CETROTIDE 250 mcg enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü
Deri altına uygulanır.
Steril
Etken Madde
Her bir flakon 250 mcg setroreliks’e eşdeğer 260-270 mcg setroreliks asetat içerir.Önerilen şekilde rekonstitüye edildiğinde mL başına 250 mcg etkin madde elde edilir.
Yardımcı maddeler
Bu Kullanma Talimatında:
1. CETROTIDE nedir ve ne için kullanılır?
2. CETROTIDE’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. CETROTIDE nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. CETROTIDE’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.CETROTIDE nedir ve ne için kullanılır?
CETROTIDE 250 mcg enjeksiyonluk çözelti için toz’dur. 1 ve 7 flakonluk ambalajlarda mevcuttur. Flakondaki toz içeriği beyaz renkli olup, şırıngada yer alan çözücü (enjeksiyonluk su) berrak ve renksizdir. İlave olarak ambalaj içinde;
Flakondaki tozu çözmek ve parenteral kullanım için çözücü (enjeksiyonluk su) içeren bir kullanıma hazır şırınga
Flakonun içine suyu enjekte etmek ve flakondan çözeltiyi çekmek için sarı işaretli bir enjeksiyon iğnesi
Solüsyonu enjekte etmek için gri işaretli bir enjeksiyon iğnesi
Temizlik amaçlı iki alkollü pamuk
Bu bel ge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1YnUyZmxXQ3NRZ1AxS3k0ak1UYnUy CETROTIDE setroreliks asetat olarak isimlendirilen ilaç içerir. Bu ilaç menstrüasyon (adet görme) döneminiz sırasında yumurtalığınızdan bir yumurtanın salıverilmesini (yumurtlama) durdurur. CETROTIDE ‘anti-gonadotropin-salıverici hormonlar’ olarak isimlendirilen ilaç grubuna aittir.
CETROTIDE, luteinizan hormonu salgılatan hormon (LHRH) denilen doğal hormonun etkilerini engeller. LHRH, adet döneminde yumurtlamayı artıran, luteinizan hormon (LH) denilen bir diğer hormonun salgılanmasını düzenler. Döllenme için sadece olgun yumurta hücreleri uygun olduğundan, yumurtalıkların uyarısı tedavisi sırasında oluşabilecek erken yumurtlamayı engellemek amacı ile CETROTIDE kullanılır.
CETROTIDE kontrollü yumurtalık uyarısını takiben, oosit toplanması ve yardımla üreme teknolojileri uygulanan hastalarda tam olgunlaşmamış yumurtlamayı engellemek için kullanılır.
3.CETROTIDE nasıl kullanılır ?
CETROTIDE’ı daima doktorunuzun size tam olarak söylediği şekilde kullanınız. Emin değilseniz doktorunuzla kontrol etmelisiniz. Doktorunuz tarafından başka şekilde reçetelenmedikçe, CETROTIDE’ın uygulanması aşağıdaki gibidir. Lütfen kullanım talimatlarını izleyiniz, aksi taktirde CETROTIDE’dan tam fayda sağlayamazsınız.
Bir flakon içeriği (250 mcg setroreliks) sabah ya da akşam olmak üzere 24 saat aralıklarla, günde bir defa uygulanır. İlk uygulamayı takiben, enjeksiyona ilişkin bir aşırı duyarlılığınız (alerjik/psödo-alerjik reaksiyon) olmadığından emin olmak için 30 dakika tıbbi gözetim altında tutulmanız tavsiye olunur.
Sabah uygulaması: CETROTIDE ile tedaviye yumurtalık uyarılmasının 5. veya 6. gününde (yumurtalık uyarısı başladıktan 96 ila 120 saat sonra) üriner veya rekombinant gonadotropin ile birlikte başlanmalı ve yumurtalık uyarılmasının günü dahil gonadotropin tedavisi boyunca devam edilmelidir.
Akşam uygulaması: CETROTIDE ile tedaviye yumurtalık uyarılmasının 5. gününde (yumurtalık uyarısı başladıktan 96 ila 108 saat sonra) üriner veya rekombinant gonadotropini Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman //ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1YnUyZmxXQ3NRZ1AxS3k0ak1UYnUy ile birlikte başlanmalı ve yumurtalık uyarılması gününden bir gece öncesine kadar gonadotropin tedavisi boyunca devam edilmelidir.
Uygulama yolu ve metodu
CETROTIDE enjeksiyon yoluyla deri altına uygulanır. Sadece tek kullanım içindir.
Ürünün hızlı emilimini kolaylaştırmak için, ürün yavaş hızda enjekte edilerek enjeksiyon yeri reaksiyonları azaltılabilir.
İlk CETROTIDE uygulaması bir hekimin gözetimi altında ve olası aşırı duyarlılık durumlarının (alerjik/psödo-alerjik reaksiyonların (hayatı tehdit edici alerjik şok (anafilaksi) dahil)) tedavisinin mevcut olduğu şartlar altında yapılmalıdır. Aşırı duyarlılık reaksiyonu sonucu oluşan semptom ve belirtiler konusunda hastanın bilgilendirilmesi ve hastanın bu olayların acil tıbbi girişim gerektireceğini anlaması durumunda, sonraki enjeksiyonlar hasta tarafından kendi kendisine uygulanabilir.
CETROTIDE alt karın duvarı deri altına, tercihen göbek çevresine enjekte edilir. Bölgesel tahrişi azaltmak için, enjeksiyon yeri günlük değiştirilmelidir.
CETROTIDE yalnızca birlikte verilmiş olan kullanıma hazır şırıngadaki çözücü ile hazırlanmalıdır. CETROTIDE çözeltisi berrak değilse veya partiküller içeriyorsa kullanılmamalıdır.
CETROTIDE’ı kendinize uygulamadan önce, lütfen aşağıdaki talimatları dikkatlice okuyunuz:
1. Bu ürün enjeksiyon öncesi oda sıcaklığında olmalıdır. Kullanımdan yaklaşık 30 dakika önce buzdolabından çıkartınız.
2. Ellerinizi yıkayınız. Ellerinizin ve kullandığınız araçların olabildiğince temiz olması önemlidir.
3. İhtiyacınız olan her şeyi temiz bir alan üzerine koyunuz (1 flakon, 1 kullanıma hazır şırınga, 1 sarı renk işaretli enjeksiyon iğnesi, 1 gri renk işaretli enjeksiyon iğnesi ve 2 alkollü pamuk).
4. Flakonun plastik kapağını çıkarınız. Aluminyum halka ve kauçuk tıpasını alkollü pamukla siliniz.
5. Sarı renk işaretli enjeksiyon iğnesini alınız ve koruyucusunu çıkarınız. Kullanıma hazır şırıngayı alınız ve kapağını çıkarınız. Şırıngaya iğnesini takınız ve iğne kapağını çıkarınız.
6. İğneyi flakonun kauçuk tıpasının merkezinden içeri itiniz. Şırınga pistonunu yavaşça iterek flakonun içine suyu enjekte ediniz.
7. Şırıngayı flakonda bırakınız. Çözelti berrak oluncaya ve artık kalmayıncaya kadar yavaşça karıştırılmalıdır. Çözülme esnasında kabarcık oluşmasından sakınılmalıdır.
8. Flakonun tüm içeriğini şırıngaya çekiniz. Flakonun içinde çözelti kalmışsa, flakonu ters çeviriniz, tıpanın tam içinde iğne açılana kadar iğneyi geri çekiniz. Tıpadaki yarık taraftan bakarsanız, iğnenin ve sıvının hareketini kontrol edebilirsiniz. Flakonun tüm içeriğini geri
Bu belge 50ç7e0 ksamyıleı Ekl eöktnroenmik İlmidzai rK. anunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman //ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1YnUyZmxXQ3NRZ1AxS3k0ak1UYnUy
9. Şırıngayı iğneden ayırınız ve şırıngayı bırakınız. Gri işaretli enjeksiyon iğnesini alınız ve kağıdından/koruyucusundan ambalajından çıkarınız. İğneyi şırıngaya takınız ve iğne kapağını çıkarınız.
10. Şırıngayı ters çeviriniz ve pistonu hava kabarcıkları atılana kadar itiniz. İğneye dokunmayınız ya da herhangi bir yüzeye temasına izin vermeyiniz.
11. Alt karın duvarında tercihen göbek çevresinde enjeksiyon yerinizi seçiniz. İkinci alkollü pamuğu alınız ve enjeksiyon yerindeki deriyi temizleyiniz. Şırıngayı bir elinizde tutunuz. Diğer elinizle enjeksiyon yerinin etrafından deriyi hafifçe sıkıştırınız ve sıkıca tutunuz.
12. Şırıngayı kalem tutar gibi tutunuz, yaklaşık 45’lik bir açıyla, derinin içine iğneyi tamamıyla batırınız.
13. Bir kere iğne tam olarak batırılmalıdır, sonra tutulan deri bırakılmalıdır.
14. Şırınga pistonunu yavaşça geri çekiniz. Şayet kan görülürse, 15. adımda tarif edildiği gibi devam ediniz. Kan görülmezse, pistonu hafifçe ileri iterek çözeltiyi yavaşça enjekte ediniz. Tüm çözelti enjekte edildikten sonra, iğnenin batırıldığı derinin üzerine alkollü pamuk ile yavaşça basınç uygulanarak, iğne yavaşça çekilir. İğne batırıldığı gibi aynı açıdan çekilir.
15. Kan görülürse, iğne şırınga ile çekilir ve enjeksiyon yerine hafifçe basınç uygulanır. Bu çözeltiyi kullanmayınız, şırıngayı lavaboya boşaltınız. 1. adımla tekrar başlayınız.
16. Şırınga ve iğneleri sadece bir kez kullanınız. Kullandıktan hemen sonra şırınga ve iğneleri atınız (kazalardan sakınmak için iğnelerin üzerine kapaklarını takınız).
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılarda kullanılmaz.
Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği:
Böbrek hastalığınız varsa CETROTIDE kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz. CETROTIDE böbrek hastalığı olan kişilerde araştırılmamıştır.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer hastalığınız varsa CETROTIDE kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz. CETROTIDE karaciğer hastalığı olan kişilerde araştırılmamıştır.
Eğer CETROTIDE’ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla CETROTIDE kullanırsanız
CETROTIDE’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Bu bel ge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman //ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1YnUyZmxXQ3NRZ1AxS3k0ak1UYnUy Yanlışlıkla belirtilenden fazla enjeksiyon yapmanız halinde kötü etkiler görülmesi beklenmez. Bu durumda ilacın etkisi daha uzun sürecektir. Genellikle özel bir önlem alınması gerekmez.
Kemiricilerde yapılmış akut (çabuk ilerleyen) toksisite çalışmalarında, farmakolojik olarak etkili subkutan (deri altına uygulanan) dozun 200 katından yüksek setroreliks dozlarının periton (karın zarı) içine uygulanmasından sonra spesifik (özgül) olmayan toksik belirtiler gözlenmiştir.
CETROTIDE'i kullanmayı unuttuysanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız, lütfen doktorunuza danışınız.
İdeal olarak CETROTIDE, 24 saat aralıklarda uygulanmalıdır. Fakat CETROTIDE’ı doğru zamanda uygulamayı unutmuşsanız, hatırladığınızda doktorunuzla konuşup, aynı gün içinde farklı zamanda kullanabilirsiniz.
Bu ilacın kullanımı hakkında ilave sorularınız olursa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
CETROTIDE ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi CETROTIDE’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
.Görülebilecek yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Seyrek: 1.000 hastanın birinden az fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.
Aşağıdakilerden biri olursa, CETROTIDE’ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Alerjik reaksiyonlar
Deride sıcaklık, kızarıklık, kaşıntı (çoğunlukla kasık ve koltuk altlarında), kırmızı, kaşıntılı, kabarık alanlar (kurdeşen), burun akıntısı, hızlı veya düzensiz nabız, dil ve boğazda şişme, hapşırma, hırıltılı nefes alma veya ciddi nefes alma zorluğu veya baş dönmesi. İlaca karşı olası ciddi, hayatı tehdit edici alerjik reaksiyonunuz olabilir. Bu durum yaygın değildir.
Yukarıdaki yan etkilerden herhangi birisini fark etmeniz halinde, CETROTIDE’ı kullanmayı bırakın ve hemen doktorunuzla iletişim kurun.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlar dan biri sizde mevcut ise, sizin CETROTIDE’a karsı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman //ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1YnUyZmxXQ3NRZ1AxS3k0ak1UYnUy
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Yumurtalık Aşırı Uyarılma Sendromu (OHSS)
Bu sendrom yumurtalıklarınızı uyarmak için kullandığınız diğer ilaçlara bağlı olarak meydana gelebilir.
Alt karın ağrısı ve buna eşlik eden bulantı veya kusma, Yumurtalık Aşırı Uyarılma Sendromunun (OHSS) belirtileri olabilir. Bu, yumurtalıkların tedaviye aşırı reaksiyon verdiğini ve büyük yumurtalık kistlerinin geliştiğini gösterir. Bu durum yaygın olarak görülür.
OHSS açıkça büyümüş yumurtalıklar, azalan idrar üretimi, kilo artışı, nefes almada güçlük veya göğüste ya da midede sıvı ile şiddetlenebilir. Bu durum yaygın değildir.
Yukarıdaki yan etkilerden herhangi birisini farketmeniz halinde derhal doktorunuzla iletişim kurunuz.
Diğer yan etkilerYaygın:
Enjeksiyon yerinde kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi hafif ve kısa süren deri iritasyonu
Yaygın olmayan:
Hasta hissetme (bulantı)
Baş ağrısı
Yan etkilerin raporlanması
2.CETROTIDE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
CETROTIDE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Setroreliks asetat veya eksojen peptid hormonlara (CETROTIDE’a benzer ilaçlar) ya da yardımcı maddelerin herhangi birine karşı alerjikseniz,
Hamile iseniz ya da emziriyorsanız,
Şiddetli böbrek yetmezliğiniz varsa.
Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse CETROTIDE’ı kullanmayınız. Eğer emin değilseniz, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuzla konuşunuz.
CETROTIDE'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Alerjik Durumlar
Hikayesinde alerjik eğilim bilinen veya aktif alerjik durum belirtileri olan kadınlarda özel önlem alınmalıdır. Bu durumda iseniz, doktorunuza bildirmeniz önemlidir.
Yumurtalığın Aşırı Uyarılması Sendromu (OHSS)
CETROTIDE, salıverilmeye hazır daha fazla yumurta geliştirmesi için yumurtalıklarınızı uyaran diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Bu ilaçları aldığınız esnada veya aldıktan sonra sizde “Yumurtalığın Aşırı Uyarılması Sendromu (OHSS)” gelişebilir. Bu olay folikülleriniz çok gelişip büyük kistlere dönüştüğünde meydana gelir.
Dikkat edilmesi gereken olası belirtiler ve bunlar ile karşılaştığınızda yapılacaklar için bkz.
Bölüm 4 ‘Olası yan etkiler nelerdir?’
CETROTIDE’ın bir tedavi döngüsünden fazla kullanımı
CETROTIDE’ın bir tedavi döngüsünden fazla kullanımına ilişkin deneyim azdır. CETROTIDE’ı bir tedavi döngüsünden fazla kullanmanız gerekirse, doktorunuz size yönelik yararları ve riskleri dikkatlice değerlendirecektir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman //ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresidndoenk ktoonrturonl eudzilaebidlira. nGıüşvıennlıiz e.lektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1YnUyZmxXQ3NRZ1AxS3k0ak1UYnUy
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Halihazırda hamile iseniz, ya da hamilelikten kuşkulanıyorsanız CETROTIDE kullanmamalısınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
CETROTIDE’ı emzirme döneminde kullanmamalısınız.
Araç ve makina kullanımı
CETROTIDE’ın araç ve makine kullanımını etkilemesi beklenmez.
CETROTIDE'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Uyarı gerektiren bir yardımcı madde bulunmamaktadır.Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Setroreliks ile resmi ilaç-ilaç etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.
Deneysel araştırmalar, karaciğer tarafından parçalanan ilaçlarla etkileşmenin olası olmadığını göstermiştir. Ancak, yaygın olarak kullanılan tıbbi ürünler, gonadotropinler ya da histamin salıverilmesini uyaran ilaçlar ile ilaç etkileşim bulgusu olmamasına rağmen, etkileşim olasılığı tamamen gözardı edilemez.
5.CETROTIDE'in saklanması
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra CETROTIDE'i kullanmayınız.
CETROTIDE flakonda toz ve kullanıma hazır şırıngada çözücü aynı son kullanma tarihine sahiptir. Etiketlerde ve kartonda bu tarih basılıdır.
Eğer tozun renginde bozulma belirtileri fark ederseniz ya da çözelti berrak değilse veya partikül içeriyor ise CETROTIDE’ı kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat Sahibi:
Merck İlaç Ecza ve Kimya Tic.A.Ş.
Ataşehir/ İstanbul
Üretim Yeri:
Baxter Oncology GmbH
Halle/ Almanya
Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1YnUyZmxXQ3NRZ1AxS3k0ak1UYnUy
KISA URUN BILGISI 1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI
CETROTIDE 0.25 mg enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM
Etkin madde:
Herbir flakon 0.25 mg setroreliks içerir. Beraberinde verilen çözücü ile sulandırdıktan sonra, herbir ml çözelti 0.25 mg setroreliks içerir.
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTIK FORM
Enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü.
Tozun görünümü: beyaz liyofilizat Çözücünün görünümü: berrak ve renksiz çözelti
Sulandırılmış çözeltinin pH'sı 4.0-6.0'dır.
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
Kontrollu ovaryen stimulasyonu takiben, oosit toplanması ve yardımla üreme teknolojileri uygulanan hastalarda prematüre ovulasyonun engellenmesi için kullanılır.
Klinik çalışmalarda CETROTIDE insan menopozal gonadotropin (HMG) ile birlikte kullanılmıştır, ancak, sınırlı sayıda olmakla beraber rekombinant folikül uyarıcı hormonla (FSH) birlikte kullanıldığında da benzer etki gözlenmiştir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
CETROTIDE yalnız bu alanda deneyimli uzmanlar tarafından reçete edilmelidir. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi
İlk CETROTIDE uygulaması bir hekimin gözetimi altında ve olası alerjik/psödo-alerjik reaksiyonların tedavisinin mevcut olduğu şartlar altında yapılmalıdır. Ardından yapılacak olan enjeksiyonlar, hastanın aşırı duyarlılık reaksiyonlarını gösteren semptomlar ve belirtiler konusunda bilgilendirilmesi ve bu olayların acil tıbbi girişim gerektireceğini anlamış olması durumunda, kendi kendisine uygulanabilir.
Uygulama şekli
Bir flakon içeriği (0.25 mg setroreliks) sabah ya da akşam olmak üzere 24 saat aralıklarla, günde bir defa uygulanır. İlk uygulamayı takiben, enjeksiyona alerjik/psödo-alerjik reaksiyonu olmadığından emin olmak için hastanın 30 dakika tıbbi gözetim altında tutulması tavsiye olunur.
CETROTIDE alt karın duvarına subkutan olarak enjekte edilir.
Ürünün hızlı emilimini kolaylaştırmak için, ürün yavaş hızda enjekte edilerek enjeksiyon yeri reaksiyonları azaltılabilir.
Sabah uygulaması:
CETROTIDE ile tedaviye over stimülasyonunun 5. veya 6. gününde (over stimülasyonu başladıktan 96 ila 120 saat sonra) üriner veya rekombinant gonadotropin ile birlikte başlanmalı ve ovülasyonun indüksiyon günü dahil gonadotropin tedavisi boyunca devam edilmelidir.
Akşam uygulaması:
CETROTIDE ile tedaviye over stimülasyonunun 5. gününde (over stimülasyonu başladıktan 96 ila 108 saat sonra) üriner veya rekombinant gonadotropin ile birlikte başlanmalı ve ovülasyonun indüksiyon gününden bir gece öncesine kadar gonadotropin tedavisi boyunca devam edilmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/karaciğer yetmezliği
Orta derecede veya şiddetli renal ve hepatik yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.
Pediatrik popülasyon
Pediatrik populasyonda uygulanmaz.
Geriyatrik popülasyon
Menopoz sonrasında uygulanmaz.
Hazırlama talimatı için, bölüm 6.6'ya bakınız.
4.3 Kontrendikasyonlar
• Etkin maddeye veya gonadotropin salıverici hormonun (GnRH) yapısal analoglarından herhangi birine, ekstrinsik peptid hormonlara veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.
• Gebelik ve laktasyon.
• Menopoz sonrası kadınlar.
• Orta derecede veya şiddetli renal ve hepatik yetmezliği olan hastalar.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Hikayesinde alerjik eğilim bilinen veya aktif alerjik durum belirtileri olan kadınlarda özel önlem alınmalıdır. CETROTIDE ile tedavi aşırı alerjik durumdaki kadınlara tavsiye edilmez.
Over stimülasyonu sırasında veya onu takip eden günlerde ovaryen hiperstimülasyon sendromu görülebilir. Bu olay gonadotropinlerle stimülasyon prosedürünün bir riski olarak değerlendirilmelidir.
Ovaryen hiperstimülasyon sendromu semptomatik olarak tedavi edilmelidir, örn. istirahat, intravenöz elektrolitler/ kolloidler ve heparin tedavisi.
Luteal faz desteği üreme sağlığı merkezlerinin kendi protokollerine göre yapılmalıdır.
Tekrarlanan bir over stimülasyon prosedürü sırasında CETROTIDE uygulaması ile ilgili henüz sınırlı bir deneyim vardır. Bu nedenle tekrarlayan sikluslarda CETROTIDE sadece dikkatli bir risk/yarar değerlendirmesinden sonra kullanılmalıdır.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
in vitro
incelemeler, sitokrom P450 ile metabolize edilmiş veya bazı diğer yollar ile glukuronize veya konjuge edilmiş ilaçlarla etkileşmenin olası olmadığını göstermiştir. Ancak, yaygın olarak kullanılan tıbbi ürünler, gonadotropinler ya da histamin salıverilmesini indükleyen ilaçlar ile ilaç etkileşim bulgusu olmamasına rağmen, etkileşim olasılığı tamamen gözardı edilemez.
4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye:
Gebelikte kullanım kategorisi X'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar:
CETROTIDE gebelik döneminde uygulandığı taktirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır.
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi suresince etkili doğum kontrolu uygulamak zorundadırlar.
Gebelik dönemi:
CETROTIDE gebelik döneminde kontrendikedir (Bakınız kısım 4.3).
Laktasyon dönemi
Setroreliks'in insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir.
CETROTIDE emzirme döneminde kontrendikedir (Bakınız kısım 4.3).
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri
CETROTIDE hastaların araç ve makine kullanımını etkilemez.
4.8 İstenmeyen etkiler
Enjeksiyon yerinde eritem, kaşınma ve şişme gibi lokal reaksiyonlar bildirilmiştir. Bunlar genellikle hafif yoğunlukta ve geçicidir. 0.25 mg setroreliks'in çoklu enjeksiyonlarını takiben, klinik çalışmalarda rapor edilen sıklık %9.4 dür.
Zaman zaman stimülasyon prosedürünün gerçek riski olarak, hafif-orta şiddette ovaryen hiperstimülasyon sendromu (OHSS) görülebilir. Ciddi OHSS yaygın olmayan oranda kalır.
Nadiren anafilaktoid reaksiyonlar dahil aşırı hassasiyet reaksiyonları rapor edilmiştir.
İstenmeyen etkiler herbir sıklık grubu içinde, azalan ciddiyetine göre sunulmaktadır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Sistemik allerjik/psödo alerjik reaksiyonlar, hayatı tehdit edebilecek anaflaksi dahil.
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Başağrısı
Gastrointestinal hastalıkları
Yaygın olmayan: Bulantı
Ureme sistemi ve meme bozuklukları
Yaygın: Stimülasyon prosedürünün riski olarak, hafif-orta şiddette ovaryen hiperstimülasyon sendromu (WHO derece I ya da II) görülebilir (Bakınız kısım 4.4).
Yaygın olmayan: Ciddi ovaryen hiperstimülasyon sendromu (WHO derece III)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Yaygın: Enjeksiyon yerinde eritem, kaşınma ve şişme gibi lokal reaksiyonlar bildirilmiştir. Bunlar genellikle hafif yoğunlukta ve geçicidir. 0.25 mg setroreliks'in çoklu enjeksiyonlarını takiben, klinik çalışmalarda rapor edilen sıklık %9.4 dür.
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
İnsanlarda doz aşımı, etki süresinin uzaması ile sonuçlanabilir, ancak akut toksik etkilerin gelişme olasılığı bulunmamaktadır.
Kemiricilerde yapılmış akut toksisite çalışmalarında, farmakolojik olarak etkili subkutan dozun 200 katından yüksek setroreliks dozlarının periton içine uygulanmasından sonra spesifik olmayan toksik semptomlar gözlenmiştir.
5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER
5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: anti-gonadotropin-salıverici hormonlar, ATC kodu: H01CC02
Setroreliks, luteinizan hormonu salgılatan hormonun (LHRH) antagonistidir. LHRH hipofiz hücrelerinin membranlarında bulunan reseptörlere bağlanır. Setroreliks, endojen LHRH'ın bu reseptörlere bağlanmasını yarışmalı olarak engeller. Bu etki tarzıyla, setroreliks gonadotropinlerin (LH ve FSH) sekresyonunu baskılar.
Setroreliks hipofiz bezinden LH ve FSH'ın sekresyonunu doza bağımlı olarak inhibe eder. Baskılanma hemen görülür ve başlangıçta stimüle edici bir etki görülmeden tedavi sürdüğü sürece de devam eder.
Kadınlarda setroreliks LH pikini ve bunun sonucu olarak da ovülasyonu geciktirir. Over stimülasyonu uygulanan kadınlarda, setroreliks'in etki süresi doza bağımlıdır. Tek bir 3 mg setroreliks dozundan sonra etkinin en az 4 gün devam ettiği tespit edilmiştir. 4. günde baskılama yaklaşık % 70'dir. Her 24 saatte bir 0.25 mg doz ile tekrarlanan enjeksiyonlarla setroreliks'in etkisi devam ettirilir.
Setroreliks'in hormonal antagonistik etkisi tedavinin bitiminde tamamıyla geri dönüşlüdür.
5.2 Farmakokinetik özellikler
Emilim
: CETROTIDE subkutan enjeksiyonu takiben hızla emilir, maksimal plazma konsantrasyonlarına uygulamadan yaklaşık 1-2 saat sonra ulaşılır. CETROTIDE'ın sağlıklı kadınlara subkutan uygulamasını takiben bağıl biyoyararlanımı %85'dir.
Dağılımin vitro
protein bağlanma %86'dır.
Foliküler sıvı ve plazmadaki CETROTIDE konsantrasyonları, kontrollu over stimülasyonu altındaki hastalarda oosit toplandığı gün benzerdir. CETROTIDE 0.25 mg ve 3 mg'ın subkutan uygulamasını takiben, setroreliks'in plazma konsantrasyonları embriyo transferi ve oosit toplandığı gün miktar alt limit diziliminde ya da altında bulunmuştur.
Metabolizma
: Kadınlara ve erkeklere 10 mg CETROTIDE'ın subkutan uygulanması sonrası, 24 saat boyunca CETROTIDE ve (1-9), (1-7), (1-6) ve (1-4) peptidlerin küçük miktarları safraya geçmektedir.
In-vitro
çalışmalarda, CETROTIDE faz I- ve faz-II metabolizmasına karşı dayanıklı bulunmuştur. CETROTIDE peptidazlar tarafından dönüştürülür ve (1-4) peptid predominant metabolit'dir.
Atılım
: 10 mg setroreliks'in erkek ve kadınlara subkutan enjeksiyonunu takiben, setroreliks yalnızca idrarda değişmemiş olarak bulunur. 24 saatte, safra salgısında, setroreliks ve az miktarlarda (1-9), (1-7), (1-6) ve (1-4) peptidler bulunmuştur. Doz'un %2-4'ü idrarda değişmeden setroreliks olarak atılırken, %5-10'u safra ile setroreliks ve dört metabolit halinde elimine olur. Bu nedenle, 24 saat içerisinde toplam dozun ancak %7-14'ü idrar ve safrada değişmemiş setroreliks ve metabolitleri olarak bulunmuştur. Dozun kalan kısmının durumu, daha uzun süreli safra ve idrar örneği toplamadığı için gösterilememiştir.
Özel gruplar
: Farmakokinetik araştırmalar, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan kişilerde ya da yaşlılarda ya da çocuklarda yapılmamıştır.
Farklı hızlarda farmakokinetik farklılıklar tayin edilmemiştir.
CETROTIDE için farmakokinetik parametrelerde sağlıklı kişiler ve kontrollu over stimulasyonu altındaki hastalar arasında farklılık bulguları yoktur.
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Sıçanlarda ve köpeklerde akut, subakut ve kronik toksisite çalışmalarında setroreliks'in subkutan uygulanmasından sonra hedef organlarda toksisite gözlenmemiştir. İnsanlarda klinik kullanım için amaçlanandan bariz olarak daha yüksek dozlarda köpeklere intravenöz, intraarteriyel ve paravenöz enjeksiyonlardan sonra ilaca bağlı lokal iritasyon veya uyuşmazlık kaydedilmemiştir.
Setroreliks, gen ve kromozom mutasyon tayinlerinde herhangi bir mutajenik veya klastojenik potansiyel göstermemiştir.
6. FARMASÖTIK ÖZELLİKLER
6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Toz:
Mannitol
Çözücü:
Enjeksiyonluk su
6.2 Geçimsizlikler
Bu tıbbi ürün, kısım 6.6'da belirtilenler dışında başka tıbbi ürünler ile karıştırılmamalıdır.
6.3 Raf-ömrü
Raf ömrü 24 aydır.
Çözelti hazırlandıktan sonra hemen kullanılmalıdır.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcaklıklarında ve kutusunda saklayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Kauçuk tıpa ile kapalı Tip I cam flakonlarda 1'lik yada 7'lik ambalajlarda mevcuttur.
Her bir ambalaj ilave olarak aşağıdaki malzemeleri içerir:
1 (ya da 7) kullanıma hazır şırınga (kauçuk tıpa ile kapalı Tip I cam kartuş), parenteral kullanım için 1 ml çözücü içerir.
1 enjeksiyon iğnesi (20 gauge)
1 hipodermik enjeksiyon iğnesi (27 gauge)
2 adet alkol emdirilmiş pamuk
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
CETROTIDE yalnızca birlikte verilmiş olan çözücü ile hazırlanmalıdır ve yavaşça dairesel hareketlerle karıştırılmalıdır. Hızla sallayarak kabarcıklar oluşmasına yol açılmamalıdır.
Hazırlanan çözelti partikülsüz ve berrak olmalıdır. Çözelti berrak değilse veya partiküller içeriyorsa kullanılmamalıdır.
Flakonun tüm içeriğini çekiniz. Bu hastaya en az 0.23 mg setroreliks doz verilmesini sağlar. Çözelti hazırlandıktan sonra hemen kullanılmalıdır.
7. RUHSAT SAHİBI
Merck İlaç Ecza ve Kimya Tic.A.Ş.
Kayışdağı Cad. Karaman Çiftliği Yolu
Kar Plaza, No.45 Kat: 7
34752 İçerenköy-İstanbul
Tel: 0 216 578 66 00
Fax: 0 216 469 09 22
8. RUHSAT NUMARASI
114/72
9. İLK RUHSAT TARIHI / RUHSAT YENILEME TARIHI
İlk ruhsat tarihi: 22/09/2003 Ruhsat yenileme tarihi: -
10. KUB'UN YENİLEME TARIHI
KULLANMA TALİMATI
CETROTIDE 0,25 mg Enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü Deri altına uygulanır.
Etkin madde:
Setroreliks (asetat olarak)
Etkin madde 0,25 mg setroreliks (asetat olarak) içerir. Çözücü enjektör içinde 1 ml enjeksiyonluk su.
Yardımcı madde:
mannitol.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
- Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
- Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
- Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
- Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük dozkullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. CETROTIDE nedir ve ne için kullanılır?
2. CETROTIDE'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. CETROTIDE nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. CETROTIDE'ın saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. CETROTIDE nedir ve ne için kullanılır?
CETROTIDE 0,25 mg enjeksiyonluk çözelti için toz'dur. 1 ve 7 flakonluk ambalajlarda mevcuttur. İlave olarak ambalaj içinde;
• Flakondaki tozu çözmek ve parenteral kullanım için çözücü (enjeksiyonluk su) içeren bir kullanıma hazır şırınga
• Flakonun içine suyu enjekte etmek ve flakondan çözeltiyi çekmek için sarı işaretli bir enjeksiyon iğnesi
• Solusyonu enjekte etmek için gri işaretli bir enjeksiyon iğnesi
• Temizlik amaçlı iki alkollu pamuk
CETROTIDE, luteinizan hormonu salgılatan hormon (LHRH) denilen doğal hormonun etkilerini engeller. LHRH, adet döneminde yumurtlamayı artıran, luteinizan hormon (LH) denilen bir diğer hormonun salgılanmasını düzenler. Döllenme için sadece olgun yumurta hücreleri uygun olduğundan, yumurtalıkların uyarısı tedavisi sırasında oluşabilecek erken yumurtlamayı engellemek amacı ile CETROTIDE kullanılır.
Tedavi edici (terapötik) endikasyonları
CETROTIDE kontrollu yumurtalık uyarısını takiben, oosit toplanması ve yardımla üreme teknolojileri uygulanan hastalarda tam olgunlaşmamış yumurtlamayı engellemek için kullanılır.
Klinik çalışmalarda CETROTIDE insan menopozal gonadotropini (HMG) ile birlikte kullanılmıştır. Bununla beraber, pazarlama sonrası diğer bir hormon olan rekombinant folikül uyarıcı hormon (FSH) ile sınırlı sayıda kullanımı sonucunda benzer etkiler görülmüştür.
2. CETROTIDE'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
CETROTIDE'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
• Setroreliks asetat veya eksojen peptid hormonlara (CETROTIDE' a benzer ilaçlar), ya da yardımcı maddelerin herhangi birine karşı alerjikseniz
• Hamile ya da emziriyorsanız
• Menopoz sonrası kadınlar
• Orta derecede veya şiddetli böbrek ya da karaciğer yetmezliğiniz varsa
CETROTIDE'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Hikayesinde alerjik eğilim bilinen veya aktif alerjik durum belirtileri olan kadınlarda özel önlem alınmalıdır. Bu durumda iseniz, doktorunuza bildirmeniz önemlidir.
Yumurtalık uyarısı sırasında veya onu takip eden günlerde yumurtalık aşırı uyarılma sendromu görülebilir. Bu olay gonadotropinlerle uyarı işleminin sonucudur (hormonların uyardığı yumurta olgunlaşması) Semptomlar ve uygun ölçümler için lütfen size reçete edilmiş gonadotropin içeren ilacınızın Kullanma Talimatına bakınız.
Luteal faz desteği üreme sağlığı merkezlerinin protokollerine göre yapılmalıdır.
Tekrarlanan bir yumurtalık uyarısı işlemi sırasında CETROTIDE uygulaması ile ilgili henüz sınırlı bir deneyim vardır. Bu nedenle tekrarlayan tedavilerde CETROTIDE sadece doktorunuzun dikkatli bir risk/yarar değerlendirmesinden sonra kullanılmalıdır.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Hamilelik ve emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Halihazırda hamile iseniz, ya da hamilelikten kuşkulanıyorsanız, yada emziriyorsanız, CETROTIDE kullanmamalısınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
CETROTIDE'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu ilaç içinde mannitol vardır. Hafif derecede laksatif etkisi olabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Deneysel araştırmalar, karaciğer tarafından parçalanan ilaçlarla etkileşmenin olası olmadığını göstermiştir. Ancak, yaygın olarak kullanılan tıbbi ürünler, gonadotropinler ya da histamin salıverilmesini uyaran ilaçlar ile ilaç etkileşim bulgusu olmamasına rağmen, etkileşim olasılığı tamamen gözardı edilemez.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. CETROTIDE nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz /uygulama sıklığı için talimatlar:
CETROTIDE'ı daima doktorunuzun size tam olarak söylediği şekilde kullanınız. Emin değilseniz doktorunuzla kontrol etmelisiniz. Doktorunuz tarafından başka şekilde reçetelenmedikçe, CETROTIDE'ın uygulanması aşağıdaki gibidir. Lütfen kullanım talimatlarını izleyiniz, aksi taktirde CETROTIDE 'dan tam fayda sağlayamazsınız.
Bir flakon içeriği (0,25 mg setroreliks) sabah ya da akşam olmak üzere 24 saat aralıklarla, günde bir defa uygulanır.
Sabah uygulaması:
CETROTIDE ile tedaviye yumurtalık uyarılmasının 5. veya 6. gününde (yumurtalık uyarısı başladıktan 96 ila 120 saat sonra) üriner veya rekombinant gonadotropin ile birlikte başlanmalı ve yumurtalık uyarılmasının günü dahil gonadotropin tedavisi boyunca devam edilmelidir.
Akşam uygulaması:
CETROTIDE ile tedaviye yumurtalık uyarılmasının 5. gününde (yumurtalık uyarısı başladıktan 96 ila 108 saat sonra) üriner veya rekombinant gonadotropini ile birlikte başlanmalı ve yumurtalık uyarılması gününden bir gece öncesine kadar gonadotropin tedavisi boyunca devam edilmelidir.
Uygulama yolu ve metodu:
CETROTIDE enjeksiyon yoluyla deri altına uygulanır. Sadece tek kullanım içindir.
İlk CETROTIDE uygulaması bir hekimin gözetimi altında yapılmalıdır. Aşırı duyarlılık reaksiyonu sonucu oluşan semptom ve belirtiler konusunda hastanın bilgilendirilmesi ve hastanın bu olayların acil tıbbi girişim gerektireceğini anlaması durumunda, sonraki enjeksiyonlar hasta tarafından kendi kendisine uygulanabilir.
CETROTIDE alt karın duvarı deri altına, tercihen göbek çevresine enjekte edilir. Bölgesel tahrişi azaltmak için, enjeksiyon yeri günlük değiştirilmelidir.
CETROTIDE yalnızca birlikte verilmiş olan kullanıma hazır şırıngadaki çözücü ile hazırlanmalıdır. CETROTIDE çözeltisi berrak değilse veya partiküller içeriyorsa kullanılmamalıdır.
CETROTIDE'ı kendinize uygulamadan önce, lütfen aşağıdaki talimatları dikkatlice
okuyunuz:
1. Ellerinizi yıkayınız. Ellerinizin ve kullandığınız araçların olabildiğince temiz olması önemlidir.
2. İhtiyacınız olan her şeyi temiz bir alan üzerine koyunuz (1 flakon, 1 kullanıma hazır şırınga, 1 sarı renk işaretli enjeksiyon iğnesi, 1 gri renk işaretli enjeksiyon iğnesi ve 2 alkollü pamuk).
3. Flakonun plastik kapağını çıkarınız. Aluminyum halka ve kauçuk tıpasını alkollu pamukla siliniz.
4. Sarı renk işaretli enjeksiyon iğnesini alınız ve koruyucusunu çıkarınız. Kullanıma hazır şırıngayı alınız ve kapağını çıkarınız. Şırıngaya iğnesini takınız ve iğne kapağını çıkarınız.
5. İğneyi flakonun kauçuk tıpasının merkezinden içeri itiniz. Şırınga pistonunu yavaşça iterek flakonun içine suyu enjekte ediniz.
6. Şırıngayı flakonda bırakınız. Çözelti berrak oluncaya ve artık kalmayıncaya kadar yavaşça karıştırılmalıdır. Çözülme esnasında kabarcık oluşmasından sakınılmalıdır.
7. Flakonun tüm içeriğini şırıngaya çekiniz. Flakonun içinde çözelti kalmışsa, flakonu ters çeviriniz, tıpanın tam içinde iğne açılana kadar iğneyi geri çekiniz. Tıpadaki yarık taraftan bakarsanız, iğnenin ve sıvının hareketini kontrol adebilirsiniz. Flakonun tüm içeriğini geri çekmek önemlidir.
8. Şırıngayı iğneden ayırınız ve şırıngayı bırakınız. Gri işaretli enjeksiyon iğnesini alınız ve kağıdından/koruyucusundan ambalajından çıkarınız. İğneyi şırıngaya takınız ve iğne kapağını çıkarınız.
9. Şırıngayı ters çeviriniz ve pistonu hava kabarcıkları atılana kadar itiniz. İğneye dokunmayınız ya da herhangi bir yüzeye temasına izin vermeyiniz.
10. Alt karın duvarında tercihen göbek çevresinde enjeksiyon yerinizi seçiniz. İkinci alkollu pamuğu alınız ve enjeksiyon yerindeki deriyi temizleyiniz. Şırıngayı bir elinizde tutunuz. Diğer elinizle enjeksiyon yerinin etrafından deriyi hafifçe sıkıştırınız ve sıkıca tutunuz.
11. Şırıngayı kalem tutar gibi tutunuz, yaklaşık 45°'lik bir açıyla, derinin içine iğneyi tamamıyla batırınız.
12. Bir kere iğne tam olarak batırılmalıdır, sonra tutulan deri bırakılmalıdır.
13. Şırınga pistonunu yavaşça geri çekiniz. Şayet kan görülürse, 14. adımda tarif edildiği gibi devam ediniz. Kan görülmezse, pistonu hafifçe ileri iterek çözeltiyi yavaşça enjekte ediniz. Tüm çözelti enjekte edildikten sonra, iğnenin batırıldığı derinin üzerine alkollu pamuk ile yavaşça basınç uygulanarak, iğne yavaşça çekilir. İğne batırıldığı gibi aynı açıdan çekilir.
14. Kan görülürse, iğne şırınga ile çekilir ve enjeksiyon yerine hafifçe basınç uygulanır. Bu çözeltiyi kullanmayınız, şırıngayı lavaboya boşaltınız. 1. adımla tekrar başlayınız.
15. Şırınga ve iğneleri sadece bir kez kullanınız. Kullandıktan hemen sonra şırınga ve iğneleri atınız (kazalardan sakınmak için iğnelerin üzerine kapaklarını takınız).
Eğer CETROTIDE'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Özel kullanım durumları:
Özel kullanımı yoktur.
Kullanmanız gerekenden daha fazla CETROTIDE kullandıysanız:
CETROTIDE'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
CETROTIDE'ın doz aşımı, etki süresinin uzaması ile sonuçlanabilir. Ancak akut toksik etkilerin gelişme olasılığı bulunmamaktadır.
CETROTIDE kullanmayı unutursanız:
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız,
lütfen doktorunuza danışınız.
İdeal olarak CETROTIDE , 24 saat aralıklarda uygulanmalıdır. Fakat CETROTIDE 'ı doğru zamanda uygulamayı unutmuşsanız, bu dozu aynı gün farklı zamanda uygulamanız problem değildir.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, CETROTIDE'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Enjeksiyon yerinde hafif ve geçici kızarıklık, kaşınma ve şişme gibi bölgesel tepkiler meydana gelebilir. Bu problemler %1-10 arası hastayı etkileyebilir.
Nadir olarak ciddi allerjik reaksiyonlar rapor edilmiştir (%0.1'den az hastada).
Ara sıra bulantı ve baş ağrısı gibi sistemik yan etkiler bildirilmiştir (%1'den az hastada). İlaveten tek bir kaşıntı durumu setroreliks ile tedavi esnasında rapor edilmiştir.
Zaman zaman uyarılma işleminin bir riski olan yumurtalık aşırı uyarılma sendromu (OHSS) görülebilir. Karın ağrısı, tansiyon, bulantı, kusma, ishal, ve nefes alma zorlukları gibi belirtiler OHSS belirtisi olabilir. Bu problemler %1-10 arası hastayı etkileyebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. CETROTIDE'ın saklanması
CETROTIDE'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
CETROTIDE'ı 25°C'nin altındaki oda sıcaklıklarında, ışıktan koruyarak saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra CETROTIDE'ı kullanmayınız. Son kullanma tarihi ayın son gününe işaret eder.
CETROTİDE flakonda toz ve kullanıma hazır şırıngada çözücü aynı son kullanma tarihine sahiptir. Etiketlerde ve kartonda bu tarih basılıdır.
Çözelti hazırlandıktan sonra hemen uygulanmalıdır.
Eğer tozun renginde bozulma belirtileri farkederseniz ya da çözelti berrak değilse veya partikül içeriyor ise CETROTIDE'ı kullanmayınız.
Çevreyi korumak amacıyla kullanmadığınız CETROTIDE'ı şehir suyuna veya çöpe atmayınız. Bu konuda eczacınıza danışınız.
Ruhsat Sahibi:
Merck İlaç Ecza ve Kimya Tic.A.Ş. Kayışdağı Cad. Karaman Çiftliği Yolu Kar Plaza Kat: 7 34752 İçerenköy-İstanbul
Üretim yeri:
Baxter Oncology GmbH Kantstrasse 2 D 33790 Halle Almanya
Bu Kullanma Talimatı onay için hazırlanmıştır.