NITRODERM nedir ve ne için kullanılır?
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz)
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
NITRODERM nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka NITRODERM kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
NITRODERM nasıl kullanılır?
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz)
Uygun doz ve uygulama sıklığı
NITRODERM Kullanım şekli
Çocuklarda NITRODERM kullanımı
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz) prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda NITRODERM kullanımı
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz) prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz) prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda NITRODERM kullanırsanız
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz) prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz) kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
NITRODERM yan etkileri
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz)
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
NITRODERM son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için NITRODERM saklama önerileri bölümünü okuyunuz. NITRODERM ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
NITRODERM kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz)
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
NITRODERM kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka NITRODERM yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
NITRODERM ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız NITRODERM nasıl kullanılır ve NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz) doz ve uygulama bölümüne bakınız.
NITRODERM kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz)
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
NITRODERM kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka NITRODERM yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
NITRODERM ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız NITRODERM nasıl kullanılır ve NITRODERM TTS 5 5 flaster (Sandoz) doz ve uygulama bölümüne bakınız.
KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
NİTRODERMTTS 5
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde :
Nitrogliserin (1,2,3-Propanetriol trinitrat) 25 mg
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6.l'e bakmız.
3. FARMASÖTİK FORM
Transdermal flaster
Ürün adında kullanılan rakam (TTS 5), sistemden 24. saat içerisinde salıverilen nitrogliserinin nominal miktarını (mg olarak) göstermektedir.
NİTRODERM TTS, deriye uygulandıktan sonra, salıverme membranından sürekli olarak nitrogliserin salıverecek şekilde hazırlanmış çok katlı düz bir sistemdir. Salıverme membram, geçirgenliği yüksek olan derilerde salımı sınırlandırır. Aktif madde deriye nüfuz eder ve önerilen uygulama süresince, nispeten sabit konsantrasyonlarda direkt olarak sistemik dolaşıma geçer.
Temas yüzeyi 10 cm ^
Salıverme tabakasının rengi Beyazımsı-sarımsı
Her sistemde geri kalan nitrogliserin ilaç rezervuarı görevini görür ve normal kullanımda salıverilmez. Örneğin, 12 saat sonra başlangıçtaki nitrogliserin miktarının %10 u sistemden salıverilmiş olacaktır. Nitrogliserin NİTRODERM TTS den cm^ başına sabit bir oranda salı verildiğinden, uygulanan doz ilacın salıverildiği alanın yüzölçümüyle orantılıdır, n vivo
olarak nitrogliserin salıverilmesinin nominal hızı, saatte yaklaşık 20-25
mikrogram/cm^'dir. NİTRODERM TTS bileşiminin kesit diyagramı aşağıdaki şekilde görülmektedir:
KLİNİK ÖZELLİKLER
4.L Terapötik endikasyoniar
Anjina pektoris
: Tek başına veya beta adrenoreseptör-blokerleri ile ve/veya kalsiyum kanal antagonistleri gibi diğer antianjinal ilaçlar ile birlikte kullanılır.
Konjestif kalp yetmezliği
: Dijital veya diğer pozitif-inotrop ilaçlar ve diüretikler ile geleneksel tedaviye yeterli cevap vermeyen hastalarda ek tedavi olarak kullanılır.
Flebitin ve ekstravazasyonun önlenmesi:
Tedavinin iki gün veya dalıa uzun sürmesinin beklendiği ve düşük dozda heparin ile tedavinin olmadığı durumlarda, intravenöz sıvı ve ilaçların venöz kanülasyonunda sekonder olarak gelişebilecek flebitin ve ekstravazasyonun profılaktik tedavisinde kullanılır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi: Genel kurallar
Cilt üzerinden uygulanır.
NİTRODERM TTS, akut anjina pektoris ataklarının acil tedavisinde kullanılmaz; bu durumlarda çabuk etkili nitrat preparatları kullanılmalıdır.
Nitrat preparatlarına cevap hastadan hastaya değişir; en düşük etkili doz belirlenmelidir. Lokal iritasyonu önlemek için uygulama yeri düzenli olarak değiştirilmelidir.
NİTRODERM TTS ve diğer transdermal sistemler de dahil, uzun etkili nitratların sürekli veya sık sık kullanımı sırasında tolerans gelişebilir veya terapötik etkide azalma görülebilir. Tolerans gelişimini önlemek için her 24 saatte bir, genellikle gece, sistemin kullanımına 8-12 saat süreyle ara verilmesi önerilmektedir.
Klinik araştırmalar hastaların çoğunda bu tür aralıklı tedavinin sürekli tedaviden daha etkili olduğunu göstermiştir. Uzun süreli tedaviye klinik olarak yanıt veren hastalarda NİTRODERM TTS'in devamlı kullanılması uygun olabilir.
Anjina pektoris
Tedaviye günde bir NİTRODERM TTS 5 ile başlanmalıdır. Daha sonra klinik cevaba göre bu doz kademeli olarak; günde bir NİTRODERM TTS 10 (normal idame dozu) veya günde en fazla iki NİTRODERM TTS lO'a kadar yükseltilebilir.
Konjestif kalp yetmezliği
Tedaviye hastanede başlanması ve hastanın hemodinamik durumunun izlenmesi önerilir; tedavi, gerekli idame dozu saptanmcaya kadar hastanede sürdürülmelidir.
Optimum tedavi dozu, alman klinik cevap ve karşılaşılan yan etkiler doğrultusunda, kan basıncında düşme ve taşikardi gibi aşırı doz belirtileri dikkatle izlenerek saptanmalıdır.
Flebitin ve ekstravazasyonun önlenmesi
Bir NİTRODERM TTS 5 intravenöz uygulama yerinin yakınına, kanulasyonun distal tarafına uygulanmalıdır. Sistemin hergün değiştirilmesi önerilir. Ancak çalışmalann birinde sistem, her 3-4 günde bir değiştirilmiş ve etki korunmuştur. İntravenöz tedavi sona erdiğinde, NİTRODERM TTS tedavisi de durdurulmalıdır.
Uygulama şekli:
Her bir NİTRODERM TTS fiaster, ayrı bir saşe içinde bulunur. Bu saşenin bir kenarı sistemin dışan çıkarılmasını kolaylaştırmak üzere işaretlenmiştir. Aluminyum saşe işaretli yerinden yırtılarak NİTRODERM TTS çıkarılır. Beyaz, koruyucu tabakayı kaldırıldıktan sonra NİTRODERM TTS'in yapışkan yüzü gövdede ya da kolun üst tarafında sağlıklı derinin temiz, kılsız ve kuru bir bölgesine uygulanır. Avuç içi ile sıkıca bastınhr ve bu şekilde 10-20 saniye kadar tutulur. Uygulama bölgesi günlük olarak değiştirilmelidir, aym bölgeyi tekrar kullanmadan önce birkaç gün beklemek gerekir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek/karaciğer yetmezliğinde kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
NİTRODERM TTS'in çocuklardaki etkileri konusunda yeterli bilgi olmadığından sistemin bu yaş grubunda kullanılması önerilmez.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılarda kullanımla ilgili herhangi bir özel bilgi mevcut değildir, ancak yaşlılarda dozajın ayarlanmasının gerektiğini düşündüren herhangi bir bulgu yoktur. Yine de yaşlılarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır, çünkü yaşlılar nitratların etkilerine daha fazla duyarhdır.
4.3. Kontrendikasyonlar
• Etkin madde nitrogliserine ve benzeri organik nitrat bileşiklerine veya
NITRODERM TTS'in yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılığı olanlarda,
• Belirgin hipotansiyonun eşlik ettiği akut dolaşım yetmezliğinde (şok, kollaps durumları),
intrakraniyel basıncın artması ile ilgili durumlarda,
Obstrüksiyona bağlı miyokard yetmezliğinde (örneğin, aortik veya mitral stenoz veya konstriktif perikardit olduğunda) kontrendikedir.
• NİTRODERM TTS, sildenafil, tadaiafıl ve vardenafıl gibi fosfodiesteraz tip 5
(PDE5) inhibitörleri ile birlikte kullanılmamalıdır çünkü PDE5 inhibitörleri
NİTRODERM TTS'in vazodilatör etkilerini artırabilir ve şiddetli hipotansiyon oluşabilir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Uyanlar
Diğer nitrat preparatları ile olduğu gibi, uzun süre tedavi gören hastaya başka bir ilaç uygulanacak ise, nitrogliserin dozu yavaş yavaş azabilirken diğer tedavi başlatılmalıdır.
NİTRODERM TTS sistemi aluminyum tabaka içermektedir. Bundan dolayı NİTRODERM TTS, MRI (Manyetik Rezonans Görüntülemesi), kardioversiyon veya DC defıbrilasyonu ve diatermi tedavisi gibi vücuda manyetik veya elektriksel alan işlemleri uygulanmadan önce çıkanimalıdır.
Yeni geçirilmiş miyokard infarktüsü veya akut kalp yetmezliği durumlannda, NİTRODERM TTS ile tedavi ancak sıkı tıbbi gözetim ve/veya hemodinamik kontrol altında sürdürülmelidir.
Önlemler
Hipoksemi:
Şiddetli anemi nedeniyle arteriyel hipoksemi gelişmiş olan hastalarda, nitrogliserin biyotransformasyonunun azalmış olması nedeniyle dikkatli olmak gerekir. Bunun gibi akciğer hastalığı veya iskemik kalp hastalığı nedeniyle hipoksemi ve ventilasyon/perfuzyon dengesi bozukluğu mevcut olan hastalarda da dikkat gerekir. Anjina pektoris, miyokard enfarktüsü veya serebral iskemi vakalarında küçük hava yollarıyla ilgili anormalliklere (ve özellikle de alveoler hipoksiye) sık rastlanır. Bu koşullar altında akciğerlerde perfüzyonun, alveoler hipoksi bölgelerinden daha iyi ventile olan akciğer bölgelerine kaydırılmasına yönelik bir vazokonstriksiyon gelişir. Güçlü bir vazodilatör olması nedeniyle nitrogliserin, bu koruyucu vazokonstriksiyonu ortadan kaldırarak kötü ventile olan bölgelerdeki
perfuzyonun artmasına, ventilasyon/perfüzyon dengesizliğinin şiddetlenmesine ve arterlerdeki kısmi oksijen basıncının daha da azalmasına yol açar.
Hipertrofık kardiyomiyopati:
Nitrat tedavisi, hipertrofık kardiyomiyopatinin neden olduğu anjinayı şiddetlendirebilir. Anjina artışı:
Plasterin çıkarıldığı dönemlerde anjina krizlerinin sıklığında artma olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumda, ilave antianjinal tedavi gerekebilir.
Sublingual nitrogliserine tolerans:
Nitrogliserinin transdermal sistemine karşı tolerans geliştiğinde, sublingual nitrogliserinin egzersiz toleransına etkisi kısmen azalabilir.
9 Flebitin önlenmesinde NİTRODERM TTS 5 kullanılması:
İnfüzyon yeri düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, flebit geliştiğinde gereken tedavi yapılmalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri Eşzamanlı kullanım kontrendikasyonu ite sonuçlanan etkileşimler
NİTRODERM TTS ve diğer vazodilatörlerin (örn. sildenafıl, tadalafıl ve vardenafıl gibi PDE5 inhibitörleri) eşzamanlı olarak uygulanması NİTRODERM TTS'in kan basıncını düşürücü etkisini artırır.
Dikkate alınması gereken etkileşimler
Kalsiyum kanal antagonistleri, ACE inhibitörleri, beta adrenerjik reseptör blokerleri, diüretikler, antihipertansifler, trisiklik antidepre sanlar ve majör trankilizanlar NİTRODERM TTS'nin kan basıncını düşürücü etkisi artırabilir, aynı durum alkolle de görülebilir.
Dihidroergotaminle birlikte NİTRODERM TTS kullanılması, dihidroergotaminin biyoyararlanımını artırabilir. Koroner arter hastalığı vakalarında bu noktaya özellikle dikkat etmek gerekir; çünkü dihidroergotamin, nitrogliserinin etkisini antagonize eder ve koroner vazokonstriksiyona yol açabilir.
Asetilsalisilik asit ve benzeri nonsteroidal antiinflamatuvar ilaç kullanımının NİTRODERM TTS'e alınan terapötik cevabı azaltabileceği şeklinde olasılık kesinlikle unutulmamalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin bir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyona ilişkin bir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda özel önerileri destekleyen veriler mevcut değildir. Ancak NİTRODERM TTS'yi reçete eden sağlık profesyonelleri, çocuk sahibi olma potansiyeli olan kadmlara bu ilacm gebelik sırasmdaki olası risklerini anlatmalıdırlar.
Gebelik dönemi
Herhangi bir ilaç tedavisinde olduğu gibi NİTRODERM TTS de, özellikle ilk 3 aylık dönemde olmak üzere gebelik esnasında dikkatle kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Aktif maddenin anne sütüne geçip geçmediği konusunda bilgi bulunmamaktadır. Emzirme döneminde ilacı kullanmayı bırakıp bırakmama konusunda karar verilirken tedavinin anneye sağlayacağı faydalar, çocukta neden olabileceği risklerle birlikte değerlendirilmelidir.
Üreme yeteneği / Fertilite
NİTRODERM TTS'nin insanlarda üreme yeteneği ve fertiliteye etkisine ilişkin veri bulunmamaktadır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç veya makine kullanımı sırasında hastalar NİTRODERM TTS'nin, özellikle tedavinin başlangıcında ortostatik hipotansiyona ve baş dönmesine yol açabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Çünkü bu istenmeyen etkiler, hastanın araç ya da makine kullanma sırasındaki reaksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle etkilenen hastaların araç ve/ veya makine kullanmaması önerilmelidir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Advers ilaç reaksiyonları MedDRA Sistem-Organ Sınıfına (SOC) göre listelenir. Her bir Sistem Organ Sınıfı içinde advers ilaç reaksiyonları sıklığa göre, en sık görülen ilk sırada olacak şekilde derecelendirilir. Her bir sıklık grubu içinde advers ilaç reaksiyonları azalan ciddiyetlerine göre derecelendirilir. Ayrıca ilgili sıklık kategorisi aşağıdaki dönüşüm kullanılarak (CIOMS III):
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek >1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Başağrısı^
Seyrek: Sersemlik Çok seyrek: Baş dönmesi
Kardiyak hastalıklar
Seyrek: Taşikardi^
Vasküler hastalıklar
Seyrek: Ortostatik hipotansiyon, flushing^, senkop
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygm: Mide bulantısı, kusma
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Kontakt dermatit
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın olmayan: Uygulama bölgesinde eritem, kaşıntı, yanma hissi, iritasyon^
Araştırmalar
Seyrek: Kalp atım hızının artması
^Diğer nitrat preparatları gibi, NİTRODERM TTS de sıklıkla serebral vazodilatasyona bağlı ve sıklıkla doza bağımlı olan baş ağrısına neden olabilir. Bu tür baş ağrıları, genellikle tedaviye devam edilmesini takiben birkaç gün sonra geçer. Eğer aralıklı tedavi sırasında kalıcı baş ağrıları devam ederse hafif analjezikler ile tedavi edilmelidir. Geçmeyen başağrıları nitrogliserin dozunun azaltılması veya tedavinin kesilmesi gerektiğinin bir belirtisidir.
^ Kalp atım hızında reflekse bağlı hafif artış, gerekirse bir beta-bloker ile kombine tedavi yapılarak önlenebilir.
^Sistem deri üzerinden uzaklaştırıldıktan sonra, deri üzerindeki hafif bir kızarıklık genellikle birkaç saat içinde kaybolur. Lokal iritasyonu önlemek için uygulama yeri düzenli olarak değiştirilmelidir.
Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları spontan vaka raporları ve literatür vakaları aracılığıyla NİTRODERM TTS ile pazarlama sonrası deneyimden elde edilmiştir. Bu reaksiyonlar belirsiz boyuttaki bir popülasyondan gönüllü olarak bildirildiğinden, sıklıklarını güvenilir bir şekilde hesaplamak mümkün değildir ve bu nedenle “bilinmiyor” olarak sınıflandırılırlar. Her bir Sistem-Organ Sınıfı içinde, advers ilaç reaksiyonları azalan ciddiyetlerine göre sunulmaktadır:
Kardiyak bozukluklar: çarpıntı
Deri ve subkutan doku bozuklukları: jeneralize döküntü
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Belirtiler:
Yüksek dozda nitrogliserin şiddetli hipotansiyon ve refleks taşikardiye veya kollaps ve bayılmaya neden olabilir. Ayrıca, kazara aşırı doz nitrogliserin alınımını takiben methemoglobinemi görüldüğü bildirilmiştir. Bununla birlikte, NİTRODERM TTS'in salıverme membranı aşırı doz olasılığını azaltır.
Tedavisi:
NİTRODERM TTS'in nitrat etkisi, basit bir şekilde, sistem(ler)in vücuttan uzaklaştırılmasıyla hızla sona erdiri lebi lir. Hipotansiyon veya kollapsı gösteren herhangi bir belirti oluştuğunda hastanın bacakları yukarı kaldırılarak veya eğer gerekirse bir bandaj ile sarılarak giderilebilir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Kardiyak hastalıklarda kullanılan vazodilatörler ATC kodu: C01DA02
Nitrogliserin organik bir nitrat türevidir. Nitrogliserin vücuttaki tüm düz kaslan gevşetir. Damar sisteminde başlıca etkisini geniş koroner arterler ve daha belirgin olmak üzere sistemik venler üzerinde gösterir.
Düşük dozlarda nitrogliserin mitokondriyal aldehit dehidrojenaz aktivitesi ile biyoaktivasyona uğrar ve glutatyon-bağımlı organik nitrat redüktaz ile nitritler ve denitratlanmış metabolitlere dönüşür (1,2-gliseril dinitrat, 1-3-giiseril dinitrat). Nitrit sitokrom oksidazla veya membranlar arası boşlukta asidik ortamdaki aktivasyon tepkimesi (H"^) ile bir kez daha aktive edilir ve sonuçta çözünür guanilil siklazı aktive eden ve siklik guanozin monofosfat (cGMP) sinyalizasyonunu cGMP bağımlı protein kinazla tetikleyerek gevşemeye neden olan nitrik oksit (NO) veya ilgili türleri oluşturur. Yüksek dozlarda gliseril dinitrat, mononitrat ve nitrogliserin agranüler endoplazmik retikulumda P450 enzimi (enzimleri) ile biyoaktivasyona uğrar ve gevşemeye yol açan NO'yu oluşturur.
Anjina pektoriste nitrogliserinin temel etki mekanizması, esas olarak kalbe dönen kan miktannda azalma sağlayan venöz kapasitanstaki (venöz göllenme) artışa dayanır. Buna bağlı olarak sol ventrikül diastol sonu basıncı (ön yük) ve dolum hacmi azalmaktadır. Bunun sonucunda, anjina pektorisli hastalarda, istirahat sırasında ve özellikle egzersiz esnasında miyokardm oksijen ihtiyacı azalır, egzersiz kapasitesi artar.
Koroner arteriyel dolaşımda, nitrogliserin hem ekstramural kondüktansı hem de küçük direnç damarlarını genişletir. Bulgular, ilacın geniş epikardiyal damarları selektif olarak genişleterek, koroner kan akımının iskemik subendokardial bölgelere yeniden dağılımını sağladığını düşündürmektedir. İlaç eksantrik ateroma neden olan stenozları da genişletebilir. Buna ilaveten, nitrogliserin kendiliğinden gelişen veya ergonovine bağlı damar spazmlarında gevşeme sağlar.
Nitrogliserin ayrıca arterioler damar yatağını doza bağlı olarak genişletir, böylece sistemik damar direnci (arka yük) ve sol ventrikül sistolik duvar geriliminde azalma sonucu miyokardm oksijen tüketimi azalır.
Uzun süreli tedavide kullanılan pek çok ilacın dozu, minimal etkin konsantrasyondan daha yüksek plazma düzeyi sağlamak için düzenlense de, bu durum organik nitratlar için muhtemelen uygun değildir. Egzersiz tolerans testi kullanılarak yapılan bazı kontrollü klinik araştırmalarda, sistem sürekli kullanıldığında etkisinin devam ettiği gösterilmiştir. Bununla birlikte, bu tip kontrollü araştırmaların çoğunda ilk gün içerisinde tolerans geliştiği (örn. egzersiz testi ile saptanan etkide azalma) gösterilmiştir. Farmakolojik açıdan bekleneceği üzere, tolerans daha yüksek transdermal dozlarda (hatta 4 mg/saat'i aşan dozlarda) bile gözlenmiştir.
Organik nitratların etkisi nitrat tedavisine ara verilerek tekrar sağlanır. Cevabın tekrar W sağlanması için yeterli en kısa ilaç kesme süresi kesin olarak saptanmamıştır. 8 ila 12
saatlik bir sürenin bu amaç için yeterli olabileceği bilinmektedir. Daha kısa sürelerle çalışma henüz yapılmamıştır. Aralıklı uygulandığında, 8-12 saat boyunca, saatte 0.4-0.8 mg (20-40 cm^) aktif madde salan NİTRODERM TTS egzersiz kapasitesini artırır. Kontrollü klinik araştırmalardan elde edilen veriler nitratların aralıklı olarak kullanımının, nitratsız geçen sürenin son kısmında egzersiz toleransında plaseboya oranla azalma ile ilgili olabileceğini düşündürmektedir. Bu gözlemin klinik açıdan önemi bilinmemektedir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Nitrogliserinin venodilatör etkisiyle, kronik kalp yetmezliğinde, yükselmiş olan sol ventrikül doluş basıncını azaltır; aynı zamanda kalp debisi değişmez veya hafifçe artar. Nitrogliserinin yararlı etkileri başlıca semptomlar olarak: bu endikasyonda, sol ventrikül dolum basıncındaki belirgin artışa bağlı pulmoner venöz konjesyonun bulunduğu şiddetli kalp yetmezliği ile sınırlıdır. Kalp atım hacminin artırılması arzu edildiğinde, hidralazin gibi bir arteriyel vazodilatör ile kombine tedavi önerilir.
9 5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Emilim:
NİTRODERM TTS cilde uygulandıktan sonra nitrogliserin 2 saat içinde plazmada kararlı konsantrasyona ulaşır ve bu düzey önerilen uygulama süresince aynı kalır. Sistemin kolun üstüne, pelvise veya göğüs bölgesine uygulanmasına bağlı olmaksızın, aynı plazma düzeyleri elde edilir. NİTRODERM TTS çıkarıldığında plazma seviyesi hızla düşer. NİTRODERM TTS'in tekrarlanan uygulamalarında birikme olmaz.
Dağılım:
Plazma proteinine bağlanan fraksiyon nitrogliserin için %
61-64, 1,2-gliseril dinitrat ve 1,3-gUseril dinitrat için sırasıyla % 23 ve % 11 'dir.
Biyotransformasvon:
Aktif madde, karaciğerde glutationa bağımlı organik nitrat redüktaz tarafından hızla gliseril dinitratlar ve mononitratlara biyotransformasyona uğrar. Ayrıca insan eritrositleri ile
yapılan in vitro
çalışmalarda, nitrogliserinin sulfıdrile bağımlı enzimatik bir işlem ile ve indirgenmiş hemoglobin ile etkileşerek eritrositlerde de biyotransformasyona uğradığı gösterilmiştir. İnsan eritrositlerindeki indirgenmiş hemoglobin miktan, metabolik aktiviteler açısından önemlidir ve bu nedenle ciddi anemi vakalarında bu noktaya dikkat edilmelidir.
Hayvan çalışmalarında, ekstrahepatik vasküler dokuların da (femoral ven, vena cava inferior, aort) nitrogliserin metabolizmasında benzer şekilde önemli rol oynadıkları bulunmuştur. Bu bulgu nitratlarda görülen yüksek sistemik klerens ile uyumludur.
Aynca nitrogliserinin biyotransformasyonunun damar düz kaslarının gevşemesi ile aynı zamanda olduğu in vitro
çalışmalarla gösterilmiştir. Bu gözlem nitrogliserinle indüklenen vazodilatasyonun mekanizmasında nitrogliserin biyotransformasyonunun yer aldığı hipotezine uyar.
Eliminasvon:
Nitrogliserin böbreklerden dinitrat ve mononitrat molekülleri, glukuronik konjugatları ve gliserol olarak atılır. Nitrogliserin, 1,2-gliseril dinitrat ve gliseril mononitratlarm eliminasyon yarılanma ömürleri sırasıyla 10, 30-60, 5-6 dakikadır.
Dogrusallık/Dogrusal olmavan durum:
Kararlı plazma konsantrasyonu, sistemin deri ile temas eden yüzey alanıyla doğru orantılıdır.
53. Klinik öncesi güvenlilik verileri Mutajenite
Standart mutajenisite testleri in vitroin vivo
çalışmalar nitrogliserine ilişkin mutajenik aktivite kanıtı ortaya koymamış olduğundan kullanımı insanlarla iigili maruziyetlerde genotoksik potansiyel içermez.
Karsinojenite
2 yıl süreyle çok yüksek dozlarda (erkekler günde 363 mg/kg ve dişiler 434 mg/kg) trinitrogliserin alan sıçanlarda hepatoselüler karsinomlar ve testislerde interstisyel hücre tümörleri oluşmuştur. Aynı süreyle günde 1022 mg/kg alan erkek veya 1058 mg/kg alan dişi farelerde ve 31.5 mg/kg alan erkek veya 38.1 mg/kg alan dişi sıçanlarda tedaviye bağlı herhangi bir tümör görülmemiştir.
Kemirgenlerde yapılan diyet çalışmaları nitrogliserinin insanlardaki terapötik doz aralığıyla ilgili karsinojenik etkileri olmadığı sonucuna yol açmıştır.
Üreme toksisitesi
Nitrogliserin transdermal sistemleri ile hayvan teratoloji çalışmaları yürütülmemiştir. Sıçanlarda ve tavşanlarda oral, intravenöz, intraperitoneal ve dermal (merhem gibi) uygulama yollarını içeren konvansiyonel üreme çalışmaları yapılmıştır. Nitrogliserin bu hayvanlarda teratojenik bir potansiyel göstermemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
• Silikon yağı 360
• Aerosil 200
• Etilenvinilasetat kopolimeri
• Medikal yapıştırıcı CH 15
• Polietilen tereftalat
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3. Raf ömrü
36 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Her bir sistem, bir tarafı polietilen, aluminyum ve sörlin ile astarlanmış koruyucu saşe içindedir.
5 ve 30 saşe içeren kutularda takdim edilmektedir.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Novartis Ürünleri 34912 Kurtköy - İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI
85/66
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi
: 27.03.1984
Ruhsat yenileme tarihi
: 13.11.2009
10. KÜB'CN YENİLENME TARİHİ
KULLANMA TALİMATI NİTRODERM TTS 5
Deri üzerine yapıştırılarak kullanılır.
• Etkin madde:
Her bir 10 cm ^ ciltten geçişli bant 25 mg nitrogliserin içerir.
• Yardımcı maddeler:
Silikon yağı 360, aerosil 200, etilenvinilasetat kopolimeri, medikal yapıştırıcı CH 15, polietilen tereftalat.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük dozkullanmayınız.
Bu kullanma talimatında:1. NİTRODERM TTS nedir ve ne için kullanılır?
2. NİTRODERM TTS yi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. NİTRODERM TTS nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. NİTRODERM TTS ^nin saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
L NİTRODERM TTS nedir ve ne için kullanılır ?
NİTRODERM TTS, her bir 10 cm^ deriden geçişli bant 25 mg nitrogliserin içerir.
Ürün adında kullanılan rakam (TTS 5), sistemden 24 saat içerisinde salıverilen nitrogliserinin gerçek miktarını (mg olarak) göstermektedir,
NİTRODERM TTS; 5 ve 30 saşe içeren kutularda takdim edilmektedir.
NİTRODERM TTS kan damarlannı genişleten, nitratlar olarak adlandınlan bir ilaç grubuna dahildir.
Bu ilaç kalbi besleyen damarlann daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağnsı (anjina) ataklanm önlemek ya da sıkhklanm azaltmak için kullanılır. NİTRODERM TTS kan damarlannı genişletmek ve böylelikle de kalbin fonksiyonlanm yerine getirmesini kolaylaştırmak suretiyle etkili olur. Aynca, doktorunuzun karanna bağlı olarak diğer durumlar için de kullanılabilir.
Eğer kalbi besleyen damarlann daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağnsı (anjina) atağı zaten başlamışsa, NİTRODERM TTS flasterin yerine hızlı etkili bir nitrat kullanmalısınız.
2. NİTRODERM TTS'yi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Doktorunuzun talimatlanna dikkatlice uyunuz. Bunlar bu kullanma talimatında yer alan genel bilgilerden farklı olabilir.
NİTRODERM TTS'yi aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
• Nitrogliserine ya da NİTRODERM TTS'nin içerdiği yardımcı maddelere veya nitratlara ya da nitritlere karşı aleıjiniz (aşın duyarlılığınız) varsa,
• Şok durumlannda olduğu gibi, çok düşük bir kan basıncı ile birlikte kan dolaşımınızda bozulma varsa,
• Artmış bir kafatası içi basıncınız (doktorunuzun bileceği ve size bildireceği bir durum) varsa,
• Kalp kapakçığı hastalığınız ya da iltihaplı kalp hastalığınız varsa,
• Erkeklerde sertleşme bozukluğu tedavisi için, fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleri olarak adlandırılan gruba dahil bir ilaç [örneğin, tadalafil, vardenafil veya sildenafıl içeren] kullanıyorsanız.
Bu durumlardan herhangi biri sizin için geçerliyse, NİTRODERM TTS kullanmadan Önce bunu doktorunuza bildiriniz.
NİTRODERM TTS'yi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
• Aneminiz (kansızlığınız) varsa,
• Bir akciğer hastalığınız varsa,
• Kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağnsı (anjina) dışında bir kalp hastalığınız ya da kan damarı bozukluğunuz varsa,
• Yakın bir zamanda kalp krizi, inme geçirdiyseniz ya da başınızdan yaralandıysanız.
Herhangi bir cerrahi müdahaleden, hastane kabulünden, acil servise başvurudan ya da görüntüleme işleminden önce, ilgili doktor ve hemşirelere üzerinizde alüminyum bir tabaka içeren NİTRODERM TTS flaster olduğunu söyleyiniz.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza damşınız.
NİTRODERM TTS'nin yiyecek ve içecek ile kullanımı
Kan basıncınızı normalden daha fazla düşürebileceğinden, NİTRODERM TTS kullandığınız süre boyunca alkol almayınız.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
NİTRODERM TTS'nin hamile kadınlarda kullanımına ilişkin az miktarda deneyim mevcuttur. Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız, bunu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz hamilelik döneminde NİTRODERM TTS kullanmanın potansiyel risklerini sizinle tartışacaktır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Nitrogliserinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziriyorsanız, bunu doktorunuza bildiriniz. Emzirmeye ya da ilaç tedavisine ara verme ya da devam etme kararmı doktorunuz verecektir.
Araç ve makine kullanımı
NİTRODERM TTS özellikle tedavinin başlangıcma baş dönmesi ve ortostatik hipotansiyona (yatar veya oturur durumdan ayağa kalkma halinde baş dönmesine) yol açabilir. Bu nedenle araç ya da makine kullanırken ya da tetikte olmanız gereken diğer aktivitelerde bulunurken dikkatli olunuz.
NİTRODERM TTS'nIn içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkmda önemli bilgiler
NİTRODERM TTS'nin içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı aşırı bir duyarlılığınız yoksa, bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsamz, dozun değiştirilmesi ya da bazı durumlarda, ilaçlardan birinin kesilmesi gerekebilir. Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız, doktorunuzun bunu bilmesi özellikle önemlidir:
• Yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçlar,
• Diğer nitratlar ya da hidralazin gibi kan damarlarını genişleten ilaçlar,
• Depresyon ya da duygu-durum bozukluklannı tedavi etmek için kullanılan ilaçlar,
• Zihinsel hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar (majör trankilizanlar),
• Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar (dihidroergotamin),
• Erkeklerde sertleşme bozukluğunu tedavi etmek için kullamlan ilaçlar (Sildenafıl de dahil olmak üzere, fosfodiesteraz tip 5 olarak adlandırılan bir enzimin inhibitörleri).
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. NİTRODERM TTS nasıl kullandır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
• Ne tür bir flaster kullanmanız gerektiğine ve ihtiyaçlarınıza göre kaç tane pflaster uygulamanız gerektiğine doktorunuz karar verecektir (NİTRODERM TTS 5 ya da 10),
• Doktorunuz size flasterinizi ne zaman ve ne sıklıkta değiştireceğinizi de söyleyecektir. Doktorunuzun talimatlannı dikkatlice uygulayınız. Önerilen dozu aşmayınız.
• Genelde, tedaviye en küçük flaster boyutu (NİTRODERM TTS 5) ile başlanır ve doz kademeli olarak artınlır.
• Çoğu hastada, bir adet NİTRODERM TTS 10 flaster yeterlidir.
• Bir kerede iki adet NİTRODERM TTS 10 flasterden fazla kullanmayınız.
• Tedaviye verdiğiniz yanıta bağlı olarak, doktorunuz daha yüksek ya da daha düşük bir doz önerebilir.
• Normal olarak, genellikle sabahlan günde bir kere yeni bir flaster takmalısımz.
• Doktorunuz size her 24 saatte bir, genellikle geceleri olmak üzere, flasteri 8-12 saat boyunca takmamanızı söyleyebilir, (flastersiz donem
olarak isimlendirilir).
• Eğer ilacınızın etkili olmadığım düşünüyorsanız, bunu doktorunuza bildiriniz.
Uygulama yolu ve metodu:
Flasteri nereye uygulamalısmız ?
Gövdenizde ya da üst kolunuzdaki deride herhangi bir alan seçiniz. Seçtiğiniz bölgedeki deride iltihap, çatlak ya da tahriş olmamalıdır. Plasterin yapışmasına yardımcı olmak için, deri temiz, tüysüz, kuru olmalı ve üzerinde herhangi bir losyon, yağ ya da toz olmamalıdır. Flasteri her gün farklı bir deri bölgesine uygulayınız. Aynı alana uygulama yapmadan önce birkaç gün bekleyiniz.
Tek dozluk paketlerin açılması
Her bir NİTRODERM TTS flaster ayn bir zarfta ambalajlanmıştır. Yapışkan yüzey beyaz plastik bir koruyucu destekle kaplıdır.
Paketleri işaretli yerlerinden yırtarak açınız. Flasteri zarftan çıkarınız. Şerit yukan doğru ve beyaz koruyucu destek size doğru olacak şekilde flasteri dikkatlice zarfın içinden çıkannız.
Desteğin çıkarılması
Şeridi başparmağınızla sıkıca öne doğru kıvırınız. Şeritten başlayarak beyaz koruyucu desteği sıyınmz. ! lasterin yapışkan yüzeyine dokunmayınız.
Flasterin uygulanması
Plasterin yapışkan tarafını avuç içinizle seçtiğiniz deri bölgesine (örneğin; gövdenizde ya da üst kolunuzda) sıkıca bastınnız. Flasteri yaklaşık 10-20 saniye burada tutunuz. Flasterin, özellikle kenarlarının iyice yapıştığından emin olunuz. Derinize yapıştıktan sonra, flasteri çekerek test etmeyiniz.
Flaster ne zaman ve nasıl çıkarılmalıdır ?
Plasteri, doktorunuzun belirttiği süre boyunca derinizde bırakınız. Plasteri çıkarmak için derinizden sıyırınız ve çıkardıktan sonra yapışkan taraflanm birbirine bastırarak flasteri ikiye kıvınmz. Flasteri hiçbir zaman kesmeyiniz ya da yırtmayınız. Çocuklann erişemeyeceği bir yerde olmasını temin ederek, eski flasteri atınız. Deride kalan yapışkan alkolle çıkanlabilir. Derinizin farklı bir bölgesine yeni bir flaster yapıştırınız.
Dasterin ıslanması bir sorun teşkil eder mi?
Hayır. Eğer doğru şekilde uygulanmışsa, banyo yapmak, yüzmek, duş almak ya da egzersiz yapmak normalde flasteri etkilemeyecektir.
Flaster yerinden çıkarsa ne yapmalısınız ?
Plasterin yerinden çıkması olası değildir, fakat çıktığı takdirde, bu flasteri çıkannız ve mümkün olan en kısa sürede yeni bir flaster takınız. Bir sonraki flasteri normal zamamnda uygulayınız.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda ve ergenlik çağında kullanım;
NİTRODERM TTS flasterlerinin çocuklarda kullamiması uygun değildir.
Yaşlılarda kuUanım (65 yaş ve üzeri):
Yaşlı hastalar (65 yaş ve üzeri) nitratlann etkilerine karşı daha hassas olabilir. Doktorunuz size bu konuda önerilerde bulunacaktır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ya da karaciğer yetmezliğiniz varsa doktorunuz sizeTTS'yi nasıl kullanmamz gerektiğini söyleyecektir.
Eğer NİTRODERM TTS 'nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla NİTRODERM TTS kullandıysanız:
NİTRODERM TTS'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Kazayla doktorunuzun size söylediğinden daha fazla flaster kullandıysamz, derhal doktorunuzla konuşunuz. Tıbbi tedavi görmeniz gerekebilir.
NİTRODERM TTS kullanmayı unutursanız:
Eğer bir NİTRODERM TTS'yi doğru zamanda değiştirmeyi unutursanız, endişelenmeyiniz. Hatırladığımzda hemen değiştiriniz ve reçete edilmiş flastersiz dönemi aklınızda bulundurun. Bir sonraki flasteri doğru zamanda uygulayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
NİTRODERM TTS ile tedavi sonlandıriidığında oluşabilecek etkiler
Düzenli olarak birkaç haftadır ya da daha uzun bir süredir NİTRODERM TTS kullanmaktaysanız, flasteri kullanmayı aniden bırakmayınız. Plaster uygulamasının aniden kesilmesi kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağnsı (anjina) ataklarına neden olabilir. Tedaviyi bırakmamn en iyi yolunu doktor size söyleyecektir.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, NİTRODERM TTS'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdaki yan etkiler tedavi sırasında ortaya çıkabilir ve yok olabilir. Genellikle, bu etkiler tıbbi tedavi gerektirmez, fakat bunlardan herhangi biri birkaç günden fazla bir süre devam ettiği ya da şiddetli olduğu takdirde, doktorunuza danışınız.
Çok yaygın görülen yan etkiler:
Her 100 hastanın lO'unuya da daha fazlasını etkileyen.
• Bulantı
• Kusma
Yaygın görülen yan etkiler;
Her 100 hastanın 1 ila lO'unu etkileyen.
•
Hafif bir ağrı kesici ile tedavi gerektirebilecek baş ağrısı
Yaygın olarak görülmeyen yan etkiler:
Her 100 hastanın 1 'inden daha azını etkileyen.
•
Deride tahriş: Plasterin altındaki deri hafifçe kızarabilir ya da kaşınabilir. Bu durum flaster çıkarıldıktan sonra bir gün içerisinde ortadan kalkacaktır.
• Deri aleıjileri: Plasterin altındaki deri çok kızarabilir, şişebilir ya da su toplayabilir. Geniş bir deri alanını kaplayan, genele yayılmış bir döküntü gelişirse, bunu doktorunuza bildiriniz.
Seyrek görülen yan etkiler:
Her 10.000 hastanın 1 ila 10'unu etkileyen.
•
Yüzde kızarıklık; yatma ya da oturma pozisyonundayken aniden ayağa kalkınca hissedilen, kan basıncındaki ani düşmeye bağlı baş dönmesi. Ayağa yavaşça kalkmak yardımcı olabilir. Başınız döndüğü takdirde, oturunuz ya da uzanınız.
• Hızlı kalp atışı
• Sersemlik hissi
• Bayılma
Çok seyrek görülen yan etkiler
Her 10.000 hastanın 1 'inden daha azını etkileyen.
• Baş dönmesi
Sıklığı bilinmeyen diğer yan etkiler
Etkilenen hasta sayısı mevcut verilerden hesaplanamaz
•
Çarpıntılar: anormal kalp atım hissi. Bu durum sizi ciddi ölçüde etkiliyorsa doktorunuzu arayınız.
Bu yan etkilerden herhangi biri sizi şiddetli düzeyde etkilerse, doktorunuza bildirin.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. NİTRODERM TTS'nin saklanması
NİTRODERM TTS'yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
NİTRODERM TTS'yi, 25° C'nin altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanmız.
Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra NİTRODERM TTSyi kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz NİTRODERM TTS'yi kullanmayımz.
Ruhsat sahibi:
Novartis Ürünleri
34912, Kurtköy/İstanbul
Üretim yeri:
Novartis Pharma Stein AG
Schafihauserstrasse, CH-4332, Stein, İsviçre
Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.