanır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı: Almanız gereken uygun doz, doktorunuz tarafından belirlenecektir. Yaşlılarda kullanımı: Almanız gereken uygun doz, doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Eğer Smoflipid %20'nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla Smoflipid %20 kullandıysanız:
Smoflipid %20'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Yağ yüklenmesi sendromuna yol açan doz aşımı, infüzyon hızının çok yüksek olması veya uzun süreli uygulamada, önerilen infüzyon hızlarında hastanın klinik durumunda ortaya çıkan böbrek fonksiyon bozuklukları ya da enfeksiyon gibi değişiklikler sonucu ortaya çıkabilir.
Doz aşımı yan etkilere yol açabilir (Bkz. Yan etkiler). Bur durumda, lipid infüzyonu sonlandırılmalı ya da eğer gerekiyorsa, daha düşük dozda sürdürülmelidir.
Smoflipid %20'yi kullanmayı unutursanız:
Unutulan dozu dengelemek için çift doz almayınız.
4. Olası Yan Etkiler
Tüm ilaçlar gibi Smoflipid %20'nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Yağ emülsiyonlarının uygulanması sırasında gözlenen istenmeyen etkiler:
| Yaygın >1/100, <1/10
| Yaygın olmayan >1/1000,<1/100
| Seyrek >1/10000, <1/1000
| Çok seyrek <1/10000
|
Dolaşım sistemi sorunları
|
|
| Düşük tansiyon, yüksek tansiyon
|
|
Solunum sistemi sorunları
|
|
| Nefes darlığı
|
|
Sidirim sistemi sorunları
|
| İştah kaybı, bulantı, kusma
|
|
|
Üreme sistemi sorunları
|
|
|
| Priapizm (Uzun süreli ağrılı sertleşme)
|
Genel ve uygulama yerinde ortaya çıkan sorunlar
| Vücut sıcaklığında hafif bir artış
| Titreme
| Aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. anafilaktik ya da anafilaktoid reaksiyonlar, deri döküntüsü, kurdeşen, yüzde kızarıklık, baş ağrısı), sıcaklık ya da soğukluk hissi, solukluk, siyanoz, boyun, sırt, kemik, göğüs ve bel ağrısı
|
|
Bu yan etkiler görüldüğü ya da infüzyon sırasında trigliserid düzeyleri 3 mmol/L'nin üzerine çıktığı takdirde, Smoflipid infüzyonu durdurulmalı ya da gerekiyorsa, daha düşük bir dozda sürdürülmelidir.
Smoflipid, her zaman aminoasitleri ve glukozu da içeren tam bir parenteral beslenme uygulamasının bir parçası olarak verilmelidir. Bulantı, kusma ve kanda glukoz miktarının aşırı artışı (hiperglisemi) parenteral beslenme gerektiren durumlarla ilişkili semptomlardır ve bazen parenteral beslenmeye bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Trigliseridlerin ve kan glukoz düzeylerinin izlenmesi, zararlı olabilecek yükselmelerin önlenmesi açısından önerilir.
Yağ yüklenmesi sendromu (Fat overload syndrome):
Aşırı doza bağlı olarak trigliseridlerin elimine edilememesi, “Yağ yüklenmesi sendromuma” yol açabilir. Metabolik yüklenmeye ilişkin olası belirtiler izlenmelidir. Nedeni genetik olabilir (bireysel metabolizma farklılığı) ya da yağ metabolizması, sürmekte olan veya geçirilmiş hastalıklar nedeniyle etkilenmiş olabilir. Ayrıca bu sendrom, kanda trigliserid miktarının aşırı artmasında (şiddetli hipertrigliseridemide) önerilen infüzyon hızlarında bile görülebilir ve böbrek fonksiyonlarının bozulması ya da enfeksiyon gibi hastanın klinik durumunda ani bir değişiklikle birlikte ortaya çıkabilir. Yağ yüklenmesi sendromunda kanda yağ miktarının aşırı artması (hiperlipidemi), ateş, yağ infiltrasyonu, sarılıkla birlikte ya da tek başına karaciğer büyümesi (hepatomegali), dalak büyümesi (splenomegali), kansızlık (anemi), kanda lökosit sayısının azalması (lökopeni), kanda trombosit sayısının ileri derecede azalması (trombositopeni), pıhtılaşma (koagülasyon) bozukluğu, eritrositlerin erimesi (hemoliz) ve retikülositoz, karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma ve koma görülür. Yağ emülsiyonunun infüzyonu kesildiğinde, semptomlar genellikle ortadan kalkar. Yağ yüklenmesi sendromuna ilişkin semptomlar ortaya çıktığı takdirde, Smoflipid infüzyonu kesilmelidir.
5. Smoflipid %20'nin saklanması
Smoflipid %20'yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.
Son kullanma tarihine uygun kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra Smoflipid %20'yi kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi:
Fresenius Kabi İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.
Güney Plaza Eski Büyükdere Asfaltı, No:17/4B, Kat:2, 34398, Maslak/ İstanbul
Üretici:Bu kullanma talimatı 20.12.2011 tarihinde onaylanmıştır.
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Hastanın lipid infüzyon eliminasyon kapasitesi, dozaj ve infüzyon hızını belirler, (bkz. bölüm 4.4.) Standart doz 1.0-2.0 g lipid/kg vücut ağırlı ğı/gün'e tekabül eden 5-10 mL/kg vücut ağırlığı/gün'dür. Tavsiye edilen infüzyon hızı 0.125 g lipid/kgvücut ağırlığı (v.a.)/ saat'e karşılık gelen 0.63 mL SMOF/kg v.a./ saat'dir. 0.15 g lipid/kgv.a./ saat'e karşılık gelen 0.75 mL SMOF/kg v.a./ saat'lik infüzyon hızı aşılmamalıdır.
Uygulama şekli:
Emülsiyon, periferik veya santral bir venden katater aracılığı ile uygulanır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Ağır karaciğer yetmezliği, hemofiltrasyon veya diyaliz tedavisi yapılmayan ciddi böbrek yetmezliği durumlarında kontrendikedir.
Pediyatrik popülasyon:
Bebekler ve yeni doğanlar:
Başlangıç dozu 0,5-1 g lipid/kg v.a./gün'dür. Ardından bu doz; 0,5-1 g lipid/kg v.a./gün'lük artışlarla 3,0 g lipid/kg v.a./gün'e yükseltilir.
Günlük dozun 15 ml Smoflipid/kg.v.a./gün'e karşılık gelen 3 g lipid/kg v.a./gün'den fazla olması önerilmez.
İnfüzyon hızı 0,125 g lipid/kgv.a./saat'i aşmamalıdır.
Prematüre bebeklerde ve düşük kilolu yeni doğanlarda, Smoflipid 24 saati aşkın sürede sürekli olarak infüze edilmelidir.
Çocuklar:
Günlük dozun 15 ml Smoflipid/kg.v.a./gün'e karşılık gelen 3 g lipid/kg v.a./gün'den fazla olması önerilmez.
Günlük doz, uygulamanın ilk haftasında aşamalı olarak artırılmalıdır.
İnfüzyon hızı 0,15 g lipid/kg v.a./saat'i aşmamalıdır.
Kullanıma ilişkin uyarılar
Yalnızca eşit dağılmış (homojen) emülsiyonları kullanınız.
Uygulamadan önce faz ayrışması olup olmadığını kontrol etmek için emülsiyonu gözle inceleyiniz. Tek kullanım içindir. Kullanılmayan emülsiyonlar atılmalıdır.
Belirgin olarak yüksek yağ seviyesi riski bulunan hastalar (örn. kanındaki yağ seviyesi yüksek olan hastalar, ciddi kan zehirlenmesi ve çok düşük kilolu yeni doğanlar) için özel önlemler alınmalıdır. İlaveler:
Smoflipid Total Parenteral Beslenme (TPN) solüsyonları hazırlamak üzere mikropsuz (aseptik) koşullarda aminoasitler, glukoz ve elektrolit solüsyonlarıyla karıştırılabilir.
Farklı ilaveler ile uyuşma özelliği ve farklı karışımların saklama süreleri ruhsat sahibi firmadan öğrenilebilir. İlaveler mikropsuz (aseptik) koşullarda yapılmalıdır.
Infüzyondan sonra geriye kalan solüsyonlar atılmalıdır.
Saklamaya yönelik özel tedbirler
Açılmamış ambalajları 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.
Ambalaj ilk açıldıktan sonra,
Kullanım stabilitesi fiziksel ve kimyasal olarak 25°C'de 24 saattir. Mikrobiyolojik açıdan emülsiyon hemen kullanılmalıdır. Derhal kullanılmayacaksa, saklama süresi ve kullanımdan önceki koşullar kullanıcının sorumluluğundadır ve normalde 2-8°C'de 24 saati aşmamalıdır.
Karışımın hazırlanmasından sonra saklama koşulları:
Smoflipide ilaveler yapılacaksa, oluşan karışım, mikrobiyolojik açıdan, hemen kullanılmalıdır. İlaveler, kontrollü ve aseptik koşullarda yapılmadığı ve karışım hemen kullanılmadığı takdirde, saklama süresi ve kullanımdan önceki koşullar, kullanıcının sorumluluğundadır ve ilave işlemi kontrolü ve valide edilmiş aseptik koşullarda gerçekleştirilmediği sürece, normalde 2-8°C'de 24 saati aşmamalıdır.
SMOF 734-735-736/12.11/KT/1