GRANOCYTE 34 MU enjeksiyonluk/infüzyonluk liyofilize toz içeren flakon Deri altına enjeksiyon veya damar içine infüzyon yoluyla uygulanır. Steril
•
Etken Madde
Sulandırıldıktan sonra her 1 mL çözelti, 33.6 milyon Uluslararası Ünite (263 mikrograma eşdeğer) lenograstim (rHuG-CSF) içerir.•
Yardımcı maddeler
Enjeksiyonluk/infüzyonluk toz: arjinin, fenilalanin, metiyonin, mannitol (E421), polisorbat 20 ve seyreltilmiş hidroklorik asit içerir.• Önceden doldurulmuş şırınga enjeksiyonluk su içerir.
Bu Kullanma Talimatında:
1. GRANOCYTE nedir ve ne için kullanılır?
2. GRANOCYTE’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. GRANOCYTE nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. GRANOCYTE’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.GRANOCYTE nedir ve ne için kullanılır?
GRANOCYTE 33.6 milyon Uluslararası Ünite (263 mikrograma eşdeğer) enjeksiyonluk/infüzyonluk toz içeren cam flakon ve çözücü su içeren enjektör olarak ambalajlanmıştır.
GRANOCYTE lenograstim adı verilen bir ilaç içermektedir. Bu ilaç sitokinler adı verilen bir ilaç grubuna dahildir.
GRANOCYTE vücudunuzun enfeksiyonla savaşan daha fazla sayıda beyaz kan hücresi (akyuvar) üretmesine yardımcı olarak etkisini göstermektedir.
• Bu kan hücreleri kemik iliğinizde üretilmektedir.
• GRANOCYTE kemik iliğinizin daha fazla sayıda “kan kök hücre” adı verilen hücreler üretmesini sağlamaktadır.
• Ardından bu genç kan hücrelerinin tam olarak etki gösteren kan hücrelerine dönüşmesine yardım eder.
• Özellikle de nötrofil adı verilen beyaz kan hücrelerinin daha fazla miktarda üretilmesine yardımcı olur. Nötrofiller enfeksiyonlara karşı savaşmada önemli role sahiptir.
GRANOCYTE aşağıdaki durumlarda kullanılır:
• Eğer kanser tedavisinin ardından beyaz kan hücre sayınız çok düşükse (buna nötropeni adı verilir)
Bazı kanser tedavileri (kemoterapi adı da verilir) kemik iliğini etkilemektedir. Bu da beyaz kan hücrelerinizin sayısını azaltabilir. Bu durum özellikle nötrofilleri etkiler ve buna “nötropeni” adı verilir. Bu durum vücudunuz daha fazla beyaz kan hücresi üretene kadar devam eder. Nötrofil sayınız düşük olduğunda enfeksiyonlara yakalanmanız daha kolaydır. Bu durum bazen çok ciddi olabilmektedir. GRANOCYTE hücre sayınızın düşük olduğu sürenin azalmasına yardımcı olacaktır. Bu etkisini vücudunuzun daha fazla yeni beyaz kan hücresi üretmesini sağlayarak gösterir.
• Kendi kan kök hücrelerinizi artırmanız gerektiğinde (buna “mobilizasyon” adı verilir) GRANOCYTE kemik iliğinizin daha fazla kan kök hücresi üretmesini sağlamak için kullanılabilir. Buna mobilizasyon adı verilir. Bu tek başına veya muhtemelen kemoterapi sonrasında olabilir. Bu kan kök hücreleri özel bir makine kullanılarak kanınızdan alınır ve toplanır. Ardından kan kök hücreleri saklanabilir ve size kan nakli yoluyla geri verilebilir.
• Kemik iliği veya kan kök hücre naklinin ardından
Size kemik iliği ve kan kök hücre nakli yapılacaksa, öncelikle yüksek dozda kemoterapi veya tüm vücudunuz için ışın tedavisi görürsünüz. Burada amaç hasta hücrelerinizi öldürmektir. Bunun sonrasında ise kan nakli şeklinde size kemik iliği veya kan kök hücre nakli yapılır. Yeni kemik iliğinizin yeni kan hücresi (akyuvarlar dahil) üretmeye başlaması için belli bir süre geçmesi gerekir GRANOCYTE vücudunuzun yeni akyuvarlarınızın iyileşme süresini hızlandırmasına yardımcı olur.
• Kan kök hücrelerinizi bağışlamak istediğinizde
GRANOCYTE sağlıklı bağışçılarda da kullanılabilir. İlaç bu şekilde kemik iliğinin fazladan kan kök hücresi üretmesini sağlar. Buna mobilizasyon adı verilir - yukarıdaki açıklamalara bakınız. Ardından bu sağlıklı bağışçılar (donörler) kan kök hücrelerini ihtiyacı olan bir hastaya verebilirler.
GRANOCYTE yetişkinlerde, ergenlerde ve 2 yaşından büyük çocuklarda kullanılır.
3.GRANOCYTE nasıl kullanılır ?
Kemik iliği nakli ya da kemoterapiden sonra veya kemoterapi sonrasında kan kök hücrelerinin mobilizasyonu için
• Doktorunuz vücudunuzun yüzey alanına bağlı olarak size ne kadar ilaç verileceğini kararlaştıracaktır. Bu boy ve kilonuz kullanılarak hesaplanır, metre kare olarak ölçülür ve m2 şeklinde yazılır.
• GRANOCYTE'ın normal dozu vücut yüzey alanının her bir m2'si için günde 150 mikrogramdır (19,2 milyon Uluslararası Ünite'dir). 2 yaşından büyük çocuklarda ve ergenlerde doz erişkinlerdeki ile aynıdır.
• GRANOCYTE alacağınız gün sayısına doktorunuz karar verecektir. 28 güne kadar ilacı kullanmanız gerekebilir.
• GRANOCYTE kemoterapi sonrasında kan kök hücrelerinin mobilizasyonu için verildiğinde, doktorunuz kan kök hücrelerinizin ne zaman alınacağını size bildirecektir.
Tek başına GRANOCYTE ile kan kök hücre mobilizasyonu için
• Doktorunuz kilonuza bağlı olarak size ne kadar ilaç verileceğine karar verecektir.
• GRANOCYTE'nin normal dozu vücut ağırlığınızın her bir kilogramı için günde 10 mikrogramdır (1,28 milyon Uluslararası Ünite'dir). 2 yaşından büyük çocuklarda ve ergenlerde doz erişkinlerdeki ile aynıdır.
• GRANOCYTE size 4 ila 6 gün süreyle deri altı enjeksiyon olarak uygulanacaktır.
• Kan kök hücreleriniz bundan 5 ila 7 gün sonra alınacaktır.
1 flakon GRANOCYTE 34 vücut yüzey alanı 1,8 m2'ye kadar olan hastalara uygulanabilir.
Kan tahlilleriBu ilacı kullandığınız sırada bir doktorun sizi izlemesi gerekir. Düzenli olarak kan tahlilleri yapmaları gerekecektir. Böylece kanınızdaki farklı kan hücrelerinin düzeyleri (nötrofiller, diğer akyuvarlar, alyuvarlar ve trombositler) kontrol edilir.
Diğer doktorların yapacağı başka kan tahlilleri de GRANOCYTE kullandığınız sırada meydana gelen değişiklikleri gösterebilir. Kan tahlili yaptırıyorsanız doktorunuza GRANOCYTE kullanmakta olduğunuzu söylemeniz önemlidir. Akyuvar sayınızda artış, trombosit (kan pulcuğu) sayınızda azalma ve enzim düzeylerinizde de yükselme meydana gelebilir. Bu değişiklikler genellikle GRANOCYTE kullanmayı bıraktıktan sonra iyileşmektedir. Kan tahlili yaptırıyorsanız doktorunuza GRANOCYTE kullanmakta olduğunuzu söylemeniz önemlidir.
Uygulama yolu ve metodu
• GRANOCYTE deneyimli bir onkoloji veya hematoloji merkezinde denetim altında verilmelidir. Normalde bir doktor veya hemşire tarafından uygulanır. Enjeksiyon olarak veya serum halinde verilir.
• Ancak bazı hastalara kendilerine nasıl enjeksiyon yapacakları öğretilmiştir. Bu ilacın ne şekilde kullanıldığına ilişkin sorularınız varsa doktorunuza, hemşirenize veya eczacınıza danışınız.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
2 yaşın üstünde çocuklarda ve ergenlerde yetişkinlerdeki kullanım dozuna benzer şekilde vücut yüzey alanına göre kullanılabilir.Yaşlılarda kullanımı
70 yaşın üstündeki kişiler için özel çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle özel doz önerisi yoktur.Özel kullanım durumları
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Ağır karaciğer ya da böbrek yetmezliği olanlarda GRANOCYTE'ın etkililiği ve güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle bu hastalara yönelik özel öneriler bulunmamaktadır.
Size neden GRANOCYTE verildiğinden emin değilseniz veya size ne kadar GRANOCYTE verildiğine ilişkin sorularınız varsa doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer GRANOCYTE'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla GRANOCYTE kullanırsanız
İlacı size doktor veya hemşire uygulamış ise çok fazla ilaç almış olma ihtimaliniz yoktur. İlerlemenizi takip edecek ve dozu kontrol edeceklerdir. Bir ilaç dozunu neden aldığınızdan emin değilseniz daima sorunuz.
Kendi kendinize çok fazla GRANOCYTE uygularsanız derhal doktorunuza durumu bildiriniz veya hastaneye gidiniz. Bu ilaç ambalajını da yanınıza alınız. Böylece doktorunuz kullandığınız ilacın ne olduğunu bilecektir. Çok fazla ilaç almanız halinde özellikle kötü yan etkiler yaşayabilirsiniz. Karşılaşma ihtimalinizin en yüksek olduğu sorun kas ve kemik ağrısıdır.
GRANOCYTE'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacınızla konuşunuz.
GRANOCYTE'i kullanmayı unuttuysanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Bu ilacın kullanımına ilişkin ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
GRANOCYTE ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
GRANOCYTE ile tedavi sonlandırılması durumunda olumsuz bir etki beklenmemektedir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi GRANOCYTE'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Kanser hastaları ve sağlıklı donörler için:
Aşağıdakilerden biri olursa GRANOCYTE'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Karnınızın üst sol bölgesinde veya sol omzunuzda ağrı. Bunlar dalak boyutunda bir artışın belirtileri olabilir. Bu splenomegali denilen yaygın bir yan etkidir ancak çok seyrek olarak dalağın yırtılmasına neden olabilir.
• “Anafilaktik şok” adı verilen çok ciddi bir alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz. Bu, ani ve hayatı tehdit edici bir reaksiyondur. Belirtileri bayılma hissi, güçsüzlük, nefes alırken zorlanma veya yüzde şişmeyi içermektedir. Bu çok seyrek bir yan etkidir.
• Nefes almada sorunlar yaşayabilirsiniz. Belirtileri öksürük, ateş veya kolaylıkla nefes darlığı yaşanmasıdır. Bunlar seyrek görülen Akut Respiratuvar Distres Sendromunun (ARDS) belirtileri olabilir.
• Sıvı geçişindeki azalma ile ilişkili olabilecek şişlik veya kabartı, solunum zorluğu, karında şişkinlik ve dolgunluk hissi, genel yorgunluk hissi gibi yan etkilerin herhangi biri ya da bunların bazılarının birlikte olması durumunda. Bu belirtiler genellikle hızlı bir şekilde gelişir. Bunlar, yaygın olmayan bir şekilde görülen (en fazla 100 kişiden birini etkileyebilen) küçük kan damarlarından kanın vücut dokularınıza sızmasına neden olan ve acil tıbbi müdahale gerektiren “Kapiler Kaçış Sendromu” olarak adlandırılan bir durumun belirtileri olabilir.
• Böbrek hasarı (glomerulonefrit) yaşayabilirsiniz. GRANOCYTE kullanan hastalarda böbrek hasarı görülmüştür. Eğer yüz ve eklemlerinizde şişlik, idrarınızda kan ya da kahve renkli idrar varsa ya da normalden daha az idrara çıkarsanız derhal doktorunuzu arayınız.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
- Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin GRANOCYTE'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini farkederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Çok yaygın yan etkiler:(10 kişiden 1'den fazlasını etkileyebilir)
• Kemikler, kaslar, eklem, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, baş ağrısı, ateş ve kendini hasta hissetme (bulantı). Bu etkileri yaşarsanız normal ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
• Karaciğer fonksiyonları ile ilişkili olanlar dahil olmak üzere kan testlerinizde geçici değişiklikler olabilir ve genellikle herhangi bir ek önleme gerek olmadan ilacın kesilmesinden sonra normale döner.
• Kan kök hücre bağışından sonra kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Kanınızdaki kırmızı kan hücreleri sayısındaki azalma buna neden olmaktadır. Bu azalma kök hücre bağışından sonraki günlerde normale dönecektir. Ayrıca; trombosit (kan pulcuğu) sayınızdaki azalma nedeniyle normale göre daha kolay kanama veya morluk oluşabilir.
Yaygın yan etkiler:(10 kişiden 1'ini etkileyebilir)
• Enjeksiyon yerindeki bir reaksiyon.
• Karın ağrısı dahil genel sancı ve ağrılar
Yaygın olmayan yan etkiler:(100 kişiden 1'ini etkileyebilir)
• Kanlı öksürük (hemoptizi)
Seyrek yan etkiler:(1.000 kişiden 1'ini etkileyebilir)
• Akciğerden kanama (pulmoner hemoraji)
• Aort (kalpten vücuda kan taşıyan büyük kan damarı) iltihabı (Bkz. Bölüm 2).
Çok seyrek yan etkiler:(10.000 kişiden 1'ini etkileyebilir)
• Kol ve bacaklarınızda ve bazen ateşle birlikte yüz veya boynunuzda mor renkli, soyulmuş alanlar şeklinde görülen cilt sorunları (“Sweet sendromu” belirtileri olabilir). Ayrıca ateş ve baş ağrısıyla birlikte soyulmuş kırmızı şişlikler görülebilir (Lyell sendromu belirtileri). Ayrıca ateş ve eklem ağrısıyla birlikte bacaklarda kırmızı renkte derisi soyulmuş çürükler veya vücutta yaralar gibi diğer deri sorunları.
• Alerjik reaksiyon. Belirtiler arasında döküntü, yutma ve solunum problemleri, dudaklarınızda, yüzünüzde, boğazınızda veya dilinizde şişlik bulunur.
Yan etkilerin raporlanması
2.GRANOCYTE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
GRANOCYTE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• Lenograstim veya GRANOCYTE bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığınız (alerjiniz) varsa. Alerjik reaksiyon belirtileri deride döküntü, yutma ve nefes almada zorlanma, dudaklar, yüz, boğaz veya dilde şişmeyi içermektedir.
• ”Fenilketonüri” adı verilen bir hastalığınız varsa
• “Miyeloid kanser” adında bir tip (tür) kanseriniz varsa. Ancak 55 yaş üstü olmanız şartı ile yeni tanı konmuş “Akut Miyeloid Lösemi” hastası iseniz, belli durumlarda GRANOCYTE kullanabilirsiniz.
• Aynı gün kanser hastalığınız için kemoterapi almışsanız.
Eğer emin değilseniz GRANOCYTE kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
GRANOCYTE'ı aşağıdaki durumlarda dikkatle kullanınız
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Eğer özellikle alerjiler, enfeksiyonlar, böbrek veya karaciğer sorunları olmak üzere herhangi bir hastalığınız varsa.
• GRANOCYTE potansiyel olarak orak hücre krizine sebep olabileceğinden, orak hücre hastasıysanız veya orak hücre taşıyıcısıysanız.
• Sıvı geçişindeki azalma ile ilişkili olabilecek şişlik veya kabartı, solunum zorluğu, karında şişkinlik ve dolgunluk hissi, genel yorgunluk hissi gibi yan etkilerin herhangi biri ya da bunların bazılarının birlikte olması durumunda. Bu belirtiler genellikle hızlı bir şekilde gelişir. Bunlar, yaygın olmayan bir şekilde görülen (en fazla 100 kişiden birini etkileyebilen) küçük kan damarlarından kanın vücut dokularınıza sızmasına neden olan ve acil tıbbi müdahale gerektiren “Kapiler Kaçış Sendromu” olarak adlandırılan bir durumun belirtileri olabilir. Bu durumda, doktorunuz GRANOCYTE tedavinizi durduracak ve uygun tedaviye geçecektir.
• GRANOCYTE'ın da dahil olduğu “granülosit koloni stimülan faktör” sınıfı ilaçlarla laboratuvar ortamında yapılan deneylerde malign (kötü huylu) hücre çoğalması şeklinde etkileri görülmüştür. Doktorunuz doğru tanı ile GRANOCYTE tedavisine uygunluğunuz konusunda gerekli kararı verecektir. Kanser öncüsü kemik iliği (pre-malign miyeloid) hastalığında kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Ayrıca, beklenmeyen bir şekilde tümörün tekrar büyümesine dikkat edilmelidir.
• Öksürük, ateş veya kolaylıkla nefes darlığı yaşanması gibi belirtileri olan ve “Akut respiratuvar distres sendromu (ARDS)” adı verilen bir durumunuz varsa derhal doktorunuza başvurmalısınız. Bu durumda, doktorunuz GRANOCYTE tedavinizi durduracak ve uygun tedaviye geçecektir.
GRANOCYTE tedavisi sırasında aşağıdaki durumları yaşarsanız hemen doktorunuzu bilgilendiriniz
• Eğer yüz veya eklemlerinizde şişlik, idrarınızda kan ya da kahve renkli idrar varsa ya da normalden daha az idrara çıkarsanız.
Bu durumun sizin için geçerli olup olmadığından emin değilseniz GRANOCYTE kullanmadan önce doktor veya eczacınızı bilgilendiriniz.
• Sağlıklı vericiler ve kanser hastalarında nadiren aort (kalpten vücuda kan taşıyan büyük kan damarı) iltihabı bildirilmiştir. Semptomlar ateş, karın ağrısı, halsizlik, sırt ağrısı ve artmış enflamatuvar belirteçleri içerir. Eğer bu semptomları yaşarsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.
Çocuklarda ve ergenlerde:
•
GRANOCYTE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
GRANOCYTE hamile kadınlarda test edilmemiştir. Doktorunuz gerekli olduğunu söylemediği sürece hamileyseniz veya hamile kalma ihtimaliniz varsa bu ilacı kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
GRANOCYTE emziren kadınlarda test edilmemiştir. Doktorunuz gerekli olduğunu söylemediği sürece emziriyorsanız bu ilacı kullanmayınız.
Araç ve makina kullanımı
GRANOCYTE'ın araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Araç veya makine kullanmadan önce GRANOCYTE'ın sizi ne şekilde etkilediğini görebilmek için bekleyiniz.
GRANOCYTE'nin içeriğindeki bazı maddelerle ilgili önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün fenilalanin ihtiva etmektedir. Fenilketonürisi olan kişilere zararlı olabilir (“GRANOCYTE'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ” bölümüne bakınız).
Kullanıma hazır şırınganın iğne ucu kapağı lateks kauçuk içerdiği için lateks duyarlılığı olanlarda ciddi alerjik reaksiyon görülebilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz. Bunlar bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere reçetesiz ilaçları da kapsamaktadır.
Kan kök hücrelerinizi bağışlamak istiyor ve pıhtılaşma önleyici bir tedavi (varfarin veya heparin gibi) görüyorsanız, GRANOCYTE kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Ayrıca başka pıhtılaşma sorunlarınız varsa bunları da doktorunuza söyleyiniz.
Eğer kansere karşı kemoterapi görüyorsanız, kemoterapi başlamadan önceki 24 saat içinde ve kemoterapi bittikten sonraki 24 saat içinde GRANOCYTE kullanmayınız.
5.GRANOCYTE'in saklanması
GRANOCYTE'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
30°C'nin üstündeki sıcaklıklarda saklamayınız. Dondurmayınız.
Sulandırılmış/seyreltilmiş tıbbi ürün 24 saat süreyle 2°C - 8°C'de (buzdolabında) saklanabilir. Ancak sulandırma veya seyreltmenin ardından hemen kullanılması önerilmektedir.
Kullanılmayan solüsyon atılmalıdır.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra GRANOCYTE'i kullanmayınız.
Son kullanma tarihi belirtilen ayın son günüdür.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat Sahibi:
EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş.
Büyükdere Cad. Ali Kaya Sok. No:5
Levent 34394
İstanbul Türkiye
Üretim yeri:
Chugai Pharma Manufacturing Company Limited, Japonya
<-------------------------------------------------------------------------------------------------------------->
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR
GRANOCYTE'ın görünüşü ve ambalaj içeriği
GRANOCYTE çözelti tozu ve kullanıma hazır dolu enjektörde enjeksiyonluk/infüzyonluk çözücü olarak satılmaktadır.
Flakon içerisinde toz ve iki iğne uçlu kullanıma hazır dolu enjektörde 1 mL çözücü [sulandırmak için daha büyük beyaz olan (19G) ve uygulamak için daha küçük kahverengi olan (26G)].
GRANOCYTE, 1'li ambalaj boyutlarında satılmaktadır.
GRANOCYTE flakonlar yalnızca tek kullanımlıktır.
Olası mikrobiyal kontaminasyon riski nedeniyle kullanıma hazır çözücü ile dolu enjektörler yalnızca tek kullanımlıktır.
GRANOCYTE subkutan veya intravenöz kullanıma yöneliktir.
Sulandırılmış çözeltinin hazırlanması
19G iğne kullanılarak bir adet kullanıma hazır doldurulmuş enjektör içeriğini aseptik olarak
GRANOCYTE flakona ekleyiniz.
• Tamamen çözünene kadar hafifçe çalkalayınız.
• Çok güçlü çalkalamayınız.
• Sulandırılmış parenteral çözelti şeffaf görünecektir ve içerisinde partikül olmayacaktır.
• 19G iğne kullanarak flakondan gerekli sulandırılmış çözelti hacmini çekiniz.
• 26G iğne kullanarak subkutan enjeksiyonla hemen uygulayınız.
İntravenöz kullanım için GRANOCYTE sulandırıldıktan sonra seyreltilmelidir.
GRANOCYTE seyreltildiğinde yaygın şekilde kullanılan enjeksiyon setleriyle geçimlidir:
• %0.9 serum fizyolojik çözeltide (polivinil klorür torbalar ve cam şişelerde)
• veya %5 dekstroz çözeltide (cam şişeler)
GRANOCYTE 34 milyon Uluslararası Ünite/mL ürününün nihai olarak 0.32 milyon Uluslararası Ünite/mL (2.5 mikrogram/mL)'den daha seyrek konsantrasyona seyreltilmesi önerilmemektedir. 1 flakon sulandırılmamış GRANOCYTE 34 milyon Uluslararası Ünite/mL, en fazla 100 mL hacimde seyreltilmelidir.
| Şekil 1 Flakonun plastik kapağını çıkarınız. | | Şekil 7 İğne ve enjektörü flakonda tutarak flakonu baş aşağı çeviriniz. İğne ucunun çözelti içerisinde olduğundan emin olunuz. |
| Şekil 2 Plastik tıpayı temizleyiniz. | | Şekil 8 Piston çubuğunu yavaşça geriye çekerek çözeltiyi enjektöre alınız. |
Ki | Şekil 3 Blisterden kullanıma hazır dolu enjektör ve iki iğneyi çıkarınız (sarı başlıklı olan (19G) ve kahverengi başlıklı olan (26G). | S»j •t | Şekil 9 Sarı renkli olan iğneyi enjektörden çıkarınız ve yerine kahverengi olanı takınız. |
M | Şekil 4 Sarı renkli iğneyi enjektöre takınız ve enjektör ucundaki kapağı çıkararak atınız. | s\ | Şekil 10 Enjektör gövdesine bir parmağınızla hafifçe vurarak ve aynı anda pistonu yavaşça iterek kalan hava kabarcıklarını çıkarınız. |
* * —Sk | Şekil 5 Flakonu düz bir yüzeyde tutarak plastik tıpanın ortasından iğneyi batırınız ve çözücüyü flakona enjekte etmek için pistonu itiniz. | ’ | Şekil 11 Gerekli ise uygulanacak hacmi ayarlayınız. GRANOCYTE artık uygulanmak üzere hazırdır. Subkutan enjeksiyonla hemen uygulayınız. |
7 | Şekil 6 Tamamen çözünene kadar (yaklaşık 5 saniye) hafifçe çalkalayınız. Çok güçlü çalkalamayınız. | ü y | Subkutan uygulama için enjeksiyon yerleri. |
11
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
GRANOCYTE 34 liyofilize toz içeren flakon
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:
Her liyofilize toz içeren flakonda, 33.6 milyon Uluslararası Ünite (263 mikrogram) lenograstim (rekombinan insan koloni stimulan faktör, rHuG-CSF) mevcuttur.
Sulandırıldıktan sonra, her ml'de 33.6 milyon Uluslararası Ünite (263 mikrograma eşdeğer) lenograstim içerir.
• Çin hamster över (CHO) hücrelerinde, rekombinan DNA teknolojisi ile üretilmiştir. Yardımcı madde(ler):
Fenilalanin 10 mg, mannitol 25 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Enjeksiyon/infüzyonluk solüsyon için toz ve çözücü Toz beyaz renklidir.
Çözücü berrak, renksizdir.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
• Miyelo-ablatif tedavi sonrası kemik iliği nakli uygulanan, uzun süreli ağır nötropeni yönünden yüksek riskte kabul edilen hastalarda (non-miyeloid maligniteli) nötropeni süresinin kısaltılması
• Febril nötropeni riskinde belirgin artışa neden olduğu bilinen sitotoksik kemoterapi gören hastalarda ağır nötropeni süresinin ve bu durumun neden olabileceği komplikasyonların azaltılması
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Tedavi, yalnızca deneyimli onkoloji ve/veya hematoloji uzmanlarının denetiminde uygulanmalıdır.
9 .
Aşağıdaki durumlar için önerilen dozu, günde 150 mikrogram/m 'dir (19.2 milyon Uluslararası Unite/m) (terapötik olarak günde 5 mikro gram/kg'a (0,64 milyon Uluslararası Ünite/kg) eştir):
• Periferik kök hücre veya kemik iliği transplantasyonu,
• Sitotoksik kemoterapi sonrası,
• Kemoterapiden sonra periferik kan progenitör hücrelerinin (PBPC) mobilizasyonu.
1 flakon GRANOCYTE 34, vücut alanı 1.8 m 'ye kadar olan hastalara uygulanabilir. Vücut yüzey alanının her bir 1.8 m 'si için 1 flakon GRANOCYTE 34 kullanılabilir.
Tek başına GRANOCYTE 34 ile PBPC mobilizasyonu için önerilen doz günde 10 mikrogram/kg'dır (1.28 milyon Uluslararası Ünite/kg).
Erişkinler
• Periferik kök hücre veya kemik iliği transplantasyonu
GRANOCYTE 34, transplantasyondan sonraki gün başlanmak üzere, izotonik sodyum
klorür çözeltisinde seyreltilerek 30 dakikalık infuzyon ya da subkutan enjeksiyon
* 2 2 şeklinde, günde 150 mikrogram/m (19.2 milyon Uluslararası Unite/m ) dozunda
uygulanmalıdır, ilk doz kemik iliği infüzyonundan sonraki 24 saat içinde
verilmemelidir. Tedavi, nötrofıl sayısında beklenen düşme geçene ve nötrofıl sayısı
tedavinin kesilmesine izin verebilecek düzeye gelinceye kadar sürdürülmelidir.
Maksimum tedavi süresi ardışık olarak 28 gündür.
Kemik iliği transplantasyonundan sonraki 14. günde, hastaların %50'sinde nötrofil sayısında düzelme görüleceği tahmin edilmektedir.
Tedavinin ilk iki gününde nötrofil sayısında geçici bir yükselme görülebilirse de, genellikle nötrofil sayısında beklenen düşmenin daha sonra gerçekleşmesi ve tedaviye devam edilmesiyle daha hızlı düzelme elde edilmesi nedeniyle, GRANOCYTE 34 tedavisi kesilmemelidir.
• Periferik kan progenitör hücrelerinin (PBPC) mobilizasyonu
GRANOCYTE 34, mobilizasyon için uygulanan kemoterapi rejimine bağlı olarak, kemoterapinin tamamlanmasından sonraki 1 ila 5 gün içinde başlanarak, subkutan enjeksiyon şeklinde günde 150 mikrogram/m2 (19.2 milyon Uluslararası Ünite/m2) dozunda uygulanmalıdır.
GRANOCYTE 34 tedavisi son lökoferez işlemine kadar devam edilmelidir.
Beklenen düşmeden sonra nötrofil sayısı yükselmeye başladığında ya da geçerliliği kanıtlanmış bir yöntemle kandaki CD34+ hücreler değerlendirildikten sonra lökoferez yapılmalıdır. Yoğun kemoterapi uygulanmamış olan hastalarda, kabul edilebilir minimum hücre sayısına (>2.0 x 106 CD34+ hücre/kg) ulaşmak için bir lökoferez genellikle yeterlidir.
GRANOCYTE 34 tek başına periferik kan progenitör hücre mobilizasyonu amacıyla kullanılıyorsa, 4 ila 6 gün süreyle subkutan enjeksiyon şeklinde günde 10 mikrogram/kg (1.28 milyon Uluslararası Ünite/kg) dozunda uygulanmalıdır. Lökoferez, 5 ve 7.inci günler arasında yapılmalıdır.
Yoğun kemoterapi uygulanmamış olan hastalarda, kabul edilebilir minimum hücre sayısına (>2.0 x 106 CD34+ hücre/kg) ulaşmak için bir lökoferez genellikle yeterlidir.
Sağlıklı donörlerde, 5-6 gün süreyle subkutan yoldan günde 10 mikrogram/kg dozunda uygulandığında, tek lökoferez ile donörlerin %83'ünde, iki lökoferez ile %97'sinde vücut ağırlığının her kilogramı için >3 x 106 CD34+ hücre elde etmek mümkün olmaktadır.
Uygulama şekli:
GRANOCYTE 34 subkutan enjeksiyon veya intravenöz infüzyon yoluyla uygulanabilir.
Ürünün kullanımı veya hazırlanmasına ilişkin ayrıntılı bilgi için Bölüm 6.6 “Beşeri tıbbi
üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler”e bakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Ağır karaciğer ya da böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda, GRANOCYTE 34'ün
etkinliği ve güvenilirliği araştırılmamıştır. Bu nedenle özel bir uyarı bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
2 yaşın üzerindeki çocuklarda ve adölesanlarda kullanılan doz, sitotoksik kemoterapi veya kemik iliği transplantasyonunu takiben yapılan myeloablatif tedaviye bağlı olarak oluşabilen nötropeni süresini azaltmak için, yetişkinlerdeki kullanım dozuyla aynıdır.
Erişkin dozlarında periferik kök hücre mobilizasyonuyla ilgili çok sınırlı bilgi bulunmaktadır.
Kemik iliği transplantasyonu uygulanan 2 yaşın üstündeki çocuklarda GRANOCYTE 34'ün etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmıştır.
GRANOCYTE 34 vücut yüzey alanı 1.8 m2 'ye kadar olan hastalarda kullanılabilir. Geriyatrik popülasyon:
GRANOCYTE 34 ile yapılan klinik çalışmalara 70 yaşın üstünde olan az sayıda hasta dahil edilmiş, ancak yaşlı hastalara özel çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, yaşlı hastalara özel bir doz önerisi yapılamamaktadır.
4.3. Kontrendikasyonlar
GRANOCYTE 34, lenograstim veya içindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşın duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kullanılmamalıdır.
GRANOCYTE 34, sitotoksik ilaçların miyelotoksik etkilerini azaltabilir ancak genel toksisitelerini azaltmaz. Bu nedenle, sitotoksik kemoterapiden daha fazla etki elde etmek için, sitotoksik kemoterapinin belirlenen dozlarının üstündeki dozlarda ya da dozaj protokollerinde uygulanabilmesini sağlayabilmek amacıyla GRANOCYTE 34 kullanılmamalıdır.
GRANOCYTE 34, sitotoksik kemoterapi ile eş zamanlı olarak uygulanmamalıdır. GRANOCYTE 34 aşağıda belirtilen durumlarda kullanılmamalıdır:
• De novo
akut miyeloid lösemi dışında miyeloid malign hastalıklar
• 55 yaşın altında hastalardaki de novo
akut miyeloid lösemi
• Ve/veya iyi sitogenetiğe sahip, t(8;21), t(l 5; 17) ve inv(16) gibi de novo
akut miyeloid lösemiler
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Malign hücre çoğalması
Granülosit koloni stimulan faktör, in vitroin vitro
koşullarda bazı non-miyeloid hücrelerde de benzer etkiler görülebilir.
GRANOCYTE 34'ün miyelodisplazi, sekonder akut miyeloid lösemi veya kronik miyelojen lösemili hastalardaki etkinliği ve güvenilirliği belirlenmemiştir. Bu nedenle,
GRANOCYTE 34 bu endikasyonlarda kullanılmamalıdır. Kronik miyeloid löseminin blast transformasyonu ile akut miyeloid lösemi tanısının ayırtedilmesine özellikle dikkat edilmelidir.
Klinik çalışmalarda, GRANOCYTE 34'ün miyelodisplastik sendromun akut miyeloid lösemiye dönüşümünü etkileyip etkilemediği gösterilmemiştir. GRANOCYTE 34, herhangi bir pre-malign miyeloid hastalıkta kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Non-spesifık özellikteki bazı tümörlerde nadiren G-CSF reseptörü bulunabildiğinden, rHuG-CSF tedavisinde sırasında, beklenmeyen şekilde tümörün tekrar büyümesine dikkat edilmelidir.
Lökositoz
Klinik çalışmalarda, kemik iliği transplantasyonu sonrası günde 5 mikrogram/kg (0.64 milyon Uluslararası Ünite/kg) uygulanan 174 hastanın hiçbirinde 50 x 109/L'den yüksek lökosit sayısı gözlenmemiştir. Sitotoksik kemoterapiden sonra günde 5 mikrogram/kg (0.64 milyon Uluslararası Ünite/kg) dozunda GRANOCYTE 34 ile tedavi edilen hastaların %5'inden azında lökosit sayısının 70 x 109/L ya da daha yüksek değerlere ulaştığı gözlenmiştir. Bu düzeydeki lökositozla doğrudan bağlantılı hiçbir advers etki bildirilmemiştir. Bununla birlikte, ciddi lökositoza bağlı olası riskler nedeniyle, GRANOCYTE 34 tedavisi sırasında düzenli aralıklarla lökosit sayımı yapılmalıdır. Beklenen düşmeden sonra lökosit sayısı 50 x 109/L'nin üstüne çıkarsa, GRANOCYTE 34 tedavisi derhal kesilmelidir.
Periferik kan progenitör hücrelerinin mobilizasyonu sırasında lökosit sayısı 70 x 109/L'nin üstüne çıkarsa GRANOCYTE 34 tedavisi kesilmelidir.
Pulmoner advers etkiler
G-CSF uygulamasının ardından başta interstisiyel pnömoni olmak üzere seyrek (>%0.01 ve <%0.1) pulmoner yan etkiler bildirilmiştir.
Yakın zamana kadar pnömoni veya pulmoner infıltrasyon hikayesi mevcut olan hastalar daha yüksek risk altında olabilir.
Akciğer fonksiyonlarının kötüleşmesi ve pulmoner infıltrasyonun radyolojik bulgularıyla birlikte öksürük, ateş ve dispne gibi akciğer belirtilerinin ortaya çıkması, erişkinlerde respiratuvar distres sendromunun (ARDS) ön belirtileri olabilir.
Bu durumda, GRANOCYTE 34 tedavisi derhal kesilerek uygun tedaviye geçilmelidir.
Periferik kök hücre veya kemik iliği transplantasyonunda
Çift-kör plasebo kontrollü çalışmalarda GRANOCYTE 34 tedavisi gören hastaların trombosit sayılarının, plasebo grubuna kıyasla daha düşük bulunması sebebiyle trombosit sayımlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
GRANOCYTE 34'ün, akut ve kronik greft-versus-host hastalığının insidansım ve şiddetini nasıl etkilediği tam olarak bilinmemektedir.
Sitotoksik kemoterapi sonrasında
Kemoterapiden önceki 24 saat ve kemoterapinin tamamlanmasından sonraki 24 saat içinde GRANOCYTE 34 kullanımı önerilmemektedir (Bölüm 4.5 “Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri”ne bakınız).
GRANOCYTE 34'ün, özellikle trombositer seri üzerinde kümülatif veya baskın olarak miyelotoksik etkileri bulunan antineoplastik ilaçlarla (nitrozüre, mitomisin) birlikte kullanılmasının güvenilirliği bilinmemektedir. GRANOCYTE 34'ün uygulanması, bu ilaçların özellikle trombositler üzerindeki toksisitesini artırabilir.
Artırılmış kemoterapi dozlarına bağlı riskler
Yoğun kemoterapi alanında GRANOCYTE 34'ün güvenilirliği ve etkinliği henüz gösterilmemiştir. GRANOCYTE 34, kemoterapi kürleri arasındaki sürenin belirlenen limitlerin altına indirilmesi ve/veya kemoterapi dozlarının yükseltilmesi amacıyla kullanılmamalıdır. GRANOCYTE 34 ile yapılan bir faz II kemoterapi yoğunlaştırma çalışmasında, non-miyeloid toksisiteler sınırlayıcı faktör olmuştur.
Periferik kan progenitör hücre mobilizasyonunda özel önlemler Mobilizasyon yönteminin seçimi
Aynı popülasyonlardaki hastalarda yapılan çalışmalarda, GRANOCYTE 34'ün kemoterapi sonrasında kullanılmasının, tek başına kullanılmasına oranla, yine aynı laboratuarda değerlendirilen periferik kan progenitör hücre (PBPC) mobilizasyonunu daha fazla artırdığı görülmüştür. Bununla birlikte, iki mobilizasyon yöntemi arasında seçim yapılırken, genel tedavi hedefleri her hasta için özel olarak değerlendirilmelidir.
Daha önce radyoterapi ve/veya sitotoksik tedavinin uygulanmış olması
Daha önce yoğun miyelosupresif tedavi ve/veya radyoterapi uygulanmış olan hastalarda, periferik kan progenitör hücre mobilizasyonu kabul edilebilir minimum düzeye (>2 x 106 CD34+/kg) ulaşmayabilir ve bu nedenle kan hücreleri istenilen düzeye çıkamayabilir. Periferik kan progenitör hücre transplantasyon programı, hastanın tedavisinin erken dönemlerinde planlanmalı ve yüksek doz kemoterapi uygulanmadan önce mobilize olmuş periferik kan progenitör hücre sayısına özellikle dikkat edilmelidir. Hücre sayısı düşükse, periferik kan progenitör hücre transplantasyon programı, diğer tedavi şekilleriyle değiştirilmelidir.
Progenitör hücre sayılarının değerlendirilmesi
Laboratuarlar arasında CD34+ hücre sayısının sitometrik analiz sonuçları değişkenlik gösterebildiğinden, progenitör hücre miktarının saptanma yöntemine dikkat edilmelidir. Elde edilecek minimum CD34+ hücre sayısı çok iyi tammlanmamıştır. Yeterli hematolojik rekonstitüsyon elde edebilmek için minimum değer olarak önerilen >2.0 x 106 CD34+ hücre/kg, yayımlanmış deneyimlere dayanmaktadır. Elde edilen daha yüksek değerler (>2.0 x 106 CD34+ hücre/kg) trombositler dahil, daha hızlı bir düzelme sağlarken, daha düşük değerlerdeki düzelme daha yavaş olmaktadır.
Sağlıklı donörlerde
Sağlıklı insanlar için doğrudan yararı bulunmayan bir prosedür olan periferik kan progenitör hücre mobilizasyonu, sadece kemik iliği bağışı gibi yasal sınırlar içinde uygulanmalıdır.
GRANOCYTE 34'ün 60 yaşın üstündeki donörlerdeki etkinliği ve güvenilirliği araştırılmadığından, bu kişilerde bu amaçla kullanılması önerilmemektedir. Bazı yasal düzenlemeler ve çalışmaların bulunmaması nedeniyle, küçük donörlerde kullanılması da Önerilmemektedir.
Periferik kan progenitör hücre mobilizasyonu prosedürü, kemik iliği bağışı için bilinen klinik ve laboratuar uygunluk kriterlerine, özellikle normal hematolojik değerlere sahip olan donörlerde uygulanmalıdır.
Çalışmalara alınanların %24'ünde belirgin lökositoz (lökosit sayısı >50 x 109/L) gözlenmiştir.
Donörlerin %42'sinde afereze bağlı trombositopeni (trombosit sayısı <100 x 109/L) gözlenmiştir. Lökoferezi takiben nadiren 50 x 109/L'nin altına düşen değerler gözlenmiş olsa da, istenmeyen klinik etki meydana gelmemiş ve tüm vakalarda düzelme görülmüştür. Lökoferez, bu nedenle, antikoagülan kullanan ya da hemostaz bozukluğu olduğu bilinen kişilerde uygulanmamalıdır. Birden fazla lökoferez yapılması gerekiyorsa, trombosit sayısı lökoferezden önce 100 x 10 /L'nin altında olan donörlere özel dikkat gösterilmelidir. Genel bir kural olarak, trombosit sayısı 75 x 109/L'nin altında olanlara aferez uygulanmamalıdır.
Donörlerin seçiminde, venöz damar yolu gerekebileceği düşünülerek, mümkünse santral venöz kateter takılmasından kaçınılmalıdır.
GRANOCYTE veya diğer miyeloid büyüme faktörlerinin sağlıklı vericilere uygulanması sonrasında, geçici sitogenetik modifikasyonlar gözlenmiştir. Bu değişikliklerin önemi bilinmemektedir ancak malign miyeloid bir klona dönüşme riski göz ardı edilemez ve aferez merkezlerinin, uzun dönem güvenliliğinin izlenmesini sağlamak amacıyla en az 10 yıl boyunca kök hücre donörlerinin sistematik bir kaydını tutması ve takip etmesi tavsiye edilmektedir.
Pazarlama sonrası deneyimde sağlıklı vericilerde, pulmoner advers etkiler (hemoptizi, pulmoner hemoraji, akciğer infiltratları, dispne, ve hipoksi) bildirilmiştir. Şüphe edilen ya da teyit edilmiş pulmoner advers olaylar durumunda Granocyte tedavisinin kesilmesi değerlendirilmeli ve uygun tıbbi bakım uygulanmalıdır.
GRANOCYTE 34 ile mobilize edilmiş allojenik periferik kök hücre alıcısı hastalar artmış kronik GVH (Greft Versus Host) hastalığı riski altında olabilir ve greftin uzun fonksiyonuna dair uzun süreli veriler sınırlıdır.
Diğer özel önlemler
Ağır karaciğer ya da böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda, GRANOCYTE 34'ün etkinliği ve güvenilirliği araştırılmamıştır.
Daha önce uygulanmış bulunan yoğun radyoterapi veya kemoterapi gibi nedenlere bağlı olarak miyeloid progenitör hücreleri ileri derecede azalmış bulunan hastalarda, nötrofil yanıtı bazen azalır. GRANOCYTE 34'ün bu durumlardaki güvenilirliği kanıtlanmamıştır. Granülosit kolonisi stimüle edici faktörlerin (G-CSF) uygulamasının ardından sağlıklı donörlerde veya hastalarda yaygın olarak ancak genellikle asemptomatik splenomegali vakaları ve çok seyrek olarak dalak yırtılması vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle, fizik muayene ve ultrason gibi yöntemlerle dalak boyutları dikkatle izlenmelidir.
Batın üst sol kadranda ya da omuz ucunda ağrı bildiren sağlıklı donörlerde, dalak rüptürü olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.
GRANOCYTE 34 fenilalanin içermektedir. Fenilketonürisi olan hastalarda zararlı olabilir.
Kullanıma hazır şırınganın iğne ucu kapağı lateks kauçuk içerdiği için lateks duyarlılığı olanlarda ciddi alerjik reaksiyon görülebilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Hızla bölünen miyeloid hücrelerinin sitotoksik kemoterapiye duyarlılıkları nedeniyle, kemoterapi öncesi ve sonrası ile GRANOCYTE 34'ün uygulanışı arasında en az 24 saat bulunması önerilir (Bölüm 4.4 “Özel kullanım uyarıları ve önlemleri”ne bakınız).
Diğer hematopoetik büyüme faktörleri ve sitokinler ile olası etkileşimleri klinik çalışmalarda henüz araştırılmamıştır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek ve karaciğer yetmezlikti hastalarda etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklarda etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Bilgi bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Lenograstimin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri henüz mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılmış araştırmalar üreme toksistesinin bulunduğunu göstermiştir (Bölüm 5.3 “Klinik öncesi güvenlilik verileri”ne bakınız). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
GRANOCYTE 34 gerekli olmadıkça gebelikte kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Lenograstimin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvanlarda lenograstimin süte geçip geçmediğini gösteren çalışma yapılmamıştır. GRANOCYTE 34 tedavisi sırasında emzirme kesilmelidir.
Üreme yeten eği/Fertilite
Üreme yeteneği ve fertilite üzerine etkisi bilinmemektedir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilere ilişkin bir çalışma yapılmamıştır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Periferik kök hücre veya kemik iliği transplantasyonunda
Çift-kör, plasebo kontrollü çalışmalarda, plasebo uygulananlara kıyasla GRANOCYTE 34 uygulananlarda ortalama trombosit sayısı daha düşük bulunmuş, ancak bu durum kan kaybına bağlı istenmeyen etki insidansında artışa yol açmamış ve kemik iliği transplantasyonundan sonra son trombosit infuzyonunun yapıldığı güne kadar geçen gün sayısı, medyan değer açısından her iki grupta da benzer olmuştur (Bölüm 4.4 “Özel kullanım uyarıları ve önlemleri”ne bakınız).
Periferik kök hücre veya kemik iliği transplantasyonunda ve kemoterapinin neden olduğu nötropenilerde
Plasebo kontrollü çalışmalarda, GRANOCYTE 34 ya da plasebo ile tedavi edilen hastalarda en sık (bir tedavi grubunda en az %15 oranında) bildirilen istenmeyen etkiler eş sıklıkta gözlenmiştir. En sık bildirilen istenmeyen etkiler, kemoterapi tedavisi gören kanserli hastalardakine benzer şekilde sepsis, enfeksiyon, alopesi, karın ağrısı, diyare, bulantı, kusma, ateş, başağrısı, ürtiker ve ağız boşluğunun enfeksiyöz/enflamatuvar hastalıklarıdır.
Sağlıklı donörlerde periferik kan progenitör hücre mobilizasyonunda
Hafif ve orta şiddette geçici nitelikte en yaygın bildirilen yan etkiler: ağrı, kemik ağrısı, sırt
ağrısı, asteni, ateş, başağrısı ve bulantı, artmış ALAT; AS AT, kan alkalen fosfataz ve
LDH.
Aferesiz ilişkili trombositopeni ve lökositoz çalışmaya alman deneklerin sırasıyla % 42 ve % 24'ünde görülmüştür.
Yaygın ama genel olarak asemptomatik splenomegali ve çok nadir olarak splenik ruptür bildirilmiştir. Çok nadir görülen Akut Respiratuvar Distres Sendromu da dahil olmak üzere dispne, hipoksi veya hemoptizi gibi nadir pulmoner advers reaksiyonlar bildirilmiştir (bakınız bölüm 4.4).
Lenograstim ilk subkütanöz uygulaması sonrasında çok nadiren anafılaksi de dahil olmak üzere alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir.
Klinik araştırmalar ve pazarlama sonrası izlem verilerinden elde edilmiş advers etki sıklıkları:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenfatik sistem hastalıkları
Çok yaygın: Lökositoz, trombositopeni Yaygın: Dalak büyümesi Çok seyrek: Dalak rüptürü
*G-CSF uygulanan sağlıklı donörler ve hastalarda dalak rüptürü bildirilmiştir (Bölüm 4.4 “Özel kullanım uyarıları önlemleri”ne bakınız).
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Çok seyrek: Alerjik reaksiyon, anafilaktik şok
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Baş ağrısı, asteni
Solunum sistemi, torasik ve mediastinal bozukluklar
Seyrek: Pulmoner ödem*, interstisyel pnömoni, pulmoner infiltratlar, pulmoner fıbroz
* Solunum sistemiyle ilgili bazı vakalarda fatal olabilen solunum yetmezliği ve akut respiratuvar distres sendromu (ARDS) gelişmiştir.
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Karın ağrısı
Hepatobiliyer hastalıklar
Çok yaygın: AST/ALT yükselmesi*, Alkalen fosfataz yükselmesi
Deri ve deri altı dokusu bozuklukları
Çok seyrek: Kutanöz vaskülit, Sweet sendromu*, eri tema nodosum, piyoderma gangrenosum, Lyell sendromu
* Sweet sendromu, eritema nodosum ve piyoderma gangrenosum genellikle nötrofilik dermatozlara yol açtığı bilinen hematolojik maligniteli hastalarda bildirilmiş olmakla birlikte, maligniteye bağlı olmayan nötropenili hastalarda da görülmüştür.
Kas-iskelet sistemi ve bağ dokusu bozukları
Çok yaygın: Sırt ağrısı, kemik ağrısı Yaygın: Genel ağrı*
* Ağrının ortaya çıkma riski lökosit sayısı yüksek olanlarda, özellikle lökosit sayısı >50 x 109/L olanlarda artmaktadır.
Genel bozukluklar ve uygulama yeri bozuklukları
Yaygın: Enjeksiyon alanı reaksiyonları
Araştırmalar
Çok yaygın: LDH yükselmesi
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
GRANOCYTE 34 doz aşımının etkileri tam olarak bilinmemektedir. GRANOCYTE 34 tedavisinin kesilmesi, genellikle kan dolaşımındaki nötrofıllerin 1-2 gün içinde % 50 oranında azalmasını, 1 ila 7 gün içinde normal sınırlara dönmesini sağlamaktadır. GRANOCYTE 34 için en yüksek doz olan günde 40 mikrogram/kg (5.12 milyon Uluslararası Ünite/kg/gün) ile tedavi edilen üç hastanın birinde, tedavinin beşinci gününde lökosit sayısının 50 x 109/L'ye ulaştığı görülmüştür. İnsanlarda, günde 40 mikrogram/kg'a kadar olan dozların kas - kemik ağrıları dışında toksik yan etkileri gözlenmemiştir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Sitokinler ATC kodu: L03AA10
Lenograstim (rHuG-CSF) hücre farklılaşması ve büyümesini düzenleyen sitokinlerin biyolojik olarak aktif proteinler alt grubuna aittir.
rHuG-CSF'nin nötrofil öncül hücrelerini stimüle ettiği, peri ferik kanda CFU-S ve CFU-GM hücre sayısının artışıyla gösterilmiştir.
GRANOCYTE 34, uygulandıktan sonra 24 saat içinde periferik kandaki nötrofil sayısında belirgin bir artışa neden olur.
Nötrofıl sayısındaki artış, 1-10 mikrogram/kg/gün doz aralığında kullanılan doza bağlıdır. Önerilen dozlarda, tekrarlanan uygulamalar nötrofıl yanıtının artmasına yol açar. GRANOCYTE 34 'ün etkisiyle üretilen nötrofıller, normal kemotaktik ve fagositik fonksiyona sahiptirler.
Diğer hematopoetik büyüme faktörleri gibi, in vitro
koşullarda G-CSF de insan endotel hücrelerini uyarıcı etki gösterir.
Kemik iliği transplantasyonu yapılan ya da sitotoksik kemoterapi gören hastalarda lenograstim kullanılması, nötropeninin ve buna bağlı komplikasyonların süresini önemli ölçüde kısaltır.
GRANOCYTE 34 'ün tek başına ya da kemoterapi den sonra kullanılması, hematopoetik öncü hücrelerin periferik kan dolaşımına geçmelerini sağlar. Bu otolog periferik kan progenitör hücreleri (PBPC) toplanarak, yüksek doz kemoterapi sonrasında kemik iliği transplantasyonuna ek olarak ya da onun yerine, infuzyon şeklinde hastaya uygulanabilir. GRANOCYTE 34 ile sağlanan mobilizasyonla elde edilerek hastaya infiizyonla verilen periferik kan progenitör hücrelerinin hematopoezi tekrar başlattığı, otolog kemik iliği transplantasyonuna kıyasla, greftleme zamanım kısaltarak trombositlerin serbestleşmesi süresinde belirgin bir azalmaya yol açtığı gösterilmiştir.
861 hasta (n=411 >55 yaş) ile yapılan 3 çift kör plasebo kontrollü çalışmadan elde edilen verilerin birleştirilmiş analizi, 55 yaş üstü ve iyi sitogenetik sergileyen, yani t(8 ;21), t(15 ;17) ve inv (16) olan AML haricinde de novo
akut miyeloid lösemi için klasik kemoterapi alan hastalarda lenograstim uygulamasının yarar/risk profilinin olumlu olduğunu göstermiştir. Lenograstim uygulaması ile 55 yaş üstü hastalarda görülen yararlar, nötrofil sayısındaki düzelmenin hızlanması, enfeksiyon geçirmeyen hasta oranının artması, enfeksiyon süresinin kısalması, hastanede yatış süresinin kısalması ve intravenöz antibiyotik tedavi süresinin kısalmasıdır. Bununla birlikte, bu yararlı etkiler ağır ya da hayatı tehdit eden enfeksiyonların insidansında azalma ya da enfeksiyona bağlı mortalitede azalma sağlamamıştır.
De novo
akut miyeloid lösemili 446 hastada yapılan çift-kör, plasebo kontrollü bir çalışmada, iyi sitogenetiğe sahip 99 hastalık alt grupta, sorunsuz geçen sağkalım süresinin lenograstim kullanan hastalarda plasebo kullanan hastalara oranla anlamlı olarak daha az olduğu ve iyi sitogenetiğe sahip olmayan alt grubun verileriyle karşılaştırıldığında lenograstim kolunda genel sağkalım süresinin kısalma eğiliminde olduğu gösterilmiştir.
5.2 Farmakokinetik özellikler Genel özellikler
Emilim:
İlaç intravenöz infuzyon veya subkutan enjeksiyon yoluyla uygulanmaktadır. GRANOCYTE 34'ün önerilen dozlarda mutlak biyoyararlanımı %30'dur.
Dağılım:
İntravenöz veya subkutan yoldan tekrarlanan doz uygulamalarında zirve serum konsantrasyonu dozla orantılıdır. Tekrarlanan uygulamalarda, her iki uygulama yolunda da ilaç birikimi olduğuna dair hiçbir bulgu elde edilememiştir. Önerilen dozlardaki çoklu subkutan uygulamalarda, zirve serum konsantrasyonu yaklaşık 100 pikogram/ml/kg'dır. Subkutan yoldan uygulandığında, dağılım hacmi yaklaşık 1 L/kg ve serumdaki ortalama kalış süresi yaklaşık 7 saattir.
Bivotransformasvon:
Kararlı denge durumunda, tekrarlanan subkutan uygulamalarda serum yarılanma süresi yaklaşık 3-4 saat, intravenöz uygulamalarda ise 1-1.5 saattir.
Eliminasvon:
rHuG-CSF'in plazma klirensi, tekrarlanan subkutan uygulamalarda 3 kat (50'den 150 ml/dakikaya) artar, %1'den azı idrarla değişmeden atılır. Metabolizasyon sonucunda peptidlere dönüştüğü düşünülmektedir.
Dogrusallık/doğrusal olmayan durum:
GRANOCYTE 34'ün farmakokinetiği doza ve zamana bağlıdır. Uygulanan doz ile serum konsantrasyonu ve nötrofıl yanıtı ile serumda saptanan toplam lenograstim miktarı arasında doğrusal bir orantı vardır.
5.3 Klinik öncesi güvenlik verileri
Deney hayvanları üzerinde yapılan akut toksisite çalışmalarında (farelerde günde 1000 jig/kg'a varan dozlarda) ve subakut toksisite çalışmalarında (maymunlarda günde 100 ILig/kg'a varan dozlarda), doz aşımı belirtilerinin şiddetli farmakolojik etkiler ile sınırlı olduğu ve geçici oldukları görülmüştür.
Tavşanlar ve fareler üzerinde yapılan çalışmalarda GRANOCYTE 34'ün teratojenik etkisine dair bir kanıta rastlanmamıştır. Tavşanlarda embriyo kaybı insidansında artış gözlenmiş, ancak hiç malformasyon görülmemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Enjeksiyonluk su: 1 mİ
Toz:
Aıjinin Fenilalanin Metiyonin Mannitol (E421)
Polisorbat 20
Seyreltilmiş hidroklorik asit (pH ayarlaması için)
6.2. Geçimsizlikler
Bu tıbbi ürün bölüm 6.6'da belirtilenler dışında diğer tıbbi ürünlerde karıştırılmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
24 ay
Sulandırma veya seyreltmenin ardından hemen kullanılması önerilmektedir. Ancak, sulandırılmış/seyreltilmiş tıbbi ürünün 24 saat süreyle 2°C - 8°C'de (buzdolabında) stabilitesi gösterilmiştir.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
30°C'nin üstündeki sıcaklıklarda saklamayınız.
Dondurmayınız.
Sulandırılmış/seyreltilmiş tıbbi ürünün saklama koşulları için bölüm 6.3'e bakınız. Kullanılmayan solüsyon atılmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Kauçuk (tip I butil kauçuk) tıpalı 263 mikrogram toz içeren flakon (tip I cam) + kullanıma hazır dolu enjektörde 1 mİ çözücü (tip I cam) + 2 iğne ucu (19 G ve 26 G); tekli ambalajlarda.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi ürünlerin kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikler i'ne uygun olarak imha edilmelidir.
Muhtemel bir mikrobiyal kontaminasyonu riskine karşı, çözücü suyla önceden doldurulmuş enjektör tek kullanımlıktır.
Hazırlama talimatları
GRANOCYTE 34 flakonları tek kullanımlıktır.
GRANOCYTE 34 subkutan veya intravenöz uygulamadan hemen önce sulandınlmalıdır. Sulandırılmış GRANOCYTE 34 çözeltisinin hazırlanması
Ambalajın içindeki 19G iğneyi ve kullanıma hazır GRANOCYTE 34 çözücüsünü içeren önceden doldurulmuş tek kullanımlık enjektörü kullanarak, kullanıma hazır dolu GRANOCYTE 34 çözücü enjektörünün içeriğini GRANOCYTE 34 flakonuna aseptik koşullarda aktarınız.
Toz tamamen çözünene kadar hafifçe sallayınız. Sert şekilde çalkalamayınız.
Sulandırılmış parenteral çözelti şeffaf ve partikül içermeyen bir görünüme sahiptir. Sulandırılmış çözelti tercihen hazırlandıktan hemen sonra kullanılmalıdır. Sulandırılmış/seyreltilmiş tıbbi ürünün saklama koşulları için Bölüm 6.3. “Raf ömrü”ne bakınız.
Subkutan enjeksiyon için hazırlanması
Yukarıda açıklandığı şekilde sulandırılmış GRANOCYTE 34 çözeltisini hazırlayınız.
19G iğneyi ve enjektörü flakona saplanmış halde bırakarak flakonun içinden gerekli miktarda sulandırılmış çözeltiyi enjektöre çekiniz.
Sulandırma için kullandığınız iğneyi değiştiriniz ve yerine subkutan enjeksiyon için verilmiş olan 26G iğneyi takınız.
İlacı subkutan enjeksiyon ile derhal uygulayınız (Bölüm 4.2. “Pozoloji ve uygulama şekli”ne bakınız).
İntravenöz infüzvon için infuzvon çözeltisinin hazırlanması
İntravenöz kullanım için GRANOCYTE 34'ün sulandırıldıktan sonra seyreltilmesi gerekmektedir.
Yukarıda açıklandığı şekilde sulandırılmış GRANOCYTE 34 çözeltisini hazırlayınız.
İğneyi ve enjektörü flakona saplanmış halde bırakarak flakonun içinden gerekli miktarda sulandırılmış çözeltiyi enjektöre çekiniz.
Sulandırılmış GRANOCYTE 34 çözeltisini gerekli hacmi % 0.9 sodyum klorür veya % 5 dekstroz içine enjekte ederek istenen konsantrasyona gelecek şekilde seyreltiniz.
IV yoldan uygulayınız (Bölüm 4.2. “Pozoloji ve uygulama şekli”ne bakınız).
GRANOCYTE 34 % 0.9 serum fizyolojik çözeltisi (polivinil klorür poşet veya cam şişe içinde) veya % 0.5 dekstroz çözeltisi (cam şişe içinde) içinde seyreltildiğinde sıklıkla kullanılan enjeksiyon uygulama setleri ile uyumludur.
GRANOCYTE 34 milyon Uluslararası Ünite/mL'nin 0.32 milyon Uluslararası Ünite/mL'den (2.5 mikrogram/mL) daha düşük konsantrasyon değerlerine ulaşacak şekilde seyreltilmesi önerilmemektedir. 1 flakon sulandırılmış GRANOCYTE 34 milyon Uluslararası Ünite/mL, 100 mL'den fazla hacimde seyreltilmemelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş.
Büyükdere Caddesi Ali Kaya Sokak, No:5 34394 Levent - İstanbul Tel: (0 212)350 82 06 Faks: (0 212)350 82 28
8. RUHSAT NUMARASI
Ruhsat no: 129/93
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 02.04.2010 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ:
14.08.2009
16
Periferik Kan Progenitör Hücrelerinin (PBPC) mobilize edilmesi
Sitotoksik kemoterapi sonrası
GRANOCYTE 34, kemoterapinin tamamlanmasından sonraki gün başlanarak, subkutan enjeksiyon şeklinde günde 150 mikrogram/m2 (19.2 milyon Uluslararası Unite/m ) dozunda uygulanmalıdır, ilk doz, sitotoksik kemoterapi uygulanmasından sonraki 24 saat içinde verilmemelidir (Bölüm 4.4 “Özel kullanım uyanları ve önlemleri” ile Bölüm 4.5 “Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri”ne bakınız). Günlük GRANOCYTE 34 uygulamalarına, nötr
KULLANMA TALİMATI
GRANOCYTE 34 liyofilize toz içeren flakon.
Subkutan enjeksiyon veya damar içine infüzyon yoluyla uygulanır.
• Etkin madde:
Sulandırıldıktan sonra her 1 mL çözelti, 33.6 milyon Uluslararası Ünite (263 mikrograma eşdeğer) lenograstim (rHuG-CSF) içerir.
• Yardımcı maddeler:
Enjeksiyon/infuzyonluk toz aıjinin, fenilalanin, metionin, mannitol (E421), polisorbat 20 ve seyreltilmiş hidroklorik asit içerir.
• Önceden doldurulmuş şırınga enjeksiyonluk su içerir.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak size reçete edilmiştirbaşkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Hasta Kullanma Talimatında:
1. GRANOCYTE nedir ve ne için kullanılır?
2. GRANOCYTE*ı kullanmadan Önce dikkat edilmesi gerekenler?
3GRANOCYTE nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. GRANOCYTE y
1. GRANOCYTE nedir ve ne için kullanılır?
GRANOCYTE 33.6 milyon Uluslararası Ünite (263 mikrograma eşdeğer) enjeksiyonluk/infüzyonluk toz içeren cam flakon ve çözücü su içeren enjektör olarak ambalajlanmıştır.
GRANOCYTE lenograstim adı verilen bir ilaç içermektedir. Bu ilaç sitokinler adı verilen bir ilaç grubuna dahildir.
GRANOCYTE vücudunuzun enfeksiyonla savaşan daha fazla sayıda beyaz kan hücresi (akyuvar) üretmesine yardımcı olarak etkisini göstermektedir.
• Bu kan hücreleri kemik iliğinizde üretilmektedir.
• GRANOCYTE kemik iliğinizin daha fazla sayıda “kan kök hücre” adı verilen hücreler üretmesini sağlamaktadır.
• Ardından bu genç kan hücrelerinin tam olarak etki gösteren kan hücrelerine dönüşmesine yardım eder.
• Özellikle de nötrofil adı verilen beyaz kan hücrelerinin daha fazla miktarda üretilmesine yardımcı olur. Nötrofıller enfeksiyonlara karşı savaşmada önemli role sahiptir.
• Eğer kanser tedavisinin ardından beyaz kan hücre sayınız çok düşükse (buna nötropeni adı
verilir)
Bazı kanser tedavileri (kemoterapi adı da verilir) kemik iliğini etkilemektedir. Bu da beyaz kan hücrelerinizin sayısını azaltabilir. Bu durum özellikle nötrofilleri etkiler ve buna “nötropeni” adı verilir. Bu durum vücudunuz daha fazla beyaz kan hücresi üretene kadar devam eder. Nötrofil sayınız düşük olduğunda enfeksiyonlara yakalanmanız daha kolaydır. Bu durum bazen çok ciddi olabilmektedir. GRANOCYTE hücre sayınızın düşük olduğu sürenin azalmasına yardımcı olacaktır. Bu etkisini vücudunuzun daha fazla yeni beyaz kan hücresi üretmesini sağlayarak gösterir.
• Kendi kan kök hücrelerinizi artırmanız gerektiğinde (buna “mobilizasyon” adı verilir)
GRANOCYTE kemik iliğinizin daha fazla kan kök hücresi üretmesini sağlamak için kullanılabilir. Buna mobilizasyon adı verilir. Bu tek başına veya muhtemelen kemoterapi sonrasında olabilir. Bu kan kök hücreleri özel bir makine kullanılarak kanınızdan alınır ve toplanır. Ardından kan kök hücreleri saklanabilir ve size kan nakli yoluyla geri verilebilir.
• Kemik iliği veya kan kök hücre naklinin ardından
Size kemik iliği ve kan kök hücre nakli yapılacaksa, öncelikle yüksek dozda kemoterapi veya tüm vücudunuz için ışın tedavisi görürsünüz. Burada amaç hasta hücrelerinizi öldürmektir. Bunun sonrasında ise kan nakli şeklinde size kemik iliği veya kan kök hücre nakli yapılır. Yeni kemik iliğinizin yeni kan hücresi (akyuvarlar dahil) üretmeye başlaması için belli bir süre geçmesi gerekir GRANOCYTE vücudunuzun yeni akyuvarlarınızın iyileşme süresini hızlandırmasına yardımcı olur.
• Kan kök hücrelerinizi bağışlamak istediğinizde
GRANOCYTE sağlıklı bağışçılarda da kullanılabilir. İlaç bu şekilde kemik iliğinin fazladan kan kök hücresi üretmesini sağlar. Buna mobilizasyon adı verilir - yukarıdaki açıklamalara bakınız. Ardından bu sağlıklı bağışçılar (donörler) kan kök hücrelerini ihtiyacı olan bir hastaya verebilirler.
2. GRANOCYTE'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler GRANOCYTE'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer
• Lenogastrim veya GRANOCYTE bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığınız (alerjiniz) varsa.
• 'Tenilketonüri” adı verilen bir rahatsızlığınız varsa
• Miyeloid kanser türünde bir kanseriniz varsa. Ancak 55 yaş üstü olmanız şartı ile yeni tanı konmuş “akut miyeloid lösemi” hastası iseniz, belli durumlarda GRANOCYTE kullanabilirsiniz.
• Aynı gün kanser hastalığınız için kemoterapi almışsanız.
GRANOCYTE'ı aşağıdaki durumlarda dikkatle kullanınız
• Eğer özellikle alerjiler, enfeksiyonlar, böbrek veya karaciğer sorunları olmak üzere herhangi bir hastalığınız varsa.
“Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız”
GRANOCYTE'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
Uygulama yöntemi açısından yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur.
Hamilelik ve emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
GRANOCYTE hamile veya emziren kadınlarda test edilmemiştir. Doktorunuz gerekli olduğunu söylemediği sürece hamileyseniz veya hamile kalma ihtimaliniz varsa bu ilacı kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
GRANOCYTE hamile veya emziren kadınlarda test edilmemiştir. Doktorunuz gerekli olduğunu söylemediği sürece emziriyorsanız bu ilacı kullanmayınız.
Araç ve makine kullanımı
GRANOCYTE'ın araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Araç veya makine kullanmadan önce GRANOCYTE'm sizi ne şekilde etkilediğini görebilmek için bekleyiniz.
GRANOCYTE'nin içeriğindeki bazı maddelerle ilgili önemli bilgiler
GRANOCYTE fenilalanin içermektedir. “Fenilketonüri” adı verilen bir rahatsızlığınız varsa bu durum dizin için zararlı olabilir (“GRANOCYTE'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ” bölümüne bakınız).
Kullanıma hazır şırınganın iğne ucu kapağı lateks kauçuk içerdiği için lateks duyarlılığı olanlarda ciddi aleıjik reaksiyon görülebilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz. Bunlar bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere reçetesiz ilaçları da kapsamaktadır.
Kan kök hücrelerinizi bağışlamak istiyor ve pıhtılaşma önleyici bir tedavi (varfarin veya heparin gibi) görüyorsanız, GRANOCYTE kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Ayrıca başka pıhtılaşma sorunlarınız varsa bunları da doktorunuza söyleyiniz.
Eğer kansere karşı kemoterapi görüyorsanız, kemoterapi başlamadan önceki 24 saat içinde ve kemoterapi bittikten sonraki 24 saat içinde GRANOCYTE kullanmayınız.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. GRANOCYTE nasıl kullanılır?
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Kemik iliği nakli ya da kemoterapiden sonra veya kemoterapi sonrasında kan kök hücrelerinin mobilizasyonu için
• Doktorunuz vücudunuzun yüzey alanına bağlı olarak size ne kadar ilaç verileceğini kararlaştıracaktır. Bu boy ve kilonuz kullanılarak hesaplanır, metre kare olarak ölçülür ve m
2 şeklinde yazılır.
• GRANOCYTE'ın normal dozu vücut yüzey alanının her bir m
2'si için günde 150 mikrogramdır.
• GRANOCYTE alacağınız gün sayısına doktorunuz karar verecektir. 28 güne kadar ilacı kullanmanız gerekebilir.
• GRANOCYTE kemoterapi sonrasında kan kök hücrelerinin mobilizasyonu için verildiğinde, doktorunuz kan kök hücrelerinizin ne zaman alınacağını size bildirecektir.
Tek başına GRANOCYTE ile kan kök hücre mobilizasyonu için
• Doktorunuz kilonuza bağlı olarak size ne kadar ilaç verileceğine karar verecektir.
• GRANOCYTE'nin normal dozu vücut ağırlığınızın her bir kilogramı için günde 10 mikrogramdır.
• GRANOCYTE size 4 ila 6 gün süreyle deri altı enjeksiyon olarak uygulanacaktır.
• Kan kök hücreleriniz bundan 5 ila 7 gün sonra alınacaktır.
1 flakon GRANOCYTE 34 vücut yüzey alanı 1.8 m2
Kan tahlilleri
Bu ilacı kullandığınız sırada bir doktorun sizi izlemesi gerekir. Düzenli olarak kan tahlilleri yapmaları gerekecektir. Böylece kanınızdaki farklı kan hücrelerinin düzeyleri (nötrofiller, diğer akyuvarlar, alyuvarlar ve trombositler) kontrol edilir.
Diğer doktorların yapacağı başka kan tahlilleri de GRANOCYTE kullandığınız sırada meydana gelen değişiklikleri gösterebilir. Kan tahlili yaptırıyorsanız doktorunuza GRANOCYTE kullanmakta olduğunuzu söylemeniz önemlidir. Akyuvar sayınızda artış, trombosit sayınızda azalma ve enzim düzeylerinizde de yükselme meydana gelebilir. Bu değişiklikler genellikle GRANOCYTE kullanmayı bıraktıktan sonra iyileşmektedir. Kan tahlili yaptırıyorsanız doktorunuza GRANOCYTE kullanmakta olduğunuzu söylemeniz önemlidir.
* Uygulama yolu ve metodu:
• GRANOCYTE deneyimli bir onkoloji veya hematoloji merkezinde denetim altında verilmelidir. Normalde bir doktor veya hemşire tarafından uygulanır. Enjeksiyon olarak veya serum halinde verilir.
• Ancak bazı hastalara kendilerine nasıl enjeksiyon yapacakları öğretilmiştir. Bu ilacın ne şekilde kullanıldığına ilişkin sorularınız varsa doktorunuza, hemşirenize veya eczacınıza danışınız.
• Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
2 yaşın üstünde çocuklarda ve ergenlerde yetişkinlerdeki kullanım dozuna benzer şekilde vücut yüzey alanına göre kullanılabilir.
Yaşlılarda kullanımı:
70 yaşın üstündeki kişiler için özel çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle özel doz önerisi yoktur.
• Özel kullanım durumları:
Ağır karaciğer ya da böbrek yetmezliği olanlarda Granocyte'ın etkinliği ve güvenilirliği araştırılmamıştır. Bu nedenle bu hastalara yönelik özel öneriler bulunmamaktadır.
Size neden GRANOCYTE verildiğinden emin değilseniz veya size ne kadar GRANOCYTE verildiğine ilişkin sorularınız varsa doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer GRANOCYTE'm etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla GRANOCYTE kullandıysanız:
İlacı size doktor veya hemşire uygulamış ise çok fazla ilaç almış olma ihtimaliniz yoktur. İlerlemenizi takip edecek ve dozu kontrol edeceklerdir. Bir ilaç dozunu neden aldığınızdan emin değilseniz daima sorunuz.
Kendi kendinize çok fazla GRANOCYTE uygularsanız derhal doktorunuza durumu bildiriniz veya hastaneye gidiniz. Bu ilaç ambalajım da yanınıza alınız. Böylece doktorunuz kullandığınız ilacın ne olduğunu bilecektir. Çok fazla ilaç almanız halinde özellikle kötü yan etkiler yaşayabilirsiniz. Karşılaşma ihtimalinizin en yüksek olduğu sorun kas ve kemik ağrısıdır.
GRANOCYTE'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacınızla konuşunuz.
GRANOCYTE'ı kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Bu ilacın kullanımına ilişkin ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Granocyte ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Granocyte ile tedavi sonlandırılması durumunda olumsuz bir etki beklenmemektedir.
4. Olası Yan Etkiler Nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi GRANOCYTE'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olein kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa GRANOCYTE'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Kamınızın üst sol bölgesinde veya sol omzunuzda ağrınız olabilir. Bunlar dalak boyutunda bir artışın belirtileri olabilir. Bu yaygın bir yan etkidir ancak çok seyrek olarak dalağın yırtılmasına neden olabilir.
• Bir alerjik reaksiyon gelişebilir. Belirtileri deride döküntü, yutma ve nefes almada zorlanma, dudaklar, yüz, boğaz veya dilde şişmeyi içermektedir. Bu çok seyrek bir yan etkidir.
• “Anafilaktik şok” adı verilen çok ciddi bir alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz. Belirtileri bayılma hissi, güçsüzlük, nefes alırken zorlanma veya yüzde şişmeyi içermektedir. Bu çok seyrek bir yan etkidir.
• Nefes almada sorunlar yaşayabilirsiniz. Belirtileri öksürük, ateş veya kolaylıkla nefes darlığı yaşanmasıdır. Bu seyrek bir yan etkidir.
'Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdaheleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir'.
'Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür'.
Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini farkederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Enjeksiyon yerindeki bir reaksiyon. Bu yaygın bir yan etkidir.
• Kol ve bacaklarınızda ve bazen ateşle birlikte yüz veya boynunuzda mor renkli, soyulmuş alanlar şeklinde görülen cilt sorunları (“Sweet sendromu” belirtileri olabilir). Ayrıca ateş ve baş ağrısıyla birlikte soyulmuş kırmızı şişlikler görülebilir (Lyell sendromu belirtileri). Ayrıca ateş ve eklem ağrısıyla birlikte bacaklarda kırmızı renkte derisi soyulmuş çürükler veya vücutta yaralar gibi diğer deri sorunları. Bunlar çok seyrek yan etkilerdir.
'Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahele gerekebilir'.
'Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür'.
Aşağıdakilerden herhangi birini farkederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
• Kemik, kaslarda ağrı ve baş ağrısı. Bu yaygın bir yan etkidir. Bu etkiyi yaşarsanız normal ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
'Bunlar GRANOCYTE'ın hafif yan etkileridir'.
• Kan kök hücre donörleri
Kan kök hücre bağışçısı olduğunuz için GRANOCYTE kullanıyorsanız kan kök hücresi verdikten sonra ağrı, kemik ağrısı, sırt ağrısı, ateş ve halsizlik hissedebilirsiniz. Bu çok yaygın bir yan etkidir. Kanınızdaki kırmızı kan hücreleri ve trombosit sayısındaki azalma buna neden olmaktadır. Bu azalma kök hücre bağışından sonraki günlerde normale dönecektir.
Sağlıklı vericilerde kan değerlerinde ve karaciğer testlerinde geçici değişiklikler olabilmektedir. Herhangi bir ek tedaviye gerek olmadan ilacın kesilmesinden kısa bir süre sonra değerler normale dönecektir.
Kan kök hücre donörlerinde aşağıdakilerden biri olursa GRANOCYTE1
• Kamınızın üst sol bölgesinde veya sol omzunuzda ağrınız olabilir. Bunlar dalak boyutunda bir artışın belirtileri olabilir. Bu yaygın bir yan etkidir ancak çok seyrek olarak dalağın yırtılmasına neden olabilir.
• Bir aierjik reaksiyon gelişebilir. Belirtileri deride döküntü, yutma ve nefes almada zorlanma, dudaklar, yüz, boğaz veya dilde şişmeyi içermektedir. Bu çok seyrek bir yan etkidir.
• “Anafilaktik şok” adı verilen çok ciddi bir alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz. Belirtileri bayılma hissi, güçsüzlük, nefes alırken zorlanma veya yüzde şişmeyi içermektedir. Bu çok seyrek bir yan etkidir.
• Nefes almada sorunlar yaşayabilirsiniz. Belirtileri öksürük, ateş veya kolaylıkla nefes darlığı yaşanmasıdır. Bu seyrek bir yan etkidir.
'Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdaheleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir'.
'Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür'.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
GRANOCYTE veya diğer kemik iliğinde etkili büyüme faktörlerinin sağlıklı vericilere uygulanması sonrasında, kötü huylu kemik iliği kökenli bir hastalık gelişmesi riski gözardı edilemez ve aferez merkezinin (kan hücrelerinin ayrıştırılması işlemini yürüten sağlık birimleri), uzun dönem güvenliliğin izlenmesini sağlamak amacıyla en az 10 yıl boyunca kök hücre donörlerinin (bağışçısının) sistematik bir kaydını tutması ve takip etmesi tavsiye edilmektedir.
5. GRANOCYTE'm saklanması
GRANOCYTE 'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
30°C'nin üstündeki sıcaklıklarda saklamayınız. Dondurmayınız.
Sulandırdıktan veya seyrelttikten sonra hemen kullanılması önerilmektedir. Gerektiğinde sulandırılmış veya seyreltilmiş çözeltiyi 2°C -8°C
?de (buzdolabında) 24 saate kadar saklayabilirsiniz.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki/kartondaki/şişedeki son kullanma tarihinden GRANOCYTE'ı kullanmayınız/ son kullanma tarihinden önce kullanınız.
Son kullanma tarihi belirtilen aym son günüdür.
Çevreyi korumak amacıyla kullanmadığınız GRANOCYTE 'ı şehir suyuna veya çöpe atmayınız. Bu konuda eczacınıza danışınız. Bu önlemler çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.
Ruhsat Sahibi:
EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş.
Büyükdere cad. Ali Kaya Sok. No:5 Levent 34394 İstanbul Türkiye
Üretim yeri:
Chugai Pharma Manufacturing Company Limited,
Japonya
Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır
.
<..............................................................................-................................
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR
GRANOCYTE'ın görünüşü ve ambalaj içeriği
GRANOCYTE çözelti tozu ve kullanıma hazır dolu enjektörde enjeksiyonluk/infuzyonluk çözücü olarak satılmaktadır.
Flakon içerisinde toz ve iki iğne uçlu kullanıma hazır dolu enjektörde 1 mL çözücü (sulandırmak için daha büyük beyaz olan (19G) ve uygulamak için daha küçük kahverengi olan (26G)).
GRANOCYTE, 1 veya 5'li ambalaj boyutlarında satılmaktadır.
Tüm ambalaj boyutları satışa sunulmayabilir.
GRANOCYTE flakonlar yalnızca tek kullanımlıktır.
Olası mikrobiyal kontaminasyon riski nedeniyle kullanıma hazır çözücü ile dolu enjektörler yalnızda tek kullanımlıktır.
GRANOCYTE subkutan veya intravenöz kullanıma yöneliktir.
Sulandırılmış çözeltinin hazırlanması
19G iğne kullanılarak bir adet kullanıma hazır doldurulmuş enjektör içeriğini aseptik olarak GRANOCYTE flakona ekleyiniz.
• Tamamen çözünene
hafifçe kadar çalkalayınız.
• Çok güçlü çalkalamayınız.
• Sulandırılmış parenteral çözelti şeffaf görünecektir ve içerisinde partikül olmayacaktır.
19G iğne kullanarak flakondan gerekli sulandırılmış çözelti hacmini çekiniz.
• 26G iğne kullanarak subkutan enjeksiyonla hemen uygulayınız.
İntravenöz kullanım için GRANOCYTE sulandırıldıktan sonra seyreltilmelidir.
GRANOCYTE seyreltildiğinde yaygın şekilde kullanılan enjeksiyon setleriyle geçimlidir:
. %0.9 serum fizyolojik çözeltide (polivinil klorür torbalar ve cam şişelerde)
. veya %5 dekstroz çözeltide (cam şişeler)
GRANOCYTE 34 milyon Uluslararası Ünite/mL ürününün nihai olarak 0.32 milyon Uluslararası Ünite/mL (2.5 mikrogram/mL)'den daha seyrek konsantrasyona seyreltilmesi önerilmemektedir. 1 flakon sulandırılmamış GRANOCYTE 34 milyon Uluslararası Ünite/mL, en fazla 100 mL hacimde seyreltilmelidir.
&
| Şekil 1Flakonun plastik kapağını çıkarınız.
| A
| Şekil 7İğne ve enjektörü flakonda tutarak flakonu baş aşağı çeviriniz. İğne ucunun çözelti içerisinde olduğundan emin olunuz.
|
| Şekil 2Plastik tıpayı temizleyiniz.
|
| Şekil 8Piston çubuğunu yavaşça geriye çekerek çözeltiyi enjektöre alınız.
|
| Şekil 3B1 isterden kullanıma hazır dolu enjektör ve iki iğneyi çıkarınız (sarı başlıklı olan (19G) ve kahverengi başlıklı olan (26G).
| h
| Şekil 9Sarı renkli olan iğneyi enjektörden çıkarınız ve yerine kahve rengi olanı takınız.
|
*s | Şekil 4Sarı renkli iğneyi enjektöre takınız ve enjektör ucundaki kağağı çıkararak atınız.
| k,
| Şekil 10Enjektör gövdesine bir parmağınızla hafifçe vurarak ve aynı anda pistonu yavaşça iterek kalan hava kabarcıklarını çıkarınız.
|
—ilk | Şekil 5Flakonu düz bir yüzeyde tutarak plastik tıpanın ortasından iğneyi batırınız ve çözücüyü flakona enjekte etmek için pistonu itiniz.
| &
| ŞekilliGerekli ise uygulanacak hacmi ayarlayınız. GRANOCYTE artık uygulanmak üzere hazırdır. Subkutan enjeksiyonla hemen uygulayınız.
|
I
w
| Şekil 6Tamamen çözünene kadar (yaklaşık 5 saniye) hafifçe çalkalayınız. Çok güçlü çalkalamayınız.
| ıf1
w
|
| Subkutan uygulama için enjeksiyon yerleri. |
10