DESYREL tablet 50 mg
Ağızdan alınır.
Etken Madde
Her DESYREL 50 mg’da, 50 mg trazodon HCl bulunur.Yardımcı maddeler
DESYREL 50 mg’da laktoz monohidrat, kalsiyum fosfat dibazik, mısır nişastası, gün batışı sarısı lak (E110), polivinil pirolidon, mikrokristalin selüloz, sodyum karboksimetil nişasta ve magnezyum stearat bulunur. Kaplama içeriğinde ise etil selüloz, hint yağı, balık nefsi ve talk bulunur.Bu Kullanma Talimatında:
1. DESYREL nedir ve ne için kullanılır?
2. DESYREL’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. DESYREL nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. DESYREL’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.DESYREL nedir ve ne için kullanılır?
- DESYREL , depresyon gibi depresif bozuklukların tedavisinde etkili olan ve etkisinin kısa sürede başlamasıyla (yaklaşık bir hafta) karakterize bir antidepresan ajandır.
- DESYREL 50 mg, kutuda, 30 tabletlik blister ambalajlarda sunulur. Tabletler, turuncu- sarı renkli, bikonveks, bir yüzü çentikli film tabletler şeklindedir.
3.DESYREL nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Bu ilacın kullanımı erişkinlerle sınırlandırılmıştır. Tabletler, hastalığınızın şiddetine bağlı olarak kademeli doz artışına olanak sağlamak üzere çentiklidir.Erişkinlerde kullanımı: Günlük başlangıç dozu, bölünmüş dozlar halinde yemeklerden sonra veya tek doz halinde akşam yatma vaktinden önce alınan 75-150 mg’dır.
Doz, tek doz veya bölünmüş dozlar halinde uygulanmak üzere günde 300 mg’a kadar artırılabilir. Bölünmüş dozun büyük kısmını yatma vakti alınız.
Hastaneye yatırılan hastalarda doz, bölünmüş dozlar halinde günde 600 mg’a kadar artırılabilir.
Doktorunuz DESYREL ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir.
Uygulama yolu ve metodu
Tedaviye akşam uygulaması ile başlayınız. Günlük dozlar zaman içinde artırılmalıdır. DESYREL’i yemeklerden sonra kullanırsanız ilaçla ilişkili yan etkilerin sıklığını azaltmış olursunuz.Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Çocuklarda ve 18 yaşından küçük genç erişkinlerde kullanmayınız.Yaşlılarda kullanımı
Çok yaşlı ve zayıf hastalarda önerilen günlük başlangıç dozu, bölünmüş dozlar halinde veya tek doz halinde yatma vaktinde uygulanan 100 mg’dır. Bu doz, tolerans ve etkinliğe bağlı olarak, gözetim altında, “Erişkinlerde kullanımı” başlığı altında açıklandığı şekilde aşamalı olarak artırılabilir. Yaşlıysanız 100 mg üzerindeki tek dozlardan kaçınmalısınız. Dozların günde 300 mg’ın üzerine çıkılması olası değildir.Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği: Eğer böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa, özellikle de şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğu durumunda, DESYREL ile tedaviye başlamadan önce doktorunuzu bu konuda bilgilendiriniz.
Karaciğer yetmezliği: Eğer karaciğer fonksiyon bozukluğunuz varsa, özellikle de ağır
karaciğer fonksiyon bozukluğu durumunda, DESYREL ile tedaviye başlamadan önce
doktorunuzu bu konuda bilgilendiriniz.
Eğer DESYREL ’in etkisinin çok güçlü ya da zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla DESYREL kullanırsanız
Aşırı bir DESYREL dozunun kazara yutulması/alınması durumunda, derhal doktorunuzla temasa geçiniz ya da en yakındaki hastaneye gidiniz. Bu “Kullanma Talimatı”nı yanınıza alınız.
DESYREL ’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
DESYREL'i kullanmayı unuttuysanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Unuttuğunuz dozu hatırlar hatırlamaz alınız. Ancak, eğer bir sonraki dozunuzu alma vakti gelmişse, unutulan dozu atlayıp bir sonraki dozunuzu her zamanki gibi alınız.
DESYREL ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Doktorunuzun önerisi olmadan bu ilaçla tedaviyi kendi kendinize sonlandırmayınız.
Doktorunuz ilacı bırakmanızı söylediğinde dozu kademeli olarak azaltmanız gerekir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi DESYREL’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.Trazodon tedavisi sırasında veya tedavi kesildikten sonraki erken dönemde intihar düşüncesi ve intihar davranışları olguları bildirilmiştir.
Aşağıdakilerden biri olursa, DESYREL’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
Eller, ayaklar, ayak bilekleri, yüz, dudaklar veya boğazın (yutma ya da solunum güçlüğüne sebep olabilecek şekilde) şişmesi. Ayrıca, kaşıntılı ve pütürlü veya kurdeşen şeklinde döküntüler gözlemleyebilirsiniz. Bu durum, trazodona karşı ciddi alerjiniz olduğunu gösteriyor olabilir.Erkeklerde uzun süreli ağrılı sertleşme (cinsel aktivite ile ilişkili olmayan).Göz veya deride sararma. Bu, sarılık gibi bir karaciğer probleminin belirtisi olabilir.Normalden daha fazla sıklıkta enfeksiyon geçirme. Bu, agranülositoz adı verilen bir kan probleminden kaynaklanıyor olabilir.Deride normalden daha kolay morarma. Bu, trombositopeni adı verilen bir kan probleminden kaynaklanıyor olabilir.Ciddi karın ağrısı ve şişkinlik, kusma ve kabızlık. Bunlar, bağırsaklarınızın düzgün çalışmadığının belirtileri olabilir (paralitik ileus).Bilinç bulanıklığı, rahatsızlık, terleme ve titreme. Ayrıca, hayal görme ve gerçekte olmayan sesler duyma (halüsinasyon), kaslarda ani kasılmalar veya kalp atım hızının artması.
Bunlar, “Serotonin Sendromu” adı verilen bir durumunuz olduğu anlamına geliyor olabilir.Kendini çok kötü hissetme (muhtemelen nefes darlığı, yürüme güçlüğü veya ayak sürüme şeklinde yürüme ile birlikte). Ayrıca, titreme, kontrolsüz kas seğirmeleri ve yüksek ateş. Bu durum “Nöroleptik Malign Sendrom” adı verilen ve seyrek görülen bir hastalık olabilir.Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
Kendinize zarar verme veya intihar düşünceleriNöbetlerYorgun, halsiz ve sersemlemiş hissetme ve derinin solgun olması. Bunlar, kansızlık belirtileri olabilir.Deride uyuşma, karıncalanma, iğnelenme, yanma veya tüylerin diken diken olması gibi olağandışı hisler (paerestezi)Hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışlarıBunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz
Uykulu hissetme veya azalmış uyanıklık, yorgunlukBulantı veya kusma, hazımsızlıkKabızlık veya ishalAğız kuruluğu, tat alma duyusunda değişiklik, tükrük salgısının artması, burun tıkanıklığıNormalden daha fazla terlemeBulanık görmeİştah azalması ve kilo kaybıBaş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, halsizlik veya titremeAyakta dururken veya oturduğunuz yerden aniden kalktığınızda başınızın dönmesi veya sersemlik hissi (postural hlpotansiyon), baygınlıkHuzursuz hissetme ve uyuma güçlüğüKol ve bacaklarınızda şişmeye yol açabilen su tutulumuDeride döküntü, kaşıntıGöğüs ağrısıKol ve bacaklarınızda ağrı, sırt ağrısı, kas ve eklem ağrısıÖzellikle kol ve bacaklarınızda kontrol edemediğiniz ani hareketler, kontrolsüz kas hareketleri veya kas seğirmeleriYüksek ateş, ciddi üşüme, boğaz ağrısı veya ağız yaraları ile birlikte görülen, sık geçirilen enfeksiyonlar. Bunlar, lökopeni adı verilen bir kan probleminin belirtileri olabilir.Endişeli veya normalden daha sinirli hissetme, gergin olmaAşırı davranış veya düşünceler (mani), hiçbir şeyin gerçek olmadığına inanma (delüzyon), hafıza bozukluğuKabuslarCinsel dürtünün azalmasıSavrulma hissi ile birlikte baş dönmesi (vertigo)Yüksek kan basıncıYüksek ateş,Grip benzeri belirtilerKonuşma güçlüğüBeyaz kan hücrelerinin sayısında artış (bir kan testi ile saptanır)Kanınızdaki karaciğer enzim seviyelerinde yükselme (bir kan testi ile saptanır)Yorgun, güçsüz hissetme ve bilinç bulanıklığı, kaslarınızın ağrılı ve sert olması veya iyiçalışmaması. Ayrıca, baş ağrısı, iştah azalması, bulantı veya kusma, nöbetler görülebilir.
Bunlar, kanınızdaki düşük sodyum seviyesine bağlı olabilir.
Bunlar DESYREL’in hafif yan etkileridir.
Yan etkilerin raporlanması
2.DESYREL kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
DESYREL'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Etkin madde veya yardımcı maddelerden herhangi birine bilinen aşırı duyarlılık.Kronik alkol kullanıyorsanız ya da uyku ilacı alıyorsanız,Yakınlarda kalp krizi geçirdiyseniz,18 yaşın altındaki genç ve çocuklarda DESYREL’in kullanımı yoktur.DESYREL'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Sara hastasıysanız, özellikle dozajda ani artış ve azalmalardan kaçınınız,Eğer karaciğer ve böbrek rahatsızlığınız varsa, özellikle de şiddetliyse,Angina pektoris (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı), kalpte ileti veya ritim bozukluklarınız varsa,• Hipertiroidizm (vücutta tiroid hormonunun gereğinden fazla üretilmesi),
Prostat büyümesi gibi idrar yapma bozuklukları,• Akut dar açılı glokom gibi yükselmiş göz içi basıncı,
• Eğer şizofreni veya diğer zihinsel bozukluklarınız varsa,
• Eğer yaşlıysanız yan etkilere daha yatkın olabilirsiniz.
DESYREL, çocuklarda ve 18 yaşından küçük genç erişkinlerde kullanılmamalıdır. Ayrıca, 25 yaşından küçük hastalarda kullanıldığında, bu tıbbi ürün grubunun intihar girişimi, intiharı planlama ve düşmanlık duygusu (esas itibarıyla saldırganlık, inatlaşma ve öfke) gibi istenmeyen etkilerin riskini arttırabileceğinin söylenmesi gerekmektedir. Bunun dışında,
güvenlilikle ilgili olarak, DESYREL ’in büyüme, olgunlaşma, bilişsel ve davranışsal gelişimi kapsayan uzun süreli etkileri hala saptanmış değildir.
İlaç tedavisinin başlangıcı ve doz değişikliklerinde hastalar, özellikle de yüksek risk taşıyanlar yakından izlenmelidir. Hastalar (ve hastaların bakıcıları), herhangi bir klinik kötüleşme, intihar davranışı veya düşünceleri ve davranışta olağandışı değişiklikler açısından özel dikkat göstermeli ve bu semptomlar bulunuyorsa derhal doktora başvurmalıdır._
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
DESYREL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Trazodon alkolün yatıştırıcı etkilerini şiddetlendirmektedir. Trazodon ile tedavi sırasında alkol kullanmayınız.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
DESYREL’i hamilelik sırasında ancak doktorunuz risk-yarar oranını dikkatlice değerlendirdikten sonra kullanabilirsiniz.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
Araç ve makina kullanımı
Trazodon uyku hali veya baş dönmesi yapabilir. Bu durumda araç veya makine kullanmayınız.
DESYREL'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
DESYREL, laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
DESYREL’de bulunan gün batışı sarısı lak (E110) alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer, özellikle aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz:
• MAOİ (monoamin oksidaz inhibitörleri): Tranilsipromin, fenelzin ve izokarboksazid (depresyon tedavisinde çok seyrek kullanılırlar) veya selejilin (Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılır) gibi ilaçlar
Eğer, şu anda bunlardan herhangi birini alıyorsanız veya son iki hafta içerisinde aldıysanız doktor veya eczacınıza söyleyiniz.
Depresyon tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar (amitriptilin veya fluoksetin gibi)Karbamazepin ve fenitoin gibi sara hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlarKlonidin gibi yüksek kan basıncının tedavisinde kullanılan ilaçlarKetokonazol ve itrakonazol gibi mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ilaçlarRitonavir ve indinavir gibi AİDS tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarKalp yetmezliğinde kullanılan digoksinEnfeksiyon tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olan eritromisinUyku ilaçları veya sakinleştiriciler• Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan levodopa
St. John’s otu adı verilen bitkisel ürün• Kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir ilaç olan varfarin
• Ameliyat öncesi, anestezik madde ve kas gevşetici uygulanmadan önce doktorunuza trazodon kullandığınızı söyleyiniz.
Trazodon tedavisi sırasında alkol almayınız. Çünkü trazodon alkolün sizi etkileme şeklini değiştirebilir.
5.DESYREL'in saklanması
DESYREL ’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
30 °C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra DESYREL'i kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi: A.C.R. Angelini F. Roma - İTALYA lisansı ile Çınay Kimya Sanayi ve Tic.
A.Ş.
Okmeydanı, Boruçiçeği Sokak, No: 16 34382 Şişli-İSTANBUL Tel: (+90 212) 220 64 00 Fax: (+90 212) 222 57 59
Üretim Yeri: Santa Farma İlaç Sanayii A.Ş.
Sofalıçeşme Sokak, No: 72-74 34091 Edirnekapı-İSTANBUL Tel: (+90 212) 534 79 00 Fax: (+90 212) 521 06 44
KISA URUN BILGISI 1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI
DESYREL® tablet 50 mg
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM ETKIN MADDE:
50 mg trazodon HCl içerir.
Yardımcı maddeler:
Laktoz monohidrat (84.5 mg)
Gün batışı sarısı lak (E110) (0.2 mg)
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTIK FORM
Film kaplı tablet.
Turuncu-sarı renkli, bikonveks, bir yüzü çentikli film tabletler.
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Anksiyetenin eşlik ettiği veya etmediği depresif bozukluklar.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: Bu ilacın kullanımı erişkinlerle sınırlandırılmıştır. Tabletler, hastalığın şiddetine, hastanın kilosu, yaşı ve genel durumuna bağlı olarak kademeli doz artışına olanak sağlamak üzere çentiklidir.
Erişkinlerde kullanımı: Başlangıç dozu, bölünmüş dozlar halinde yemeklerden sonra veya tek doz halinde akşam yatma vaktinden önce uygulanan 75-150 mg/gün'dür.
Doz, tek doz veya bölünmüş dozlar halinde uygulanmak üzere günde 300 mg'a kadar artırılabilir. Bölünmüş dozun büyük kısmı yatma vakti alınmalıdır.
Hastaneye yatırılan hastalarda doz, bölünmüş dozlar halinde günde 600 mg'a kadar artırılabilir.
Uygulama şekli: Tedavi, akşam uygulaması ile başlamalı ve günlük dozlar zaman içinde artırılmalıdır. İlaç, en az bir aylık terapötik süreç boyunca alınmalıdır. Yan etkilerin azaltılması (rezorpsiyonun artması ve doruk plazma konsantrasyonunun azalması), DESYREL 'in yemekten sonra alınmasıyla sağlanabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek yetmezliği: Genellikle dozaj ayarlaması gerekmemektedir, ancak ağır böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalara reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Ayrıca “4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri” ve “5.2. Farmakokinetik özellikler” bölümlerine bakınız. Karaciğer yetmezliği: Trazodon karaciğerde kapsamlı metabolizmaya uğrar (“5.2. Farmakokinetik özellikler” bölümüne bakınız) ve hepatotoksisite ile de ilişkili bulunmuştur (“4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri” ve “4.8. istenmeyen etkiler” bölümlerine bakınız). Bu nedenle, karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalara reçete edilirken, özellikle de ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu vakalarında dikkatli olunmalıdır. Karaciğer fonksiyonunun periyodik olarak izlenmesi düşünülebilir.
Pediyatrik popülasyon: Güvenliliğe ilişkin veri bulunmaması nedeniyle, trazodonun 18 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.
Geriyatrik popülasyon: Çok yaşlı veya zayıf hastalarda önerilen başlangıç dozu, bölünmüş dozlar halinde veya tek doz halinde yatma vaktinde uygulanan 100 mg/gün'dür. Bu doz, tolerans ve etkinliğe bağlı olarak, “Erişkinlerde kullanımı” başlığı altında açıklandığı şekilde, gözetim altında aşamalı olarak artırılabilir. Bu hastalarda genel olarak bir seferde 100 mg'ın üzerindeki dozların kullanımından kaçınılmalıdır. Dozların günde 300 mg'ın üzerine çıkılması olası değildir.
4.3. Kontrendikasyonlar
• Trazodon veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılık.
• Alkol intoksikasyonu ve hipnotiklerle intoksikasyon.
• Akut miyokard infarktüsü.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Çocuklarda ve 18 yaşından küçük adolesanlarda kullanımı
DESYREL®, çocuklarda ve 18 yaşından küçük adolesanlarda kullanılmamalıdır. Antidepresanla tedavi edilen çocuklarda ve adolesanlarda yapılan klinik araştırmada intihar davranışı (intihar teşebbüsü veya intiharın planlanması) ve düşmanlık duygusu (esas itibarıyla saldırganlık, inatlaşma ve öfke) plaseboya oranla daha sık gözlenmiştir. Bunun dışında çocuk ve adolesanlarda büyüme, olgunlaşma, bilişsel ve davranışsal gelişme ile ilgili uzun süreli güvenlik verileri bulunmamaktadır.
INTIHAR/INTIHAR DÜŞÜNCELERI
Depresyon, intihar düşünceleri, kendine zarar verme ve intihar (intiharla ilişkili olaylar) riskinde artışla bağlantılıdır. Bu risk anlamlı remisyon meydana gelinceye kadar devam eder. Tedavinin ilk birkaç haftası veya daha uzun süre düzelme görülmeyebileceğinden, hastalar bu düzelme meydana gelinceye kadar yakından izlenmelidir. Genel klinik deneyim, intihar riskinin iyileşmenin erken evrelerinde artabildiği yönündedir.
İntiharla ilişkili olaylar öyküsü olan hastalar ya da tedaviye başlanmadan önce anlamlı derecede intihar düşüncesi sergileyen hastaların intihar düşünceleri ya da intihar girişimleri açısından daha büyük risk altında olduğu bilinmektedir ve bu hastalar tedavi sırasında dikkatle izlenmelidir. Psikiyatrik bozukluklarda antidepresan ilaçlarla yapılan plasebo kontrollü klinik çalışmaların meta-analizi, 25 yaşın altındaki hastalarda intihar davranışı riskinin plaseboya kıyasla antidepresanlarla arttığını göstermiştir.
İlaç tedavisinin başlangıcı ve doz değişikliklerinde hastalar, özellikle de yüksek risk taşıyanlar yakından izlenmelidir. Hastalar (ve hastaların bakıcıları), herhangi bir klinik kötüleşme, intihar davranışı veya düşünceleri ve davranışta olağandışı değişiklikler açısından izlemenin ve bu semptomlar görüldüğünde ivedilikle tıbbi tavsiye almanın gerekli olduğu konusunda uyarılmalıdır.
Özellikle tedavinin başlangıcında, potansiyel intihar girişimleri riskini minimum düzeye indirmek için, her fırsatta yalnızca kısıtlı miktarlarda trazodon reçete edilmelidir.
Aşağıdaki hastalıkları olan hastalarda dikkatli doz uygulaması ve düzenli izleme yapılması önerilmektedir:
• Epilepsi (özellikle dozajda ani artış veya azalmalardan kaçınılmalıdır),
• Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu (özellikle de şiddetliyse),
• Angina pektoris, ileti bozuklukları veya farklı derecelerde AV blokları, yakın zamanda geçirilmiş miyokard infarktüsü gibi kalp hastalığı olan hastalar,
• Hipertiroidizm,
• Trazodonun sadece çok düşük düzeyde antikolinerjik etkisi bulunduğundan herhangi bir problem beklenmemekle birlikte prostat hipertrofisi gibi miktürisyon bozuklukları,
• Trazodonun çok düşük düzeyde antikolinerjik etkisi nedeniyle majör değişiklikler beklenmemekle birlikte akut dar açılı glokom, yükselmiş intraoküler basınç,
• İnme. Yakın zamanda inme geçirmiş hastalarda da dikkatli kullanılmalıdır.
Bir hastada sarılık görülmesi halinde trazodon tedavisi kesilmelidir.
Şizofreni veya diğer psikotik bozuklukları olan hastalarda antidepresanların uygulanması psikotik semptomlarda olası bir kötüleşmeyle sonuçlanabilir. Paranoid düşünceler şiddetlenebilir. Trazodon ile tedavi sırasında, depresif bir faz manik-depresif psikozdan manik bir faza dönüşebilir. Bu durumda trazodon kesilmelidir.
Nöroleptikler ve diğer antidepresanlar (örneğin; trisiklik antidepresanlar, SSRİ'ler, SNRİ'ler, MAOİ'ler) ve triptanlar gibi serotonerjik olarak etki eden diğer maddelerin eşzamanlı kullanımı durumunda, serotonin sendromu/malign nöroleptik sendrom yönünden etkileşimler tanımlanmıştır. Nöroleptiklerle birlikte alındığında ölümle sonuçlanan malign nöroleptik sendromlar bildirilmiş olup, bu sendrom bilinen olası bir advers ilaç reaksiyonudur. Daha ayrıntılı bilgi için “4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri” ve “4.8. İstenmeyen etkiler” bölünlerine bakınız.
Agranülositoz klinik olarak kendini influenza benzeri semptomlar, boğaz ağrısı ve ateşle gösterebildiğinden, bu vakalarda hematolojik yönden değerlendirme önerilmektedir.
Trazodon alan hastalarda ortostatik hipotansiyon ve senkop dahil olmak üzere hipotansiyon görüldüğü bildirilmiştir. Trazodon ile eşzamanlı olarak antihipertansif tedavi uygulanması antihipertansif ilacın dozunun azaltılmasını gerektirebilir.
Yaşlı hastalar çoğu zaman antidepresanlara, özellikle de ortostatik hipotansiyon ve diğer antikolinerjik etkilere daha duyarlıdır.
Trazodon ile özellikle uzun süreli tedaviyi takiben, bulantı, baş ağrısı ve halsizlikle karakterize olan yoksunluk semptomlarının meydana gelmesini minimum düzeye indirmek için dozajın kademeli olarak azaltılması önerilmektedir.
Trazodon hidroklorürün bağımlılık yaratan özellikleri olduğuna ilişkin hiçbir kanıt bulunmamaktadır.
Diğer antidepresan ilaçlarda olduğu gibi, trazodon ile çok nadir olarak QT aralığında uzama vakaları bildirilmiştir. QT aralığını uzattığı bilinen tıbbi ürünlerle birlikte trazodon reçete edilirken dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Trazodon, QT aralığının uzamasıyla ilişkili olanlar dahil, bilinen kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Güçlü CYP3A4 inhibitörleri trazodon serum düzeylerinde artışlara yol açabilir. Daha ayrıntılı bilgi için “4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri” bölümüne bakınız.
Alfa-adrenolitik aktiviteye sahip diğer ilaçlarda olduğu gibi, trazodon çok nadir olarak priapizm ile ilişkili bulunmuştur. Bu, adrenalin veya metaraminol gibi bir alfa-adrenerjik ajanın intrakavernöz enjeksiyonuyla tedavi edilebilir. Ancak, cerrahi girişim gerektirmiş ya da kalıcı cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açmış trazodon kaynaklı priapizm raporları bulunmaktadır. Bu şüpheli advers reaksiyonun geliştiği hastalar trazodonu derhal bırakmalıdır.
Tabletler, laktoz içermektedir. Bu nedenle galaktoz intoleransı, Lapp-laktaz eksikliği veya glukoz-galaktoz absorpsiyon bozukluğu gibi ender görülen kalıtsal rahatsızlıkları olan hastalar, bu ürünü kullanmamalıdır.
DESYREL® Tablet 50 mg'ın içeriğinde bulunan gün batışı sarısı lak (E110) alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Genel:
Antipsikotiklerin, hipnotiklerin, sedatiflerin, anksiyolitiklerin ve antihistaminik ilaçların sedatif etkileri şiddetlenebilir; bu tip durumlarda dozajın azaltılması önerilmektedir.
CYP3A4 inhibitörleri:
İlaç metabolizması ile ilgiliin vitroçalışmalar, trazodon eritromisin, ketokonazol, itrakonazol, ritonavir, indinavir ve nefazodon gibi güçlü sitokrom CYP3A4 inhibitörleriyle birlikte verildiğinde ilaç etkileşimi potansiyelinin bulunduğunu göstermektedir. Güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin (proteaz inhibitörleri, SSRİ'ler) trazodonun plazma konsantrasyonunda belirgin artışa yol açması olasıdır. Sağlıklı gönüllülerdekiin vivoçalışmalarda, günde 2 kez 200 mg ritonavir dozunun trazodonun plazma düzeylerini iki kattan fazla artırarak bulantı, senkop ve hipotansiyona yol açtığı doğrulanmıştır.
Trazodonun güçlü bir CYP3A4 inhibitörü ile birlikte kullanılması durumunda, daha düşük bir trazodon dozu düşünülmelidir.
Ancak, trazodon ile güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin birlikte uygulanmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
CYP3A4'ün orta derecede inhibitörü olan buspiron ile birlikte kullanımda trazodonun etkileri artabilir.
Karbamazepin:
Karbamazepin ile birlikte uygulama trazodonun plazma konsantrasyonlarında azalmayla sonuçlanmaktadır. Günde 400 mg karbamazepin ile eşzamanlı kullanım, trazodon ve aktif metaboliti m-klorofenilpiperazinin plazma konsantrasyonlarında sırasıyla %76 ve %60 oranında azalmaya yol açmıştır. Trazodon dozajında bir artış gerekip gerekmediğini saptamak üzere hastalar yakından izlenmelidir.
Trisiklik antidepresanlar:
Etkileşim riskinden dolayı eşzamanlı uygulamadan kaçınılmalıdır. Serotonin sendromu ve kardiyovasküler yan etkilere çok dikkat edilmelidir.
Fluoksetin:
Trazodon bir CYP1A2/2D6 inhibitörü olan fluoksetin ile birlikte kullanıldığında yükselmiş trazodon plazma düzeyleri ve advers etkilere ilişkin nadir vakalar bildirilmiştir. Bir farmakokinetik etkileşimin altında yatan mekanizma tam olarak anlaşılmış değildir. Farmakodinamik etkileşim (serotonin sendromu) olasılığı dışlanamaz.
Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ):
MAOİ ile olası etkileşim zaman zaman bildirilmiştir. Bazı klinisyenler ikisini aynı zamanda verse de, trazodonun MAOİ ile eşzamanlı olarak ya da bu maddelerle tedavinin sonlandırılmasından sonraki iki hafta içinde kullanılması önerilmemektedir. Trazodon tedavisinin sonlandırılmasından sonraki bir hafta içinde MAOİ'lerinin uygulanması da önerilmemektedir.
Fenotiazinler:
Trazodonun klorpromazin, flufenazin, levomepromazin, perfenazin gibi fenotiazinler ile birlikte kullanılması durumunda şiddetli ortostatik hipotansiyon gözlenmiştir.
Anestezikler/kas gevşeticiler:
Trazodon hidroklorür kas gevşeticilerin ve uçucu anesteziklerin etkisini arttırabilir ve bu tip durumlarda dikkatli olunmalıdır.
Alkol:
Trazodon alkolün sedatif etkilerini şiddetlendirmektedir. Trazodon tedavisi sırasında alkolden kaçınılmalıdır.
Levodopa:
Antidepresanlar levodopanın metabolizmasını hızlandırabilir.
Diğer:
Trazodonun QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlarla birlikte kullanımı torsade de pointes dahil olmak üzere ventriküler aritmi riskini arttırabilir. Bu ilaçlar trazodon ile birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır.
Trazodon yalnızca çok zayıf bir noradrenalin geri alım inhibitörü olduğundan ve tiramine kan basıncı yanıtını değiştirmediğinden, guanetidin benzeri bileşiklerin hipotansif etkisiyle etkileşim olası değildir. Bununla birlikte, laboratuvar hayvanlarında yapılan çalışmalar, trazodonun klonidinin akut etkilerinin çoğunu inhibe edebileceğini düşündürmektedir. Diğer antihipertansif ilaç tipleri söz konusu olduğunda, hiçbir klinik etkileşim bildirilmemişse de, etkide güçlenme olasılığı dikkate alınmalıdır.
TrazodonHypericum perforatum, valerianvekava kavaiçeren preparatlarla birlikte uygulandığında istenmeyen etkiler daha sık olabilir.
Trazodon ve varfarini aynı zamanda alan hastalarda protrombin zamanında değişiklikler bildirilmiştir.
Trazodon ile eşzamanlı kullanım digoksin veya fenitoinin serum düzeylerinde artışla sonuçlanabilir. Bu hastalarda serum düzeylerinin izlenmesi düşünülmelidir.
NSAİ ilaçlar ile birlikte trazodon kullanımı kanama riskini artırabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi, C'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
DESYREL®'in ço bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Trazodona maruz kalınan sınırlı sayıda (< 200) gebeliğe ilişkin veriler trazodonun gebelik üzerinde ya da fetus/yenidoğan çocuğun sağlığı üzerinde herhangi bir advers etkisini göstermemektedir. Bugüne kadar, başka hiçbir ilgili epidemiyolojik veri alanı mevcut değildir. Hayvanlarda yapılan çalışmalar terapötik dozlarda gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum veya postnatal gelişim ile ilgili olarak doğrudan veya dolaylı zararlı etkilere işaret etmemektedir (“5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri” bölümüne bakınız).
Gebe kadınlara reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Trazodon doğuma kadar kullanıldığında, yenidoğanlar yoksunluk semptomlarının ortaya çıkması açısından izlenmelidir.
Laktasyon dönemi
Sınırlı veriler, trazodonun insanlarda meme sütüne geçişinin düşük olduğunu göstermektedir, ancak aktif metabolitin düzeyleri bilinmemektedir. Yeterli veri bulunmadığından, emzirmenin sürdürülmesi/kesilmesi ya da trazodon ile tedavinin sürdürülmesi/kesilmesi konusundaki karar, emzirmenin çocuğa yararı ve trazodon tedavisinin anneye yararı dikkate alınarak verilmelidir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Sıçanlarda 300 mg/kg/gün'e kadar varan dozlarda fertilite üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir (“5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri” bölümüne bakınız).
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Trazodon araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hafif veya orta dereceli etkiye sahiptir. Hastalar uyuşukluk hali, sedasyon, baş dönmesi, konfüzyonel durumlar veya bulanık görmeden etkilenmediklerine emin oluncaya kadar araç veya makine kullanmanın risklerine karşı uyarılmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Trazodon tedavisi sırasında veya tedavi kesildikten sonraki erken dönemde intihar düşüncesi ve intihar davranışları vakaları bildirilmiştir (“4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri” bölümüne bakınız).
Bazıları tedavi edilmeyen depresyon vakalarında yaygın olarak bildirilen aşağıdaki semptomlar trazodon tedavisi alan hastalarda da kaydedilmiştir.
Sıklıklar şu şekilde tanımlanır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Kan diskrazileri (agranülositoz, trombositopeni, eozinofili, lökopeni ve anemi dahil)
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Alerjik reaksiyonlar
Endokrin hastalıklar
Bilinmiyor: Uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması sendromu
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Bilinmiyor: Hiponatremi1
Psikiyatrik hastalıklar
Bilinmiyor: İntihar düşüncesi veya intihar davranışları2
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Serotonin sendromu, konvülsiyon, nöroleptik malign sendrom, baş dönmesi, vertigo, baş ağrısı, uyuşukluk hali3
Kardiyak hastalıklar
Bilinmiyor: Kardiyak aritmiler4
Vasküler hastalıklar
Bilinmiyor: Ortostatik hipotansiyon, hipertansiyon, senkop
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Bilinmiyor: Nazal konjesyon, dispne
Gastrointestinal hastalıklar
Bilinmiyor: Bulantı, kusma, ağız kuruluğu, konstipasyon, diyare, dispepsi, mide ağrısı, gastroenterit, artmış salivasyon, paralitik ileus
Bilinmiyor: Karaciğer fonksiyon anormallikleri (sarılık ve hepatoselüler hasar dahil)
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Deri döküntüsü, pruritus, hiperhidroz
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Bilinmiyor: Ekstremitelerde ağrı, sırt ağrısı, miyalji, artralji
Böbrek ve idrar hastalıkları
Bilinmiyor: Miktürisyon bozukluğu
Ureme sistemi ve meme bozuklukları
Bilinmiyor: Priapizm6
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Bilinmiyor: Zayıflık, ödem, influenza-benzeri semptomlar, bitkinlik, göğüs ağrısı, ateş
Araştırmalar
Bilinmiyor: Yükselmiş karaciğer enzimleri
1
2
3
4
Karaciğer fonksiyonu üzerinde bazen şiddetli olan advers etkiler nadiren bildirilmiştir. Bu tip etkilerin meydana gelmesi halinde, trazodon derhal kesilmelidir.
6
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Toksisite özellikleri:
En sık bildirilen doz aşımı reaksiyonları uyuşukluk hali, baş dönmesi, bulantı ve kusmayı içermektedir. Daha ciddi vakalarda koma, taşikardi, hipotansiyon, hipernatremi, konvülsiyonlar ve solunum yetersizliği bildirilmiştir. Kardiyak özellikte olanlar bradikardi, QT uzaması ve torsade de pointes'i içerebilir. Semptomlar doz aşımından sonra 24 saat veya daha uzun bir zaman içinde ortaya çıkabilir.
Diğer antidepresanlarla kombinasyon halindeki trazodonun doz aşımı serotonin sendromuna neden olabilir.
Tedavisi:
Trazodonun spesifik bir antidotu yoktur. Bir gramdan fazla trazodon almış erişkinlerde ya da 150 mg'dan fazla trazodon almış çocuklarda başvurudan sonra 1 saat içinde aktif kömür uygulaması düşünülmelidir. Alternatif olarak, erişkinlerde potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir aşırı dozun alınmasını takiben 1 saat içinde gastrik lavaj düşünülebilir.
Hasta aşırı doz alınmasından sonra en az 6 saat (veya eğer sürekli salımlı bir preparat alınmışsa 12 saat) süreyle gözlenmelidir. Kan basıncı, nabız ve Glasgow Koma Ölçeği (GCS) izlenmelidir. Eğer GCS düşerse oksijen satürasyonu izlenmelidir. Semptomatik hastalarda kardiyak izleme uygundur.
Tek kısa konvülsiyonlar tedavi gerektirmez. Sık veya uzayan konvülsiyonlar intravenöz diazepam (0,1-0,3 mg/kg vücut ağırlığı) ya da lorazepam (erişkinde 4 mg ve çocukta 0,05 mg/kg) ile kontrol edilmelidir. Eğer bu önlemler nöbetleri kontrol etmezse, bir intravenöz fenitoin infüzyonu yararlı olabilir. Oksijen verilmeli, asit-baz ve metabolik bozukluklar gerektiği şekilde düzeltilmelidir.
Tedavi, hipotansiyon ve aşırı sedasyon durumunda semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Şiddetli hipotansiyonun devam etmesi halinde inotropik ajanların (örneğin; dopamin veya dobutamin) kullanılması düşünülmelidir.
Trazodon, anksiyete ve uyku bozukluklarının eşlik ettiği depresyon gibi depresif bozuklukların tedavisinde etkili olan ve kısa etki başlangıcıyla (yaklaşık bir hafta) karakterize bir triazolopiridin türevidir.
Trazodon, bir serotonin geri-alım inhibitörüdür; aktivasyonu çoğunlukla uykusuzluk, anksiyete, psikomotor ajitasyon ve cinsel fonksiyonda değişikliklerle ilişkili bulunan 5-HT2
Diğer psikotrop ilaçların tersine, trazodon, glokomda ve idrar bozukluklarında kontrendike değildir; ekstrapiramidal etkileri yoktur ve adrenerjik iletiyi kuvvetlendirmemektedir; trazodon, antikolinerjik etkinlikten yoksun olmasından dolayı, trisiklik antidepresanların kalp fonksiyonu üzerindeki tipik etkilerine sahip değildir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genç hastalarda 100 mg trazodonun tek oral dozu uygulandıktan sonra, 1 saatte elde edilen bir Tmax ile 1,2 ^g/ml'lik bir Cmax değerine ulaşılmaktadır. AUC-^, 7,3 ^g/ml/saat; yarılanma ömrü, 6,6 saattir.
Yaşlı hastalarda 100 mg trazodonun tek oral dozundan sonra, uygulamadan yaklaşık 1,5 saat sonra elde edilen bir Tmax ile 1,6 ^g/ml'lik bir Cmax değerine ve 17 ^g/ml/saat civarında bir AUC-^ değerine ulaşılmaktadır. Tekrarlanan uygulamalardan sonra Tmax ve AUC değerleri, hemen hemen hiç değişmeden kalır ve Cmax
İnsan karaciğer mikrozomlarında yapılan in-vitro çalışmalar, trazodonun esas olarak sitokrom P4503A4 (CYP3A4) tarafından metabolize edildiğini göstermiştir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Akut toksisite: Oral yoldan uygulanan trazodonun LD50
Tekrarlanan toksisite: Sıçan, tavşan ve köpeklerde subkronik araştırmalar; sıçan, köpek ve maymunlarda kronik araştırmalar yapılmıştır. Uygulanan oral dozlar, sıçanlarda 15-450 mg/kg/gün, tavşanlarda 15-100 mg/kg/gün, köpeklerde 3-100 mg/kg/gün ve maymunlarda 2080 mg/kg/gün arasında değişmiştir. Sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, tedavi düz endoplazmik retikulum ve hepatositlerin hipertrofisine neden olmuş ve hepatomegali ile sonuçlanmıştır. Bu etki detoksifikasyon mekanizmasının bir sonucudur ve patolojik bir olay olarak yorumlanamaz. Bunun yanı sıra, ölümle sonuçlanan dozlar da akut toksisite araştırmalarında daha önceden gözlenmiş olan etkilere yol açmıştır. Geçerli NOEL (Hiç Advers Etki Gözlenmeyen Düzey) 30 mg/kg/gün olarak saptanmıştır. Yalnızca tavşanlarda 50 mg/kg/gün gibi bir nispi NOEL ile MSS'yi baskılayıcı etkiler gözlenmiştir. Köpeklerde, akut intoksikasyonla daha önceden gözlenmiş olan semptomlar tekrarlanan uygulamalarla kötüleşmiş ve geçerli NOEL 10 mg/kg/gün olarak saptanmıştır. Maymunların köpeklere kıyasla daha dirençli olup, yalnızca farmakodinamik bozukluklar gösterdiği görülmüştür. NOEL, 20 mg/kg/gün olarak saptanmıştır.
Ureme toksisitesi: Sıçanlarda 300 mg/kg/gün'e kadar varan dozlarda fertilite üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir. Sıçanlardaki teratojenisite araştırmaları, yalnızca maternal organizma için toksik olan dozlarda (300-450 mg/kg/gün) embriyoletal etkilerde bir artış olduğunu göstermiştir. Tavşanlarda yalnızca anneler için toksik olan dozlarda (210-450 mg/kg/gün) embriyoletal etkiler ve nadir konjenital anomali olguları gözlenmiştir. Trazodonun plasentaya geçişine ilişkin sıçanlarda yapılan araştırmalarda, embriyo üzerinde doğrudan etkiler olmadığı doğrulanmıştır: Embriyo dokuları ve amniyotik sıvıda yalnızca ihmal edilebilir ilaç konsantrasyonları gözlenmiştir. Sıçanlardaki peri- ve post-natal
araştırmalar, 30 mg/kg/gün'ün üzerindeki dozlarda yalnızca yavruların vücut ağırlığı artışında bir azalma olduğunu göstermiştir.
Mutajenisite:In vitromutajenisite testleri (bakteriyel hücrelerde, Çin hamsterlerinin V77 hücrelerinde, murin lenfoma hücrelerinde, CHO'da kromozom aberasyonları, CHL/IU hücreleri ve insan lenfositlerinde) vein vivomutajenisite testleri (farelerde mikronükleus ve sıçanlarda kromozom metafazı analizi) herhangi bir mutajenik etki göstermemiştir. Karsinojenik potansiyel: Fare ve sıçanlarda yapılan araştırmalar herhangi bir potansiyel tümör riskini ortaya koymamıştır.
Antijenlik: Trazodonun antijenik aktivitesinin olmadığı gösterilmiştir.
Kardiyotoksisite: Trazodonun kardiyovasküler etkileri sıçan, kobay, kedi ve köpeklerde araştırılmıştır. Hipotansif olmayan dozlarda EKG traselerinde herhangi bir değişikliğe neden olmadığından, ilaç kardiyotoksisite riski hemen hemen hiç taşımamaktaydı.
Hormonal etkiler: Dişi sıçanlara periton içi yolla uygulanan 20 mg/kg üzerindeki tek dozlar prolaktin düzeylerinde hafif bir artışa neden olmuştur. Bu etki, diyet içinde kronik uygulamalarla ortadan kalkmıştır.
İlaca bağımlık: Sıçanlarda yapılan iki araştırma bulgusu, ilaca bağımlılık potansiyelinin olmadığını göstermiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz monohidrat Kalsiyum fosfat dibazik Mısır nişastası Gün batışı sarısı lak (E110)
Polivinil pirolidon
Mikrokristalin selüloz
Sodyum karboksimetil nişasta
Magnezyum stearat
Etil selüloz
Hint yağı
Balık nefsi
Talk
6.2. Geçimsizlikler
DESYREL®'in “4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri”
bölümünde bahsedilen ilaçlar dışında yaygın olarak kullanılan ilaç veya diğer ilaçlarla geçimsizliği bulunmamaktadır.
6.3 Raf ömrü
48 aydır.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
30 tabletlik blister ambalajlarda sunulur.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeligi” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeligi”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
A.C.R. Angelini F. Roma (İTALYA) lisansı ile,
Çınay Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Okmeydanı, Boruçiçeği Sok. No: 16 34382 Şişli- İSTANBUL Tel : 0212 220 64 00 Faks : 0212 222 57 59
8. RUHSAT NUMARASI(LARI)
142/6
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 15.05.1987 Ruhsat yenileme tarihi: 07.07.2008
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Psikoanaleptik, antidepresan, ATC kodu: N06AX05
KULLANMA TALİMATI
DESYREL® tablet 50 mg Ağızdan alınır.
• Etkin madde:
Her DESYREL® 50 mg'da, 50 mg trazodon HCl bulunur.
• Yardımcı maddeler:
DESYREL® 50 mg'da laktoz monohidrat, kalsiyum fosfat dibazik, mısır nişastası, gün batışı sarısı lak (E110), polivinil pirolidon, mikrokristalin selüloz, sodyum karboksimetil nişasta ve magnezyum stearat bulunur. Kaplama içeriğinde ise etil selüloz, hint yağı, balık nefsi ve talk bulunur.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.
_
Bu Kullanma Talimatında:
1. DESYREL® nedir ve ne için kullanılır?
2. DESYREL®'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. DESYREL® nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. DESYREL®'in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. DESYREL® nedir ve ne için kullanılır?®
• DESYREL , depresyon gibi depresif bozuklukların tedavisinde etkili olan ve etkisinin kısa sürede başlamasıyla (yaklaşık bir hafta) karakterize bir antidepresan ajandır.
• DESYREL® 50 mg, kutuda, 30 tabletlik blister ambalajlarda sunulur. Tabletler, turuncu-sarı renkli, bikonveks, bir yüzü çentikli film tabletler şeklindedir.
2. DESYREL®'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler DESYREL®'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
• Etkin madde veya yardımcı maddelerden herhangi birine bilinen aşırı duyarlılık.
• Kronik alkol kullanıyorsanız ya da uyku ilacı alıyorsanız,
• Yakınlarda kalp krizi geçirdiyseniz,
• 18 yaşın altındaki genç ve çocuklarda DESYREL®'in kullanımı yoktur.
DESYREL®'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
• Sara hastasıysanız, özellikle dozajda ani artış ve azalmalardan kaçınınız,
• Eğer karaciğer ve böbrek rahatsızlığınız varsa, özellikle de şiddetliyse,
• Angina pektoris (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı), kalpte ileti veya ritim bozukluklarınız varsa,
• Hipertiroidizm (vücutta tiroid hormonunun gereğinden fazla üretilmesi),
• Prostat büyümesi gibi idrar yapma bozuklukları,
• Akut dar açılı glokom gibi yükselmiş göz içi basıncı,
• Eğer şizofreni veya diğer zihinsel bozukluklarınız varsa,
• Eğer yaşlıysanız yan etkilere daha yatkın olabilirsiniz.
DESYREL®, çocuklarda ve 18 yaşından küçük genç erişkinlerde kullanılmamalıdır. Ayrıca, 25 yaşından küçük hastalarda kullanıldığında, bu tıbbi ürün grubunun intihar girişimi, intiharı planlama ve düşmanlık duygusu (esas itibarıyla saldırganlık, inatlaşma ve öfke) gibi istenmeyen etkilerin riskini arttırabileceğinin söylenmesi gerekmektedir. Bunun dışında, güvenlilikle ilgili olarak, DESYREL®'in büyüme, olgunlaşma, bilişsel ve davranışsal gelişimi kapsayan uzun süreli etkileri hala saptanmış değildir.
İlaç tedavisinin başlangıcı ve doz değişikliklerinde hastalar, özellikle de yüksek risk taşıyanlar yakından izlenmelidir. Hastalar (ve hastaların bakıcıları), herhangi bir klinik kötüleşme, intihar davranışı veya düşünceleri ve davranışta olağandışı değişiklikler açısından özel dikkat göstermeli ve bu semptomlar bulunuyorsa derhal doktora başvurmalıdır.
_
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
DESYREL®'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Trazodon alkolün yatıştırıcı etkilerini şiddetlendirmektedir. Trazodon ile tedavi sırasında alkol kullanmayınız.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
DESYREL®'i hamilelik sırasında ancak doktorunuz risk-yarar oranını dikkatlice değerlendirdikten sonra kullanabilirsiniz.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
İlaç anne sütüne az oranda geçmektedir. Emzirme sırasında ilacı, ancak doktorunuz risk-yarar oranını değerlendirdikten sonra kullanabilirsiniz.
Araç ve makine kullanımı
Trazodon uyku hali veya baş dönmesi yapabilir. Bu durumda araç veya makine kullanmayınız.
DESYREL®'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
DESYREL®, laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
DESYREL®'de bulunan gün batışı sarısı lak (E110) alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer, özellikle aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz:
• MAOİ (monoamin oksidaz inhibitörleri): Tranilsipromin, fenelzin ve izokarboksazid (depresyon tedavisinde çok seyrek kullanılırlar) veya selejilin (Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılır) gibi ilaçlar
Eğer, şu anda bunlardan herhangi birini alıyorsanız veya son iki hafta içerisinde aldıysanız doktor veya eczacınıza söyleyiniz.
• Depresyon tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar (amitriptilin veya fluoksetin gibi)
• Karbamazepin ve fenitoin gibi sara hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar
• Klonidin gibi yüksek kan basıncının tedavisinde kullanılan ilaçlar
• Ketokonazol ve itrakonazol gibi mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ilaçlar
• Ritonavir ve indinavir gibi AİDS tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
• Kalp yetmezliğinde kullanılan digoksin
• Enfeksiyon tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olan eritromisin
• Uyku ilaçları veya sakinleştiriciler
• Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan levodopa
• St. John's otu adı verilen bitkisel ürün
• Kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir ilaç olan varfarin
• Ameliyat öncesi, anestezik madde ve kas gevşetici uygulanmadan önce doktorunuza trazodon kullandığınızı söyleyiniz.
• Trazodon tedavisi sırasında alkol almayınız. Çünkü trazodon alkolün sizi etkileme şeklini değiştirebilir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. DESYREL® nasıl kullanılır?
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Bu ilacın kullanımı erişkinlerle sınırlandırılmıştır. Tabletler, hastalığınızın şiddetine bağlı olarak kademeli doz artışına olanak sağlamak üzere çentiklidir.
Erişkinlerde kullanımı:
Günlük başlangıç dozu, bölünmüş dozlar halinde yemeklerden sonra veya tek doz halinde akşam yatma vaktinden önce alınan 75-150 mg'dır.
Doz, tek doz veya bölünmüş dozlar halinde uygulanmak üzere günde 300 mg'a kadar artırılabilir. Bölünmüş dozun büyük kısmını yatma vakti alınız.
Hastaneye yatırılan hastalarda doz, bölünmüş dozlar halinde günde 600 mg'a kadar artırılabilir. Doktorunuz DESYREL ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir.
• Uygulama yolu ve metodu: Tedaviye akşam uygulaması ile başlayınız. Günlük dozlar man içinde artırılmalıdır. DESYR
etkilerin sıklığını azaltmış olursunuz.
• Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı: Çocuklarda ve 18 yaşından küçük genç erişkinlerde kullanmayınız.
Yaşlılarda kullanımı: Çok yaşlı ve zayıf hastalarda önerilen günlük başlangıç dozu, bölünmüş dozlar halinde veya tek doz halinde yatma vaktinde uygulanan 100 mg'dır. Bu doz, tolerans ve etkinliğe bağlı olarak, gözetim altında, “Erişkinlerde kullanımı
” başlığı altında açıklandığı şekilde aşamalı olarak artırılabilir. Yaşlıysanız 100 mg üzerindeki tek dozlardan kaçınmalısınız. Dozların günde 300 mg'ın üzerine çıkılması olası değildir.
• Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği: Eğer böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa, özellikle de şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğu durumunda, DESYREL® ile tedaviye başlamadan önce doktorunuzu bu konuda bilgilendiriniz.
Karaciğer yetmezliği: Eğer karaciğer fonksiyon bozukluğunuz varsa, özellikle de ağır®
karaciğer fonksiyon bozukluğu durumunda, DESYREL ile tedaviye başlamadan önce doktorunuzu bu konuda bilgilendiriniz.
Eğer DESYREL® 'in etkisinin çok güç doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla DESYREL® kullandıysanız
Aşırı bir DESYREL® dozunun kazara yutulması/alınması durumunda, derhal doktorunuzla temasa geçiniz ya da en yakındaki hastaneye gidiniz. Bu “Kullanma Talimatı”nı yanınıza alınız.
DESYREL®'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
DESYREL®'i kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Unuttuğunuz dozu hatırlar hatırlamaz alınız. Ancak, eğer bir sonraki dozunuzu alma vakti gelmişse, unutulan dozu atlayıp bir sonraki dozunuzu her zamanki gibi alınız.
DESYREL® ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Doktorunuzun önerisi olmadan bu ilaçla tedaviyi kendi kendinize sonlandırmayınız. Doktorunuz ilacı bırakmanızı söylediğinde dozu kademeli olarak azaltmanız gerekir.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, DESYREL®'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Trazodon tedavisi sırasında veya tedavi kesildikten sonraki erken dönemde intihar düşüncesi ve intihar davranışları olguları bildirilmiştir.
Aşağıdakilerden biri olursa, DESYREL®'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
• Eller, ayaklar, ayak bilekleri, yüz, dudaklar veya boğazın (yutma ya da solunum güçlüğüne sebep olabilecek şekilde) şişmesi. Ayrıca, kaşıntılı ve pütürlü veya kurdeşen şeklinde döküntüler gözlemleyebilirsiniz. Bu durum, trazodona karşı ciddi alerjiniz olduğunu gösteriyor olabilir.
• Erkeklerde uzun süreli ağrılı sertleşme (cinsel aktivite ile ilişkili olmayan).
• Göz veya deride sararma. Bu, sarılık gibi bir karaciğer probleminin belirtisi olabilir.
• Normalden daha fazla sıklıkta enfeksiyon geçirme. Bu, agranülositoz adı verilen bir kan probleminden kaynaklanıyor olabilir.
• Deride normalden daha kolay morarma. Bu, trombositopeni adı verilen bir kan probleminden kaynaklanıyor olabilir.
• Ciddi karın ağrısı ve şişkinlik, kusma ve kabızlık. Bunlar, bağırsaklarınızın düzgün çalışmadığının belirtileri olabilir (paralitik ileus).
• Bilinç bulanıklığı, rahatsızlık, terleme ve titreme. Ayrıca, hayal görme ve gerçekte olmayan sesler duyma (halüsinasyon), kaslarda ani kasılmalar veya kalp atım hızının artması. Bunlar, “Serotonin Sendromu” adı verilen bir durumunuz olduğu anlamına geliyor olabilir.
• Kendini çok kötü hissetme (muhtemelen nefes darlığı, yürüme güçlüğü veya ayak sürüme şeklinde yürüme ile birlikte). Ayrıca, titreme, kontrolsüz kas seğirmeleri ve yüksek ateş. Bu durum “Nöroleptik Malign Sendrom” adı verilen ve seyrek görülen bir hastalık olabilir.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
• Kendinize zarar verme veya intihar düşünceleri
• Nöbetler
• Yorgun, halsiz ve sersemlemiş hissetme ve derinin solgun olması. Bunlar, kansızlık belirtileri olabilir.
• Deride uyuşma, karıncalanma, iğnelenme, yanma veya tüylerin diken diken olması gibi olağandışı hisler (paerestezi)
• Hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışları
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz
Uykulu hissetme veya azalmış uyanıklık, yorgunluk Bulantı veya kusma, hazımsızlık Kabızlık veya ishal
Ağız kuruluğu, tat alma duyusunda değişiklik, tükrük salgısının artması, burun tıkanıklığı Normalden daha fazla terleme Bulanık görme İştah azalması ve kilo kaybı
Baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, halsizlik veya titreme
Ayakta dururken veya oturduğunuz yerden aniden kalktığınızda başınızın dönmesi veya sersemlik hissi (postural hlpotansiyon), baygınlık Huzursuz hissetme ve uyuma güçlüğü Kol ve bacaklarınızda şişmeye yol açabilen su tutulumu Deride döküntü, kaşıntı Göğüs ağrısı
Kol ve bacaklarınızda ağrı, sırt ağrısı, kas ve eklem ağrısı
Özellikle kol ve bacaklarınızda kontrol edemediğiniz ani hareketler, kontrolsüz kas hareketleri veya kas seğirmeleri
Yüksek ateş, ciddi üşüme, boğaz ağrısı veya ağız yaraları ile birlikte görülen, sık geçirilen enfeksiyonlar. Bunlar, lökopeni adı verilen bir kan probleminin belirtileri olabilir.
Endişeli veya normalden daha sinirli hissetme, gergin olma
Aşırı davranış veya düşünceler (mani), hiçbir şeyin gerçek olmadığına inanma (delüzyon), hafıza bozukluğu Kabuslar
Cinsel dürtünün azalması Savrulma hissi ile birlikte baş dönmesi (vertigo)
Yüksek kan basıncı Yüksek ateş,
• Grip benzeri belirtiler
• Konuşma güçlüğü
• Beyaz kan hücrelerinin sayısında artış (bir kan testi ile saptanır)
• Kanınızdaki karaciğer enzim seviyelerinde yükselme (bir kan testi ile saptanır)
• Yorgun, güçsüz hissetme ve bilinç bulanıklığı, kaslarınızın ağrılı ve sert olması veya iyi
çalışmaması. Ayrıca, baş ağrısı, iştah azalması, bulantı veya kusma, nöbetler görülebilir.
Bunlar, kanınızdaki düşük sodyum seviyesine bağlı olabilir.
Bunlar DESYREL®'in hafif yan etkileridir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. DESYREL®'in saklanması
DESYREL® 'i çocukların görem<
30 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Kutu üzerinde yazılı olan son kullanma tarihinden sonra DESYREL®'i kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi:
A.C.R. Angelini F. Roma - İTALYA lisansı ile Çınay Kimya Sanayi ve Tic. A.Ş.
Okmeydanı, Boruçiçeği Sokak, No: 16 34382 Şişli-İSTANBUL Tel: (+90 212) 220 64 00 Fax: (+90 212) 222 57 59
Üretim Yeri:
Santa Farma İlaç Sanayii A.Ş.
Sofalıçeşme Sokak, No: 72-74 34091 Edirnekapı-İSTANBUL Tel: (+90 212) 534 79 00 Fax: (+90 212) 521 06 44
Bu kullanma talimatı 07.03.2012 tarihinde onaylanmıştır.