METOPRİM 800 mg/160 mg fort tablet Ağızdan alınır.
Etken Madde
Her bir tablet 800 mg sülfametoksazol ve 160 mg trimetoprim içermektedir.Yardımcı maddeler
Mısır nişastası, Povidon K-30, mikrokristalin selüloz (pH 101), sodyum nişasta glikolat, magnezyum stearat.Bu Kullanma Talimatında:
1. METOPRIM nedir ve ne için kullanılır?
2. METOPRIM’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. METOPRIM nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. METOPRIM’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.METOPRIM nedir ve ne için kullanılır?
METOPRİM 20 tablet içeren blister ambalajlarda sunulmaktadır METOPRİM beyaz renkli iki yüzü çentikli, obleng tabletlerdir.
METOPRİM etkin madde olarak trimetoprim ve sülfametoksazol içerir.
METOPRİM, bakterileri öldürerek etki eden antibakteriyel bir ilaç türüdür. METOPRİM tabletleri:
3.METOPRIM nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Erişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar: 12 saatte bir 1 tablet 12 yaşından küçük çocukların Metoprim Fort kullanması tavsiye edilmez.
Yaşlılar veya böbrek bozukluğu olanlar: tabletleri tam olarak tarif edildiği şekilde alınız.
Pneunıocystis jiroveci (P.carinii) tedavisi: Doz vücut ağırlığınıza göre ayarlanır. Olağan doz her gün kilogram başına 20 mg trimetoprim ve 100 mg sülfametoksazoldür (birkaç küçük doza bölünerek verilir).Pneunıocystis jiroveci (P.carinii) prevansiyonu veya Toksoplazmozisin tedavisi veya prevansiyonu: doktorunuz aşağıdakilerden birisini seçebilir:
1. 7 gün süre ile günde bir tablet
2. Haftada üç kere diğer günlerde günde bir tablet
3. Haftada üç kere diğer günlerde günde iki kere bir tablet
Nokardiyozisin tedavisi: 3 ay süre ile günde altı ila sekiz tablet.Uygulama yolu ve metodu
Gastrointestinal rahatsızlığı en aza indirmek için METOPRİM’i bir miktar yiyecek veya içecek ile almak tercih edilebilir.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Çocuklarda METOPRİM kullanımı için doktorunuza danışınız.
Yaşlılarda kullanımı
Böbrek fonksiyonu normal olan yaşlı hastalarda önerilen yetişkin dozları uygulanmalıdır.
Özel kullanım durumları
METOPRİM’in karaciğer yetmezliği ve böbrek yetmezliği olan hastalarda doktor kontrolünde dikkatli kullanılması önerilir.
Eğer METOPRİM’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla METOPRIM kullanırsanız
Siz (veya başka birisi) aynı anda çok sayıda tablet alırsanız veya bir çocuğun tablet yuttuğunu düşünüyorsanız, en yakın hastanenin acil servisi ile iletişime geçiniz veya hemen doktorunuzu arayınız. Aşırı dozun belirtileri baş dönmesi, bulantı veya kusma, döküntü, baş ağrısı, düzensiz hareketler, uyuklama, idrar yaparken zorluk, yüzde şişlik, güçsüzlük ve konfüzyondur (kafa karışıklığı).
METOPRİM’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
METOPRIM'i kullanmayı unuttuysanız
İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alın ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız.
Eğer, unutulduktan sonra, sonraki doz saatine yaklaştıysanız, o zaman unuttuğunuz dozu atlayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
METOPRIM ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi METOPRIM’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Alerjik reaksiyon görülmesi durumunda METOPRİM kullanmayı durdurun ve derhal doktorunuza bildirin. Alerjik reaksiyonların görülme sıklıkları çok seyrek (10.000 hastanın Cinden az) görülür. Aleıjik reaksiyonların belirtileri aşağıdaki gibidir:
Nefes almada güçlükBayılmaYüzde şişmeAğız, boğaz veya gırtlak bölgesinde kırmızı ve acılı ve/veya yutkunmayı güçleştiren şişkinlikGöğüs ağrısıVücutta kırmızı lekelerMETOPRİM kullanımına bağlı görülen diğer yan etkiler:Çok yaygın (10 hastanın en az l’inde) görülen yan etkiler:
Anormal kalp atışına (çarpıntı) sebebiyet verecek şekilde kandaki potasyum seviyelerinde artışYaygın (10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla) görülen yan etkiler:Bir mantarın sebep olduğu pamukçuk veya kandida diye isimlendirilen, ağızda veya vajina bölgesinde görülen bir tür iltihapBaş ağrısıBulantıİshalDeride kaşıntıYaygın olmayan (100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla) görülen yan etkiler:KusmaÇok seyrek (1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla) görülen yan etkiler:Yüksek ateş veya tekrarlayan iltihaplarAni baş dönmesi veya nefes almada güçlükAğızda yara, uçuk veya dilde ağrı veya yaraDeride yumru ve kurdeşen (Deride kabarık, beyaz veya kırmızı renkli, kaşıntılı lekeler)Ciltte, ağzın içinde, burunda, vajinada veya anal bölgede kabarcıklarGözde yanma ve kızarıklığa sebep olan iltihaplanmaDışarıdayken kızarıklık veya güneş yanığı görüntüsü oluşması (bulutlu bir hava varken bile)Kandaki sodyum değerlerinde azalmaKan testlerinde değişiklikGüçsüz, yorgun hissetme veya dikkat dağınıklığı, solgun cilt (kansızlık)Kalple ilgili problemlerSarılık (cildin ve gözün beyaz kısmının sararması). Sarılık, beklenmedik kanama veya morarma ile eş zamanlı görülebilir.Dışkıda kan görülmesinin eşlik edebileceği, midede ağrıGöğüs bölgesi, kaslar veya eklem yerlerinde ağrı ve kaslarda güçsüzlük hissiEklem iltihabı (artrit)İdrarda bazı sorunlar. İdrar yapmada güçlük. Normalden fazla veya az miktarda idrar yapma. İdrarda bulanıklık veya kan görülmesi.Böbrek problemleriYüksek ateşin eşlik ettiği ani baş ağrısı veya boyunda sertlikHareketleri kontrol etmede güçlükKriz (konvülsiyon veya nöbetler)Kararsız veya sersem hissetmeKulakta çınlama veya başka alışıldık olmayan sesler duymaEllerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşmaNormal olmayan görüntüler görme (halüsinasyon)DepresyonHIV hastalarında kas ağrısı ve/veya kaslarda güçsüzlükYan etkilerin raporlanması
2.METOPRIM kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
METOPRIM'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Trimetroprim, sulfonamidler veya diğer yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aleıjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsaCiddi karaciğer hasarı ya da sarılık varsaCiddi karaciğer bozukluğu veya porfiri (genetik bir hastalık) varsaCiddi karaciğer hastalığı varsaHamile iseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanızMETOPRİM, 6 haftadan küçük yenidoğan bebeklere Pneumocystis jiroveci (P.carinii) enfeksiyonu dışında verilmemelidir.METOPRIM'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Ciddi alerjik reaksiyonlar veya bronşiyal astım öykünüz varsaGlikoz 6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) enzim eksikliğiniz varsa. Fava fasulyesi gibi belli yiyecekleri yediğiniz zaman olumsuz reaksiyon gösterebilirsiniz.Fenilketonüri adı verilen bir protein bozukluğunuz varsaA grubu beta-hemolitik streptokok (bakteriyel bir enfeksiyon) pozitifseBeslenme bozukluğunuz varsaYaşlı iseniz (daha fazla yan etki oluşabileceği için)METOPRIM'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Tabletleri tercihen yiyecek veya içecek ile birlikte alınmalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
METOPRİM’i hamilelik döneminde kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
METOPRİM’in anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden, tedavinin devamı konusunda doktorunuza danışınız.
Araç ve makina kullanımı
Yüksek kan basıncının tedavi edilmesi için kullanılan diğer ilaçların (antihipertansif ilaçlar) çoğunda olduğu gibi METOPRİM de nadiren sersemliğe neden olabilir ve konsantrasyon kabiliyetini bozabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.
METOPRIM'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
METOPRİM her dozunda 1 mmol (23 g)’den az sodyum ihtiva eder; esasında “sodyum içermez”.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Başka ilaçlar kullanıyorsanız veya yakın zamanda başka ilaç kullanmış iseniz, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bildiriniz (reçetesiz satılan ilaçlar dahil olmak üzere). Özellikle:
ACE inhibitörleri (yüksek kan basıncını tedavi etmek için, örn. kaptopril, lizinopril)Amantidin (parkinsonizm veya bazı viral enfeksiyonları tedavi etmek için).Prilokain gibi anesteziklerProkainamid, amiodaron, dofetilid (bazı kalp hastalıklarını tedavi etmek için)Rifampisin, dapson, metamin gibi antibiyotiklerVarfarin gibi kanınızın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülanlarLamivudin, zidovudin, zalsitabin gibi antiviraller (virüslere karşı kullanılan ilaçlar)Siklosporin (organ naklinden sonra organın reddedilmesini önlemek için)Klozapin (ruh sağlığı problemlerini tedavi etmek için)Metotreksat, azatioprin, merkaptopurin gibi sitotoksik ilaçlar (bazı kanserleri, ciddi psoriyazisi veya ciddi romatoid artriti tedavi etmek için)Digoksin (kalp hastalıklarını tedavi etmek için)Bendroflumetiazid gibi diüretiklerFenitoin (epilepsiyi tedavi etmek için)Primetamin (sıtmayı tedavi etmek için)Potasyum aminobenzoat (sklerodermayı, Peyronie hastalığını tedavi etmek için)Sülfonilüreler (diyabeti tedavi etmek için)
5.METOPRIM'in saklanması
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra METOPRIM'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz METOPRIM'i kullanmayınız.
Biofarma İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Akpınar Mah. Osmangazi Cad. No: 156 34885 Sancaktepe/İstanbul Telefon: (0216) 398 10 63 (Pbx)
Faks: (0216)398 10 20
Üretim Yeri:
Münir Şahin İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Yunus Mah. Sanayi Cad. No: 22 34873 Kartal/İstanbul Telefon: (0 216) 306 62 60 (Pbx)
Faks: (0 216) 353 94 26