PRAVACHOL 10 mg tablet Ağızdan alınır.
Etken Madde
Her tablet 10 mg pravastatin sodyum içerir.Yardımcı maddeler
Mikrokristalin selüloz, laktoz, magnezyum stearat, povidon, kroskarmeloz sodyum.Bu Kullanma Talimatında:
1. PRAVACHOL nedir ve ne için kullanılır?
2. PRAVACHOL’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. PRAVACHOL nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. PRAVACHOL’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.PRAVACHOL nedir ve ne için kullanılır?
PRAVACHOL’ün etkin maddesi olan pravastatin sodyum, statinler veya HMG-CoA redüktaz inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna ait olup lipid olarak adlandırılan, kandaki yağlı maddelerin seviyelerinin düzenlenmesinde kullanılır.
PRAVACHOL 10 mg Tablet, beyaz ile hemen hemen beyaz, yuvarlak, bir tarafında DEVA P10 baskılı, bikonveks tabletlerdir. 20 tablet içeren blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.
PRAVACHOL, kolestrolün karaciğer tarafından üretimini önler ve buna bağlı olarak kolestrol ve diğer lipidlerin (trigiliserid) vücudunuzdaki seviyesini azaltır. Kanda kolestrol seviyesinin çok yüksek olması durumunda, kolestrol damarların duvarlarına birikerek tıkanmasına neden olur.
Bu duruma damar sertliği (ateroskleroz) denir ve aşağıdaki durumlara neden olabilir:
• Kalbi besleyen bir damarın kısmen tıkanması sonucu oluşan gögüs ağrısı (anjina pektoris),
- Kalbi besleyen bir damarın tamamen tıkanması sonucu oluşan kalp krizi (miyokart infarktüsü),
- Beyni besleyen bir damarın tamamen tıkanması sonucu oluşan inme (serebrovasküler olay).
PRAVACHOL, aşağıdaki durumlarda kullanılmaktadır:
Kan kolesterol seviyeniz yüksekse
Diyete ve egzersiz, kilo verme gibi diğer tedavilere cevabın yetersiz kaldığı durumlarda diyete ilave olarak kullanılır.
Primer korunma
Diyete ilave olarak, ağır veya orta kan kolesterol seviyesi yüksek ve kardiyovasküler olay riski yüksek olan hastalarda, kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm oranının ve hastalığa yol açma oranının azaltılmasında kullanılır.
Sekonder koruma
Diğer risk faktörlerinin düzeltilmesine ilave olarak, stabil olmayan anjina pektorisi (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı) veya geçmişte kalp krizi geçirmiş olan ve normal veya yükseltilmiş kolesterol seviyesine sahip hastalarda, kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm oranının ve hastalığa yol açma oranının azaltılmasında kullanılır.
Organ naklinden sonra
3.PRAVACHOL nasıl kullanılır ?
Doktorunuz size, tedavi boyunca uygulamanız gereken yağ miktarı azaltılmış bir diyet önerecektir.
PRAVACHOL’ü daima doktorunuzun söylediği şekilde alınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Kandaki yüksek kolestrol ve lipid seviyesi tedavisinde, önerilen doz günde bir sefer, tercihen akşamlan 10- 40 miligram arasındadır.Kalp ve damar hastalıktan tedavisinde, önerilen doz günde tek sefer, tercihen akşamları 40 miligramdır.En yüksek günlük doz olan 40 mg pravastatin seviyesini aşmayınız. Doktorunuz size uygun olan dozu söyleyecektir.
Organ nakli sonrasında:
Doktorunuz başlangıç dozu olarak günde 20 mg verecektir. Doz, doktorunuz tarafından 40 mg’a kadar arttınlabilir.
Pravastatin aynı anda bağışıklık sistemini baskı altında tutan başka ilaçlarla birlikte veriliyorsa, başlangıç dozu günde 20 mg olmalıdır. Doz, doktorunuz tarafından 40 mg’a kadar arttırılabilir.
Uygulama yolu ve metodu
Tabletleri yemeklerden bağımsız olarak bir miktar su ile birlikte yutunuz.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Önerilen doz günde tek sefer tercihen akşamları 10-20 miligram arasıdır.
Yaşlılarda kullanımı
Ergenlerde (14-18 yaş) kullanımı:Önerilen olağan doz, günde bir kez, tercihen akşamlan, 10-40 miligramdır.
Yaşlılarda kullanım:Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.
Özel kullanım durumları
Böbrek / karaciğer yetmezliği:
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda daha düşük bir doz ile başlanması düşünülmelidir. Kontrol altında doz ayarlanmalıdır.
Eğer PRAVACHOL ’ün etkisinin çok güçlü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PRAVACHOL kullanırsanız
PRAVACHOL ’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
PRAVACHOL'i kullanmayı unuttuysanız
Eğer ilacınızı almayı unutursanız, bu dozu aynı gün içerisinde hatırlar hatırlamaz alınız. Eğer tabletinizi aynı gün almazsanız, bu dozu atlayınız ve bir sonraki gün normal dozunuzu alınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
PRAVACHOL ile tedavi sonlandığındaki oluşabilecek etkilerDoktorunuz PRAVACHOL ile tedavinizin süresini belirleyecektir. Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, tedaviyi kendiniz durdurmayınız. PRAVACHOL’ü çok düzenli olarak ve tedavi uzun sürse bile doktorunuzun tavsiye ettiği süre boyunca almalısınız.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi PRAVACHOL’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa PRAVACHOL’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
Çok nadir rastlansa da kas problemleri ciddi olabilir ve ciddi hayatı tehdit eden böbrek hastalığına yol açabilir.Açıklanamayan ya da inatçı kas ağrısı, kaslarda hassasiyet, zayıflık veya kramplar (özellikle kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve yüksek ateşiniz varsa)Çok zor nefes almaya sebep olan, yüz, dil, dudak ve nefes borusunda şişme dahil ani görülen ciddi alerjik reaksiyonlar (tepkiler). Bu çok nadir görülen ancak ciddi olabilen bir tepkidir.Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdaki yan etkiler yaygın olmayan yan etkilerdir ve 1000 hastanın Tinden fazlasını etkileyebilir.
Sinir sistemi hastalıkları: Baş dönmesi, yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozuklukları (uykusuzluk dahil)
Göz hastalıkları: Bulanık veya çift görme
Gastrointestinal (mide-barsak) hastalıkları: Hazımsızlık, bulantı/kusma, midede ağrı veya rahatsızlık, ishal, gaza bağlı mide-bağırsakta şişkinlik, kabızlık
Deri ve derialtı doku hastalıkları: Döküntü, kaşıntı, sivilce, ürtiker, kafa derisi ve saç problemleri (saç kaybı)
Üreme ve idrar yolları hastalıkları: İdrar problemleri (ağrılı veya sık idrar yapma, gece idrara çıkamama) ve cinsel fonksiyonlarda bozukluk
• Kas ve iskelet sistemi hastalıkları: Kas ve eklem ağrıları
Aşağıdaki yan etkiler çok seyrek yan etkilerdir ve 10000 hastanın Tinden azını etkileyebilir.
Sinir sistemi hastalıkları: Yanma veya karıncalanma duygusu veya sinirleri etkileyen hissizlik gibi dokunma duyusu problemleri
Deri ve derialtı doku hastalıkları: Ciddi deri hastalıkları ( ciltte pullanma ile kendini gösteren bir hastalık olan lupus eritematozus benzeri belirtiler)
Karaciğer, safra ve safra yolları hastalıkları: Karaciğer veya pankreas iltihabı, sarılık (derinin sararması ve gözlerin beyazlaşması ile tanınabilir; karaciğer hücre ölümünün çoğalması (fulminan hepatik nekroz))
Kas ve iskelet sistemi hastalıkları: Kas ve eklemlerde ağrı, hassasiyet, bir ya da daha fazla kasta ağrıya yol açan enflamasyon(miyozit veya polimiyozit), kaslarda güçsüzlük, tendonlarda kopma ile gelişebilen enflamasyon (iltihap)
Normal dışı kan testi: Transaminazlarda (kanda bulunan bir çeşit enzim) yükselme karaciğer sorunlarının göstergesi olabilir. Doktorunuzdan bu testlerinizi düzenli olarak değerlendirmesini isteyebilirsiniz.
Sıklığı bilinmeyen yan etkilerSürekli devam eden kas güçsüzlüğüOlası yan etkiler:KabusHafıza kaybıDepresyonSolunum problemleri (inatçı öksürük ve/veya nefes darlığı veya ateş)Yan etkilerin raporlanması
2.PRAVACHOL kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
PRAVACHOL'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
Pravastatine veya PRAVACHOL’ün bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz,Hamile iseniz veya hamile kalma olasılığınız varsa,Bebeğinizi emziriyorsanız,(bkz. emzirme bölümü)Aktif karaciğer hastalığınız varsa,Kan testlerinizde karaciğer işlevleriniz normalin dışında görülüyorsa (karaciğer enzimlerinizde yükselmeler varsa)PRAVACHOL'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer; aşağıdaki durumların herhangi biri sizde varsa ya da geçmişte olduysa tedaviye başlamadan önce doktorunuza söyleyiniz
Böbrek hastalığı,Hipotiroidizm (vücutta tiroid hormonunun gereğinden az üretilmesi),Karaciğer hastalığınız veya alkol probleminiz varsa (çok miktarda alkol alıyorsanız),Kalıtımsal bir kas hastalığınız varsa,Başka bir lipid düşürücü ilaç (örn. statin ya da fıbrat grubu) almakta iken kaslarınız ile ilgili sorunlar oluştuysaAyrıca, sürekli devam eden kas güçsüzlüğünüz varsa doktorunuza ya da eczacınıza söyleyiniz. Teşhis ya da tedavi için ek testler yapılması ya da ek ilaçlar reçete edilmesi gerekebilir.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Bahsi geçen durumlardan birine sahipseniz veya 70 yaşın üzerindeyseniz, doktorunuz tedaviye başlamadan önce ve tedaviniz esnasında kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Kan testi kas ile ilgili yan etki riskinizi değerlendirmek için kullanılır.
PRAVACHOL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
PRAVACHOL yarım bardak su ile aç kamına ya da yiyeceklerle birlikte alınabilir. Alkol kullanımınızı en aza indirmeniz gerekmektedir. Kullanabileceğiniz alkol miktarı için doktorunuza danışınız.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
PRAVACHOL’ü hamilelik süresince kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
PRAVACHOL anne sütüne geçtiğinden, emzirme döneminde kullanmayınız.
Araç ve makina kullanımı
PRAVACHOL araç ve makine kullanma yeteneğinizi genellikle etkilemez. PRAVACHOL aldıktan sonra sizde baş dönmesi, bulanık veya çift görme oluyorsa, araç veya herhangi bir makine kullanmamalısınız.
PRAVACHOL'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
İçeriğinde bulunan laktoz nedeniyle, eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (dayanıksızlığınız) olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Aşağıda listelenmiş ilaçlar ile birlikte kullanımı kaslarla ilgili sorunlarda artmalara neden olabilir. Eğer, PRAVACHOL ile birlikte bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz.
Kan kolestrol seviyesini düşüren bir ilaç (gemfıbrozil, fenofıbrat gibi fıbratlar ve nikotinik asit)Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç (siklosporin)Bakteri kaynaklı enfeksiyonların (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) tedavisi için kullanılan bir ilaç (eritromisin veya klaritromisin gibi bir antibiyotik)PRAVACHOL’ün de dahil olduğu statinler (HMG-CoA redüktaz inhibitörleri) adı verilen ilaç grubu ve İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HİV) veya hepatit C (karaciğer iltihabı) için kullanılan başka ilaçlar; Darunavir+ritonavir veya lopinavir+ritonavir kullanımı sırasında PRAVACHOL dozunuzun sınırlanmasına gerek yoktur.Eğer PRAVACHOL’ün yanı sıra, kolestiramin veya kolestipol gibi, reçine türü bir lipid düşürücü ilaç daha alıyorsanız, PRAVACHOL’ü bu ilaçlardan en az bir saat önce veya dört saat sonra almalısınız. Çünkü yakın sürelerde alındıklarında, reçine türü ilaçlar PRAVACHOL’ün emilimini etkileyebilir.
5.PRAVACHOL'in saklanması
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra PRAVACHOL'i kullanmayınız.
“Son Kullanma Tarihi” belirtilen ayın son günüdür.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz PRAVACHOL'i kullanmayınız.
Ruhsat sahibi:
Deva Holding A.Ş.
Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.
No:l 34303 Küçükçekmece/İSTANBUL
İmal yeri:
Deva Holding A.Ş.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi,
Karaağaç Mah. Atatürk Cad. No:32 Kapaklı/TEKIRDAĞ
Sayfa 7/7
KISA URUNBILGISI
LG
I
S
I
1.BEŞERITıBBıÜRÜNÜNADI
PRAVACHOL 10 mg tablet
2.KALITATIF VE KANTİTATIF BİLEŞİM
Etkin Madde :
Pravastatin sodyum 10 mg
Yardımcı Maddeler:
Laktoz151.0 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3.FARMASÖTIK FORM
Tablet.
Beyaz ile hemen hemen beyaz, bir tarafında DEVA P10 baskılı, yuvarlak, bikonveks tablet.
4.KLINIK ÖZELLIKLER
4.1Terapötik endikasyonlar
Hiperkolesterolemi
Diyete ve diğer farmakolojik olmayan (örneğin; egzersiz, kilo verme) tedavilere cevabın yetersiz kaldığı durumlarda diyete ilave olarak, karma dislipidemi veya primer hiperkolesteroleminin tedavisi. Primer korunma
Diyete ilave olarak, ağır veya orta hiperkolesterolemisi olan ve kardiyovasküler olay riski yüksek olan hastalarda, kardiyovasküler mortalite ve morbiditenin azaltılması. Sekonder koruma
Diğer risk faktörlerinin düzeltilmesine ilave olarak, stabil olmayan angina pectorisi veya miyokard enfarktüs hikayesi olan ve normal veya yükselmiş kolesterol seviyelerine sahip hastalarda kardiyovasküler mortalite ve morbiditenin azaltılması. Transplantasyon sonrası
Solid organ transplantasyonunu takiben immunosupresif tedavi alan hastalarda transplantasyon sonrası hiperlipideminin düşürülmesi.
4.2Pozoloji ve uygulama şekli
PRAVACHOL ile tedaviye başlamadan önce, sekonder hiperkolesteroleminin nedenleri hariç tutulmalı ve hastalara tedavi boyunca devam edecek standart lipid düşürücü diyet uygulanmalıdır.
Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
Hiperkolesterolemi:
Önerilen doz aralığı günde bir kez 10-40 mg'dır. Hasta bir hafta içinde tedaviye yanıt verir ve uygulanan dozun tam etkisi dört hafta içinde görülür; bu nedenle lipid düzeyi, periyodik olarak belirlenmelidir ve uygulanacak doz ona göre ayarlanmalıdır. Günlük maksimum doz 40 mg'dır.
Kardiyovasküler önlem:
Tüm önleyici morbidite ve mortalite çalışmalarında, çalışılan tek başlangıç ve idame dozu günlük 40 mg idi.
Transplantasyon sonrası doz:
Organ transplantasyonunu takiben, immunosüpresif tedavi uygulanan hastalarda günlük başlangıç dozu olarak 20 mg önerilmektedir. Lipid parametrelerine bağlı olarak, doz yakın tıbbi gözetim altında 40 mg'a kadar çıkartılabilir.
Uygulama şekli:
PRAVACHOL yemeklerden bağımsız olarak ve tercihen akşamları alınabilir. Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/karaciğer yetmezliği:Pediyatrik popülasyon:
8 ila 13 yaş arasındaki popülasyonda 20 mg'dan daha yüksek dozlar çalışılmadığı için bu yaş grubu için önerilen doz aralığı günde bir kez 10-20 mg'dır ve 14-18 yaş arası için önerilen doz aralığı günlük olarak 10-40 mg'dır
Geriyatrik popülasyon:
Predispozan risk faktörleri bulunmadığı sürece bu hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir .
Safra asidi bağlayıcı reçine (örn. kolestiramin, kolestipol) ile birlikte uygulandığında PRAVACHOL'ün toplam kolesterol ve LDL-kolesterol üzerindeki lipid düşürücü etkileri artar. Pravachol ya reçineden bir saat önce ya da en az dört saat sonra verilmelidir (bkz. bölüm 4.5).
Siklosporini, diğer immunosüpresif tıbbi ürünler ile birlikte veya bağımsız alan hastalar için tedaviye, günde bir kez 20 mg pravastatin ile başlanmalı ve 40 mg'a kadar titrasyon dikkatle yapılmalıdır (bkz. bölüm 4.5).
4.3 Kontrendikasyonlar
PRAVACHOL'ün bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlarda, aktif karaciğer hastalığı veya serum transaminazlarında açıklanamayan kalıcı yükselmeler halinde, gebelik döneminde ve emziren annelerde kullanılması kontrendikedir.
4.3 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Homozigot familyal hiperkolesterolemisi olan hastalarda araştırılmamıştır. Hiperkolesteroleminin HDL-Kolestrol artışına başlı olduğu durumlarda pravastatin tedavisi uygun değildir.
Karaciğer enzimleri:
HMG-CoA redüktaz inhibitörleri, diğer lipid düşürücü ajanlarda olduğu gibi karaciğer fonksiyonlarındaki biyokimyasal anomalilerle bağlantılı bulunmuştur. Emilmeyen safra-asidi-bağlayıcı reçineler dahil olmak üzere diğer lipid-düşürücü ajanlarda olduğu gibi, pravastatin tedavisi sırasında karaciğer enzimlerinde, normal üst sınırın üç katından daha düşük yükselmeler olmuştur. Genellikle tedavi başlangıcının ilk birkaç ayında beliren bu değişikliklerin taşıdığı anlam bilinmemektedir. Klinik araştırmalarda pravastatin ile tedavi edilen hastaların çoğunluğunda bu yükselmiş değerler, tedaviye aynı dozda devam edilmesine karşın, tedavi öncesi düzeylere dönmüştür. Klinik çalışmalar, pravastatin tedavisi sırasında gözlemlenen karaciğer fonksiyon testi anomalilerinin çoğunlukla asemptomatik olduğunu, kolelitiyaz ile bağlantılı olmadığını ve tedavi süresiyle ilgili olmadığını göstermiştir.
Klinik araştırmalarda pravastatin ile tedavi edilen 1139 hastanın 6'sında (%0.5) serum transaminazlarında belirgin artışlar (normal üst sınırın üç katından daha büyük) görülmüştür. Bu artışlar, karaciğer hastalığının klinik bulgu ve semptomlarıyla birlikte değildir ve tedavinin kesilmesiyle genellikle tedavi öncesi düzeylere dönmüştür. Sadece iki hastada, tedavi ile olasılıkla ilişkilendirilebilen ısrarlı anomaliler görülmüştür.
Transaminazlarında artış ya da karaciğer hastalığı belirti ve semptomları görülen hastalarda, bu bulgular bakımından ikinci bir karaciğer fonksiyon değerlendirmesi yapılmalı ve daha sonra hasta, anomaliler normale dönene kadar, sık karaciğer fonksiyon testleriyle takip edilmelidir. Alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) seviyelerinde ki artışlar normal üst sınırın üç katına esit veya daha fazla ve artış kalıcı ise pravastatin tedavisinin kesilmesi önerilir.
Diğer lipit düşürücü ajanlarda olduğu gibi, pravastatin ile tedaviye başlamadan önce, doz artırılacağı zaman ve klinik olarak endike olduğunda, periyodik olarak karaciğer fonksiyon testlerinin yapılması önerilir.
Pravastatin kullanımı aktif karaciğer hastalığı veya açıklanamayan persistan transaminaz yükselmelerinde kontrendikedir (bkz. Kontrendikasyonlar). Karaciğer hastalığı hikayesi olan, karaciğer hastalığı belirtisi (açıklanamayan aminotransferaz yükselmesi, sarılık gibi) gösteren veya alkol bağımlısı olan hastalara pravastatin dikkatle verilmelidir.
Bu gibi hastalar yakından izlenmeli, önerilen en düşük doz ile tedaviye başlanmalı ve doz istenen terapötik etkiye göre artırılmalıdır.
iskelet kası:
HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin kullanımıyla miyalji, miyopati ve rabdomiyoliz bildirilmiştir. Pravastatin ile tedavi edilen hastalarda komplike olmayan miyalji ender olarak, plasebodakine benzer bir insidans ile bildirilmiştir. Klinik araştırmalarda, kreatin kinaz değerlerinde (CK) normal üst sınırın 10 katından daha fazla artışlarla birlikte ortaya çıkan kas ağrısı veya kas zayıflığı olarak tanımlanan miyopati, hastaların <%0.1'inde pravastatine olasılıkla bağlı şeklinde bildirilmiştir. Pravastatin ile tedavi edilen hastalarda aynı zamanda, rabdomiyoliz ile birlikte, miyoglobinüriye sekonder olarak gelişen renal disfonksiyon da, çok ender olarak bildirilmiştir. Ancak yaygın miyalji, kas zayıflığı ya da hassasiyeti, ve/veya CK değerinde önemli derecede yükselme görülen bütün hastalarda miyopati göz önünde bulundurulmalıdır. Hastalara ani, açıklanamayan kas ağrısı, özellikle ateş ve halsizliğin eşlik ettiği kas hassasiyeti ve zayıflığını derhal bildirmeleri tavsiye edilmelidir.
CK seviyeleri belirgin bir şekilde artarsa ya da miyopati şüphesi varsa veya miyopati teşhis edilirse; pravastatin tedavisi kesilmelidir. Sepsis; hipotansiyon; majör cerrahi operasyon;
travma; ciddi metabolik, endokrin veya elektrolit bozuklukları veya kontrol edilemeyen epilepsi gibi sekonder olarak rabdomiyolize giden akut veya ciddi böbrek yetmezliği gelişmesine eğilimi olan hastalarda pravastatin tedavisi geçici olarak durdurulmalıdır.
Statinler ile miyopati riski, maruziyete bağlıdır ve bu nedenle dozları ve ilaç etkileşim potansiyelleri de dahil olmak üzere her bir ilaç için farklılık gösterir (lipofilisite ve farmakokinetik farklılıklar nedeniyle). Statinin kullanımına ilişkin herhangi bir musküler kontrendikasyon mevcut olmamasına rağmen, belirli yatkınlaştırıcı etkenler musküler toksisite riskini arttırabilir; bu nedenle risk/yarar değerlendirmesi dikkatle yapılmalıdır ve özel klinik gözetim uygulanmalıdır. CK ölçümü, bu hastalarda statin tedavisine başlamadan önce değerlendirilmelidir.
Statin tedavisi sırasında kas hastalıklarının riski ve şiddeti, birbiri ile etkileşen ilaçların birlikte uygulanması ile artar. Fibratların tek başına kullanılması bazen miyopati ile ilişkilidir. Statin ve fibratların birlikte kullanımından genellikle kaçınılmalıdır. Statin ve nikotinik asitin birlikte kullanılmasında dikkatli olunmalıdır. Miyopati sıklığındaki artış da diğer statinleri, sitokrom P450 metabolizma inhibitörleri ile birlikte alan hastalarda saptanmıştır. Bu, pravastatinin farmakokinetik etkileşimleri nedeni ile olabilir (bkz. bölüm 4.5). Kas semptomları, statin tedavisi ile ilişkili olduğundan, genellikle statin tedavisi kesildikten sonra düzelir.
Plasebo, gemfibrozil veya pravastatin monoterapisi alan grupla karşılaştırıldığında kombine tedavi alan grupta kas iskelet semptomları nedeniyle tedaviyi bırakma ve daha sık CK yükselmesi eğilimi ortaya çıkmıştır.
Yalnızca fibratların kullanımı miyopatiyle bağlantılı olabilir. Lipid düzeylerindeki değişimlerle sağlanan yarar bu ilaç kombinasyonuyla artan riske ağır basmadıkça pravastatin ve fibratların kombine kullanımından kaçınmak gerekir.
HIV veya hepatit C tedavisinde kullanılan proteaz inhibitörleri ve bazı statinlerin birlikte kullanımında statin kan düzeylerinde ve miyopati riskinde artış görülmüştür. Ancak, darunavir+ritonavir veya lopinavir+ritonavir kullanımı sırasında pravastatin dozunun sınırlanmasına gerek yoktur.
Genel:
Pravastatin sodyum kreatin kinaz ve transaminaz seviyelerini yükseltebilir (bkz. İstenmeyen etkiler). Bu durum pravastatin tedavisi gören hastada göğüs ağrısının ayırıcı tanısında göz önünde tutulmalıdır.
Homozigot familyal hiperkolesterolemi:
Pravastatin ender familyal homozigot hiperkolesterolemili hastalarda incelenmemiştir. Bu grup hastalarda LDL reseptör fonksiyonları bulunmadığı için HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin daha az etkili olduğu bildirilmiştir.
Böbrek yetmezliği:
Değişik derecelerde böbrek yetmezliği olan hastalara 20 mg tek doz pravastatin uygulanması ile farmakokinetik verilerinde veya 3a-hidroksi izomerik metabolitinde bir etki gözlenmemiştir. Böbrek yetmezliği olan ve pravastatin tedavisi gören hastalar yakından izlenmelidir.
Endokrin fonksiyon:
HMG-CoA redüktaz inhibitörleri kolesterol senteziyle etkileşir ve dolaşımdaki kolesterol düzeylerini düşürürler; bu nedenle, teorik olarak adrenal veya gonadal steroid hormon üretimini de azaltabilirler. HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin spermatogenez ve fertilite üzerindeki etkisi yeterli sayıda hastada araştırılmamıştır.
Endokrin fonksiyon bozukluk belirtileri gösteren, pravastatin tedavisi alan hastalar uygun bir şekilde değerlendirilmelidir.HMG-CoA redüktaz inhibitörü veya kolesterol düşürücü diğer ilaçlar ile birlikte steroid hormonu seviyesini veya aktivitesini etkileyen ilaçlar (ketokonazol, spironolakton, simetidin gibi) alan hastalar dikkatle izlenmelidir.
Laktoz:
İçeriğinde bulunan laktoz nedeniyle, nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
Hastalar için bilgi:
Hastalar ani, açıklanamayan, kas ağrısı, özellikle ateş ve halsizliğin eşlik ettiği kas hassasiyeti ve zayıflığını derhal doktorlarına bildirmelidir (bkz. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri: İskelet Kası).
Pediyatrik popülasyon:Bu popülasyonda 40 mg'dan daha büyük dozlarda çalışma yapılmamıştır.
Çocuk doğurma potansiyeli olan ergenlere pravastatin tedavisinden önce uygun kontraseptif yöntemler konusunda danışmanlık yapılmalıdır.
Pravastatinin 8 yaşından küçük çocuklarda kullanımı konusunda veriler yetersiz olduğu için, bu yaş grubunda kullanılması önerilmemektedir.
Geriyatrik popülasyon:
6,593 hasta arasında yapılan plasebo kontrollü iki sekonder koruma çalışmasında (CARE ve LIPID), pravastatin almış genç ve yaşlı (65 yaş ve üzeri, n = 2,439) hastalar arasında etkililik ve güvenlilik verilerinde dikkate değer farklılıklar gözlenmemiştir.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Sitokrom P450 3A4 inhibitörleri:
In vitroin v^i^oDiltiazem:
Diltiazemin (bilinen, zayıf bir P450 3A4 inhibitörü) kararlı durum seviyeleri pravastatinin farmakokinetiğini etkilemez. Bu çalışmada, Sitokrom P450 3A4 ile metabolize olduğu bilinen diğer HMG-CoA redüktaz inhibitörünün EAA ve Cmaks değerleri ise sırasıyla 3.6 ve 4.3 kez yükselmiştir. İtrakonazol:
Plasebo ile karşılaştırıldığında pravastatinin, itrakonazol (p-glikoprotein transportunu da inhibe eden güçlü bir P450 3A4 inhibitörü) ile birlikte uygulanmasıyla ortalama EAA ve Cmaks değerlerinde sırasıyla 1.7 ve 2.5 kez artış olmuştur. Sitokrom P450 3A4 tarafından metabolize edildiği bilinen başka bir HMG-CoA redüktaz inhibitörünün EAA ve Cmaks değerlerinde itrakonazol ile birlikte verildiğinde sırasıyla 19 ve 17 kez artış olmuştur.
Antipirin:
Antipirinin P450 sistemi tarafından klerensi, eşzamanlı pravastatin uygulamasından etkilenmemiştir. Pravastatinin hepatik ilaç metabolize edici enzimleri indüklemediği görüldüğü için, sitokrom P450 sistemi tarafından metabolize edilen ilaçlarla (örn. fenitoin, kinidin) önemli bir etkileşimi olması beklenmemektedir.
Kolestiramin/Kolestipol:
Eş-zamanlı uygulama pravastatinin ortalama EAA değerinde %40 - 50 düşme ile sonuçlanmıştır. Ancak, pravastatin kolestiraminden bir saat önce ya da dört saat sonra veya kolestipol ve standart bir yemekten bir saat önce uygulandığı zaman, pravastatinin biyoyararlanımında ya da terapötik etkisinde klinik olarak anlamlı bir düşüş görülmemiştir (bkz. Pozoloji ve uygulama şekli).
Warfarin ve diğer oral antikoagülanlar:
Kararlı durumdaki pravastatinin biyoyararlanım parametreleri, eşzamanlı warfarin uygulamasından sonra değişmemiştir. Pravastatin, warfarinin plazma proteinlerine bağlanmasını değiştirmemiştir. İki ilacın kronik doz uygulaması (günde 40 mg pravastatin), warfarinin antikoagülan aktivitesinde herhangi bir değişiklik oluşturmamıştır (altı günlük eşzamanlı tedaviden sonra ortalama protrombin zamanında artış görülmemiştir).
Warfarin ile stabilize edilmiş yaşlı hastalara eşzamanlı 40 mg pravastatin verildiğinde protrombin zamanında klinik olarak anlamlı bir etki olmamıştır.
Simetidin:
Pravastatin simetidin ile birlikte kullanıldığındaki EAA0-12 saat değeri, pravastatinin tek başına verildiğindeki EAA değerinden önemli farklılık göstermez. Ancak simetidin ile kullanımı, antiasit ile kombine kullanımıyla karşılaştırıldığında, pravastatinin EAA değerleri arasında önemli farklılık gözlenmiştir.
Digoksin:
Pravastatin (20 mg) ve digoksin (0.2 mg) birlikte verildiğinde, digoksinin biyoyararlanım parametreleri değişmemiştir. Pravastatinin EAA değeri artma eğilimi göstermiştir ama pravastatin ve onun metabolitlerinin toplam biyoyararlanımı değişmemiştir.
Siklosporin:
Pravastatinin ve siklosporin birlikte uygulanması, pravastatinin sistemik maruziyetinin yaklaşık 4 kat artmasına neden olmaktadır. Bazı hastalarda ise, pravastatin maruziyetindeki artış daha fazla olabilir. Bu kombinasyonu alan hastaların klinik ve biyokimyasal takibi (bkz. Bölüm 4.2) tavsiye edilir.
Gemfibrozil:
Yirmi sağlıklı erkek gönüllüye tek doz pravastatin ve gemfibrozilin eşzamanlı olarak uygulandığı bir çapraz geçişli çalışmada, pravastatinin idrarla atılımında ve proteinlere bağlanmasında anlamlı bir düşme olmuştur. Ayrıca, pravastatin metabolitinin (SQ 31,906) EAA, Cmaks ve Tmaks değerlerinde önemli bir artış olmuştur. Pravastatin ve gemfibrozil ile kombine tedavi genellikle önerilmemektedir (bkz. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Aspirin, antiasitlersimetidin, nikotinik asitprobukol
ile yapılan etkileşme çalışmalarında PRAVACHOL (pravastatin sodyum) uygulandığı zaman pravastatinin biyoyararlanımında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir.
Klinik araştırmalarda, diüretikler, antihipertansifler, dijital, dönüştürücü enzim inhibitörleri, kalsiyum kanal blokerleri, beta blokerler, ya da nitrogliserin üzerine PRAVACHOL eklendiğinde, fark edilebilir ilaç etkileşimleri bildirilmemiştir.
Eş-zamanlı tedavi:
Pravastatin, kolestiramin, kolestipol, nikotinik asit, probukol ve gemfibrozil ile eş-zamanlı uygulanmıştır. Gemfibrozil veya probukolün lovastatin veya pravastatin tedavisine ilavesi ile lovastatin ve pravastatin ile ulaşılan LDL-kolesterolde daha fazla bir düşme olmamıştır. Kombinasyona mahsus veya her bir ilacın ayrı olarak uygulandığında kaydedilen yan etkilere ilave yan etkiler bildirilmemiştir. HMG-CoA redüktaz inhibitörleri, bağışıklık sistemini baskı altında tutan ilaçlar, gemfibrozil, eritromisin, veya nikotinik asidin lipid düşürücü dozu ile kombine kullanıldığında miyopati ve rabdomiyoliz (renal bozukluk olan ve olmayan durumda) bildirilmiştir. Bu ilaçlar ve HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ile eş-zamanlı tedavi genellikle tavsiye edilmez.
PRAVACHOL'ün total ve LDL kolesterol üzerindeki lipid düşürücü etkileri bir safra-asidi-bağlayıcı reçine ile kombine edildiğinde artmaktadır. Bir safra-asidi-bağlayıcı reçine (örn., kolestiramin, kolestipol) ve pravastatin birlikte verildiğinde PRAVACHOL reçineden 1 saat önce veya en az 4 saat sonra verilmelidir (bkz. ayrıca İstenmeyen etkiler).
Darunavir+ritonavir ve lopinavir+ritonavir:
HIV veya hepatit C tedavisinde kullanılan proteaz inhibitörleri ve bazı statinlerin birlikte kullanımında statin kan düzeylerinde ve miyopati riskinde artış görülmüştür. Ancak, darunavir+ritonavir veya lopinavir+ritonavir kullanımı sırasında pravastatin dozunun sınırlanmasına gerek yoktur.
4.6Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye:
Gebelik kategorisi: X.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):
Pravastatin, gebelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğum kusurlarına yol açtığından şüphelenilmektedir. Çocuk doğurma yaşındaki kadınlarda yalnızca gebe kalma olasılıkları çok düşükse ve potansiyel zararları kendilerine bildirildiyse uygulanmalıdır. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.
Gebelik dönemi:
İlacın gebe kadınlardaki güvenliliği belirlenmemiştir. Pravastatin sıçanlarda günlük 1000 mg/kg gibi yüksek dozlarda ve tavşanlarda günlük 50 mg/kg'a kadar olan dozlarda teratojenik bulunmamıştır. Ancak eğer PRAVACHOL tedavisi gören bir kadın gebe kalırsa, ilaç kesilmeli ve hasta ilacın fetusa verebileceği zararlar konusunda aydınlatılmalıdır. PRAVACHOL gebelik döneminde kontrendikedir (bkz. kısım 4.3).
Laktasyon dönemi:
Anne sütüne geçen pravastatin miktarı az olmakla birlikte, emzirilen bebekler üzerindeki olumsuz etki potansiyeli nedeniyle PRAVACHOL emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite:
Sıçanlarda 500 mg/kg gibi yüksek günlük dozlarla yapılan bir çalışmada (maksimum insan dozunun yaklaşık 310 katı), pravastatin fertilite ya da genel üreme performansı üzerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturmamıştır.
4.7Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
PRAVACHOL'ün araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bilinen bir etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir düzeydedir. Ancak bazı kişilerde, tedavi sırasında sersemliğe neden olabilir (bkz. bölüm 4.8). Bu nedenle hastalar uyarılmalıdır.
4.8 İstenmeyen etkiler
Aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Klinik çalışmalar
Pravachol 40 mg dozlarda, pravastatin (N=10,764) ya da plasebo (N=10,719) ile tedavi edilen 21,000'den fazla hastanın yer aldığı randomize, çift-kör, plasebo kontrollü yedi araştırma yürütülmüştür. On dokuz binden fazla hasta medyan 4.8-5.9 yıl izlenmiştir.
Plasebo ile karşılaştırılan pravastatin grubu verilen hasta gruplarının hiçbirinde istenmeyen etkiler %0.3'ün üzerinde gözlenmemiştir. Raporlanan advers olaylar aşağıda verilmiştir:
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Baş dönmesi, baş ağrısı, uyku bozukluğu, uykusuzluk
Göz hastalıkları
Yaygın olmayan: Görme bozuklukları (bulanık görme, diplopi dahil)
Gastrointestinal hastalıkları
Yaygın: Dispepsi/ mide yanması, abdominal ağrı, bulantı/kusma, flatulans, konstipasyon Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Döküntü, raş, ürtiker, saçlı deri anomalisi (alopesi dahil)
Böbrek ve idrar hastalıkları
Yaygın olmayan: Ürinasyon anomalileri (dizüri, sık idrara çıkma ve nokturi dahil)
Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları:
Yaygın olmayan: Seksüel disfonksiyon
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın: Yorgunluk
Klinik uygulamalar:
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
Kas-iskelet ağrısı (atralji dahil) , kas krampları, miyalji, kas güçsüzlüğü, CK düzeylerinde artış bildirilmiştir. Plasebo ve pravastatin grubunda miyalji insidansı (% 1.4 pravastatin vs. %, 1.4 plasebo), kas güçsüzlüğü (%0.1 pravastatin vs < 0.1% plasebo) iken CK düzeylerindeki artış insidansı ise benzer olarak gözlenmlenmiştir.
Hepato-bilier hastalıkları:
Serum transaminaz (ALT, AST (> 3 x ULN)) düzeylerinde artış. Uzun süreli, plasebo kontrollü CARE, WOSCOPS ve LIPID klinik çalışmalarında ALT, AST (> 3 x ULN)) anomalileri her iki grupta da benzer (<%1.2) bulunmuştur.
Pazarlama Sonrası Deneyim
Yukarıda bildirilen yan etkilere ilave olarak, aşağıdaki advers olaylar PRAVACHOL ile tüm dünyada pazarlama sonrası deneyim sırasında bildirilmiştir. Sinir sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Belirli kranyal sinirlerin disfonksiyonu (tat duyusu değişikliği, ekstra-oküler hareket azalması, fasyal parezi dahil), periferik sinir felci Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Hipersensitivite reaksiyonları; anaflaksi, anjiyoödem, lupus eritematozus-benzeri sendrom.
Gastrointestinal hastalıkları
Çok seyrek: Pankreatit Hepatobilier hastalıkları:
Çok seyrek: Sarılık, hepatit, fulminan hepatik nekroz Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
Çok seyrek: Miyopati, rabdomiyoliz (akut renal yetmezlikle ve sekonder olarak myoglobiüri, miyopati, myosit, polimyosit ile ilişkili olarak) Bilinmiyor: İzole vakalarda tendon hastalıkları.
Bazı statin grubu ilaçlara bağlı görülen yan etkiler aşağıda verilmiştir:
Kabus, hafıza kaybı, depresyon, özellikle uzun süreli tedavilere bağlı ender intersitisyel
akciğer hastalığı vakaları.
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Pravastatinin doz aşımına ilişkin deneyim sınırlıdır. Aşırı doz alındığında, laboratuvar monitorizasyonu ile birlikte, gerektiği şekilde semptomatik tedavi yapılmalı ve destekleyici önlemler alınmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER 5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: serum lipid düzeyini düşürücü ajanlar, kolesterol ve trigliserid düzeyi düşürücüler, HMG-CoA redüktaz inhibitörleri. ATC kodu: C10AA03
Etki mekanizması:
PRAVACHOL'ün aktif maddesi olan pravastatin sodyum, kimyasal olarak
[1S-[1a(BS*,5S*)2a,6a,8B(R*),8aa]]-1,2,6,7,8,8a-heksahidro-B,5,6-trihidroksi-1-metil-8-(2-metil-1-oksobutoksi)-1-naftalenheptanoik asit, monosodyum tuzudur.
Pravastatin, kolesterol biyosentezini azaltan bir lipid düşürücü bileşikler grubu olan HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin bir üyesidir. Bu ilaçlar kolesterol biyosentezinin ilk evresinde hız kısıtlayıcı basamak olan HMG-CoA'nın mevalonata dönüşümünü katalize eden enzim 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzim A (HMG-CoA) redüktazın kompetitif inhibitörleridir.
Pravastatin iki yoldan lipid-düşürücü etkisini gösterir. Birincil etkisi, HMG-CoA redüktaz aktivitesinin reversibl inhibisyonu yoluyla intrasellüler kolesterol havuzlarında hafif düşüşler meydana getirir. Bu durum hücre yüzeylerindeki LDL-reseptör sayısında artış ve reseptör-aracılı LDL katabolizması ve dolaşımdaki LDL'nin klerensinin artmasıyla sonuçlanır. İkinci olarak, pravasatatin LDL prekürsörü olan VLDL'nin karaciğerdeki sentezini inhibe ederek
LDL üretimini inhibe eder.In v^it^ro
ve hayvan çalışmaları bir hidrofilik HMG-CoA redüktaz inhibitörü pravastatinin doku seçtiğini ve karaciğer ve ileum gibi kolesterol sentezinin en yüksek olduğu dokularda kolestrol sentezini en yüksek düzeyde inhibe ettiğini göstermiştir. Diğer HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin aksine, pravastatin öteki dokulardaki kolesterol sentezini çok az etkiler. Hayvan çalışmalarında, pravastatin serebrospinal sıvıda bulunmamıştır.
Klinik etkinlik:
Klinik ve patolojik çalışmalar yüksek total kolesterol (Total-C), düşük densiteli lipoprotein kolesterol (LDL-C) ve apolipoprotein B (LDL transport kompleksi üyesi) düzeylerinin insanda aterosklerozu arttırdığını göstermiştir. Düşük HDL-kolesterol (HDL-C) ve transport kompleksi apolipoprotein A düzeyleri de ateroskleroz gelişimiyle ilişkilidir. Epidemiyolojik araştırmalar kardiyovasküler morbidite ve mortalitenin Total-C ve LDL-C düzeyi ile direkt ve HDL-C düzeyi ile ters değiştiğini kanıtlamıştır. Çok merkezli klinik çalışmalarda Total-C ve LDL-C'ü düşürüp HDL-C'ü arttıran farmakolojik ve/veya nonfarmakolojik girişimler kardiyovasküler olay oranını azaltıp (fatal ve nonfatal miyokard infarktüs) sağkalımı arttırmıştır. Normal gönüllüler ve hiperkolesterolemili hastalarda PRAVASTATIN tedavisi Total-C, LDL-C, apolipoprotein B, VLDL-C ve TG'i düşürüp HDL-C ve apolipoprotein A'yı yükseltmiştir. Epidemiyolojik çalışmalarda, bir inflamasyon belirteci olan yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP) düzeylerinde yükseklik, sağlıklı olguların yanı sıra koroner kalp hastalığı (KKH) olan kişilerde de, daha sonraki bir kardiyovasküler olay riskinde artış ile ilişkiliydi. Pravastatin tedavisi, KKH'lı hastalar üzerindeki uzun-dönemli bir çalışmada hs-CRP düzeylerini azaltmıştır (bkz. Klinik Çalışmalar). Pravastatin koroner arter hastalıkta bağımsız biyokimyasal risk markerleri Lp(a) veya fibrinojen düzeylerini advers etkilemez. Aterosklerotik kardiyovasküler hastalığı olan veya olmayan orta dereceli hiperkolesterolemili hastalardaki kontrollü çalışmalarda pravastatin monoterapisi ateroskleroz progresyonu ve kardiyovasküler olayları (örn., fatal ve non-fatal MI) veya ölümü azaltmıştır.
5.2 Farmakokinetik özellikler Genel özellikler
Emilim:
Pravastatin oral olarak uygulanır. Hızla absorbe edilerek uygulamayı takiben 1 ila 1.5 saat sonra doruk plazma(Cmaks) seviyelerine ulaşır. Pravastatinin ortalama oral absorpsiyonu % 34 ve mutlak biyoyararlanımı % 17'dir. Gastrointestinal kanalda besinlerin bulunması sistemik biyoyararlanımı azaltmakla birlikte, ilacın lipid düşürücü etkisi yemekle beraber veya aç karına alındığında değişmez.
Dağılım:
Pravastatin primer etki yeri olan karaciğerde yoğun şekilde ilk geçiş eliminasyonuna (eliminasyon oranı 0.66) uğrar; karaciğer aynı zamanda, kolesterol sentezinin ve LDL kolesterol klerensinin gerçekleştiği primer organdır.İn v^t^ro
çalışmalarda, pravastatinin hepatositler içine taşındığı ve diğer hücrelerin içine çok daha düşük oranlarda girdiği gösterilmiştir. Pravastatinin karaciğerde yoğun bir şekilde tutulması ve burada metabolize edilmesinin ışığında, lipid düşürücü etkinliğin tahmin edilmesinde plazma düzeyleri kısıtlı bir değer taşımaktadır. Pravastatin plazma konsantrasyonları, konsantrasyon-zaman eğrisi altında kalan alan (EAA), doruk (Cmaks) ve kararlı durumdaki minimum (Cmin) konsantrasyon dahil olmak üzere, verilen doz ile doğru orantılıdır. Günde bir kez yatarken uygulanan pravastatin, daha düşük bir sistemik biyoyararlanıma karşın, sabah dozu sonrasında olduğundan daha etkili bulunmuştur. PRAVACHOL tablet günde bir kez ya da iki kez uygulandıktan sonraki kararlı durum EAA değerleri, Cmaks ve Cmin plazma konsantrasyonları incelendiğinde, pravastatin birikimi yönünde herhangi bir veri bulunmamıştır. Dolaşımdaki ilacın yaklaşık %50'si plazma proteinlerine bağlanır. Dağılım hacmi yaklaşık 0.5 L/kg'dır.
Biyotransformasyon:
Pravastatin, sitokrom P450 enzimi ile belirgin şekilde metabolize olmadığı gibi P-glikoprotein inhibitörü ya da substatı olarak görülmemektedir. Bunun yerine diğer taşıyıcı proteinlerin susbtratıdır.
Pravastatinin en önemli degradasyon ürünü 3-alfa-hidroksi izomerik metabolitidir. Bu metabolit ana bileşiğin HMG-CoA redüktaz inhibitör aktivitesinin 1/10 ilâ 1/40'ına sahiptir.
Eliminasyon:
Pravastatinin (oral) plazma eliminasyon yarı ömrü (t1/2) 1.5 ila 2 saat arasındadır. Radyoaktif işaretli oral dozun yaklaşık %20'si idrarla, %70'i ise feçes ile dışarı atılmaktadır. Radyoaktif işaretli pravastatin normal gönüllülere intravenöz yoldan verildikten sonra total vücut klerensinin yaklaşık %47'si böbreklerden ve %53'ü böbrek dışı yollardan (örneğin safra yolu ile ve biyotransformasyon yolu ile) olmuştur. Böbrek ya da karaciğer yetersizliği olan hastalarda ilacın ve/veya metabolitlerinin birikimi görülebilir. Ancak eliminasyon iki yönlü (dual) olduğundan, dengeleyici atılımın alternatif yollardan gerçekleşme potansiyeli vardır.
Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:
Pravastatin doğrusal bir farmakokinetik profil gösterir.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Pediyatrik hastalar:
Yaş ve cinsiyete göre bir araya getirilen pediyatrik olgulardaki ortalama pravastatin Cmaks ve EAA değerleri, erişkinlerde 20 mg'lık oral dozdan sonra gözlenen değerlere benzer niteliktedir.
Hepatik yetmezlik: Alkolik sirozlu hastalarda, normal karaciğer fonksiyonlarına sahip hastalara göre pravastatin ve metabolitlerinin sistemik etkisi yaklaşık %50 oranında artabilir.
Renal yetmezlik: Hafif derecede renal yetmezliği olan hastalarda herhangi bir farklılık gözlenmemiştir. Ancak orta ve ileri dereceli renal yetmezlikte pravastatin ve metabolitlerinin sistemik etkisi iki kat artabilir.
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Farelerde 10 ila 100 mg/kg'lık günlük dozlarla yapılan 22 aylık bir oral çalışmada, herhangi bir karsinojenik potansiyel bulunmamıştır. 250 ve 500 mg/kg/gün (maksimum insan mg/kg dozunun yaklaşık 155 katı) pravastatin ile beslenen farelerde yapılan 2 yıllık bir çalışmada, her iki dozda da hem erkeklerde hem dişilerde hepatoselüler karsinoma insidansında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir. Bu dozlarda dişilerde akciğer adenomları da anlamlı düzeyde artmıştır. Sıçanlarda yapılan 2 yıllık bir oral çalışmada, günde 100 mg/kg (maksimum insan mg/ kg dozunun yaklaşık 60 katı) pravastatin verilen erkek sıçanlarda hepatoselüler karsinoma insidansında istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülmüştür. Bu değişiklik; erkek sıçanlarda günde 40 mg/kg (maksimum insan mg/kg dozunun 25 katı) ya da daha düşük doz düzeylerinde görülmemiştir. Dişi sıçanlarda ise bu değişiklik hiç bir doz düzeyinde saptanmamıştır.
Pravastatin ile yapılan altı genetik toksikoloji çalışmasında, kromozom ya da gen düzeyinde herhangi bir mutajenik potansiyel belirtisi gözlenmemiştir.
2 sene süre ile pravastatin uygulanan sıçanlarla yürütülen karsinojenisite çalışmasında, 250 ve 500 mg/kg/gün pravastatin (maksimum insan dozunun (mg/kg) 310 katı ya da fazlası) dişi ve erkek sıçanlarda istatistiksel olarak hepatoselüler karsinoma insidansını artırırken, akciğer adenomu ise sadece dişi sıçanlarda artmıştır.
Farelerde 100 mg/kg/gün (maksimum insan dozunun (mg/kg) 125 katı) dozla yapılan 2 senelik karsinojenisite çalışmasında pravastatin istatistiksel olarak hepatoselüler karsinoma insidansını sadece erkek farelerde artırmıştır.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER 6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Mikrokristalin selüloz Laktoz
Magnezyum stearat Povidon
Kroskarmeloz sodyum
6.2Geçimsizlikler
Geçerli değil.
6.3Raf ömrü
24ay
6.4Saklamaya yönelik özel uyarılar
25°C altında oda sıcaklıklarında ve ambalajında saklayınız. Nemden ve ışıktan korunmalıdır.
6.5Ambalajın niteliği
KULLANMA TALİMATI PRAVACHOL 10 mg tablet Ağızdan alınır.
•Etkin madde:Her tablet 10 mg pravastatin sodyum içerir.
•Yardıma maddeler:Mikrokristalin selüloz, laktoz, magnezyum stearat, povidon, kroskarmeloz sodyum.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
/.PRA VACHOL nedir ve ne için kullanılır?
2. PRA VA CHOL *ü kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. PRA VA CHOL nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5.PRAVACHOL^ün saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.
1. PRAVACHOL nedir ve ne için kullanılır?
PRAVACHOL'ün etkin maddesi olan pravastatin sodyum, statinler veya HMG-CoA redüktaz inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna ait olup lipid olarak adlandınlan, kandaki yağlı maddelerin seviyelerinin düzenlenmesinde kullanılır.
PRAVACHOL 10 mg Tablet, beyaz ile hemen hemen beyaz, yuvarlak, bir tarafında DEVA PIO baskılı, bikonveks tabletlerdir. 20 tablet içeren blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.
PRAVACHOL, kolestrolün karaciğer tarafından üretimini önler ve buna bağlı olarak kolestrol ve diğer lipidlerin (trigiliserid) vücudunuzdaki seviyesini azaltır. Kanda kolestrol seviyesinin çok yüksek olması durumunda, kolestrol damarlann duvarlarına birikerek tıkanmasına neden olur.
Bu duruma damar sertliği (ateroskleroz) denir ve aşağıdaki durumlara neden olabilir:
• Kalbi besleyen bir damarın kısmen tıkanması sonucu oluşan gögüs ağrısı (anjina pektoris),
• Kalbi besleyen bir damarın tamamen tıkanması sonucu oluşan kalp krizi (miyokart infarktüsü),
• Beyni besleyen bir damann tamamen tıkanması sonucu oluşan inme (serebrovasküler olay).
PRAVACHOL, aşağıdaki durumlarda kullanılmaktadır:
Kan kolesterol seviyeniz yüksekse
Diyete ve egzersiz, kilo verme gibi diğer tedavilere cevabın yetersiz kaldığı durumlarda diyete ilave olarak kullanılır.
Primer korunma
Diyete ilave olarak, ağır veya orta kan kolesterol seviyesi yüksek ve kardiyovasküler olay riski yüksek olan hastalarda, kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm oranının ve hastalığa yol açma oranının azaltılmasında kullanılır.
Sekonder koruma
Diğer risk faktörlerinin düzeltilmesine ilave olarak, stabil olmayan anjina pektorisi (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı) veya geçmişte kalp krizi geçirmiş olan ve normal veya yükseltilmiş kolesterol seviyesine sahip hastalarda, kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm oranının ve hastalığa yol açma oranının azaltılmasında kullanılır.
Organ naklinden sonra
Solid organ (böbrek, kalp, karaciğer, pankreas gibi katı organ) naklini takiben bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi alan hastalarda nakil sonrası kandaki lipid düzeyinin düşürülmesinde kullanılır.
2. PRAVACHOL ü kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler PRAVACHOL' ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• Pravastatine veya PRAVACHOL'ün bileşenlerinden herhangi birine karşı aleıjik (aşırı duyarlı) iseniz,
• Hamile iseniz veya hamile kalma olasılığınız varsa,
• Bebeğinizi emziriyorsanız,(bkz. emzirme bölümü)
• Aktif karaciğer hastalığınız varsa,
• Kan testlerinizde karaciğer işlevleriniz normalin dışında görülüyorsa (karaciğer enzimlerinizde yükselmeler varsa)
PRAVACHOL ü aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer; aşağıdaki durumların herhangi biri sizde varsa ya da geçmişte olduysa tedaviye başlamadan önce doktorunuza söyleyiniz
• Böbrek hastalığı,
• Hipotiroidizm (vücutta tiroid hormonunun gereğinden az üretilmesi),
• Karaciğer hastalığınız veya alkol probleminiz varsa (çok miktarda alkol alıyorsanız),
• Kalıtımsal bir kas hastalığınız varsa,
• Başka bir lipid düşürücü ilaç (örn. statin ya da fibrat grubu) almakta iken kaslannız ile ilgili sorunlar oluştuysa
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışmız.
Bahsi geçen durumlardan birine sahipseniz veya 70 yaşm üzerindeyseniz, doktorunuz tedaviye başlamadan önce ve tedaviniz esnasmda kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Kan testi kas ile ilgili yan etki riskinizi değerlendirmek için kullanılır.
PRAVACHOL ün yiyecek ve içecek ile kullanılması
PRAVACHOL yanm bardak su ile aç kamına ya da yiyeceklerle birlikte alınabilir. Alkol kullanımınızı en aza indirmeniz gerekmektedir. Kullanabileceğiniz alkol miktan için doktorunuza danışınız.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
PPLA-VACHOL'ü hamilelik süresince kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
PRAVACHOL anne sütüne geçtiğinden, emzirme döneminde kullanmayınız.
Araç ve makine kullanımı
PRAVACHOL araç ve makine kullanma yeteneğinizi genellikle etkilemez. PRAVACHOL aldıktan sonra sizde baş dönmesi, bulanık veya çift görme oluyorsa, araç veya herhangi bir makine kullanmamalısınız.
PRAVACHOL'ün içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
İçeriğinde bulunan laktoz nedeniyle, eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (dayanıksızlığınız) olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Aşağıda listelenmiş ilaçlar ile birlikte kullanımı kaslarla ilgili sorunlarda artmalara neden olabilir. Eğer, PRAVACHOL ile birlikte bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz.
• Kan kolestrol seviyesini düşüren bir ilaç (gemfıbrozil, fenofıbrat gibi fibratlar ve nikotinik asit)
• Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç (siklosporin)
• Bakteri kaynaklı enfeksiyonlann (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) tedavisi için
kullanılan bir ilaç (eritromisin veya klaritromisin gibi bir antibiyotik)
• PRAVACHOL'ün de dahil olduğu statinler (HMG-CoA redüktaz inhibitörleri) adı verilen
ilaç grubu ve insan İmmün Yetmezlik Virüsü (HİV) veya hepatit C (karaciğer iltihabı) için
kullanılan başka ilaçlar; Darunavir+ritonavir veya lopinavirfritonavir kullanımı sırasında PRAVACHOL dozunuzun sınırlanmasına gerek yoktur.
Eğer PRAVACHOL'ün yanı sıra, kolestiramın veya kolestipol gibi, reçine türü bir lipid düşürücü ilaç daha alıyorsanız, PRAVACHOL'ü bu ilaçlardan en az bir saat önce veya dört saat sonra almalısınız. Çünkü yakın sürelerde almdıklannda, reçine türü ilaçlar PRAVACHOL'ün emilimini etkileyebilir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. PRAVACHOL nasıl kullanılır?
Doktorunuz size, tedavi boyunca uygulamanız gereken yağ miktan azaltılmış bir diyet önerecektir.
PRAVACHOL'ü daima doktorunuzun söylediği şekilde alınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
• Kandaki yüksek kolestrol ve lipid seviyesi tedavisinde, önerilen doz günde bir sefer, tercihen akşamları 10- 40 miligram arasındadır.
• Kalp ve damar hastalıklan tedavisinde, önerilen doz günde tek sefer, tercihen akşamları 40 miligramdır.
En yüksek günlük doz olan 40 mg pravastatin seviyesini aşmayınız. Doktorunuz size uygun olan dozu söyleyecektir.
Organ nakli sonrasında:
Doktorunuz başlangıç dozu olarak günde 20 mg verecektir. Doz, doktorunuz tarafından 40 mg'a kadar arttırılabilir.
Pravastatin aynı anda bağışıklık sistemini baskı altında tutan başka ilaçlarla birlikte veriliyorsa, başlangıç dozu günde 20 mg olmalıdır. Doz, doktorunuz tarafından 40 mg'a kadar arttırılabilir.
Uygulama yolu ve metodu:
Tabletleri yemeklerden bağımsız olarak bir miktar su ile birlikte yutunuz.
Değişik yaş gruplarında kullanım:
Çocuklarda kullanımı (8 - 13 yaş arası)
Önerilen doz günde tek sefer tercihen akşamları 10-20 miligram arasıdır.
8 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.
Ergenlerde (14-18 yaş) kullanımı:
Önerilen olağan doz, günde bir kez, tercihen akşamları, 10 - 40 miligramdır.
Yaşlılarda kullanım:
Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.
Özel kullanım durumları:
Böbrek / karaciğer yetmezliği:
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda daha düşük bir doz ile başlanması düşünülmelidir. Kontrol altında doz ayarlanmalıdır.
Eğer PRA VACHOL 'ün etkisinin çok güçlü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PRAVACHOL kullandıysanız:
PRA VACHOL'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor v^a eczacı ile konuşunuz.
PRAVACHOL ü kullanmayı unutursanız:
Eğer ilacınızı almayı unutursanız, bu dozu aym gün içerisinde hatırlar hatırlamaz alınız. Eğer tabletinizi aynı gün almazsanız, bu dozu atlayınız ve bir sonraki gün normal dozunuzu alınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
PRAVACHOL ile tedavi sonlandığındaki oluşabilecek etkiler
Doktorunuz PRAVACHOL ile tedavinizin süresini belirleyecektir. Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, tedaviyi kendiniz durdurmayınız. PRAVACHOL'ü çok düzenli olarak ve tedavi uzun sürse bile doktorunuzun tavsiye ettiği süre boyunca almalısınız.
Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa, doktorunuza sorunuz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, PRAVACHOL'ün içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa PRAVACHOL ü kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Çok nadir rastlansa da kas problemleri ciddi olabilir ve ciddi hayatı tehdit eden böbrek hastalığına yol açabilir.
• Açıklanamayan ya da inatçı kas ağrısı, kaslarda hassasiyet, zayıflık veya kramplar (özellikle kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve yüksek ateşiniz varsa)
• Çok zor nefes almaya sebep olan, yüz, dil, dudak ve nefes borusunda şişme dahil ani görülen ciddi alerjik reaksiyonlar (tepkiler). Bu çok nadir görülen ancak ciddi olabilen bir tepkidir.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdaki yan etkiler yaygın olmayan yan etkilerdir ve 1000 hastanın Tinden fazlasını etkileyebilir.
•Sinir sistemi hastalıkları:
Baş dönmesi, yorgunluk, baş ağnsı, uyku bozuklukları (uykusuzluk dahil)
•Göz hastalıkları:
Bulanık veya çift görme
•Gastrointestinal (mide-barsak) hastalıkları:
Hazımsızlık, bulantı/kusma, midede ağn veya rahatsızlık, ishal, gaza bağlı mide-bağırsakta şişkinlik, kabızlık
•Deri ve derialtı doku hastahklan:
Döküntü, kaşıntı, sivilce, ürtiker, kafa derisi ve saç problemleri (saç kaybı)
• Üreme ve idrar yolları hastalıkları:
İdrar problemleri (ağrılı veya sık idrar yapma, gece idrara çıkamama) ve cinsel fonksiyonlarda bozukluk
•Kas ve iskelet sistemi hastalıkları:
Kas ve eklem ağnian
Aşağıdaki yan etkiler çok seyrek yan etkilerdir ve 10000 hastanın Tinden azını etkileyebilir.
• Sinir sistemi hastalıkları:
Yanma veya kanncalanma duygusu veya sinirleri etkileyen hissizlik gibi dokunma duyusu problemleri
•Deriderialtı doku hastalıkları:
Ciddi deri hastalıkları ( ciltte pullanma ile kendini gösteren bir hastalık olan lupus eritematozus benzeri belirtiler)
•Karaciğer, safra ve safra yolları hastalıkları:
Karaciğer veya pankreas iltihabı, sanlık (derinin sararması ve gözlerin beyazlaşması ile tanınabilir; karaciğer hücre ölümünün çoğalması (fulminan hepatik nekroz))
•Kas ve iskelet sistemi hastalıkları:
Kas ve eklemlerde ağrı, hassasiyet, bir ya da daha fazla kasta ağrıya yol açan enflamasyon(miyozit veya polimiyozit), kaslarda güçsüzlük, tendonlarda kopma ile gelişebilen enflamasyon (iltihap)
•Normal dışı kan testi:
Transaminazlarda (kanda bulunan bir çeşit enzim) yükselme karaciğer sorunlarının göstergesi olabilir. Doktorunuzdan bu testlerinizi düzenli olarak değerlendirmesini isteyebilirsiniz.
Olası yan etkiler:
• Kabus
• Hafıza kaybı
• Depresyon
• Solunum problemleri (inatçı öksürük ve/veya nefes darlığı veya ateş)
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu ya da eczacınızı bilgilendiriniz.
5. PRAVACHOL'ün Saklanması
PRA VACHOLçocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında kuru bir yerde ve ışıktan koruyarak saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanmız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra PRA VACHOL u kullanmayınız.
“Son Kullanma Tarihi” belirtilen ayın son günüdür.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz PRAVACHOL'ü kullanmayınız.
Ruhsat sahibi:
Deva Holding A.Ş.
Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.
No:l 34303 Küçükçekmece/İSTANBUL
imal yeri:
Deva Holding A.Ş.
Organize San. Bölgesi, Atatürk Mah. Atatürk Cad. No:32 Karaağaç - Çerkezköy /TEKİRDAĞ
Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.