PENVASC nedir ve ne için kullanılır?
PENVASC 10 mg 90 tablet
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
PENVASC nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka PENVASC kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
PENVASC nasıl kullanılır?
PENVASC 10 mg 90 tablet
Uygun doz ve uygulama sıklığı
PENVASC Kullanım şekli
Çocuklarda PENVASC kullanımı
PENVASC 10 mg 90 tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda PENVASC kullanımı
PENVASC 10 mg 90 tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
PENVASC 10 mg 90 tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda PENVASC kullanırsanız
PENVASC 10 mg 90 tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
PENVASC 10 mg 90 tablet kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
PENVASC yan etkileri
PENVASC 10 mg 90 tablet
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
PENVASC son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için PENVASC saklama önerileri bölümünü okuyunuz. PENVASC ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
PENVASC kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
PENVASC 10 mg 90 tablet
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
PENVASC kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka PENVASC yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
PENVASC ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız PENVASC nasıl kullanılır ve PENVASC 10 mg 90 tablet doz ve uygulama bölümüne bakınız.
PENVASC kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
PENVASC 10 mg 90 tablet
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
PENVASC kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka PENVASC yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
PENVASC ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız PENVASC nasıl kullanılır ve PENVASC 10 mg 90 tablet doz ve uygulama bölümüne bakınız.
KISA ÜRÜN BILGISI
1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI
PENVASC 10 mg Tablet
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM
Etkin madde:
Amlodipin besilat (10 mg Amlodipin bazına eşdeğer) 13.889 mg
Yardımcı madde(ler):
Sodyum nişasta glikolat 12 0 mg
Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTIK FORM
Tablet
Beyaz, çentikli yuvarlak tabletler
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
Terapötik endikasyonlar
■ Hafif ve orta şiddette hipertansiyonda, tek ajan olarak ya da tiyazid diüretikleri, beta bloker veya bir anjyotensin dönüştürücü enzim varlığında kullanılabilir.
■ Stabil ve varyant (prinzmetal) anjinada endikedir ve diğer ilaçlarla kombine olarak kullanılabilir.
Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji:
PENVASC 10 mg Tablet, hipertansiyon ve anjina pektoris tedavisinde 5-10 mg dozlarda kullanılmaktadır.
Uygulama sıklığı ve süresi:
Hipertansiyon: Başlangıç dozu günde bir defa 2.5- 5.0 mg, genel doz günde bir defa 5 mg; maksimum doz ise günde bir defa 10 mg'dır.
Angina: Genel doz 5-10 mg'dır. Yaşlılarda veya hepatik yetmezliği olanlarda daha düşük dozlar uygulanır (2.5-5 mg).
Tiyazid diüretikleri, beta blokerler ve anjyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ile kombine kullanıldığında doz ayarlaması gerekmez.
Uygulama şekli:
Sadece ağızdan kullanım içindir.
PENVASC Tablet'in her gün aynı saatte bir miktar su ile alınması önerilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:Amlodipin karaciğerde yavaş olarak metabolize edildiğinden, karaciğer fonksiyonları bozulmuş olan hastalarda yarı ömrü uzayacağından dikkatli kullanılmalıdır.
Böbrek bozukluğu olanlarda plazma düzeylerinde bir farklılık görülmemiştir. Bu hastalarda normal dozlarda kullanılabilir. Amlodipin diyalizle elimine edilemez.Pediyatrik popülasyon:Tavsiye edilmemektedir.
Geriyatrik popülasyon:Yaşlı ya da genç hastalarda benzer dozlarda
kullanıldıkları zaman kombinasyonun her iki bileşeni de eşit düzeyde iyi tolere edildiği için normal doz rejimleri önerilir.
Kontrendikasyonlar
Dihidropiridin türevlerine karşı duyarlı olduğu bilinen kişilerde kontrendikedir. Kardiyojenik şok ve stabil olmayan angina durumlarında kullanılmamalıdır.
(PENVASC 10 mg Tablet, her dozunda 12 mg sodyum nişasta glikolat içermektedir. Bu maddeye karşı herhangi bir etki beklenmez.)
Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Amlodipinin vazodilatör etkisinin başlaması aşamalıdır. Bu sebeple oral kullanımından sonra nadir olarak akut hipotansiyon vakaları bildirilmiştir. Amlodipin, özellikle ciddi aort stenozu ve/veya hipertropik kardiyomiyopatisi bulunan hastalarda diğer periferik vazodilatörlerde olduğu gibi dikkatli kullanılmalıdır.
Amlodipin bir beta bloker değildir. Bu sebeple beta blokerlerin kullanımının birden kesilmesi durumunda ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı hiçbir koruma sağlamaz. Böyle bir kesilme durumunda beta bloker dozu aşamalı olarak azaltılmalıdır.
Hamile kadınlarda, laktasyon dönemindeki hastalarda ve çocuklarda yeterli araştırmalar yapılmamıştır. Bu kişilerde zorunlu olmadıkça kullanılması önerilmez.
Refleks taşikardi görülebilir.
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.
Tedaviye başlandıktan 2-3 hafta içerisinde periferik ödem görülme sıklığı fazladır.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Amlodipinin, tiazid diüretikleri, alfa blokerler, beta blokerler, anjiotensin-dönüştürücü enzim inhibitörleri, uzun etkili nitratlar, dilaltı nitrogliserin, non steroidal antienflamatuarlar, antibiyotikler ve oral hipoglisemik ilaçlarla birlikte kullanımında etkileşme gözlenmemiştir.
Amlodipinin digoksin veya simetidin ile kombine kullanımına ait herhangi bir etkileşim durumu da bildirilmemiştir.
İnsan plazması ile yapılan çalışmalara ait in vitro veriler, amlodipinin test edilen ilaçların (digoksin, fenitoin, varfarin veya indometasin) proteine bağlanmaları üzerine etkisi olmadığını göstermiştir.
Sağlıklı gönüllü erkeklerde amlodipinin varfarin ile birlikte verilmesi, varfarinin protrombin zamanı üzerine etkisini anlamlı olarak değiştirmemiştir. Azol antifungalleri (itrakonazol, ketokonazol, flukonazol), eritromisin ve diğer sitokrom P450 izoenzim 3A4 inhibitörleri amlodipin metabolizmasını inhibe edebilir.
Sildenafilin kan basıncını düşürücü etkisi amlodipin kullanımıyla artabilir. Rifampin (ve diğer potansiyel enzim indükleyicileri) amlodipin metabolizmasını artırır.
Kalsiyum ise kalsiyum kanal blokerlerinin hipotansif etkisini azaltabilir. Etanol/Bitki/Nutrasötiklerle Etkileşim: Sarı Kantaron otu (Hypericum
perforatum), amlodipin seviyelerini düşürebilir. Greyfurt suyu amlodipin seviyelerini orta derecede artırabilir. Amlodipin, siklosporin düzeylerini yükseltebilir. Amlodipin, östrojenik etkili dong quai, hipertansiyonu artırabilen efedra, yohimbe ve ginseng, antihipertansif etkiyi artırabilen sarımsak ile birlikte kullanılmamalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ait hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon
Pediyatrik popülasyona ait hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategori C.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Amlodipin besilat'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik, embriyonal/fötal gelişim, doğum veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. PENVASC 10 mg Tablet gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Gebelik dönemi
PENVASC Tablet'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. PENVASC Tablet gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Amlodipin besilatın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Amlodipin besilatın süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da PENVASC Tablet tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına ilişkin karar verilirken emzirmenin çocuk açısından faydası ve Penvasc Tablet tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite
Üreme yeteneği üzerinde etkisi bulunmamaktadır.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Yüksek kan basıncının tedavi edilmesi için kullanılan diğer ilaçların (antihipertansif ilaçlar) çoğunda olduğu gibi nadiren sersemliğe neden olabilir ve konsantrasyon kabiliyetini bozabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.
İstenmeyen etkiler
Klinik çalışmalar sırasında tedaviyle ilişkili çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100) seyrek (>1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) olarak görülen istenmeyen etkiler:
Kan ve lenfatik sistem bozuklukları:
Yaygın olmayan: Lökopeni, trombositopeniİmmün sistem bozuklukları:
Seyrek: Alerjik reaksiyonlarEndokrin bozukluklar:
Yaygın olmayan: Jinekomasti, pankreatitMetabolizma bozuklukları:
Yaygın olmayan: HiperglisemiSinir sistemi bozuklukları
Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali Yaygın olmayan: Periferik nöropati, senkopGöz bozuklukları:
Yaygın olmayan: Görmede bulanıklıkKardiyak bozukluklarÇok yaygın: Periferal ödem Yaygın: ÇarpıntıVasküler bozukluklar
Yaygın: Yüzde kızarma, vaskülit
Solunum sistemi bozuklukları:
Yaygın: Pulmoner ödem, dispneGastrointestinal bozukluklar
Yaygın: Bulantı, karın ağrısı, dispepsi, gingival hiperplazi
Yaygın olmayan: Barsak hareketlerinde değişiklik, dispepsi, dispne, ağız kuruluğu, diş eti hiperplazisi
Karaciğer bozuklukları:
Çok seyrek: Hepatit, sarılık ve karaciğer enzim yükselmeleri
Deri ve deri altı doku bozuklukları:
Yaygın: Döküntü, kızarıklıkKas iskelet sistemi bozuklukları:
Yaygın: Kas krampları, yorgunluk Yaygın olmayan: Artralji, sırt ağrısı, miyaljiRenal ve üriner bozukluklar:
Yaygın olmayan: Üriner frekansta artma
Üreme sistemi bozuklukları:
Yaygın: İmpotensGenel bozukluklar
Yaygın: Yorgunluk, ödem
Yaygın olmayan: Asteni, kilo kaybı, kırıklık hali, duygusal değişiklikler, terlemede artış
Doz aşımı ve tedavisi
Amlodipinin doz aşımına dair yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak eldeki veriler, aşırı periferik vazodilatasyon ve buna bağlı olarak gelişen uzun süreli hipotansiyon ve bradikardi oluşabileceğini göstermektedir.
Tedavi:
Böyle bir durumda kalp ve solunum fonksiyonlarının izlenmesi, alt ekstremitelerin yükseğe kaldırılması, dolaşan sıvı hacmi ve atılan idrar hacminin izlenmesi gerekir. Amlodipin proteine yüksek oranda bağlanacağı için diyaliz yararlı olmayabilir. Bazı durumlarda midenin yıkanması yararlı olabilir. İntravenöz kalsiyum glukonat, kalsiyum kanal blokajı etkilerini gidermede faydalı olabilir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antihipertansif ajan; Kalsiyum kanal blokörü ATC Kodu: C08CA01
Amlodipin uzun etki süreli, dihidropiridin türevi bir kalsiyum kanal blokörüdür. Amlodipin damar düz kas membranındaki hem voltaja bağımlı, hem de frekansa bağımlı kalsiyum kanallarını bloke eder. Böylece düz kas hücresine kalsiyum girişini önler; bu da periferik vasküler sistemde vazodilatasyona yol
açar. Dilatasyon özellikle arteriyollerde belirgindir. Sonuçta total periferik rezistans dolayısıyla kalbin karşı karşıya kaldığı yük ve oksijen tüketimi azalır. Vazodilatör etki ile genişleyen koroner damarlar, iskemik miyokardın kanlanmasını artırırlar. Amlodipin total periferik direnci düşürerek, kalbin iş yükünü azaltır ve miyokardın oksijen tüketimini düşürür. Bu özelliklerinden dolayı hipertansiyonda, stabil ve prinzmetal anginada yararlı etkiler oluşturmaktadır.
5.2 Farmakokinetik özellikler
Genel Özellikler:
Amlodipin besilat antihipertansif bir ajan olup metanolde kolayca, etanolde kısmen, suda ve 2-propanol'de az çözünen beyaz, beyazımsı kristal tozdur.
Emilim:
Amlodipin oral uygulamayı takiben yavaş bir şekilde ve tam olarak absorbe olur, 6-12 saatte doruk plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Kararlı durum konsantrasyonlarına 7-8 günde ulaşılır.
Dağılım:
Amlodipinin dağılım hacmi 21 L/kg'dır ve plazma proteinlerine % 93-98 oranında bağlanır.
Biyotransformasyon:
Oral biyoyararlanımı % 60 - 65'dir. Yiyecekler amlodipinin sistemik
biyoyararlanımını değiştirmez. Karaciğerde ileri derecede ve yavaş olarak metabolize edilir ve inaktif metabolitlerine dönüşür. Biyotransformasyonun başlangıcında dihidropiridin oklsidasyonu gerçekleşir, ikinci aşamada 2-aminoetil yan zincirinin oksidatif deaminasyonu izler.
Eliminasyon:
İlacın % 10'u ve metabolitlerinin % 60'ı idrarla, % 20 - 25'i feçesle atılır. Eliminasyon yarılanma ömrü 35 - 40 saattir. Karaciğer sirozlu hastalarda ve yaşlılarda amlodipinin eliminasyonu anlamlı biçimde azalır, bazı durumlarda birikme olabilir, eliminasyon yarılanma ömrü uzar ve eğri altı alan (AUC) artar. Renal yetmezliği olan hastalarda amlodipinin farmakokokinetik profilindeki değişme anlamlı değildir.
Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:
Amlodipinin uygulanan oral dozlarıyla maksimum plazma konsantrasyonları (Cmax) ve AUC0_72 arasında güçlü bir pozitif ilişki bulunmaktadır ve farmakokinetik profili doğrusaldır. Amlodipinin farmakokinetik ve farmakodinamik parametreleri, günde bir defa kullanım için potansiyel olarak uygun olduğunu göstermektedir. arasında güçlü bir pozitif ilişki bulunmaktadır ve farmakokinetik profili doğrusaldır. Amlodipinin farmakokinetik ve farmakodinamik parametreleri, günde bir defa kullanım için potansiyel olarak uygun olduğunu göstermektedir.
5.3 Klinik öncesi güvenilirlik verileri
Uygulanabilir değildir
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Mikrokristal selüloz Anhidr dibazik kalsiyum fosfat Sodyum nişasta glikolat Magnezyum stearat
6.2 Geçimsizlikler
Uygulanabilir değildir
6.3 Raf ömrü
24 ay
6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Primer ambalaj : PVC /PVDC/ Aluminyum blister.
Sekonder ambalaj : Karton kutu.
Karton kutuda, 10.0 mg Amlodipin'e eşdeğer miktarda 13,889 mg amlodipin besilat içeren 20 ve 30 tabletlik blisterler halinde sunulur.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHIBI
Pensa Pharma İlaç Tic. ve San. A.Ş.
Polat Tower 441 - 442 Yeşil Çimen Sok. Fulya Mah.
34394 Beşiktaş / İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI
219/34
9. ILK RUHSAT TARIHI/RUHSAT YENILEME TARIHI
İlk ruhsat tarihi: 02.06.2009 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENILEME TARIHI
KULLANMA TALİMATI PENVASC 10 mg Tablet Ağızdan alınır.
•Etkin madde:
Her tablette 10 mg amlodipin baza eşdeğer 13,889 mg amlodipin besilat.
•Yardımcı maddeler:
Mikrokristal selüloz, anhidr dibazik kalsiyum fosfat, sodyum nişasta glikolat, magnezyum stearat.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
-Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
- Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
- Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz
- Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. PENVASC nedir ve ne için kullanılır?
2. PENVASC'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. PENVASC nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. PENVASC'ın saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. PENVASC nedir ve ne için kullanılır?
PENVASC, 20 ve 30 tablet içeren blister ambalajlarda sunulmaktadır. Tabletler yuvarlak ve beyaz renklidir.
PENVASC etkin madde olarak amlodipin besilat içerir.
PENVASC, hafif ve orta şiddetteki yüksek kan basıncının (hipertansiyon) düzenlenmesinde, stabil ve değişken olarak iki tipi bulunan anjina olarak adlandırılan göğüs ağrısının tedavisinde kullanılır.
2. PENVASC'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
PENVASC'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Dihidropiridin türevlerine duyarlı olduğu bilinen kişilerde kontrendikedir.
Kardiyojenik şok ve kalıcı olmayan anjina durumlarında kullanılmamalıdır.
PENVASC'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Amlodipin, özellikle ciddi aort darlığı (stenozu) ve/veya kalp büyümesi (hipertropik kardiyomiyopatisi) bulunan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Hamile kadınlarda, laktasyon dönemindeki hastalarda ve çocuklarda yeterli araştırmalar yapılmamıştır. Bu kişilerde zorunlu olmadıkça kullanılması önerilmez.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
PENVASC'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
Greyfurt suyu amlodipin seviyelerini orta derecede artırabileceğinden birlikte kullanılmamalıdır.
Antihipertansif etkiyi arttırabilen sarımsak ile birlikte kullanılmamalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
PENVASC'ı gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
PENVASC'ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden, tedavinin devamı konusunda doktorunuza danışınız.
Araç ve makine kullanımı
Yüksek kan basıncının tedavi edilmesi için kullanılan diğer ilaçların (antihipertansif ilaçlar) çoğunda olduğu gibi PENVASC da nadiren sersemliğe neden olabilir ve konsantrasyon kabiliyetini bozabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.
PENVASC'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
PENVASC'ın her dozunda 12 mg sodyum nişasta glikolat içermektedir. Bu maddeye karşı herhangi bir etki beklenmez.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Azol antifungalleri (İtrakonazol, ketokonazol, flukonazol), eritromisin ve diğer sitokrom P450 izoenzim 3A4 inhibitörleri amlodipin metabolizmasını inhibe edebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Rifampin (ve diğer potansiyel enzim indükleyicileri) amlodipin metabolizmasını artırır. Kalsiyum ise kalsiyum kanal blokerlerinin hipotansif etkisini azaltabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Amlodipin, siklosporin düzeylerini yükseltebilir.
Sildenafilin kan basıncını düşürücü etkisi amlodipin kullanımıyla artabilir. Etanol/Bitki/Nutrasötiklerle Etkileşim: Sarı kantaron otu (Hypericum perforatum), amlodipin seviyelerini düşürebilir. Amlodipin, östrojenik etkili dong quai, hipertansiyonu artırabilen efedra, yohimbe ve ginseng ile birlikte kullanılmamalıdır.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. PENVASC nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:
■ PENVASC için önerilen günlük doz bir film tablettir.
■ Ne sıklıkta ve kaç tablet PENVASC kullanacağınızı doktorunuz size söyleyecektir. Tedaviye vereceğiniz cevaba göre, doktorunuz daha yüksek ya da daha düşük doz önerebilir.
■ Önerilen dozu aşmayınız.
Uygulama yolu ve metodu:
■ PENVASC sadece ağızdan kullanım içindir.
■ PENVASC'ın her gün aynı saatte bir miktar su ile alınması önerilir.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanım:
Çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde (18 yaş altı) PENVASC kullanılması önerilmez.
Yaşlılarda kullanım:
PENVASC'ın yaşlılarda önerilen dozu 2.5-5 mg olup doktorunuzun tavsiyesi dikkate alınmalıdır.
Özel kullanım durumları Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
PENVASC'ın karaciğer yetmezliği olan hastalarda doktor kontrolünde dikkatli kullanılması önerilir.
Eğer PENVASC 'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PENVASC kullandıysanız:
PENVASC 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
PENVASC'ı kullanmayı unutursanız:
İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alın ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız.
Eğer, unutulduktan sonra, sonraki doz saatine yaklaştıysanız, o zaman unuttuğunuz dozu atlayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
PENVASC ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, tedaviyi durdurmayınız. Çünkü PENVASC tedavisini durdurmak hastalığınızın daha kötüye gitmesine neden olabilir.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, PENVASC'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, PENVASC'ı kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz :
• Ciddi alerjik reaksiyonlar (yutma ve nefes almada zorluk, el-ayak, yüz-dudak şişmesi, döküntü, baygınlık gibi)
Bu çok ciddi bir yan etkidir. Eğer bu yan etki sizde mevcut ise sizin PENVASC'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etki oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark edersiniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Kalp atım ritminde değişiklikler
Bu ciddi bir yan etkidir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
• Baş ağrısı
• Baş dönmesi
• Uyku hali
• Yorgunluk, kırıklık hali, kas krampları, ödem (el ve ayaklarda şişme)
• Mide bulantısı,
• Karın ağrısı
• Barsak hareketlerinde değişiklik
• Görmede bulanıklık
• Yüzde kızarma
• Ereksiyon bozukluğu
• Diş etlerinde artma
Bunlar PENVASC'ın hafif yan etkileridir.
Bu yan etkiler doz azaltıldığında veya tedavi kesildiğinde kaybolur.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. PENVASC'ın saklanması
PENVASC 'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25°C altındaki oda sıcaklıklarında saklanmalıdır
Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra PENVASC 'ı kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz PENVASC'ı kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi:
Pensa Pharma İlaç Tic. ve San. A.Ş. Polat Tower 441 - 442 Yeşil Çimen Sok. Fulya Mah. 34394 Beşiktaş / İstanbul
Üretici:Bu kullanma talimatı 02.06.2009 tarihinde onaylanmıştır.