- Fluvoksamine veya ilacın diğer herhangi bir bileşenine karşı aleıjikseniz (aşırı duyarlılığınız varsa).
- Depresyon ve kaygı (iç sıkıntısı) tedavisinde kullanılan bir grup ilaç olan monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) adı verilen ilaçlar alıyorsanız veya son iki hafta içerisinde bu ilaçları aldıysanız. MAOI almayı bıraktığınızda REVOXİN’e nasıl ve ne zaman başlamanız gerektiğini doktorunuz söyleyecektir.
- Emziriyorsanız.
- Genellikle kas gevşetici olarak kullanılan bir ilaç olan tizanidin alıyorsanız.
Eğer yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, REVOXİN kullanmayınız ve doktorunuza danışınız.
REVOXIN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
“Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullanımlarının, intihar düşünce ya da davranışlarını artırma olasılığı
bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozunun arttırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedavi edicilerce yakinen izlenmesi gereklidir. ”
Eğer aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, ilacı kullanmadan önce doktor veya eczacınıza danışınız.
- Yakın zamanda kalp krizi geçirdiyseniz
- Hamileyseniz veya hamile olma ihtimaliniz varsa
- Epilepsi (sara) hastalığınız varsa
- Geçmişte kanama problemleri yaşadıysanız veya düzenli olarak kanama riskini artıran ilaçlar (örn. ağrı kesiciler) kullanıyorsanız
- Şeker hastalığınız varsa
- Elektrokonvülzif terapi ile tedavi görüyorsanız
- Aşırı coşku veya heyecanlanma hissi olarak tanımlanan mani öykünüz varsa
- Karaciğer veya böbrek problemleriniz varsa
- Yüksek göz tansiyonunuz (glokom) varsa
- 18 yaşından küçükseniz (ayrıca bakınız bölüm 3)
Eğer yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, doktorunuz REVOXİN kullanmaya başlamanızın güvenli olup olmayacağını size söyleyecektir.
REVOXİN ile tedavinin ilk haftalarında, antidepresan etki görülene kadar, bazen, oturamama veya ayakta duramama gibi huzursuzluk hissi (akatizi) ortaya çıkabilir veya artabilir. Bu tür belirtiler ortaya çıktığında hemen doktorunuza danışınız. Bu durumda doz ayarlaması yapmak yararlı olabilir.
İntihar düşüncesi ve depresyon veya kaygı bozukluğunda kötüleşmeBir akrabanıza veya yakın arkadaşınıza depresyonda olduğunuzu veya kaygı bozukluğunuz olduğunu söyleyebilirsiniz ve onlardan bu kullanma talimatını okumalarını isteyebilirsiniz. Depresyon veya kaygı bozukluğunuzda kötüleşme olduğunu düşündüklerinde veya davranışınızdaki değişikliklerden endişe ettiklerinde, size söylemelerini isteyebilirsiniz. Depresyondaysanız ve/veya kaygı bozukluğunuz varsa, bazen kendinize zarar verme veya intihar düşünceleri ortaya çıkabilir. Bu durum antidepresan ilaçlar ilk kullanıldığında artabilir, çünkü bu ilaçlann etki etme süresi genellikle iki hafta ve bazen daha uzundur.
Aşağıdaki durumlarda intihar veya kendine zarar verme düşüncesini yaşamanız daha olasıdır:
- Geçmişte intihar veya kendinize zarar verme düşünceniz olduysa
- Klinik çalışmalardan elde edilen bilgiler, antidepresan ile tedavi edilen ve psikiyatrik problemleri olan 25 yaşın altındaki yetişkinlerde intiharla ilişkili davranış riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Herhangi bir zamanda kendinize zarar verme veya intihar düşüncesi ortaya çıkarsa, derhal doktorunuza danışınız veya en yakın hastaneye gidiniz.
Sıkıntı verici düşünceler veya hisler yaşarsanız derhal doktorunuza danışınız.
Çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanımı:REVOXİN obsesif kompulsif bozukluk dışında, 18 yaş altındaki ergenlerin ve çocukların tedavisinde kullanılmamalıdır. Çünkü REVOXİN 18 yaşın altındakilerde depresyon tedavisinde kullanılmaz. 18 yaşın altındakilerin bu tip bir ilacı aldıklarında, intihar girişimi ve düşüncesi, saldırganlık, kızgınlık, zıtlaşma gibi yan etki riskleri artmaktadır.
Buna ek olarak, 18 yaşın altında REVOXIN kullanmanın büyüme, olgunlaşma ya da zeka veya davranış gelişimini uzun dönemde etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.
REVOXIN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
- REVOXİN kullanırken alkol almayınız. Çünkü alkol ilacın etkisini arttırarak kendinizi uykulu ve dengesiz hissetmenize yol açar.
- Normalde, çay, kahve ve kafein içeren meşrubatları çok fazla tüketiyorsanız, REVOXİN aldığınızda el titremesi, mide bulantısı, hızlı kalp atımı (çarpıntı), huzursuzluk ve uyuma güçlüğü gibi belirtiler görülebilir. Kafein alimim azalttığınızda bu belirtiler kaybolabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
REVOXİN’ in hamilelik sırasında kullanımına ilişkin deneyim sınırlıdır. Doktorunuz tarafından mutlaka gerekli görülmedikçe hamilelikte REVOXİN kullanmayınız. Halihazırda REVOXİN kullanıyorsanız ve çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, başka bir tedavinin gerekli veya uygun olup olmadığına karar vermek üzere doktorunuza danışınız.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, fluvoksaminin in sperm kalitesini azalttığını göstermiştir. Teorik olarak bu durum doğurganlığı etkileyebilir, ancak insandaki doğurganlığa olan etkisi henüz gözlenmemiştir.
Doktorunuzun REVOXİN aldığınızı bildiğinden emin olunuz. Hamilelikte, özellikle hamileliğin son 3 ayında alındığında, REVOXİN gibi ilaçlar, yeni doğan bebeklerde dirençli akciğer hipertansiyonu denilen, daha hızlı nefes alıp vermeye ve ciltte mavimsi görüntü oluşmasına neden olan ciddi bir durumun meydana gelme riskini arttırabilir. Bu belirtiler, genellikle bebek doğduktan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkmaya başlar. Bebeğinizde bu tür bir durum meydana gelirse derhal doktorunuza danışınız.
REVOXİN tedavisini aniden kesmeyiniz. Hamileliğin son 3 ayında REVOXİN alıyorsanız, bebeğiniz doğduğunda, nefes alıp vermede zorluk veya ciltte mavimsi görüntünün yanı sıra uyumada veya beslenmede güçlük, vücut sıcaklığının çok yüksek veya çok düşük olması, kusma, sürekli ağlama, kaslarda sertlik veya gevşeklik, uyuşukluk, uykulu olma, titreme, sinirlilik veya nöbet gibi başka belirtiler de görülebilir. Bebeğiniz doğduğunda bu belirtilerden herhangi biri görülürse derhal doktorunuza danışınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
REVOXIN anne sütüne geçer. Bebeğinize etki etme riski vardır. Bu nedenle, konuyu doktorunuzla konuşmalısınız ve doktorunuz emzirmeyi veya REVOXIN ile tedavinizi kesip kesmeyeceğinize karar verecektir.
Araç ve makina kullanımı
• (g)
Uykulu hissetmediğiniz sürece REVOXIN kullanırken araç veya makine kullanabilirsiniz.
REVOXIN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder. Sodyuma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmemektedir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
- REVOXİN kullanırken St. John’s Wort (sarı kantaron) adı verilen bitkisel ilaca başlamayınız, çünkü istenmeyen etkilerde artış meydana gelebilir. St. John’s Wort alırken REVOXİN’e başladıysanız St. John’s Wort almayı bırakınız ve bir sonraki muayenenizde doktorunuza söyleyiniz.
- Son iki hafta içinde depresyon veya kaygınızın tedavisi için ilaç kullandıysanız ya da şizofreni durumunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza danışınız
Selektif Serotonin Geri Alım İnhibitörü (SSRİ), Selektif Serotonin /Norepinefrin Geri Alım İnhibitörü (SNRI) grubu ilaçların, migren baş ağrısı olanlarda, 5-Hidroksitriptamin reseptör agonisti (migren için kullanılan bir ilaç) ile birlikte kullanımı serotonerjik sendroma (aşırı serotonin etkinliği) neden olabilir.
Depresyon ya da ilişkili durumların tedavisi için başka ilaçlar alıp almadığınızı doktorunuz veya eczacınız kontrol edecektir, bu ilaçlar şunlardır:
- Benzodiazepinler
- Trisiklik antidepresanlar
- Nöroleptikler veya anti-psikotikler
- Lityum
- Triptofan
- Moklobemid gibi monoamin oksidaz inhibitörleri (depresyon tedavisinde kullanılır)
- Sitalopram gibi selektif serotonin geri alım inhibitörleri (S SRİ) (depresyon, OKB ve panik atak gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır)
Doktorunuz, REVOXİN tedavisine başlamanızın sizin için güvenli olup olmadığını size söyleyecektir.
Ayrıca, aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız doktorunuz veya eczacınıza söyleyiniz, dozunuzun değiştirilmesi veya size farklı bir ilaç verilmesi gerekebilir:
- Ağrı ve eklem iltihabı (artrit) tedavisi için kullanılan aspirin (asetilsalisilik asit) veya aspirin benzeri ilaçlar
- Bağışıklık sisteminin aktivitesini azaltan bir ilaç olan siklosporin
- Ağrı ve kesilme belirtilerinin tedavisinde kullanılan metadon
- Anormal kalp ritminin tedavisinde kullanılan meksiletin
- Epilepsi (sara) tedavisinde kullanılan fenitoin veya karbamazepin
- Yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan propranolol
- Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan ropinirol
- Migren tedavisinde kullanılan ‘toptan’ grubu ilaçlar, örn. sumatriptan
- Aleıji tedavisinde kullanılan terfenadin
- Astım ve bronşit tedavisinde kullanılan teofılin
- Bir ağrı kesici olan tramadol
- Varfarin, nikomalon veya kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan diğer herhangi bir ilaç